Ahoj, Romane!
Bezprostředně po instalaci filtru jsem ventilem na výstupu musel přiškrtit průtok, protože byl pro mou potřebu příliš velký.
Zpočátku jsem neregistroval pokles výkonu filtru, až asi při druhé nebo třetí částečné výměně vody jsem si všiml, že po snížení hladiny pod vypouštěcí trubku z ní voda jen tak jemně crčí. Otevřel jsem ventil naplno a filtr jsem odvzdušnil rozkýváním a poklepáním. Z trubky se vyvalil kromě trochy nečistot proud bublin a průtok se samozřejmě zvýšil.
Ovšem už druhý den jsem musel znova konstatovat vzduch ve filtru.
(Na tomto místě se musím přiznat, že jsem nejdříve ze zavzdušňování filtru podezíral rostliny.
V té době jsem je dost intenzívně přihnojoval, výsledkem byla "mlha" bublinek kyslíku ve vodě...)
Odvzdušnění filtru se stalo denní rutinou a dělal jsem ho stále tak, jak jsem popsal - rozkýváním a poklepáním dlaní.
Pak ale došlo k tomu, že asi tři dny po sobě jsem nemohl filtr odvzdušnit a když jsem se konečně k tomu dostal, začal při standardní proceduře odvzdušňování filtr "vrčet"...
Filtr jsem vypnul a rozdělal, abych se podíval, jestli nedošlo k poškození vrtulky. A nedošlo...
Hned potom jsem odlovil z kanystru hafo krevetek,
(na sacím koši mám návlek z bublifuku, ale asi nebyl řádně docvaknutý samotný koš na sací trubku...
), a pak jsem vyměnil keramiku a kuličky za kostky o straně cca 1 cm, nastříhané z akvacitu.
Takže - do "vrčení" originální sestava podle přiloženého návodu, po rozebrání - v každém košíku nastříhaný akvacit, překrytý originálním černým "biomolitanem" a na vršku posleního košíku filtrační vata.
Po složení filtru a jeho zapojení - průšvih... Filtr tekl!
Tak jsem ho znovu rozdělal, zkontroloval včetně těsnění, (nic "podezřelého" jsem nenašel), a opatrně jsem jej znovu složil. Výsledek - tekl ještě víc! Tak do třetice znovu a teprve pak přestal ronit. Pro jistotu jsem jej postavil do kbelíku, ve kterém stojí dosud, ale od té doby už neukápl...
Jenže se zavzdušňuje pořád a řekl bych, že čím dál tím rychleji. (A to jsem přestal hnojit kytky, takže produkce kyslíku už není tak intenzivní, jako dřív...
)
Už také nestačí k odvzdušnění pouhé pokývání a poklepání, (resp. - je to na dlouhé lokte), takže došlo i na pumpování. Zpočátku striktně při vypnutém filtru, později ale občas, přiznávám, (a vím, že to je chyba...) i bez vypnutí...
O utěsnění filtru samozřejmě uvažuji. Chtěl jsem zkusit silikonový tuk, ale nějak nezbývá čas jej začít shánět...
Podobně jako Jestr64 se v tom ještě zkusím "poštrachat"...
To Jestr64: Filtr je ještě v záruce - kupoval jsem ho letos.