AmorFati: "...Nejvíce se ale množí, když rybičky nejsou krmeny, tehdy totiž nejvíc (a prakticky jedině tehdy) decimují i zdravé rostliny..."
Netvrdím, že nemůžete mít takovou zkušenost, ale já mám jinou. Co vím jistě – rybky krmím tak, že na ostatní živočichy nezbývá. Zcela výjimečně něco ukořistí krevetky, ale není toho tolik, aby ještě zbylo na šneky...
Přesto si nedokážu vybavit situaci, že bych viděl okružáka nebo levatku, jak požírá zdravou rostlinu. Zato je běžně vidím sjíždět povrch rostlin, skel, dekorací, vodní hladiny a při ládování se odumřelými částmi rostlin.
Filipsi: "...Prosim, opakujte, proč se okružáci přemnožují, snazil jsem se dost hledat, a nepodarilo se mi najit jednoznacnou odpoved. A jeste vic by me zajimalo, proc me se nemnozi a nezaplavuji akva. Zadna chemie z me strany v tom neni...Fakt v tom neni jeste neco s tvrdosti? Ze treba mekkou neradi a tvrdou jo?..."
Proč se okružáci přemnožují?
Že by hlavním důvodem bylo to, že mají ideální podmínky k životu?
Nejde samozřejmě jen o dostatek potravy, ale i o "nedostatek" šnečích predátorů a vhodné fyzikálně chemické vlastnosti prostředí.
Co se týče tvrdosti, opravdu si nemyslím, že by měla vliv na přemnožování šneků.
Proč se nemnoží u vás a nezaplavují vám akva, nevím...
Třeba je to i díky krunýřovci? Možná si pochutnává na šnečích vajíčkách?