Premyslel jsem, prohlizel, odhadoval co je jak v jakem akvariu, co nedostatek ceho zpusobuje, a pro sebe mam zaver, lepe nepotvrzeny, ale to staci testnout.
Rude listy Echinodoru spise najdete v akvariich mene zarybnenych. Mnoho lidi nepridava do vody fosfor, ze je ho dost. Malo ryb, nepridavani, to je ve vysledku mene fosforu.
V akvariu 200l mi plave ryb, ze by sterkaly i v krabicce od sirek, takze co zrovna ve vodovodni vode neni, a co nepridam, to vlastne neni. A kdyz vymenim vodu ve velkem stylu (vyplachnu mou EI metodu), celkem se mohu spolehnout, ze Echinodory zacnou poustet cervene listy. Obsah NO3 se u mne takovym vyplachem zvysi, rekneme z 15mg/l k nejakym 25mg/l (je ho ve zdrojove vode vic, nez jak ho bezne drzim), zbytek poklesne. Dle chovani dalsich rostlin (pro nektere je takovy vyplach uz po par dnech katastrofa), to svedci o nedostatku fosforu.
Na prilozene fotce muzete videt zapichnuty vrcholek
rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_cv_splendida , ktery se odlomil bez vetsiho nasili a vypada desne, pricemz mi tyhle rostliny normalne rostou jako trosku pomalejsi plevel a listi mu drzi, opadava jen pri nehnojeni, a to i v dolnich patrech. Ted straci predevsim stare listy. Vedle je
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_janii , doposud zeleny bez naznaku cervene, a tohle z nej vylezlo za posledni dny.
Takze zbyva pokus. Vzit Echinodorus ktery ma k cervenani "vlohy" do maleho akvarka (mam uz skoro pripraveno), poradne na nej svitit, zadne ryby, a hnojit bez fosforu. Vodovodni voda neco doda, Echinodorum to muze i stacit (nebo pridam jen nepatrne), ale uz to bude mene a cekam, ze bude rudy jak dabel.
No a kdyz ne, tak holt ne vsechny teorie musi byt spravne.
Myslim si, ze kdyz nekomu moc nerostou rostliny, ale ma rude Echinodory, ze je to fosforem (jeho nedostatkem).