Uhnívající rostliny
OK, takže s ADOU už nic neudělám, ale můžu na zkoušku vyhodit ten pískovec (třeba na měsíc)! Postupoval jsem dle "návodu" na "rostlinna-akvaria.cz", kde ADU a FEROX doporučovali, takže jsem tak jel s tím, že bude chyba asi někde jinde.
Takže byste mi doporučovali ten FEROX vysadit. Mám ho třeba nahradit menšími dávkami PMDD i když v něm je také železo? Ale snad je ho tam méně.
Doma mám tyto hnojiva: InvitalFerox, K2SO4, KNO3, KH2PO4, MgSO4, TensoCoctail
Jinak vodu jsem si začal vozit v kanystrech měkčí (
www.vakna.cz/…)
Moc železa. Poděkuj ADA substrátu, a možná i tomu pískovci. Z toho rostou řasy.
S tím světlem nějak nevím; ty Limnophily vypadají jako by hladově táhly za světlem. Ta řasa mezi Micranthemum zase má ráda světlo.
take moje postrehy: vstupna voda ma dost Ca a malo Mg
tvoja Aqua Soil Amazonia ma slusnu zasobu zeleza a to este pridavas cez Ferox, a nizky obsah fosforu, ktory uz nepridavas vobec.
Drasliku tam tiez nebudes mat vela. (ale nemusi to byt pricina problemov)
Z fotky mam pocit, ze sa ti relativne dost zivin uvolnuje do stlpca (riasy tesne nad dnom ak dobre vidim).
Zaver si sprav sam.
Podle mě jsi si vybral moc silné světlo,které ti nejde ukočírovat.Já osobně bych ubral světlo a přestal hnojit.Začal bych namotávat tu vláknitou řasu a začal častěji měnit část vody.
Starší reakce
To opravdu uhnilý-mrtvý rozhodně pryč...jinak jak píše Václav.
Většina to rozdejchá hlavně stonkovky.
0 18.09.2016 20:38 housis Ještě jednu otázku: když mají kytky uhnilé černé kořínky, mohu je dát do nového štěrku a nebo raději vyhodit?
Táákže to vyměň ještě jednou a dej si tam křemičitej písek(štěrk frakce 2-4mm) a máš po starostech, poroste ti v tom drtivá většina rostlin a nebude to hnít a když si do dna dáš nějaký kypřitele v podobě šneků piskořek, budeš to mít posichrovaný.
Je to samý vápenec a do akvária to nepatří.
drť mix černá - bílá č.4 Skus dát pár těch bílých šutrů do octa.
vaaclav napsal: Zahnívá ti dno, chce to hloubkově odkalit a ne jednou. Bohužel nemáš prezentaci takže ani nevím co máš za dno.
Mám akva 120l. Juwel lido 120. A na dně drť bílá č.3 a drť mix černá - bílá č.4
Zahnívá ti dno, chce to hloubkově odkalit a ne jednou. Bohužel nemáš prezentaci takže ani nevím co máš za dno.
0 18.09.2016 17:12 housis – Uhnívající rostliny a kořeny
Ahoj. Potřeboval bych poradit. Po roce mi přestali kytky růst: uhnívají kořeny a když odkazují, voda je černá a smrdí jak močůvka. Tak jsem vyměnil štěrk a kytky a opět po měsíci stejný problém. Pomůže mi někdo? Nevím si rady
Starší reakce
Jde o organický odpad...a né o nedostatek P,ale o špatný poměr N/P.To vyčištění určitě pomůže
vodu měním každý týden 50%. Pridávam jak dusík tak i fosfor. Spíš to bude tím že jsem nechal trávníček moc vyrůst a to se pak spatne odsaval kal a necistoty a začlo to zespodu uhnívat. Dneska jsem travnícek vytrhal vycistil substrat a zkusil zasadit znova, uvidíme jak to půjde.
Rostlinný odpad je akorát zdroj problémů,já bych očekával brzo i nástup ruduchy.Rozhodně je chyba neměnit vodu!Za ty rozpady bych vinil nedostatek fosforu (nepoměr vůči dusíku).
To by mala byť sinica v substráte. Tvorí docela tvrdé pláty. Pomôže prelepenie skla ale pak je to hneď naspäť
0 04.06.2016 12:34 Dominik – Uhnívání kořínků?
Ahoj, může mi někdo poradit co způsobuje hnědo-černý povlak na skle asi 2-3 cm pod horní vrstvou substrátu? Nedávno jsem nechal moc vyrůst Micranthemum callitrichoides a ta mi začla asi zespoda uhnívát a odlepovat se od dna. Po radikálním zkrácení se sice opět zazelenala a vypada ze se vzpamatovala, ale pořád lovím z hladiny kousky porostu. Muze byt ten povlak způsobený hnijícími kořínky? Pořípadě jak řešit. Použity substrát je ADA Aqua soil. Akvarium asi 4 měsice po zalozeni.
Starší reakce
0 03.05.2016 22:05 Sihoda Zdravím. Taky potřebuji poradit ohledně uhnívajících rostlin. Tento čtvrtek to bude 3 týdny, co mám založené 200 litrové akvárium. Dno flexi obklady, vodní sloupec cca 34 cm, 2 x 25 W trubice v délce 75 cm( tuším Juwel). Akvárko má na délku metr. Dnešní parametry PH 7,1; celková tvrdost 6,6; UT 2, NO2-0; NO3-20 (Aquar kapkové testy). V posledním týdnu se mi objevila asi hnědá řasa, ale roste přímo pod světlem na pozadí a anubiasu. Foto dodám zítra. Dalo by se říct, že první týden až dva bylo vše v pohodě, rostlinky přirůstaly, ale ten třetí týden se vše změnilo. Komplet mi uhnila sagittaria, Proserpinaca palustris už měla cca 1 cm přírůstky a během dvou dní celá zhnědla, když jsem ji chtěla vytáhnout, rozbředla se. Ryby zatím nemám. Ještě jsem neodkalovala a ani nijak výrazně neměnila vodu, jen včera cca 15 litrů, protože hodnoty NO3 byly cca 35 mg/l, chtěla jsem akva nechat v klidu zaběhnout. Faktem je, že na dně je poměrně dost odpadu z odumřelých listů. Nehnojím. Tak nějak si najivně myslím, že ten rostlinný odpad je krmivo pro nitrifikační bakterie :-o Prosím o radu co dělám špatně (doufám, že ne všechno)
Starší reakce
0 11.04.2016 08:59 deathdealer0012 –
Re: Helga Ahoj. Pokud nemáš nic na měření parametrů vody a nemůžeš z toho vyvodit závěry tak ti nezbývá nic jiného než experimentovat. příčin je mnoho tak jak píšou předchozích článcích. Slabé osvětlení, špatné parametry vody, nedostatek živin. Doporučuji prověřit sílu osvětlení a začít hnojit ( stačí tekuté hnojivo třeba od Rataje ). A ten zákal vypadá skoro jako přemnožení nálevníci (pokud se to objevilo až po pár týdnech). Až budou v nádrži i ryby tak zmizí. Určitě ale pokračuj ve výměně vody. 1/3 týdně. Hodně štěstí
Skús si aspoň vyplniť kartu akvária... Veštec tu dnes nieje
0 10.04.2016 17:23 Helga – uhnívající špičky
tři týdny mám založené akvárko, rostlinkám se dařilo, začali růst nové přírůstky a najednou začalo vše nové jakoby uhnívat. Voda se začla barvit trochu do žlutozelena, i přes to že měním teď za začátku hodně často. prosím poraďte čím to může být...
Starší reakce
To som po niekdajších radách zvýšil. V tej inkriminovanej 200l je na úrovni cca 50mg/l.
V domácej stovke som ho zvýšil na 15mg/l ale v nej je fosfor takmer nemeratelný takže by malo/mohlo stačiť. V nej momentálne čakám čo sa bude diať, je to len 8 dní od zvýšenia
u sinice si nejdřív změř NO3 a vsadím se, že ho bude málo ...
Móže byť. Ale nadbytok neviem čoho. Najprv som hnojil pmdd ale stále bolo všetkého málo a sinica pokrývala všetko. Po zatemnení a potom začatí s EI sa sinica aj zelené riasy stiahli alebo aspoň sa nešírili. Teraz som si ale všimol to uhnívanie a hlavne podĺa mňa na netypických miestach
Asi jsi ale zjistil že něco není v pořádku a proto máš takové potíže. Metodou EI bych rozhodně nezačínal protože to není tak jednoduché ukočírovat, nakonec jsi to poznal sám a můžu tě ubezpečit že nejsi sám.
A nemohlo by to být přehnojené? Nadbytek něčeho? EI je masakr. Jen takový nápad.
Vzal jsi to za špatný konec. Už p. Rataj psal že se nejdřív musíš naučit pěstovat rostliny a až potom jim začít svítit. 0,7w/l v ledkách je opravdu masakr, já jsem nikdy nepřelezl 0,3 w/l a to mám T5 trubice i když u většího akvária a také tu funguje a to jsem měl ještě méně a také to šlo. Začít znova můžeš jen ale musíš něco udělat se světlem.
Tuším, že príčinou je svetlo, len aj keď som ho dal na 50% tak sa nič nemenilo,skôr horšilo... myslím, že vyhádžem všetky rastliny, zatemním ho na 10 dní a všetko začnem odznova. Len čo na to povedia ryby
Je mi doplaču z toho stavu
Jako hlavní problém bych viděl nezvládnutí příliš silného osvětlení 100w v ledkách na 150 litrů vody je opravdu hodně i na těch 8 hodin co se svítí.
Okrem celkovýh problémov v akva ma momentálne zarazila jedna vec. Na lobelii hnijú nové listy (+akoby biela plíseň) a dokonca aj stonka. Spodok rastliny (dolná polovica aj korene) je úplne ok
Aj keď vlastne.. v tom akváriu ma už asi nič neprekvapí..
Starší reakce
Rozhodne vetsi, v malym je jen deset 14ti dennich pavich ok
Hnojivo davam Easy-Life Profito 5 ml tydne, udajne tam maji byt makro i mikroprvky, presne chem. slozeni moji vody a hnojiva neznam :( podle davkovani mam davat 6ml (60L), ale rikal jsem si, ze rostlinky nejsou jeste tolik vzrostle, proto o 1ml mene, jestli je to blbost rad se poucim. Tekuty uhlik Easy-Life EasyCarbo, udajne spolu ucinkuji skvele. Bohuzel nemam potvrzeno, proto tolik "udajne" :( svitim 8:00-13:00 a 14:30-21:00 t.j. 11,5 hod s prestavkou, 2x13W Osram obyc zarivkama za 70kc/ks
Předpokládám že to je ta větší nádrž. Jak dlouho svítíš? Víš co to tvé hnojivo obsahuje, nebo jak se jmenuje? Tekuté CO2 nemyslím.
0 21.03.2016 19:54 Jenda85 Hygrophila (mam asi tri nebo ctyri druhy) tim trpi asi nejvic :( stejne se mi nejvice libi rychlerostouci stonkovky. Nemuze mi tam delat bordel microsorum? Cetl jsem ze okyseluje vodu. Jinak pH mam kolem 7.5 . Je dobry napad dat do dna dve tri osmicky matky kvuli zelezu?
Nic, jeď si svojí lajnu a nech to na přírodě, poroste ti tam co bude mít tvoje podmínky, tedy klidně něco z toho co jsi zasadil na začátku bude odejito, nahradíš jiným druhem a historie se bude třeba opakovat.
0 21.03.2016 19:47 Jenda85 Dekuji za odkazy, co s tim mam delat, kdyz nechci pridavat dalsi chemii? Vodu menim 1x tydne 1/3 objemu + odkaleni. Nejsou v profitu veskere prvky? Mam pridat? Nebo ubrat?
0 21.03.2016 19:44 Jenda85 Z rychle rostoucich mam cabombu, ruzkatec, limnophilu, egerii, ty jsou na tom skvele co se tyce rychlosti rustu i kondice
0 21.03.2016 19:40 Jenda85 Jsem zacatecnik, od zacatku jsem mel microsorum pteropus v bidnem stavu (ani jsem nevedel co kupuju nekopejte do me
echinodorus rubin roste docela rychle, ma skrcene strany listu dolu, hygrophila ma na sobe cerne (mozna hnede) tecky a vetsina rostlinek ma uhnile spicky i novych listku, starsi jsou na tom hur
0 21.03.2016 19:36 Jenda85
0 21.03.2016 16:38 Pavel – Rostlina - dotaz
Dobrý den, koupil jsem na burze rybiček rostlinu (na obrázku s růžovými okraji) a rozpadají se jí listy.Zajímalo by mě, zda tuto rostlinu někdo zná, protože jsem ji nikde nenašel a zda jde vůbec o akvarijní rostlinu ? Díky, Pavel
Starší reakce
0 13.02.2016 12:08 deathdealer0012 –
Re: Yirka Děkuji za radu. Zkusim to. Ale 7 měsíců rostla dobře
Jednoznačně povytáhnout nahoru. Začátky kořínků musí být vidět. (A měly by být bílé)
0 13.02.2016 11:03 deathdealer0012 –
Re: NHKG Je na zadní straně nádrže ale snad to půjde vidět. Je to před neonkou, ale i pod ní.
Pokud rostlina dorostla do takové velikosti je úplně jedno jestli je trochu utopená, to příčina hnití určitě nebude. Běžně je takhle mám a rostou dál bez problémů.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 20 21
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 24762x