Okružáci
0 04.02.2014 18:15 Javiki Já jsem z okružáků na mrtvici, ruční sběr sice trochu pomůže, aby se regulovalo jejich množství, ale ty potvory jsou snad nevymítitelné. Někdo je v akva chce, ale já tedy ani náhodou. Dřív, nebo později se začne kalit voda, filtr plný okružáků (vyčistíte) a druhý den můžete znovu. Pořídili jsme rybky, které je sice baští, ale nestačily na ně i když po týdnu jich bylo okružáků vidět čím dál méně, ale stejně došlo k vyčištění celého akva. Vše vypařit, kytky vyprat do posledního detailu, vypařit v několika kýblech štěrk... . Po třech hodinách znovu sestavení akva vidím, jak si tam okružák leze..., přičemž jindy se objevily třeba až po 14 dnech. Opravdu je to pro mne jeden jediný známý tvor, který přežije ve vodě o teplotě více, jak 90 stupňů!!!
Starší reakce
Dobře o5 dám zase na tebe asi
Jednoduše sem tam nějaký šneky rozmáčkni prstem vo sklo a je jedno jaký rybičky máš, smlsne si každá.
Za další je někomu můžeš podarovat. Dej do akva kolečko okurky a za chvilku je obsypaný a sbíráš.
jojo jako makají pěkně akorát by se nemuseli tak množit
Ale nějaký rybky jsou co si s pestří potravu né?
Okružáci nejsou potvůrky, ale dělníci k nezaplacení. Lidi budou doporučovat šnekobijce šneky Heleny, ale já Ti doporučím nepřekrmovat ryby, udržovat dno občasným odkalením a bude to v lati.
0 23.08.2013 20:11 hanzys – Dotaz
Zdravím poradí mi někdo nějakou rybku do meho spol. akva co by pojídala ty malé potvůrky?
Starší reakce
Zdravím, není tady někdo kdo by mi mohl poslat několik kusů okružáků červené formy? Kdyžtak do zpráv a nějak se domluvíme
Starší reakce
Starší reakce
Díky za typ, sádra by mě tedy nenapadla, ale nějakou doma mám, takže určitě vyzkouším
Neřekl bych. Spíš naopak. Krevetky jednou za čas svlíkají svůj plášť (pro odborníky axuvie), která je zjednodušeně něco jako pro šneky ulita. I krevety potřebují něco, díky čemu dokáží vytvořit opět zdravý plášť. A to něco, je vápník, který získávají buď z potravy, nebo z "vody". Pokud je voda tvrdší, nebo je ve vodě nějaký vápník (Na).
Takže bych řekl, že to krevetkám nijak neublíží. Samozřejmě pokud se to přežene s dávkováním, tím myslím, že třeba do 20 l neptří kilo sádry
Ale když se dávkuje po malých kouscích a další kus se přidá po zužitkování předešlého, myslím, že to jen pomůže. ;)
0 04.01.2013 20:00 dvorak [94] - Rostliny Tak přesně takovýhle problém jsem kdysi taky měl. Nevím, čím to bylo způsobeno u mě, ale ve tvé tůňce je to celkem jasné. Příčinou špatného stavu ulit tvých plžů jen na 95% měkká voda a tudíž nedostatek vápníku ve vodě.
Radit ti, zvýšit tvrdost vody, je podle mě hloupost. Nač se zabývat složitými chemickými postupy ... ;)
Jednodušší bude poskytnout plžům vápník přirozenou cestou. Např. potravou. Je vhodné přidávat potravu s vysokým obsahem živočišných bílkovin. Všeobecnou a známou radou, je přidání do nádrže sépiovou kost, která je bohatým zdrojem vápníku. Plži na ni budou chodit a "seškrabávat" ji. Tím budou do svého těla získávat potřebný vápník pro zdravou ulitu. Mě osobně se sépiová kost moc neosvědčila. Ale zkusit to můžeš. Mě se to sice nepodařilo, ale najde se mnoho akvaristů, kterým sépiová kost zachránila šnečky. Já jsem třeba své šnečky zachránil sádrou.
Rozmíchal jsem si trochu sádry pro domácí účely - např. pro zadělání nepotřebné díry při vrtání. Hmotu jsem po různě velkých kusech naplácal na kus igelitu. Hromádky sádry jsem nechal zaschnout. Po zaschnutí šly krásně z igelitu odloupnout. Tyhle sádrové kousky jsem házel do akvária. Část se při vhození do akvária rozpustila a tím obohatila vodu o vápník. Část ale zůstala pohromadě na dně, kam na ní chodili okružáci, piskořky, ale i krevetky (i ty potřebují vápník pro tvorbu svého "pláště").
Asi po 14 dnech jsem evidoval zlepšení stavu ulit ;)
Zdravím vespolek,
mám problém s okružáky. V poslední době nemívají nejlepší stav ulity a poměrně často umírají. Nedávno jsem fotila a teprve na fotce jsem zjistila, jak v děsivém stavu mají ulitu.
Vodu máme tu nejměkčí pražskou, což je cca 3 uhličitanová a 7 celková tvrdost. Může to být tím?
Jinak krmím tabletami a granulemi pro krevety (tedy, krmím tím krevety a okružáci na to chodí taky), mají k dispozici listy dubu i mořského mandlovníku, olšové šišky i nějaké ty řasy. Ne všichni mají tu ulitu v takovémhle stavu, nicméně nějaké ty problémy má asi každý. Levatky a piskořky už taky jeví známky poškození, jen neritiny mají ulity čisté a bez poškození.
Co pro ně můžu teď udělat? Kopřivy zkusím najít, ale nevím jestli najdu čistý zdroj a jestli to moc pomůže. Mám přidat vápník? Sépiovou kost?
Předem děkuji za rady.
Starší reakce
V bytovkách je akútny nedostatok pôjdov...
Tedy s kopřivou jsou praktičtější z hlediska prostorové a energetické náročnosti (místo v ledničce či mrazáku je potřebné pro jiné věci) snopy na půdě. Pak vezmete konvičku s horkou vodou a trochu spaříte a šup s tím do akvárka...
Snopů se vejde na celou zimu v pohodě i na malou půdu...
No jo, já jsem si neuvědomila, že ne každý má v lednici a v mrazáku zásoby.
Ale ještě neleží sníh, sem tam se nějaká najde.
Obávám se, že s kopřivou už bude asi pozdě...
Dej jim sépiovou kost, voda u vás je měkká. Řasu žerou jen když nemají něco lepšího.
Pokud chceš ty okružáčky podpořit, zkus jim přidat třeba spařenou kopřivu. Potřebují rozmanitou stravu.
Kvůli řase v každém případě najeď na univerzální léčbu akvárií = častější výměnu vody.
Zdravím, nedaří se u mě šnekům, a vzhledem k množství řasy co mám a chci aby likvidovali mě to trochu mrzí. Dno je poseto bílými prázdnými skořápkami od okrůžáků a jedné piskořky, živých okružáků je již asi jenom 5 a jsou strašně vybledlí. Čekala jsem, že budou jíst ostatní ulity šneků aby získali vápník, ale vypadá to na nezájem. Mám jim dát nějakou sépiovou kost, nebo přidat mořské mušle? Údržbuju pravidelně jednou za dva týdny, teď častěji, je tam habakuk řasy a šnekům se moc nedaří. Děkuji za radu
Starší reakce
Ten je můj, zakoupený nedávno na burze v Třeboni. Mladé ještě nemám i když se činí, takže na dotaz, jak budou vypadat další generace jsem neodpovídala.
Je to opravdu okružák Planorbella, nikoliv okružák ploský - ty má v akváriu jen pár lidí.
0 28.10.2012 08:31 Yirka [9196] Nejedná se přímo o Planorbarius corneus, ale příbuzné Planorbarius duryi, nebo Planorbella scalaris, kdy jsou vypěstovány všechny možné barevné varianty – fialová, růžová, modrá, albín...
Modrá je dobrá, hlavně pro prodavače
Je to asi takový marketingový tah na nalákání kupců. A když se zeptáš, tak ti mohou říci, že přece ta nožka na sobě trochu modré má.
Já tedy žádné modré okružáky neznám.
0 27.10.2012 15:47 atomson Aloha,koupil jsem si na burze modré okružáky a nikde na netu jsem o nich nic nedokazal najit. tak by sem se chtel zeptat jestli s nimi ma nekdo zkusenost? budou mit porad modrlou barvu nebo je jejich barva zpusobena nejakou primesi ve vode?
Starší reakce
Ano,zůstane to tak. Ani při největším hladu se nepustí do zdravých rostlin. Vyčistí ti dokolale akvárium od řas. Pokud by se ti jich zdálo opravdu moc, stačí je rozmáčknout rybám - mohou se po nich utlouct.
O půl cm velkém okružáku pochybuji, ale to, že by jejich vajíčka zamražení vydržela nemám důvod pochybovat.
Myslíš, že vydrží zmražení? Věřím tomu, že v přírodě vydrží přes zimu ve vodě, ale zámraz? Možná se pletu.
V přírodě musí mráz přežít, tak proč né v krmení?
Není. Na rostlině byli nejspíše vajíčka a než šnek doroste to taky chvíli trvá. Zamražení by šnek ani vajíčka s velkou pravděpodobností nevydrželi.
Za tu dobu se ještě ani z vajíčka nevyklubali.
Taky se mi zdá, že by to bylo pravděpodobnější. Ale od doby, kdy jsem koupil rostlinu, do doby objevení prvního okružáka, uběhlo 22 dní... není to moc dlouhá doba?
S těma kytkama je to určitě pravděpodobnější
Zřejmě se mi Okružák kanadský dostal do akvária s nějakou tou rostlinou, kterou jsem přikupoval, ale chci se zeptat: Je možné, aby se mi tam dostal s mraženým krmivem?
Starší reakce
Tak vydržel(a) u hladiny 8 hodin.
V rohu, kde se hladina nehýbe. Částečně přilepená na skle a "tlamou" se jakoby nadechovala.
Pokud se nesnaží vylézt z akvária, je to v pohodě.
Možná tam má nějakou "mňamku", mně se mezi plovoučkami, kde moc neproudí voda, tvoří něco jako "slepá hladina" a levatky to asi dlabou.
Ovšem nejvtipnější jsou, když se "plazí" po hladině ulitou dolů.
akční teda je, pokud se zrovinka neválí u hladiny a neodpočívá,
Ja jsem si toho do ted nevšiml, ale už od rána se mi jedna levatka válí
u hladiny. To takhle dlouho dělají běžně?
Starší reakce
pockej den dva a pak opatrne pricichni k ulite.... kdyz smrdi je po nem...
0 01.04.2010 15:47 Tereza – Je šnek živý?
Dobrý den, mám takový hloupý dotaz, předevčírem jsem nakoupila šneka,takový ten žlutý typ okružáka, a už ve zverimexu byl zalezlý, za celou dobu co jsem ho nesla do akvaria nevylezl a ted taktéž leží na dně a nepohybuje se / nevylezá. Můžu správně předpokládat, že je mrtvý nebo mu mám dát šanci? Děkuji za odpověď
Starší reakce
1 18.10.2007 09:34 Havel-st Ti sekavci, ...to bude nějaká fáma! Oni spíš dělají to samé, co šneci - živí se detridem a drobnými, nebo měkkými zbytky potravy - musí procedit potravu 1mm tlamkou, tam jí smíchají s něčím jakoby slinami a polknou.
Mě se docela dost přemnožili, tak jsem je vytahala na okurkovou past a strčila do 3litrové nádržky. Strčila jim tam jávský mech a egerii, s tim, že maj dost žrádla a že je budu dávat rybičkám, jako krmení. A světe div se, oni se toho mechu ani egerie nedotkli. Spíš naopak, egerie se tak rozrostla, že už není skrz ní vidět a spoustu šneků pochcípalo na nedostatek potravy. Zato když jsem jim tam hodila kus spařenýho salátu nebo okurky, tak to zmizelo hned. Takže díky vlastní zkušenosti jsem zjistila, že mít pár těhle drobečků v akva rozhodně neni na škodu. Ale jakmile jich je moc, tak to už škodí. Ostatně všeho moc škodí.
A proč by to měl udělal ? Pokud se jich chce zbavit(což považuji za škodu
), tak lze použít přirozené rybí likvidátory. Ale nevidím důvod proč se jich zbavovat. Přinášejí více užitku než škody (navíc jsou dobrým ukazatelem stavu akvária).
Přidat reakci
1 ...... ...... [10] 11
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 16663x