Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kdy začít hnojit nové akvárium?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 4 Žádná další stránka   1  
Kdy začít hnojit nové akvárium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2007 23:20 Sidonius Re: Přema
Ch. Kasselmann: na 10 kg štěrku - 2 kg jílu a 1-2% humusu... :-)
Jenže tahle sympatická paní se specializuje na rostlinná akvária. hmm
Já jsem zastáncem kořenové výživy jako základu. Za 14 dní zakládám nové akva. Křemičitý písek zrnitost 2-5mm, jílové kuličky pod kořeny rostlin se silným kořenovým systémem, Planta Root na začátek pod stonkové rostliny. Hnojení do vody velmi opatrně a zásadně až poté, co rostliny začnou fungovat a musí být zjevné, že je přihnojení nutné! Zkusím dát vědět, jak se budou věci vyvíjet.
www.segelflosser.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2007 22:34 Muž wayn [79] Re: Přéma
Pokud ten starý písek nebudeš propírat, tak máš o hnojivo postaráno. Pokud se ti to zdá málo, tak zkus Bivoje, ale určitě bych to nepřeháněl, návod na něm se mi zdá být trochu nadnesený...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2007 22:03 Muž Pet [56] Re: Přéma
Echynodory také nutně nepotřebují prohnojené dno. Lze v případě neodbytného nutkání přidat hnojivo ke kořenům konkrétní rostliny.Já osobně bych na začátku do dna nic nedával. Rostliny svým růstem sami časem napoví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2007 21:52 Muž Přéma [23] - AmerikaRe: Pet
Taky tam bude pár Echinodorusů...některé už mám v současném akva a některé,např.Rubin chci dokoupit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2007 21:50 Muž Pet [56] Re: Přéma
Já osobně bych dal štěrk ze starého akvária a na něj čistě praný křemičitý písek zrnitosti 2-4 mm.A hotovo. Pokud budeš mít akvárium s rybami, o hnojení se postarají. Soustředil bych se spíš na ostatní faktory ovlivňující růst rostlin. Světlo, teplota, tvrdost, PH, obsah živin ve vodě. Pokud hnojivo do zásoby přidáš do dna a pak takové dno třeba při odkalování prohrábneš, neštěstí je na světě. Ty rostliny co jsi jmenoval mohou velmi dobře růst i bez přímého hnojení dna. Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2007 21:50 Muž Přéma [23] - AmerikaRe: Nobody
Ano,vím,že se to tak má dělat,ale z technických důvodů musím zasadit všechno najednou.
A nejedná se vlastně o úplně nově založené akva,protože tam bude cca 30 kg starého štěrku,cca 200 l stávající vody a filtr bude také samozřejmě současný.A také zhruba polovina rostlin bude ze současného akva ..... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2007 21:48 Petr Re: Přema
Já se přikláním taky k názoru, že to jde bezproblémů i když se hnojivo na začátku nedá. A za ušetřené peníze kup do začátku rostlinky navíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2007 21:40 Nobody Re: Přéma
Já osobně bych nedával žádné.Napřed zasadit nenáročné druhy rostlin a po zaběhnutí akva,přidat náročnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2007 21:21 Muž Přéma [23] - Amerika – Založení nového dna-jaké hnojivo?
Zdravím všechny,
prosím o rady a názory,jaké hnojivo dát pod štěrk do nově založeného akvária.
Akvárium 530 l ,spodní vrstva bude nejspíše Aquaclay ground smíchaný s částí štěrku ze současného akvária (360 l ),na to bych chtěl dát vrstvu TetraPlant Complete Substrate
( www.tetra.cz/… ) a na to křemičitý akvarijní štěrk 2-5 mm.
Cca polovina vody bude ze současného akvária,hnojím CO2,světlo 0,6 W/l.
Jestliže by někdo doporučil něco jiného a lepšího,předem děkuji za rady...
Sázet budu nejen rychlerostoucí a nenáročné rostliny (Hygrophila,Vallisneria,Cryptocoryne,Ludwigia),ale i rostliny náročnější ( Alternanthera,Blyxa,Tiger Lotus ).
:-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 11:35 Ivanovič Re: Sidonius
Taky jsem na to myslel,ale moje žena chtěla mít v akva jednu rybku pro sebe(samotáře).Tak jí ho teda zatrhnu.Vy jste někde psal,že hnojení zajistí Rybky,proto jsem tam už jednu chtěl dát.V obchodě,kde chodím prostě tablety nemají,tak jsem musel vzít aspoň to tekuté hnojivo.(Nutrafin).V šuplíku už mám schovaný Planta Min od Tetry. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.10.2007 11:05 Sidonius Re: Ivanovič
Do včera založeného akva rybky nepatří. Ještě pár dní počkejte, až se rostlinky trochu vzpamatují. Rybky pak nasazujte postupně, aby se stačily množit nitratační bakterie, přeměňující jedovaté NO2 na méně nebezpečné NO3. (Nejlépe je před každým plánovaným dosazením rybek změřit koncentraci NO2 a je-li tato nulová, pak přidat rybky.)
Ancistruse si pak dobře rozmyslete - některé kytky má rád až moc hodně. Mně osobně ancistrus do rostlinného akva nesmí přijít ani na návštěvu. :-D
Tekuté hnojivo založte někam hodně hluboko do šuplíku - jeho použití do čerstvě založeného akva výrazně zvýší riziko napadení řasami.
A taky rostlinky, které nejsou vybaveny k trvalému růstu pod vodní hladinou, mohou být magnetem pro řasy. Měl byste je zavčas vyndat a pěstovat v kořenáčích. ;-)
Nemáte-li extrémně měkkou vodu, dá se předpokládat, že její pravidelnou výměnou rostlinám živiny také dodáte.
Pozorujte, jak se budou rostliny vyvíjet a kdyby něco - můžete se tady poradit. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 10:34 Ivanovič
Zdavím před dvěma dny jsem zasadil do akva rostlinky sehnal jsem jen tekuté hnojivo,někde tady jsem četl(nemůžu to teď najít),že je ze začátku lepší hnojit tabletama.Můžu si jít dneska koupit ancitruse?(Hlavně kvůli tomu aby mi to pohnojil).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.10.2007 10:56 Sidonius Re: :-)
U začátečníků? Souhlas. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2007 10:22 :-) Re: Sidonius
Já bych do nově založeného akvária, začátečníkovi sázejícímu kytky z košíčků, nedoporučoval ani hnojení do dna. Emerzní kytky jsou samy sobě dostatečným hnojivem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.10.2007 23:50 Sidonius Re: Tadeáš
V nově založeném akva je přípustné jen hnojivo zásobní - do dna. Jakékoli hnojení do vodního sloupce nese riziko expanze řas. Vyšší rostliny jsou v drtivé většině pěstovány ve sklenících (emersně) a jejich převedení pro život pod vodou je dlouhodobá záležitost. Rostliny musí vytvořit nové, submerzní orgány, a k tomu potřebují čas. V průběhu této doby rostliny čerpají z vlastních zásobních látek, nikoli z vody. Jakékoli hnojení do vody je tedy pobídkou řasám. A ty jsou velice pohotové! Vyšším rostlinám běžně stačí pravidelná výměna části vody za čerstvou. :-)
Hnojit do vody se dá až tedy, když mají rostliny tendenci k bohatému růstu a mohlo by se stát, že budou omezeny nedostatkem nějaké živiny.
Největší chybou je začít hnojit neduživé rostliny s vírou, že jim hnojivo pomůže "probrat se".
Opak bývá výsledkem - nastoupí řasy a ty dokončí proces likvidace rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2007 22:36 Tadeáš – Jaké hnojivo?
Dnes jsem založil aqa (resp. zasadil rostlinstvo)
chtěl bych rostlinkám usnadnit zakořenění a růst v novém prostředí s jakým hnojivem máte zkušenosti a jaké? Děkuji Tad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2007 16:06 Muž Nik [191] Re: filipsi
Tohle jsem si myslel taky. Proto jsem druhý týden po založení, když tam byly jen kytky, začal přidávat PMDD. Akvárium se krásně zazelenalo - bohužel ne kytkama. Řekl bych, že v čerstvé vodě je živin spousta, hodně se toho najde i v novém štěrku. Samozřejmě záleží na tom, zda člověk od začátku bublá CO2, nebo ne (já jsem nebublal). Když bublá, tak je to samozřejmě zase o něčem jiném...

ad: "Ze se nemaji hnojit presazene kytky (normalni, kvetinacovky) je vec jina, prichazeji totiz do noveho substratu, zivin je spousta, a tvori koreny, skrz ktere ziviny prijimaji. Na rozdil od vetsiny akvarijnich, ktere prijimaji hlavne listy." ...k tomu jsem četl nějaké pojednání (myslím že to bylo v nějakém čísle časopisu od Akva.sk), kde se psalo, že rostliny (akvarijní) se mají spíš hnojit před plánovanou úpravou (přesazením, prothánm, atp.) kdežto minimálně tak týden až dva po by se hnojit mělo mnohem méně, ne-li vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2007 13:13 Muž filipsi [1296] Re: LuXy, Nik, nipac
No, ono to ma nekolik stranek. Rozdelil bych to na aspon dva zakladni pripady - cerstve zalozene akva, vse nove, vyvarene, vcetne dna, na zacatky zasazeno hodne rostlinek, i rychlerostoucich, a ryby prijdou az za mesic - tady bych na zacatku pohnojil. Z ceho by ty kytky jinak rostly?
Zalozene akva, ale stary substrat, zabehly filtr - Nehnojil bych. Ryby bych dal alespon nejake driv, treba uz za par dni nejake. Tak bych pockal, jak kytky budou prosperovat a hnojil nejdrive za par mesicu.
Ze se nemaji hnojit presazene kytky (normalni, kvetinacovky) je vec jina, prichazeji totiz do noveho substratu, zivin je spousta, a tvori koreny, skrz ktere ziviny prijimaji. Na rozdil od vetsiny akvarijnich, ktere prijimaji hlavne listy.
A jeste pridam jeden pripad, at je to ucelenejsi - biotop malawi nebo podobny, par anubiasu - nehnojil bych ani v pripade uplne cerstveho akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2007 12:33 LuXy Re: beri
Ja by som povedal že hnojiť sa má začať tak 3-4 mesiace po založení a v prípade že rastliny vykazujú nedostatok nejakého prvku, v opačnom prípade podporíš len riasy X-)

(tak ako ja :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2007 12:31 Muž Nik [191] Re: beri
Hnojení po založení akária akorát podporuje řasy, protože rostliny se ještě nerozjely pořádně. Bych to viděl s nějakým dalším hnojemín taky až tak za ty 4 týdny
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2007 11:04 Muž nipac [3] Re: beri
Jak psal Vrub - za 2 až 3 týdny po vysazení rostlin můžeš např. tím Bioflorem hnojit. Pokud to bude třeba, samozřejmě ;-)
Vrubouš: Já taky vypouštím ryby po 4 týdnech :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2007 08:24 Muž tau [14] Re: mch.sokolov
Nebo misto hnojeni nejaky zajizdeci zivorodky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2007 07:11 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: bari
Myslim že po založeni akva je zbytečný přidávat hnojivo. Zadelal by sis tim spis na problemy :-) Až se zaběhne a budeš znát připadné nedostatky, tak potom můžeš přidávat hnojivo ;-) Táklad je světlo X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.08.2007 21:56 Vrubouš Re: beri
Kdyby vsichni zakladaly akvaria jako ty,z rorumem,odpadne spoustu zbytecnych dotazu jako mrtve ryby,zakaly a podobne. Chvalim :-D
Jinak,Bivoje dej pod rostliny z mohutnym korenovym systemem (Echinodorus,Kryptokoryny ...),stonkovkam nemusis.Zatim staci tohle,az se akvarko jaks taks zabehne,muzes po 2 az 3 tydnech zkusit ten Bioflor.Po 3 tydnech zacne premena listu u rostlin z emerz na submerz,takze hnojeji se bude hodit.
Vypousteni ryb po 4 tydnech chvalim...Tady mam aspon pocit ze veskere rady na netu nejsou vnivec :-DAt se dari ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2007 21:52 beri – pohnojit rostliny hned při zakládání nového akvárka?
Zakládám si zcela nové 150 akvárko. Mám tam už písek a kořen, napuštěnou vodu a teď si chci koupit rostliny. Myslím, že tam nebudou mít živiny, tak jsem chtěla pod každou, co má velký kořenový systém dát kuličku hnojiva BIVOJ. Je to vhodné? Mám ještě rostliny přihnojovat např. tekutým hnojivem BIOFLOR nebo BRUTUS (od Rataje), aby brzy zakořenily? :-) Pak po 4 týdnech bych tam začala dávat ryby. Díky všem za odpověď. ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.12.2006 15:56 Sidonius Re: Robo
Robo, začátečník by měl udělat vše pro to, aby akva založil s co nejméně chybami.
Hnojení není v první fázi to, co by vás mělo zneklidňovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 15:46 Robo – Hnojení
Som v podstate zaciatocnik, mam novo zalozene akvarium a chcel by som sa spytat ako je to vlastne s hnojenim rastlin.
Kedy treba zacat hnojit a s akym hnojivom? Je lepsie tekute alebo vo forme tabliet? Nema hnojenie vplyv na zdravotny stav rybiciek?
Dalej ma zaujima hnojenie s CO2. Je mozne hnojit s CO2 stale pocas celeho roka alebo v urcitych periodach? Aky najlacnejsi sposob hnojenia s CO2 by ste mi poradili?
Diky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2006 16:32 Usine Re: Petr 1814
Kdyby jsi si tu něco o osvětlení, hnojení a o řasách přečetl mohl jsi ušetřit za chemii a speciální zářivku peníze . :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2006 16:12 Petr 1814 Re: katunka
Děkuji za Vaše poznatky, zase jsem chytřejší! Pro upřesnění dodávám, že jsem měl rostlinky docela pěkný, ale měl jsem pocit, že se mi tam dělá řasa. Použil jsem " AlguMin" a výsledek byl dosti neradostný. Řasa sice pryč, ale pohled na rostlinky neradostný. Pravdě podobně jsem roztoku dal mnoho i když podle návodu. Koupil jsem novou žářivku "Frola-Glo" a čekám na výsledek. Tak proto ten zájem o "kvasnicové " co2. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.12.2006 22:12 Žena katunka [158] Re: Petr 1814
Proč chceš po třech měsících přidávat CO2? Nedaří se rostlinám? Máš změřený všechny hodnoty a víš, že tam máš Co2 málo? Nebo to chceš jenom proto, že se o tom všude píše a je to zrovna moderní? Je spousta akvárek s nádhernýma rostlinama a bez přidávání CO2....A víš taky, že oxidem uhličitým můžeš ryby otrávit? Možná by to chtělo napřed si o tom něco přečíst, provést rozbory vody na mikro amakro prvky a CO2 a pak teprve přemýšlet, jak rostlinám pomoct...takhle si koleduješ o mnohem větší problémy než je pár uhynulých rostlin!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2006 20:57 Vip Re: Petr 1814
Nehnojí se kvasnicema a cukrem, ale tím CO2. To vzniká při kvasícím procesu (smíchání kvasnic,cukru a vody)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2006 19:40 Petr 1814 – Hnojení
Mám asi tři měsíce akvárium a chci pomoci mojím rostlinám. Někde jsem četl, že lze hnojit pomocí kvasnic a cukru. nebo použít CO2. Předem moc děkuji za Vaše poznatky a zkušenosti.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2006 21:13 Usine Re: Peetras
Deset let jsem akvárium nehnojil a nepřidával co2 a přesto mě rostliny rostly dobře, nesmíš podlehnou reklamě Jestli nemáš kytkami nahuštěné akvárium tak bych ani to co2 nedával můžeš z toho mít jenom pořádný malér. Chce to hezky všechno pomalu a popořadě a hlavně hodně o co2 číst a číst. :-) Neměj stach měsíc to rostliny určitě vydrží
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2006 21:05 Peetras Re: blek, procha
OK...... pokud nehnojit tak nehnojit.
Mám jenom malý dotázek, z čeho budou rostlinky žít, pokud tam první měsíc (po dobu záběhu filtru ) nebudou ryby. No ze štěrku asi dlouho ne, ten jsem propral, ještě teď mě bolí ruce a minerální látky z vody myslím taky vyčerpají.
Ale je fakt, že než hnojit blbě, tak raději vůbec. Nechám tomu volný průběh.
S díky peetras....... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2006 18:54 blek Re: Peetras
Hnojit v akváriu 4 dny po založení je cesta do průšvihu. Hnojit (preparáty do vody) se má až v dobře zaběhlé nádrži, tj. po několika měsících provozu. Hnojit se má až v okamžiku, že poznáš, že rostlinám něco chybí, a jen tím co jím chybí. Je lepší nehnojit než hnojit špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2006 16:08 procha Re: Peetras
Mám aqa už rok s až příliš velkými kamínky na dně. Vůbec se divím, že tam něco roste, ale za celý rok jsem nehnojila a kytky rostou jako blázen. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2006 11:49 Peetras – Kdy začít hnojit nové akvárium ?
Zdravím kolegové
Tak moje prvotina je založena a rád bych se zeptal na potřebu hnojení akva rostlin. Názory se na netu dost liší a tak se nemohu kloudně rozhodnout.
Na některých stránkách autoři píšou, že hnojit je potřeba tak po 2 měsících od založení, až se vyčerpají minerály ze štěrku.
Jinde zase nehnojit vůbec a nasadit pár kusů grupek, aby „zasrali dno“. No to se mi nezdá, protože filtr tam je zatím jenom pro parádu po 4 denním provozu.
Jinde zase PMDD, aby rostliny nehladověli a NO3 přidávat samostatně jako dávku. No to by nezatěžovalo tolik filtr.
Zatím přidávám jenom CO2 ze sif. lahve přes difuzer, který jsem vyrobil z domácího harampadí jako prevenci proti biogennímu odvápnění. Rostlinky trochu bublají, tak je to asi OK.

Tak co si myslíte o hnojení 4 denního akvária.

Předem díky za Vaše názory ….. s pozdravem …. Peetras

Technická data : Nádrž 100-šířka x 50-výška x 40-hloubka, filtr domamont s objemem filtrační hmoty 5 litrů a regulovatelným čerpadlem od 200 do 1000 litrů / hod, osvětlení 100W, vzduchování vypnuto – zatím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2006 17:21 neo Re: niki
No tak jako podklad postačí obyčejný štěrk, prostě ty rostliny vytahneš z košíčku a strčíš je do substrátu (v našem případě do štěrku) Jako hnojivo můžeš použít i tabletové které je podle mě vhodnější. to prostě zahrabeš ke kořínkům rostlin a vše je hotovo. Přeji hodně štěstí ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2006 17:11 niki – hnojivo pro rostlinky
Mám 100l akvárko a v něm rostlinky v košíkách. Chci je dát z košíků pryč ale vůbec nevím, co k tomu potřebujou - jaký podklad atd... A hlavně hnojivo, doteď jsem ho nepoužívala, ale chci začít. Leje se to rovnou do vody? A nějake dobre a neškodlivé hnojivo byste mi neporadili? Díky moc za reakce.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [4]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 9502x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/386-kdy-zacit-hnojit-nove-akvarium?od=151