Přihlásit se RYBICKY.NET »

Ouklej obecná (Alburnus alburmus) - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Ouklej obecná (Alburnus alburmus) - chov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RufrRe: scorpionns075
tak paráda :) Myslím, že těch 200 litrů taky stačí, takže teď už jen chytit ty ouklejky.. Ale zas... U nás jsou do června hájené... Prý proto, abychom na ně nechytali dravce :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - scorpion075 Re: Rufr
Myslim, že výška bude o.k.
No dobře, to by až tak nevadilo :)
našel jsem si hezkou nádrž, okolo 190 litrů, ale... Jen jen 44 centimetrů vysoká.. mimo to 80cm dlouhá, a 58cm široká.. Myslíš, že je ta výška dostačující, nebo mám hledat ještě něco většího? :)
Tak v tomhle se radit neodvážim :-O
a teda ještě něco. Myslíš, že by tyto dvě rybičky zvládly hospodařit spolu v jedné nádrži? :-)
Opět hejnová studenovodní rybka, ale polovičních rozměrů. Proto by jsem i akva volil poloviční ;-)
dobře :-) podívám se :-) a kolik prostoru by teda podle tebe potřeboval slunky obecné?
Poměr počtu ryb a litráže je můj odhad a jistě nebude do puntíku přesný. Obecně, ale platí, že vytvořit vhodné podmínky v akvariu rybkám našich vod, bývá mnohdy náročnější, nežli různým exotickým rybkám. Studenovodní ryby jsou náročné na obsah kyslíku ve vodě, proto potřebují i větší litráž na jednu rybku.
Akva 250l či podobná litráž, se za rozumné peníze sehnat dá celkem bez problému. Stačí projít různé inzeráty či portály tipu Aukro a pod.
10 ryb, 250l? no... dá se něco takového sehnat za rozumnou cenu?.. :-O
Je to rychle plavající hejnová rybka dorůstající asi 20cm, tak bych to viděl na poměrně velké akvárko. Hejno o 10ks do akva 250l + nějaké doplňkové rybky. Vzhledem k tomu, že se jedná o studenovodní rybu by pro ni bylo ideální jezírko. Ovšem ne každý má tu možnost.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rufr
Zdravím, jak moc velkou nádrž potřebuju na odchov ouklejek??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sysaRe: Standa
Komu není rady tomu není pomoci :) /...aneb rozum obvykle přichází s léty, ale jsou případy kdy léta přišla sama.... :)
Milý Stando, žasnu nad počtem lidí kteří se Ti snaží pomoci a ty je nevnímáš, ouklej opravdu není dravec jediný na světě kdo to tvrdí jsi ty sám - uznej aspoň tohle, ovšem to, co Ti plave v akvárku nemusí být ouklej
spíš bych se přiklonil podle postavení očí, nosních otvorů a nasazení úst, stavbě - šířky hlavy, nasazení ploutví k tomu, že jsi zbídačil potěr bolena spíše však tlouště a ne ouklej - i proto bych byl za, aby nesmysl s dravou ouklejí a tvé foto z popisu tohoto portálu zmizelo.
(ke křížení kaprovitých ryb u nás opravdu v přírodě dochází, ale je to tak velká vzácnost, že pokud se chytí na udici mezidruhový kříženec (krom karase stříbřitého) a ouklej s bolenem by byla jó vzácnost proběhne to celou rybářskou veřejností... :) ) - kříženci totiž mají mnoho handicapů a většinou ve volné přírodě nepřežijí druhý rok stáří...
mj. jak ouklej tak bolen jsou původně ryby tzv. parmového a cejnového pásma a ve stojaté vodě "nežádoucí" a oba druhy ve svém přirozeném prostředí si stanoviště vybírají v proudící vodě.. takže už výběr druhu pro AQ ať tak či tak nebyl šťastný...
Ke krmení: existuje cosi čemu se říká optimální nebo minimální nebo záchovná krmná dávka. (Pokud budeš s láskou krmit psa bramborem, a krávu biftekem taky to sežerou ovšem budou mít nulový příjem živin )Ty tvoje exemláře se s ničím takovým ještě nepotkaly a přitom bys to mohl mít tak jednoduché : chov kaprovitých ryb má v čechách někde minimálně osmi set letou tradici (odbornou) a už v předminulém století se rybníkáři domluvili na složení živin v optimální krmné dávce a představ si ,že pro ně už tenkrát vyrobili "granule" v kterých je vše co potřebují v optimálním složení a ty bez problému lze koupit i v dnešním internetovém věku. A víš proč to udělali ? No přece chtěli mít víc ryb - počítá se to na hektar vodní plochy - v rybníku a nechtěli dopadnout jako Ty.
Pokud nechceš krmit "živé" navštiv nejbližší prodejnu se zemědělskými potřebami a kup jim to.
(nebo mi napiš svoji adresu na jirkasysa@centrum.cz pytlík ti pošlu - vnadíme s nimi na Jesenici kapry )
Jelikož už něco pamatuji :-P , tak pamatuji i akvaristické knížky kde byla studenovodní akvavaristika poměrně slušně popsána - "chovali" se slunky, hrouzci, piskoři, střevle, ježdíci, koljušky a nebyla v takovém ústraní jako dnes - pokud se proběhneš po antikvariátech určitě na něco narazíš - bohužel ty moje tam skončily též (mám šikovného mladšího bratra hmm ) když jsem se odstěhoval od rodičů - a pokud si z nich vezmeš "obecné pravdy" někam tě to posune

hodně zdaru

P.S. Nedalo mi to a podíval jsem se na pár kreseb a fotek - abychom Standovy exempláře mohli uznat za ouklej
měly by mít především kýl dobře je vidět na : www.hununpa.cz/…
- přeměřením z posledních Standových fotek mi vychází největší jedici přes 20cm což si myslím, že by při péči která je jim věnována po "4roky" oklejka mít neměla - spíše tomu odpovídají ten tloušť s bolenemm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - djgnůyjdgnRe: Standa
vadi ti co jsem predtim napsal??? projdi si me reakce za celou dobu co tu jsem a uvidis, ze nikomu neradim, protoze chovam akva ryby cca 1,5 roku, ale u tebe jsem nemohl jinak, protoze ryby chytam nejakych 21let, coz neni malo a za tu dobu jsem takovou ouklej nevidel!!! mysly si co chces, ale muj nazor znas a ten pokud budou oukleje v takovam stavu nezmenim!!!!!!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - :-)Re: Standa
Ty ryby jsou v naprosto nevyhovujícím prostředí, Především malé akvárium a teplá voda. Když nemůžeš rybám zabezpečit vhodné životní podmínky, tak je trápíš a to ti tady asi všichni chtějí říci. Nic na tom nezmění, že to děláš s láskou.
Další věc, o které jsem přesvědčen, je to, že nás tady taháš za nos. Ty ryby nemáš doma 4 roky. Akvárko je čerstvě založené a předpokládám, že si ty ryby nachytal před měsícem v Labi. Podle jejich kondice se tam do měsíce kanalizací zase vrátí. Studenovodní akvaristika je trochu náročnější než ta běžná. Bez zkušeností se do ní nepouštěj. hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - All001Re: Standa
No máš pravdu že žijou ale jak!!Nech si poradit tyhle ty křížence prostě dej do pryč,a když je chceš chovat tak si vem čeřeň jdi k řece nachytej si nové vyber si jenom ty čisté a vyvaruj se chyb. Stačí když k nim dáš nějakou živorodku a oni se naučí podle ni přijímat normální krmivo.No a pak si je jenom užívej. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - StandaRe: All001
To je zajmavy ze podle ty kraviny co sme tam napsla mi prezili a zijou uz 4 roky!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - All001Re: Standa
Se nediv že jsou tak podvyživené.Když jsem je měl tak mi žraly od suchého vločkového krmiva až po patentky a vypadaly úplně jinak.A jak jsi přišel na ten odchov? :-D To co jsi napsal a i přepsal do toho atlasu ryb o tom odchovu jsou samé kraviny.A jinak Ouklej není dravá hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - StandaRe: filipsi
Já vim ze to mylsite dobre ale ja zandou chyu neudelal! nebyly ANI JENDOU NEMOCNY ani sem je nikdy netrapil hlady! opravdu neeeeee a ja je nemuzu rozdelit to je jako kdyby ste meli 7 brachu nebo seger a taky by se vam od nich nechtelo(jako vite jak to mylsim) a dyt je to 125 litrovy akvarko a je jich tam 8 to je pribl 15,5 litru na jednu rybu! a doporucena je 8 litru!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: Standa
Myslim, ze jsi udelal kus docela dobre prace, kdyz si je odmalicka vypiplal do tehle velikosti. Zamysli se nad tim, jestli jich neni na velikost akvarka moc, a jestli si nejak nechyboval ve vyzive, nebo jestli treba neprodelali nejakou nemoc, ze jsou pohuble. Proste vesele pokracuj dal, cti o rybach, a snaz se je chovat.
Chybam se tady nevyhnul nikdo, kdo vydrzel, delaji mu ryby dal radost a je chytrejsi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dinamit Re: Standa
No, jestli je máš už takhle dlouho, tak to by asi fakt nepřežily návrat do Labe. Můžeš ještě zkusit navrhnout rodičům, že založíš druhé akvárko třeba v obýváku a rozdělit je tak. A jeslti tvrdíš, že je to hejnová ryba, tak to bude mít teďkon asi smůlu. Podle mě je pak lepší mít 4 a 4, tak aby měly svojí normální váhu, než 8 "podviživených"...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - StandaRe: Dinamit
Ale to nejde jen tak rict, ze si tam dam polovinu, a co udelam s tim zbytkem? ja uz ty ryby mam 4 roky! A mam k nim vztah.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Onďa Re: Standa
Když jim budeš sypat krmení až budou mít "požadovanou velikost břicha", tak budeš muset každý druhý den měnit třetinu vody za čerstvou. Já osobně bych tam nechal 4 a ty zbylé bych vrátil do rodného Labe. Mohl bys je krmit o trochu víc při stejné kvalitě vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dinamit Re: Standa
Vklidu Stando. Každá kritika je něčím užitečná a z každý se dá vytěžit maximum.
Zkus mít těch Labun třeba polovinu. Možná pak přiberou a budou úplně v pohodě. Fakt mi příde, že jich je tam moc. A možná proto nechtěj ani přibrat. A jestli máš problém, že ti žerou kytky, tak osázej nádrž co nejvíc to jde. Něco sežerou a zbytek zůstane. Nebo je dokrmuj rostlinýma tabletama... Máš výhodu v tom, že můžeš pro kytky do řeky, kde jsou zadarmo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - StandaRe: Štěpán
Nitenkama, moucnejma cervama, braziljskema cervama, garamusema, langustama. Ty dve psoledni jsou suseny a davam jim opravdu hodne. A nekdy jim dam i suchy krmivo. Bohužel nemůžu mít větší akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtěpánRe: Standa
Že ty ryby jsou nějaké vyhublé jsem poznal i já. Takže Sidonius není drbna ale vidí to samé jako spousta lidí tady. Kdyby si Kubišové ukázal svého vyhublého psa a řekl jí, že všichni psi nemusejí být tlustí, tak tě zadupe do země.

Čím je krmíš?

Kromě toho jsou na tak malé akvárium dost veliké a je jich tam moc.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - StandaRe: Sid
sidonius: ty si byl u me doma ze vis jak se o ne staram?! tomudle se rika drbna vis! hlasis dal nepravdivy informace! ja vo tobe taky nerikam nejaky nepravdivy veci!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SidoniusRe: sysa
Nevypadá to, že by se staral dobře... :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sysa
Zdravím, nevím Stando jestli to ode mne vezmeš, ale možná ano, jsem spíš rybář než akvarista :-P a jako takový (muškařím od 12 let) jsem pár ouklejek už viděl a i chytil. Věř tomu co ti teď napíšu: pokud bys chtěl studenovodní akvárko měl bys ho taky tak zařídit - biotop - lakušník, bublinatka - především aj. původní rosliny a stejně tak krmit jeho obyvatele - přirozenou potravou, když mě bylo tolik co Tobě pár takových "akvárek" jsem viděl - ovšem byly to nádrže od 300l výše a většinou je měli ti co se profesionálně zabývali chovem a rozmnožováním ryb: líhňaři - prosklená bývala jen přední , čelní strana. V těch rybách které tak hrdě hájíš a fotíš jsem opravdu ouklej nepoznal - říká se tomu morfologie - je to nauka mj. o proporcích a stavbě těla - po shlédnutí Tvých ryb jsem si jistý, že se ti nikdy nerozmnoží - jsou těžce podviživené o čemž vypovídá zejména poměr a velikost hlavy k tělu a především propadlé břicho - v případě podvýživy se totiž vůbec nemusí dostavit pohlavní dospělost (ani dismorfismus u druhů kde je zřejmý). Prostě vidím koncentrační tábor (váhově odhaduji 30-50% toho jak by měly vypadat) ne ryby a obávám se, že všechna dopořučení budou marná - ty rybky, pokud je máš od potěru už nemají šanci se nejen rozmnožit, ale ani se dožít přirozeného "stáří" - jsou takzvaně "podtržené" :-O
Podívej se do atlasu nebo na nějaký rybářský portál (již dříve zmíněný www.mrk.cz/… ) jak vypadá ouklej a pochopíš o čem tady píšu.
Pokud se chceš věnovat "studenovodním" rybám přečti si něco o chovu kaprovitých ryb kam ouklej patří - chyť si do čeřenu v dubnu pár dospělých oklejek, když je budeš dostatečně krmit živou potravou do měsíce se Ti vytřou, pak je pust a zkus odchovat plůdek tak jak by měl růst - pokud to nezvládneš - radši ho vypust....
sysa

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 2418x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4083-ouklej-obecna-alburnus-alburmus-chov