Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba krytu

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Výroba krytu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2016 17:05 Žena sivon [1716] - PlžiRe: majla
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zakoupila jsem:
www.vyprodeje.net/… Akvarijní kryt hliníkový Diversa za 2358 Kč
hlavně z důvodu, že jako jeden z mála má dvě zářivky.


Jsem s ním velmi spokojená, provedení je velmi pěkné, funkčnost také. Jedinou malou nevýhodou je poměrně velká hmotnost, ale potřebuji ho sundavat tak 1x měsíčně, což se snese. Působí i jako chladič, dříve jsem měla jednu zářivku+ ledky a plastový kryt a teplota v akváriu stoupala více.
Jen jsem přidala alobal na "dvířka" zevnitř( jsou černá, aby se lépe odráželo světlo.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2016 16:22 Burak125 Re: majla
Mám hliníkovou Diversu 100*40, 5 roku a spokojenost s kvalitou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2016 09:51 majla
Kryt na akvárium hliníkový/plastový
zakládat nové vlákna nejdou a přesto, že jsem nic o hliníkových krytech nenalezl rád bych se zeptal na zkušenosti někoho kdo již něco podobného má a má to prověřeno časem.
Osobně mám zkušenost s krytem 120x40 z dýhované dřevotřísky cca 8let od sklorexu, v podstatě vše funguje jak má a i po 8letech provozu je bez nějakého zásadního opotřebení, ale nutností je používání krycích skel. Plánuju ale nové akvárium o půdorysu 160x60 a dále už znovu dřevěný nebo dřevotřískový kryt nechci.

Zajímám se o hliníkové kryty Diversa líbí se mi, že je mají i v různých dekorech, samotné vnitřní osvětlení (zářivky/led) mě nezajímá to budu řešit po své ose, ale jde mi o celý korpus osvětlení. Diversa jsou přeci jen poláci a akvárium bych si od nich nejspíše nekoupil, ale žádného jiného výrobce co by dělal takové na fotkách pro mě hezky vypadající kryty z fóliovaného hliníku jsem nenašel.
Máte někdo přímou zkušenost s hliníkovým krytem DIVERSA PALTINO, jak je na tom s kvalitou, pevností a zpracování spojů v rozích? Nebo případně nějaká alternativa, jiného výrobce. Děkuji za odpověď

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2015 14:23 R Muž afc1886 [14721] Re: laki3
1-podívej se tady na prezentace,a uvidíš,že hodně lidí kombinuje zářivky s ledkami.
2-zkus se podívat,nebo zeptat tady rybicky.net/forum/18505-led-pasek-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2015 11:29 laki3 – prosba o radu s krytem
Fotka k příspěvku zdravim, rozhodl sem se vyrobit si na sve akvariuj 150x50 kryt, kde bych rád použil kombinaci led a zářivky, mám teď osvětlení atman se zářivkou 40w, což bych rád použil i do nově dělaného krytu, kde bych po obvodě pomocí hliníkových profilů umístil led pásek, to vše by bylo zapojeno do jednich spínacích hodin a tak by se vše spouštělo naráz,
1. jste pro kombinovat led a zářivku?
2. doporučíte mi nějaký kvalitní led pásek, který se dá "ohýbat" zahýbat, prostě libovolně sním pracovat pomocí spojek a odboček třeba po 10cmtrech??

přikládám tu laický obrázek a za rozumný připomínky budu rád, děkuju moc a přeju hezký zimní den... X-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2015 01:40 Muž dudak [1885] Re: ludvik
Ano na odklápěcí části bude taky osvětlení, ale jedna zářivka (možná 2) budou i na druhé neodklápějící části, takže bude stačit zvedlou zářivku vypnout. Na kolejničky jsem myslel, ale šlo by to provést dost špatně vzhledem k umístění zářivek 150cm v 200cm krytu - nejsou vedle sebe, takže bych musel udělat pro každou koleje zvlášť a nebyly by u krajů nádrže. Odklápět celé 2 metry nevidím jako problém, naopak v tom vidím nutnost. Buď mi bude stačit malý otvor na krmení, nebo to chci mít otevřené celé.
O těch vyztužujících profilech jsem přemýšlel, ale z čeho a jaký tvar aby to stačilo. Jinak díky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2015 01:19 Muž ludvik [1082] Re: dudak
Průhyby se řeší prolisy. To se ti sice asi bude řešit blbě, ale nalepením malých profilů (ať už plastových, nebo třeba hliníkových) si dost pomůžeš.

A rozděl to na poloviny. Nebo na třetiny (střední část může jen držet přední a zadní stranu u sebe). Odklápět dva metry čehokoliv je dle mě pitomé.

Možná myslíš, že bude na té odklápěcí části osvětlení. Já osobně to nepovažuji za dobrý nápad. Při údržbě to odklopíš - a nic nevidíš. Dolů to nesvítí, zato do očí ano. Lepší mi přijde samostatná rampa se zářivkami, co jde posouvat dopředu a dozadu (sám bych rád i nahoru dolů). Něco jako konstrukce Eheim, nebo třeba FIN (Farao). Ale čistě plastové provedení FIN se dost prohýbá. Už tak dva roky se chystám na vyztužení ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2015 00:36 Muž dudak [1885] – kryt 200x50x15
chystám se vyrobit si kryt rozměrů 200x50x15+překryv cm, konstrukci si předtavuji rozdělenou klavírovým pantem nahoře v cca 1/3 - odklopná by měla být nejen horní část, ale s ní i část přední, abych do akvárka dobře dosáhl. Vevnitř budou 3 zářivky 150cm, 3 předřadníky (ty budou nejspíš z vnější strany, aby nebyly ve styku s vodou. O konstrukci mám přibližnou představu, jen pořád nevím materiál, váhám mezi hliníkem a nějakými plasty (PVC,HPS), ale u těch mám strach z různých průhybů, přeci jen horní odklopná deska bude cca 35x200cm. Zase jejich výhoda je váha. Možná by šly nějak vyztužit. Můžete mi někdo některý konkrétní materiál případně nápad na konstrukci doporučit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 22:04 Muž kofejn [963] Re: Dejmon
Mám z desek měkčeného PVC (obchodní název jsem zapomněl) kryt i spodní rám udělaný, a práce s tím je docela jednoduchá. Lepí se to lepidlem na novodur nebo vteřiňákem, tmelil jsem nějakým dvousložkový autotmelem, co umí i plasty a stříknul jsem to auto sprejem.
Nevýhodou je, že je to hodně měkké a jde do toho udělat vryp nehtem, takže je potřeba být při výrobě opatrný. Za provozu už moc poškození nehrozí.
Nějaké fotky zde: rybicky.net/fotogalerie.php… rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 21:27 Muž Dejmon [64] – Pěněné PVC desky
přemýšlím nad výrobou krytu a pořád nevím z čeho to udělat, dřevo ani lamino se mi dávat nechce, našel jsem tady toto: eshop.zenit.cz/… , www.cad-obchod.cz/… , www.holoubekprotect.cz/… . Má s tím někdo zkušenosti, díky za rady a připomínky, možná to pomůže i ostatním.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2014 13:30 radekpaos – Kryt pro nano cube dennerle 20L
Ahoj, pátrám po krytu pro toto nano aqua, ale zaboha ho nemohu najít. Takže si myslím, že se ani nedělá. Pro běžná hranatá aqua jsem si kryty vždy vyráběl, mám s tím zkušenosti, jen tady bych chtěl kryt kopírující zaoblené hrany. Takže otázky mám vlastně dvě:
1. nevíte někdo o krytu pro toto aqua, který by šel koupit a byl se zaoblenými rohy
2. nevíte někdo o návodu pro výrobu krytu ze dřeva se zaoblenými rohy? Nenašel jsem také:( zatím mne napadlo z něčeho to vyříznout (myšleno z tlusté desky) nebo třeba vymodelovat z nějaké hmoty a pak to potáhnout dekorem.

Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 22:41 Muž kofejn [963] Re: Spycee
Použil jsem plast z reklamky (3mm komatex), hliníkový plech na na víko (2mm) a klavírový pant. Lepeno vteřiňákem a lepidlem na novodur. Miníčko nemá krycí skla, tak LEDky jsou furt pod vodou (jen kondenzát).
rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 20:06 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Spycee
Trosku dlouhe cteni, ale zkusim to, alepon nejakou tu inspiraci.

Drevo (spis preklizku) pouzit muzes, ale chce to poradne vsude natahnout epoxydem. Pokud to dokonale natres, vybrousis, zase natres, zase vybrousis... nalakujes, muzes mit nadherny kryt (podle zrucnosti) a voda se nikdy ke drevu nedostane. V krytu bude nejaka vlhkost vzdycky, pocitej s tim. A pracne je to jiste az hruza jima pri pomysleni to delat nekolikrat.

Ohledne tvaru krytu nezapomen na to, ze vlhkost na krytu kondenzuje, a kdyz ho udelas od nevhodneho tvaru, terba obraceneho U, nebo bez zlabku okolo, bude Ti voda stekat a vytekat na vnejsi stranu skla, proste to bude delat louzicky kolem akvaria.

Jako nejjednodussi se mi jevi sesroubovat z lamina neco jako pismeno E lezici na boku, klidne i s vice nez dvemi prihradkami. Na horni desku na nej namontovat osvetleni nad kazde akvarium zvlast, nebo i pro nekolik spolecne, kdyz nejakou prepazku vynechas. Vepredu si pak na panty pridelas odklopnou cast. Chce to ale udelat trosku vyssi, at se tam pohodlne dostanes rukama a nebouras si rukou do osvetleni. A kybl si pak muzes pokladat nahoru. Cele je to ale s tim, ze bys pocital, ze ta minicka budes mit jedno vedle druheho, kapotovat tyhle mrnousy kazde akvarium zvlast, to by se mi asi laminem moc nechtelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 20:03 Žena petulinakk [2016] Re: Spycee
Já bohužel neporadím :-(
Jen mám zvědavou otázku - proč chceš na ty prcky nutně kryt? Jaký bude účel těch akvárek?

Mám dvě dvanáctky, ale obě založené poměrně nedávno, takže moc zkušeností dávat k dobru nemůžu. Obě mám ale bez krytu, jen s lampičkou, a funguje to (a vypadá, že i bude) bez problémů. Zatím ale obě fungují jen jako rostliná akvária. Odpar vody není tak velký.

Pokud už bych nutně kryt potřebovala, asi bych jako nejjednodušší variantu zvolila prostě jen sklo položené přes akva. V akvárku, které používám jako skleník pro zakořenění řízků rostlin, mám jako krycí sklo skleněnou tabulku z klipového fotorámečku ;-)
Pokud by byla akvárka umístěná hned vedle sebe, dalo by se uvažovat i o společném krytu, nebo osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 19:40 Muž Spycee [9] - Rostliny
Poradíte někdo ? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 17:42 Muž Spycee [9] - Rostliny – Akvarijní kryt pro 12 litrové akvárium
Zdravím,

potřeboval bych radu, jedná se o to, že budu v brzké době zakládat hned několik mini akvárií. Jedná se o akvária o rozměru 30x20x20 (objem 12 litrů). Ačkoliv vím, že akvarijní kryt na tento rozměr akvária neseženu, tak bych si chtěl svépomocí vyrobit vlastní akvarijní kryt. Na internetu jsem četl mnoho návodů jak si takový kryt vyrobit, ale nikdy mi nikdo neodpověděl na několik otázek, právě proto se dotazuji na fórum. Pokud je již podobné téma založeno, tak se administrátorům omlouvám.

1) Jak jsem již psal v úvodu - akvárium má rozměry 30 cm (délka), 20 cm výška, 20 cm hloubka. Ta nejzákladnější otázka je, zda-li se vyplatí na takovéto akvárium pořídit akvarijní kryt ze dřeva. Pokud ano, dřevo by mělo mít tloušťku 0,4 cm (vyplatí se to vůbec ?). Proč zrovna 0,4 cm ? Protože tuto samou hodnotu má tloušťka mého akvária.

2) Protože použitý materiál bude mít tloušťku 0,4 cm, tak by byla hloupost dávat do akvária šrouby. Další otázkou bych se rád směřoval na nějaké lepidlo, které by vydrželo vlhkost akvária, aniž by se kryt rozpadl.

3) Jak by měl být kryt vysoký ? Tuto otázku bych rád rozdělil do několika hledisek :
a) Bude potřeba v krytu ventilátor z počítače ? Beru ohled na to, že v akváriu bude vlhkost, tak ventilátorem bych uchránil akvarijní kryt před jeho rozpadem. Na druhou stranu - bez něj bych si nemusel kupovat akvarijní topení a tím bych celou věc vyřešil ekonomičtěji. Nebo ne ?
b) Bude potřeba do krytu vytvořit nějaký otvor, aby unikala vlhkost ?
c) Jak by mělo být osvětlení vzdáleno od vodní hladiny, aby bylo akvárium bezpečné ?

4) Jelikož je akvárium dlouhé 30 cm (v tomto rozměru je započítána tloušťka skla (2x 0,4 cm)), tudíž prostor v krytu pro osvětlení bude maximálně 29,2 cm. Tímto bych se chtěl zeptat jaké osvětlení by jste mi doporučily. Berte prosím ohled na to, že chci pouze kryt, o jakési "držáky s osvětlením", zájem nemám.

5) Jelikož nejsem elektrikář, tak nevím co bude potřeba na zapojení osvětlení, aby vše fungovalo tak jak má. Takže kdo bude tak laskav a napíše mi, co si budu muset pořídit společně s osvětlením, aby akvarijní kryt plnil svou funkci ?

Myslím, že pro tuto chvíli je otázek až moc, budu se těšit na Vaše odpovědi :)
Spycee

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 15:50 Muž Legioix [574] Re: misan26
Stačí hledat. Třeba zde: www.prodej-barev.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 15:49 amrtin Re: Aforte
Třeba eloxovaný hliník.A sešroubovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 15:46 amrtin Re: misan26
Pokud vim,musí být barva ředitelná vodou.Ta po zaschnutí nemůže pouštět žádný závadný látky.Zkus se inspirovat,čím se natíraj třeba akva pozadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 10:25 Muž misan26 [2]
Ahoj chci se zeptat když tedy nechci polepovat dřevo nejakou samolepici folii mohu tedy pouzit nejakou barvu odolnou vlhkosti a tak a natrit to cele. Ja aby to pak nevadilo treba kdyz se natom bude srazet voda aby to nepoustelo nejaky spatny veci do vody dekuji
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 15:56 Muž Aforte [533] - Rostliny
Fotka k příspěvku Zdravím,

mám dotaz. Uvažuji nad zakoupením této sady nad akvárium: www.rostlinna-akvaria.cz/…

Z čeho bych měl vytvořit nad akvárium rampu, aby to vydrželo nějakou dobu a neničilo se to? Vypadat by to mělo, jako na přiložené fotce
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 10:13 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: kofejn
Krásný, taky jsem modelařil (letadýlka) a dost se tenkrát lepilo z výstražných cedulek:-). Bylo to to samé, jen tenčí. Takže jsme nalepili třeba pět na sebe a pak z toho vybrousili třeba kryt motoru:-)
Prosím OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 10:10 Muž kofejn [963] Re: KarlosS
Tip mám od kolegy modeláře, dělá z něj pěkné karosérie.
www.modellshow.cz/… úplně dole.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 09:57 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: kofejn
jojo, super materiál, taky si z toho lepím kdeco. Ani se to nemusí lepit lepidlem, stačí jen naleptat (dentakrylem, acetonem).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 08:58 Muž dudak [1885] Re: Aforte
tak nepiš že dřevo tam dát nemůžeš, spousta lidí tu má dřevo a nemá s tím problém, když se to vhodně natře, tak to vydrží. Já mám dřevěnou rampu nad akva bez krycího skla natřenou balakrylem a je to taky v poho. Projdi si články, je tam několik návodů třeba tenhle rybicky.net/clanky/430-jak-vyrobit-odolny-a-jednoduchy-kryt nebo rybicky.net/clanky/551-vyroba-vlastniho-krytu-a-osvetleni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 08:53 Aforte
Mám možnost sehnat jakékoli dřevo, takže bych byl spíše pro toto, jestli by to vůbec šlo. nechci nic kupovat. možná jen za pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.10.2013 08:34 Muž kofejn [963] Re: Aforte
Zkus se po reklamkách pozeptat po zbytcých komatexu (lehčené PVC). Lepí se vzeřiňákem nebo lepidlem na novodur. Z podobného materiálu jsem si kryt dělal rybicky.net/fotogalerie.php….
www.plastymorava.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 06:10 Muž Aforte [533] - Rostliny
Zdravím, budu mít akvárium 80x25x25. Mám možnost koupit tuto sadu www.rostlinna-akvaria.cz/…

Je vcelku levná, ale nevím, jak ji přidělat k akva. Dřevo tam dát nemůžu, protože odpařovaná voda by se tam držela a po pár měsících by to vypadalo dost špatně. Jak tohle obejít?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 12:54 Lukáš foto 4
Fotka k příspěvku led pásek IP 67 samolepící a pro jistotou ještě okolo zakápnuté silikonem
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 12:54 Lukáš foto 3
Fotka k příspěvku větrání zdroje
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 12:53 Lukáš foto 2
Fotka k příspěvku Pohled z vrchu. Rozmístění lišt s LED pásky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 12:53 Lukáš – několik fotek hotového
Fotka k příspěvku foto 1 - zatím nenastříkané. 3 výpínače na 33%; 66% a 100% světla, průchodky IP 68, vše ještě přetěsněno silikonem
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2013 22:19 Lukáš
Tak, plexi mám doma, objednal jsem si tl. 3 mm, tak to snad nějak dám dokupy. Led pásky též..IP 67, dále hlinikové profily a zdroj. Až to začnu dávat do kupy určitě nafotím a hodím sem...snad na to nezapomenu :)..jinak cenově jsem nikde úplně jinde, bohužel ne v tom pozitivním...ale zase se snažím, aby to celé bylo kvalitní a chvíli vydrželo.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 17:12 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: Lukáš
Posledně jsem dělal dva kryty z plexiskla právě z OBI. Boční rám z plexi 4mm, horní deska je plexi 2mm. Na tom horním skle je nalepena lesklá fólie a led pásky v hliníkovém krytu. Plexi jsem lepil "home made" lepidlem. Úlomky plexi jsem namočil do ředidla s toluenem (myslím C6000, ale to si radši ověř), zavřel do krabičky od diabolek a až se to rozpustí, tak se tím dá snadno lepit. Tu 4mm plexi jsem nakonec musel řezat přímočarkou, protože se mi nedařilo 80cm kus ulomit. Jinak se to dělí tak, že si ostrým lámacím nožem uděláš co nejhlubší rýhu a zlomíš to. Ideálně to sevřít mezi dvě prkna a pak lámat. Umí se to jinak lámat i jinde než má. Na led osvětlené je tu celé téma. Základ je vybrat vhodný pásek, hliníkový profil na chlazení, buď spojky na pásky nebo být šikovný na spájet si je a sehnad odpovídající zdroj. Mě odešel zalitý zdroj ala notebook, tak frčím na upraveném zdroji z PC. Je to sice prasečina, ale za 200Kč nekup to. Povrchovku takového krytu můžeš řešit buď nástřikem barvy (zkoušel jsem to a drží dobře) a nebo fólie na imitaci nábytku. Výhoda takového krytu je, že za prakticky za hodinu máš hotový kryt, máš v něm spoustu místa, nehřeje se to jako zářivky a je to nezničitelné vodou. Kromě elektroinstalace teda. Já si ty kryty udělal otevírací, takže jsem ještě instaloval dva panty. Lepil jsem je tavnou pistolí a drží to zatím dobře. Pokud by to mělo nakonec povolit, tak je přišroubuju. Plexi se snadno vrtá. Na 60l akva bys možná mohl použít i jen 2mm desky plexi a podložit je aby se nekroutili nějakou lištou nebo kolmou výztuhou jako jsou na akvárkách. Cenově by takový kryt s využitím čínských pásků vyšel odhadem někde kolem 1000Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 16:48 Lukáš makrolon
Tak jsem se byl dnes do OBI podívat na ten makrolon. Trochu mám strach co se tuhosti týče, teoreticky by to mělo stačit ty dvě vrstvy, ale raději bych asi volil tl. 6 mm ve dvou vrstvách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 07:13 Lukáš Re: amrtin
Taky zajímavý nápad, cena není zas tak strašná, ale nemám zkušenosti s led osvětlením a ani potřebným tech vybavením pro něj. Zkus to rozvést podrobněji ...např pro cca 60 l akva :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 01:27 amrtin
A co takhle použít led pásky?Pak by stačil hliníkový profil jako chlazení a přidělat by to šlo jednoduše.
Led nejlépe 5050 a voděodolné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2013 23:00 Lukáš – Akvarijní kryt - makrolon
Poslední dobou jsem tak koukal z čeho a samozřejmě za nejpříznivější cenu by se dal vyrobit akvarijní kryt. Jako jedna z možností mne napadly makrolonové desky tl. 4 mm ve dvou vrstvách (šlo by díky tomu dobře napojovat rohy). Vnitřek krytu by se potom opatřil reflexní folií, z vnějšku by přišla dekorační folie nebo nátěr. Celé by to bylo lepené (sice jsem koukal přímo na eko. lepidla na makrolon, ale ta jsou moc drahá, takže asi nějaká alternativa). Předřadník by byl v "kastli" (přihrádce) uprostřed s odvětráním. Trošku mne trápí otázka přidělání zářivek (nejspíš by bylo potřeba použít nějaký výztužný prvek).
Jestli to je proveditelné je otázka.....no a proto to dávám sem na fórum.

Takže sem s názory :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 22:35 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lada22
Aquael kryt mam, byl v setu, ktery jsem dostal k vanocum. No ale uz je takovy tuzsi, pac jsou do nej pridany 2 hlinikove profily. A taky vic sviti, kdyz mam na tech profilech LED. Ono koupit hotovy kryt by bylo bajecne, jenze at jsem chtel sebevic, ze budu mit jen rostliny, ktere tak malo svetla vydrzi, uz jen se divat na to, jak to sviti uprostred a na kraji je tma, proste neni k vydrzeni... Prece nebudu mit palmu uprostred a okolo tmavou poust.

Co se tyce vyroby vlastnich krytu, spousta modelaru umi delat s epoxydem a skelnou tkaninou. Kopyto by se dalo klidne udelat i z polystyrenu, natahnout ho hnedou lepici paskou promocenou ve vode, po vyschnuti poradne prolakovat treba selakem (nezere polystyren), obrousit, jeste laknout... a pak uz separator, pryskyrice, skelna tkanina... na zaver barva ;-) .

Jo jo, jak Hurvinek valku, ale je fakt, ze takhle by se dal udelat kryt presne podle toho, jak ho kdo chce, vode odolny, jen dost pracny. Ale kdyz je to konicek.

EDIT: Vzdyt akvaristu, kteri si podobnym zpusobem delali 3D pozadi, taky nebude uplne malo ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 20:44 Muž Lada22 [28] Re: Designer
Fotka k příspěvku :) je nejspis rad ze je rad, ze usetril nejakou kacku.....pokud se koupí kvalitní elektroinstalace tak se dá říct,že se moc neušetří,že i s krytem,byť dělaným to vyjde cca nastejno v porovnáním s nějakým krytem např od aquaelu,jen s tím rozdílem,že ten z obchodu nesvítí nikterak extra a nevydrží bůhvíjak dlouho.....
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 20:35 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lada22
Ted jsem se kouknul, co by stal Lexan, neni to zadne drama:
www.lexankunovice.cz/…
Vydrzi to 120°C, takze problem s umistenim svetla zadny.
Jak pisi:"velká houževnatost, pevnost, nelámavost, bezpečnost" a take "ohebnost, pružnost i za studena", dokazal bych si predstavit z toho dekl udelat (treba za pouziti jeste par hlinikovych profilu). A takovy kourovy, v kombinaci s hlinikovymi profily, to by mohla byt superpracicka... myslim design na nejvyssi urovni ;-) .

Ovsem musim uznat, ze kdo si dekl dela sam, je nejspis rad ze je rad, ze usetril nejakou kacku, a malokdo to bude delat proto, aby udelal design a funkcnost, aby mel neco jineho, hezkeho, originalniho, superfunkcniho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 20:15 Muž Lada22 [28] Re: Lucky005
Bohužel,již jsem pár krytů vyrobil a můžu 100% potvrdit,že běžné lamino byť se ošetří hrany čímkoliv tak stejně do sebe táhne vlhkost a bobtná od hran-vlhkost si najde cestičku,lakované dřevo je na tom o mnoho lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:55 Muž Lucky005 [197] Re: francek1990
co pouzit lodni lak nebo tak neco a spoje prejete silikonem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:53 francek1990 Re: Lucky005
Bez kryciho skla by mi ten dřevěnej kryt při tom odpařování pěkně rychle shnil. Chci aby nějakou chvíli vydržel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:49 Muž Lucky005 [197] Re: francek1990
s krycim sklem asi vpoho, ale za me dasli starost navic, skla se spini, musi se cistit, delala se mi rasa v nekterych mistech vodni kamen a uz to snizuje intenzitu svetla dopadajicho do akva, ale kazdy sveho stesti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:46 francek1990 Re: Lucky005
Díky. Ty IP44 mi budou bohatě stačit, navíc tam bude i krycí sklo. Tyhle www.bbelektro.cz/… vypadaj dobře za super cenu, ale špatně by se mi to montovalo.
designer: JJ, ten předřadník dám raději ven z krytu, bezpečnost je bezpečnost jak říkáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lucky005
Bezpecnost je bezpecnost, ta za par kacek stoji...
Nasel jsem jeste tohle www.sylvania-pro.cz/…

Predradnik fakt primo nad vodu nepatri, neni na to staven (tedy bezne predradniky), ten v kazdem pripade mimo vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:38 Muž Lucky005 [197] Re: francek1990
treba arcadia dela privodni kabely s IP67, ale cena je nekde jinde
www.akvarista.cz/…
a kryty jsou take s IP67
www.vyprodeje.net/…
a vetsina lidi pri vlastni realizaci krytu tady na foru voli tyto patice
www.bbelektro.cz/…

otazkou co ten plast kolem patic, ktere chces pouzit ty vlivem tepla a stari zacne delat, jak se bude chovat, jestli i po letech bude stale tesne obebinat trubici
ale rozhodnuti je ciste na tobe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:35 francek1990 Re: Designer
Díky kucí, tohle jsem přesně hledal. Mezitím jsem taky googlil a našel jsem tohle www.solarhaus.cz/… Takže ochrana IP44 proti stříkající vodě by měla být pro moje použití akorát, nečekám, že by tam měla stříkat voda, akorát tam bude asi vlhko, protože se bude odpařovat voda.
Jinak ten předřadník bych měl dár raději z krytu ven že? Vlhkost by mu moc neprospěla :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 19:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lucky005
Mozna ne kazdy se v tom znaceni vyzna, tedy:
cs.wikipedia.org/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 8

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 12960x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4078-vyroba-krytu?od=51