Komu není rady tomu není pomoci
/...aneb rozum obvykle přichází s léty, ale jsou případy kdy léta přišla sama....
Milý Stando, žasnu nad počtem lidí kteří se Ti snaží pomoci a ty je nevnímáš, ouklej opravdu není dravec jediný na světě kdo to tvrdí jsi ty sám - uznej aspoň tohle, ovšem to, co Ti plave v akvárku nemusí být ouklej
spíš bych se přiklonil podle postavení očí, nosních otvorů a nasazení úst, stavbě - šířky hlavy, nasazení ploutví k tomu, že jsi zbídačil potěr bolena spíše však tlouště a ne ouklej - i proto bych byl za, aby nesmysl s dravou ouklejí a tvé foto z popisu tohoto portálu zmizelo.
(ke křížení kaprovitých ryb u nás opravdu v přírodě dochází, ale je to tak velká vzácnost, že pokud se chytí na udici mezidruhový kříženec (krom karase stříbřitého) a ouklej s bolenem by byla jó vzácnost proběhne to celou rybářskou veřejností...
) - kříženci totiž mají mnoho handicapů a většinou ve volné přírodě nepřežijí druhý rok stáří...
mj. jak ouklej tak bolen jsou původně ryby tzv. parmového a cejnového pásma a ve stojaté vodě "nežádoucí" a oba druhy ve svém přirozeném prostředí si stanoviště vybírají v proudící vodě.. takže už výběr druhu pro AQ ať tak či tak nebyl šťastný...
Ke krmení: existuje cosi čemu se říká optimální nebo minimální nebo záchovná krmná dávka. (Pokud budeš s láskou krmit psa bramborem, a krávu biftekem taky to sežerou ovšem budou mít nulový příjem živin )Ty tvoje exemláře se s ničím takovým ještě nepotkaly a přitom bys to mohl mít tak jednoduché : chov kaprovitých ryb má v čechách někde minimálně osmi set letou tradici (odbornou) a už v předminulém století se rybníkáři domluvili na složení živin v optimální krmné dávce a představ si ,že pro ně už tenkrát vyrobili "granule" v kterých je vše co potřebují v optimálním složení a ty bez problému lze koupit i v dnešním internetovém věku. A víš proč to udělali ? No přece chtěli mít víc ryb - počítá se to na hektar vodní plochy - v rybníku a nechtěli dopadnout jako Ty.
Pokud nechceš krmit "živé" navštiv nejbližší prodejnu se zemědělskými potřebami a kup jim to.
(nebo mi napiš svoji adresu na jirkasysa@centrum.cz pytlík ti pošlu - vnadíme s nimi na Jesenici kapry )
Jelikož už něco pamatuji
, tak pamatuji i akvaristické knížky kde byla studenovodní akvavaristika poměrně slušně popsána - "chovali" se slunky, hrouzci, piskoři, střevle, ježdíci, koljušky a nebyla v takovém ústraní jako dnes - pokud se proběhneš po antikvariátech určitě na něco narazíš - bohužel ty moje tam skončily též (mám šikovného mladšího bratra
) když jsem se odstěhoval od rodičů - a pokud si z nich vezmeš "obecné pravdy" někam tě to posune
hodně zdaru
P.S. Nedalo mi to a podíval jsem se na pár kreseb a fotek - abychom Standovy exempláře mohli uznat za ouklej
měly by mít především
kýl dobře je vidět na :
www.hununpa.cz/…
- přeměřením z posledních Standových fotek mi vychází největší jedici přes 20cm což si myslím, že by při péči která je jim věnována po "4roky" oklejka mít neměla - spíše tomu odpovídají ten tloušť s bolenemm