Rozjezd filtrace v novém akváriu
Asi mas pravdu...nechám to a uvidím,dekuju
Už jsem ti to pssal včera jinde, Teď to neřeš, nech akvo zaběhnout, když neporostou, nedá se nic dělat, zkusíš je za půl roku znovu, tak to prostě chodí.
No ony právě takhle všechny znedly
tedy od pulky
jen ta valisneria
Ano, asi ano. Na té fotce nevidím jasně, jestli jde o plíseň nebo o řasu. Ale zdá se mi (taky nejasně), že ty listy jsou už na odpis a je potřeba vyčkat, až vyrostou nové. Tyhle bych snad i odstřihl.
aha dekuju..takze nechat to ted jak to je a jen menit vodu?.....tohle je jeden z velmi napadených listů. .
Aha, ty mluvíš o plísni na rostlinách a ne na rybách? Pak to není žádná katastrofa. Jestli ta plíseň sama nezmizí, možná si na ní některé ryby rády pochutnají
. V tom případě bych neváhal a provedl taky pomoc záběhu s odkalením starého akvária, jak jsem psal dřív.
Ano, nějaká část té hnědé hmoty z vyždímaného filtru zůstane na dně, část (snad) skončí ve filtru. Podobně ten kal ze dna jiného akvária. Ale to je taky v pořádku, na dně se taky hojně usazují nitrifikační bakterie a je to další filtr v nádrži, který je potřeba nějak rozběhnout.
takze jsem ho hodne promackla(stejne to potreboval) a asi 4l hodne hnede vody jsem nalila primo na filtr(atman201) a ted to bezi...samozrejme ted ale vse lezi i na pisku.....ja pred tremi lety rozjizdela jen 60l denne vymena vody,ryche rostouci rostliny a za 4 tydny rybky pomalu....ale ted...napadeny jsou jen valisnerie ze svagroveho akvarka...
nn rybk jeste ne....jede to teprve 6 dnu...druhe akvarko jede uz tri roky a bez problemu
Tak na plísen to asi nepomůže, ale na zajetí ano. Přidal bych tam nějaký šnečky, třeba okružáky.
Je v tom druhém akváriu dobře zaběhnutá filtrace a je to akvárium zdravé? Jestli ano, pak bych z něj vypustil trochu vody, vymačkal v ní molitan a ten nepořádek bych nalil do nového akvária přímo na nový molitan. To by mohlo mírně pomoct, ale zázraky se od toho taky čekat nedají.
Kdyby v novém akváriu ještě nebyly ryby, dalo by se to staré a dobře zaběhnuté akvárium pořádně odkalit a ten kal nalít do nového akvária (nejlíp taky na filtr). Ale když je tam plíseň, asi jsou tam taky ryby. A nevím, co by na tuhle metodu záběhu nádrže řekly.
Ahoj..možná hloupý otázka ale pomohlo by kdybych na rozjezd nového akva kde mám problém s plísní pomohlo vymáčknout trochu houbu z druhého akva?..dekuju
Starší reakce
Díky chlape, to jsem chtěl slyšet. Přeprava jako taková bude trvat asi 4 hodiny, víc si myslím, že ne. Ještě jednou díky.
Den ne, ale několik hodin ano. Kdyžtak si pomužeš, že filtr necháš běhat třeba v nějakým belíku s vodou, prostě aby měla parta bakterií přísun kyslíku a máš je ošetřený. Bezpečnou hranici počítej tak 6 hodin, kdy se nebudou už množit, ale nebudou ještě do této doby hormadně umírat, potom už by to bylo horší.
Edit: Ta bezpečná doba může bejt klidně i dvojnásobná, ale záměrně jsem uvedl časový údaj spíše nižší, ono ta poučka o originalitě bude platit i zde.
Zdravím při pondělku. Za nějakou dobu se budu i s akvama stěhovat a můj dotaz zní: vydrží nitrifikační bakterie živé například den ve vypnutém filtru? Již jsem založil nové akva, ale stěhování musí proběhnout již za 14 dní a to nový filtr ještě nebude ready. Převezl bych tedy i již zaběhnutý filtr z nádrže co budu rušit. Díky za info.
Starší reakce
Taky souhlasím, ale já se nákazy nebál, to kolegyně. Když už do novýho akva něco leju, tak jenom z tzv. bezpečný nádrže.
Souhlasím ale vždyť to jde i bez případné nákazy jednoduše např. levným přípravkem Sera bio Nitrivec.
levnaakvaristika.cz/… Nalejt do akva taky můžeš, ale lepší bude v tom co zbyde ten filtr vymáchat, nebo tím prolejt filtrační hmoty v tom filru novým. Jinak to nalití do akva praktikuji u nově zakládaných nádrží, kdy tímto bordýlkem proleju písek, štěrk ještě před napouštěním vody.
Takže bude stačit když to co zbyde z vymáchání mého filtru naleju jemu do akva? jsme od sebe 5 min jízdy autem... raději ,abych si tam něco neprovedla...
Novou je dobrý vymáchat v tom bordelu z té staré, nebo třeba odkalit dno a v tom proprat a dát běhat do akva. Nitrifikační bakterie potřebují ke svému životu kyslík, takže bez něho se přestávají množit a za několik hodin zažnou odumírat, takže to chce zajistit. Pokud bude v akváriu jenom novej, byť naočkovanej filtr, tak bych byl obezřetný a několik dní vůbec nekrmil a častěji měnil vodu. Před, ani bezprostředně po výměně neodkalovat dno, neb to bude záložní filtr a pokud je dno funkční, tak pomůže s kritickým obdobím.
Ahoj kamarád bude zařizovat akva a dala bych mu tam starou filtracni hmotu. A já bych potřebovala poradit jak u mě. Když koupím novou mám ji hned nasadit a starou zatím nechat ležet v akva? (hmotu koupim tento vykend a nove se bude napoustet az za tyden)nebo nechat ležet v akva novou aby ji obsadily mikroorganismy a pak starou rovnou vyprat v cerstvem akva? Nerada bych si to tam narušila.
Stalo se mi právě v malém akva, že po výměně filtrační hmoty (a starou jsem vyhodila) se mi udělala zelená voda. Nebo to bude tím že je akva malé a je tam malá rovnováha mezi organismy?? dík za rady
Starší reakce
Ok, udělám jak jsem psal ráno. Vynechám pár dní krmení, pro klid duše vyměním něco vody a vyčkám času.
Tak jak to popisuješ a odvozuješ souvislosti mě příjde, že se Tvoje úvahy ubírají správným směrem.
K čeření hladiny dochází kvalitněji než s předchozím filtrem. Nyní jede externí e901 cca na 75% výkonu do rozstřikovací rampy po celé zadní stěně. Zároveň došlo k mírnému posílení osvětlení (z 0,3 w/l T8 na 0,4 w/l T5). Ryb bývalo i víc a nádrž prosperovala. Při výměně filtru použit JBL Filterstart. No, mě z toho vyplývá, silou filtrace a nedostatečným pohybem hladiny to nebude. Bude to nedostatečným osídlením filtru bakteriemi v kombinaci s krmením ryb (i když myslím, že ne přehnaným). Korekt?
Akva 80x35x45, 110 litrů čistého. 5 parmiček pruhovaných, 10 neonek obecných, párek skalárů a jeden ancistrus. Valissneria v obou rozích, uprostřed dominantní echinodorus amazonicus. Na kořeni jávský mech a anubias var. nana.
Takto ta slepá hladina bývá popisována, třeba nápovědu hledat v této větě: Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Co tam máš za ryby? Kolik? Kolik rostlin?
to je jisté
jen je otazka jestli to není spojené ještě s dalším vlivem..
Tu nápovědu bych hledal v té výměně filtrace.
Přerybněno... nemám, mám kvalitně zarybněno
ale ta nádrž takhle funguje už víc než dva roky. Před třemi týdny měněna filtrace a nyní se vyskytl tenhle zákal na hladině. Asi to nebude nic akutního, včera večer mi zákal přišel už menší. Vynechám dva tři dny krmení a vyměním něco vody a uvidíme. Jen bych chtěl pochopit, z jakého důvodu se zákal objevil.
me se neco jako slepa hladina, film na hladine delal,když nestihal filtr..ty mas filtr novy, mozna je to stejny pripad,ale u uzabehly nadrze by se to asi stat nemelo.. jedine snad pokud to mas prerybneny..
0 25.04.2012 17:18 lap –
Re: OP Jasně, až se dostanu domů, tak mám v plánu udělat.
Jo. Po celé délce zadní stěny je rozstřikovací rampa pod úrovní hladiny a čeří ji myslím dobře. Tak akorát.
Polož na hladinu papír nebo ubrousek, pokud bude zelený, asi jde o sinici.
Zkus hledat výraz "slepaná haldina". Bylo toho tady napsáno docela dost.
Třeba v tohle tématu.
rybicky.net/forum/6671
Martin Honzejk
Tak po třech týdnech od nasazení nového filtru (JBL e901 namísto dosluhujícího bublifuku Aquaball), kdy jsem byl okolnostmi donucen filtry vyměnit z hodiny na hodinu, jelikož bublifuk se odebral do věčných lovišť, se mi dnes ráno v nádrži objevil na hladině jakýsi zákal. Je to něco mezi mastným a bílým flekem, který je hustší konzistence, když se ho dotknu, jako bych rozbíjel škraloup. U vývodu z rozstřikovací rampy je flek jakoby do hněda, na zbylé ploše hladiny je bílý. Co s tím.... piják a častější výměna vody? Ryby vypadají standartně, žádná úmrtí neregistruji.
Starší reakce
Tak uběhlo pět dní od nutnosti výměny filtru a zatím vše v pořádku. První tři dny jsem nekrmil, pak jen symbolicky, aby si rybky nemyslely, že na ně úplně kašlu. Hladiny dusíkatých látek zatím stále neměřitelné. Filtr s rampou na zadní stěně je tichounký a zatím velká spokojenost. Nu uvidíme dál.
Starší reakce
vidím to na 5kg Deponit Mixu (cca 1-4 cm od přední k zadní stěně nádrže) na to vyšší vrstvu flexi (či písku) - cca 4 až 15 cm vzadu.
Flexi "sedne", takový sklon se aspoň mně nikdy nepodařilo dlouhodobě udržet
Ano, udělej jak píšeš a v případě nestandartního chování ryb, na naměřený hodnoty až zase tak nedej, začni s intenzivnějšíma výměnama vody, ten potenciální problém nepříjde hned, ale až po několika dnech.
Tak se situace vyřešila sama. Ráno jsem koketoval s myšlenkou zapojit ten nový filtr. Starý bublifuk jsem odpojil z elektriky, aby se mi v akva lépe operovalo a pak už se nenastartoval. Zkusil jsem snad všechny zásuvky a nic, nechytil se. Tudíž filtrační hmoty z nového JBL e901 jsem vymachál ve vodě z vymačkaných molitanů ze starého filtru, nalil JBL Filterstart a šel rovnou do provozu. Ryby vypadaly chvíli poněkud vyplesknutě (zřejmě kvůli změně proudění v akva), ale už vypadají v pohodě. Pro jistotu teď vynechám na pár dní krmení a budu měřit dusíkaté látky.
Neřekl bych že opruzuješ, ptáš se k věci a dokonce ve správným vlákně, protože dobře fungující dno je takovej další filtr v akváriu a někdy je tím hlavním filtrem.
Ano, znám a mám víceméně přečteno
jsou tam velmi inspirativní články. Se vším co jsi psal souhlasím - světlo postupně, hnojení do vodního sloupce až časem + častá a pravidelná výměna vody.
No uvidíme, jak jsem psal... aquascape tohoto stylu je ideální představa, ale zřejmě budu nucen ze svých nároků slevit. Tím myslím méně světla a hledat ideální poměr živin. A taky jsem smířen s tím, že nádrž po znovuzaložení nebude vypadat jako jedna z těch co jsou k vidění na mezinárodních aquascape soutěží
))
Jen jeden takový postřeh (možná mylný) - přijde mi, že tyhle aquascapové nádrže jsou v jakéms takéms stavu udržitelné jen po nějakou určitou dobu (rok, dva) a poté se náklady a čas strávený údržbou takové nádrže prostě stanou neúnosnými.
No, abych to uzavřel, uvidíme co z toho vyleze. Zatím tady opruzuju v různých vláknech a tématech a čerpám info. Zde jsem se původně ptal na zajetí nového filtru ve starém akva - a díky za odpovědi.
při takové kombinaci 1W/l světla, CO2 z burčáku a hnojení do vodního sloupce bych se skoro vsadil, že řasy budou a nebudou ze dna
Ze začátku určitě doporučuji se vším pomalu. Prostě tam hned neprat plnej výkon watů světla a s hnojením do vodního sloupce bych taktéž nepospíchal. Častá výměna vody, to je dobrý postup. Prostě v prvních týdnech měnit vodu stylem co kdo snese a unese a posléze to ustálit na týdenní výměně 1/3 vody.
Edit: Pokud neznáš tak se začti.
www.rostlinna-akvaria.cz No, vidím to na 5kg Deponit Mixu (cca 1-4 cm od přední k zadní stěně nádrže) na to vyšší vrstvu flexi (či písku) - cca 4 až 15 cm vzadu. A do dna moc vrtat nechci, tam, kde nebudou vyšší rostliny či kořeny, tam bude nejspíš cuba či staurogyne. Takže kobereček
Stejně z toho mám trochu vítr, z těch poměrů nepoměrů živin, co2 a světla. Študuju študuju na netu co se dá, ale praktická zkušenost zatím chybí. Světlo plánuji... no... až 1W/l (čtyři předřadníky po 24w T5), co2 prozatím burčák než našetřím časem na bombu. No a živiny do vodního sloupce... nerad bych si to komplikoval PMDD, tak možná zkusím něco ve stylu tekutých hnojiv a lá Dennerle V30, či jak se to jmenuje.
pokud ten výživný substrát dostatečně překryješ vrstvou flexi a nebudeš moc vrtat do dna, tak to bude ok
Nemyslím si, že když skombinuješ ten deponit mix s jílem, že si tím přivodíš řasy. Ty živiny se budou rostlinám uvolňovat postupně, jinými slovy budou si brát tolik kolik potřebují.
Já dlouho zvažoval křemičitý jemný písek... mluví pro něj hlavně cena a přirozený vzhled. Ale na druhou stranu i vzhled mě trochu odrazuje. Bývá moc světlý. Ti, co mají flexi, tak zase mají na své straně ten argument, že nad tmavým dnem vynikne barva ryb. Plánuju rasbory hengeli a párek kakadu. Celkově ten koncept nově založené nádrže měl směrovat do pokusu o aquascaping, ale přece jen celé je to velmi náročné na technologické postupy a peníze. V mém případě to bude nejspíš kompromis mezi aquascape a rostlinnou nádrží
Myslíš, že kdybych zkombinoval výživné dno Deponit Mix s jílem, že bych se pak potýkal s nadbytkem živin - a z toho vyplývající řasou?
Poslední dobou se to tady neustále kádruje co do danýho vlákna už nepatří, tak s tím já problém nemám.
Nemyslím si, že Tvůj dotaz je zcela OT. Ano, flexi, často používané dno. Použil bych buď ten florapol a nebo ten deponit mix, kombinovat mě to příjde zbytečný, ale ber to jako názor člověka, který s výživovejma substrátama moc nepracuje a vyznává klasický dno z betonářskýho písku, štěrku do začátku s trochou jílu a posléze už výživa od ryb.
OK. Dno plánuji černé flexi a jako zásobní substrát zamýšlím Denerle Deponit Mix + JBL Florapol. Ale to už je asi do jiného vlákna, že
Přidat reakci
[1] 3
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 4519x