Jezírko
Zapomeňte na chlor. Pokud by vůbec nějaký ve zdrojové vodě byl, vyprchá už při napouštění jezírka.
Důležité je, co jsem napsal - optimální teplota pro nasazení ryb. A následně jejich velmi pozvolné rozkrmování, aby se plynule rozběhla nitrifikace.
Uv lampa se dává za filtr . Když ji dáš před tak se tam dostanou všechny nasáté nečistoty a budeš ji muset často čistit .
A chlór a tie veci v čerstvej vode nevadia?
Edit: A ešte mám otázku na UV lampu, či ju treba dať iba za filter. Ja takú možnosť nemám a musím ju dať pred filter. Či to bude niak vadiť?
Až bude mít voda pro ryby vhodnou teplotu.
Ahoj, na jar chcem prerobiť jazierko od fólie, tvar až po rastliny a dekorácie. Vodu chcem použiť pitnú pretože voda zo studne je moc železitá. Koľko mám počkať po napustení jazierka kým môžem pridať ryby ?
Starší reakce
Živáčci přijdou sami, to se vůbec neboj. Hmyz tam bude nejpozději druhý den po napuštění, uvidíš.
A čolci a žáby si vodu umějí najít. Taky jsem byla překvapená, kolik se jich sem stáhlo.
Hele, a jaká je pravděpodobnost, že se mi pak v jezírku objeví nějaký ten život? Nejsem si vědoma přítomnosti žab nebo jiných obojživelníků na zahradě. To mezi nimi funguje nějaká tichá pošta? Jak nalákat třeba skokany?
Starší reakce
Starší reakce
Dvě fotky mé divočiny z letošního června.
Moje jezírko o průměru 400cm, v nejnižším bodě hloubka 170cm, je bez jakékoli techniky, nechávám tam růst řasy, jen je redukuji občasnou probírkou, celoročně tam chovám macropodus ocellatus, tanichthys albonubes, aphanius mento elbistan, oryzias latipes a krevety neocaridina denticulata Wild, v současné době tam plave plůdek od všech druhů chovaných ryb, ale razantně více tam je zlatých medak
Starší reakce
Starší reakce
Vzduchování se nedává až ke dnu. Stačí pár centimetrů pod hladinu.
V těch mírných zimách, co u nás panují se toho ochlazování vody u dna, netřeba obávat.
A, aby nebyla nutná ta různá opatření, tak doporučuji to podzimní odbahnění.
magazin.okzahrady.cz/… 0 25.01.2022 20:46 Ld23 –
Re: 0 A nevadí že se bude ochlazovat voda dole která má mít 4°C? A taky jestli tam nehodit vápenec? Sníh prej lapá kyselý popílek a taky vodu okyselí.
ecoprodukt.cz/…
Edit: Kdo by chtěl mít vlastní mini elektrárnu na čerpadla a jiné spotřebiče, tak tady je předloha pro šikovné kutily -
youtu.be/…
Potvrzující ukázka -
youtu.be/…
Lze u toho nastavit vysvětlující titulky v češtině.
Díky, za rady, snad to karásci bláteníci už nějak doklepou a od jara začnu čistit. A pak si možná budu moct taky dovolit i nějakou akvarijní rybičku. Úplně z toho štípou ruce, ty ryby jsou fakt machři.
Pokud jsou v jezeru ryby, je vhodné nenechat zamrznout celou hladinu kvůli již zmíněné výměně plynů. Nechá se použít jezirkový ohřívač nebo vzduchovací motorek.
Na podzim vodu vypustit, třeba do jiné nádrže, beček, nebo s ní zalít stromy, keře, trávník a provést totální odbahnění, jak na fotce.
Pak nechat sluncem vysušit a u fóliových, betonových jezírek po ometení stěn i dna, lze znovu napustit vodu.
Proti padání listí použít pletivo, síť, přehozené na položené tyčky, žebřík, ....., případně ho vybrat podběrákem.
Lze to vše ten postup udělat i na jaře.
Tak dojde k ozdravení prostoru a odstranění škůdců.
Rostlinám, taková stará voda vyhovuje, třeba bublinatkám a kotvicím, viz foto, ale ne všem rybám, natož, když by navíc z bahna vznikal sirovodík a metan.
0 25.01.2022 14:19 Ld23 – Zimní "smradlavá" voda v jezírku
Jak prosím řešíte zimní páchnoucí a kyselou vodu u dna jezírka? V řekách a průtočných jezerech ryby podle mě taková nechutná voda netrápí. Jezírko mám asi 3 metry v průměru a hluboké tak 1,2 metrů, Voda u dna smrdí jak zkvašená zelenina.
Starší reakce
Přídavkem dnešní pohled na poupě stulíku žlutého .
V tomto jezírku je větší osádka divokých mečovek, skifií, xenotek, plus i gambusie, čarakodoni a jenynsie, což neumožňuje rozvoj zooplanktonu a voda má zelenavé zabarvení.
A právě to se mi hodí na odběr této vody pro krmení chovaných kaluženek - moiny.
Dřív i sladkovodních žábronožek, ale venku mi je, už vyžraly larvy vážek.
Zelenou vodu odeberu, čistou zpět i s moinou naleju.
Na tom druhém fotosnímku je venkovní soustava chovného inventáře a vlevo, v těch bazénkových vanách je chována moina i různé ryby s převahou medak ve více
nádržích a z dalších např. Aphanius sirhani, Xiphophorus meyeri, X.xiphidium, X.variatus Pantepek a Puente Escalanar, H.formosa, Phalloceros c.r. a jiné.
Z okurkové stěny nalevo, je sklízena bohatá úroda nakládaček.
Pro doplnění ohledně řas uvedu, že je záměrně využívám, nejen na očistu vody a ke krmení mexických blešivců, ale i k množení ryb.
Foto obrázky :
1. Truhlík s různě starým potěrem japonských medak- Oryzias latipes, kde jikry, z nichž se vylíhly, byly nakladeny na přítomnou vláknitou řasu, která zároveň po dobu odchovu, těch rybek, udržuje vodu i za vydatného krmení v přijatelné kvalitě.
2. Odchovná nádrž pro Jordanella floridae s početným hejnem jmenovaného druhu od maličkých po velké z letošních výtěrů přirozeným způsobem v přítomnosti rodičovských ryb, kde nejenom dno je pokryto řasou, ale i na hladině plavou řasové bochánky tvořící mozaiku s domácími evropskými nepukalkami a nalžovkou.
Jordanely se do řasy nejen vytírají, ale přímo se i jimi doplňkově živí.
Mám toho mnohem víc a dalo by se o tom všem dlouze diskutovat i napsat kniha článků, jenže v mém pokročilém věku, vlastní zaneprázdněnosti a stálé velké únavě, nemám nazbyt trpělivost a energii.
Jezírko máš s těmi bohatými porosty vodní květeny pěkné, jen bych dodatečně zeminou obsypal okraje fólie a ozelenil výsevem, třeba jen, po vzejití následně sečeným trávníkem.
Osobně venku používám rozmanitou planou flóru, nebo na sušším stanovišti rozchodníky, jako je vidět zde na první fotce.
V té vodě jsou mladé červené mečovky. Mám je ve dvou bazénech, s odděleným kmenem 'King Lyra'.
V tom černém chovném koši jsou přírodní matečné 3+1 Poecilia sphenops .
Dodatečně přidám i fotku mladého samce červených X.helleri 'King Lyra' z mého odchovu.
Ty vláknité řasy dost výrazně čistí vodu, ale dusí ostatní vodní rostliny a bez ručního odstraňování, je u druhů kytek, které jsou schopny přejít do terestrické
pozemní formy, nouzovým východiskem, nechat poklesnout hladinu natolik, aby to řasu omezilo a preferované rostlinstvo mohlo přes ní prorůstat.
Na přirozených mokřadech se to běžně děje a u mne to probíhá podobně, což doložím dnešními snímky s bahničkou jehlovitou, míčovkou kulkonosnou a žabníčkem splývavým.
Pokud tam ty bublinatka byly vysazeny, tak ve vyhovujících podmínkách po dvou - třech letech, takový porost vytvoří.
Voďanku, též mám, viz foto.
Tak je to bublinatka jižní před několika lety se mě objevila v jezírku a poté kdy jsem z toho spodního odlovil všechny ryby začala být dominantním druhem. Na fotce je jedna z mých oblíbených mělkých louží sice jsem jí tam určitě hodil ale za tenhle porost asi nemůžu. Letos se u mě daří voďance žabí, a hlavně vláknité řase kterou jsem tu nikdy neměl.
Jsi Václave nepotvrdil, jak jsem se ptal, zda na tom mokřadu z Tvých fotek jsou ty žluté květy na hladině od utriculárií - vodních masožravých kytek.
Takové společenstvo je z hlediska biodiverzity hodnotnější, než, když to celé zaroste porostem plevelného rákosu, orobince, okřehku a proto občasná velká voda je pro mokřady, která to pročistí, prospěšná a nutná k přežití mnoha druhů flóry i fauny .
Přihodím fotku mých pěstovaných vodních masožravek- světlejší aldrovandka mechýřkatá a vedle ní bublinatka jižní.
Mám je v jezírkách, ale pro názorný pohled jsou foceny v truhlíku pro odchov a pěstování, kde mám hlavně zasazenou vzrůstově drobnou vrbu rozmarýnolistou a doprovodně, též zrovna kvetoucí šišák vroubkovaný.
Je tam i vrbina penízková a bazanovec kytkokvětý a mimo truhlík je ve vodě vidět vodní kapradinku marsilku čtyřlistou.
Hladina nádrže, v níž truhlík spočívá, je pokryta nalžovkou Ricciocarpus natans.
Co nenaprší, to doplním vodou z vodovodu.
K vyplavení mých venkovních rybníčků v mírném svahu se zástavbou nedochází.
Přebytková voda z atmosférických srážek, je absorbována vsakem do okraje břehu s porostem divoké květeny, která i při průtržích mračen, zároveň zabraňuje při probíhajícím pomalém přelivu vodní hladiny , nežádoucímu úniku ryb z jezírek, plus to odrazuje kočky od lovu.
Akorát kos se tomu uměl přizpůsobit a využíval to ke koupání a při krmení mladých i k lovu pulců, vodních plžů a asi i rybího potěru, takže jsem ho občas vyháněl, ale on se nebál a vzápětí se vracel opět lovit .
Vzduchovkou tohle neřeším, ptactvo na zahradě je k užitku.
Mnohem víc škody nadělá v chovech drobných ryb, obojživelníků a korýšů, dravý hmyz - ploštice, velká šídla a potápníci, který-é bez ochranného krytí nádrží, nelze tolerovat, i když se to žel, někomu nemusí líbit a souhlasit s tím - např. ********** entomologům, co sami napichují brouky na špendlík.
Co využíváš jako zdroj vody a máš ty jezírka nějak zajištěné proti větší vodě?
Ano, v minulých letech jsem tu metodu hojně využíval, nyní, již méně.
Jak je dostanu zpět ? Pomocí čerpadla přes síť vodu z jezírka vypustím a ryby snadno vyberu.
Přes zimu by venku tropické a subtropické druhy uhynuly.
Pokud si vzpomínám, jsou v v odděleních ze síťoviny, něco jako jsou porodničky, ale velké.
Omlouvám se za asi pitomou otázku, ale jak dostanete po letnící sezóně ty živorodky zase do zimních nádrží? Když si představím, jak občas bojuji a nadávám, když chci chytiti rybu v akváriu, tak vůbec nevím, jak se odchytává v rybníčku. Už se stalo, že rybky, které zůstaly v rybníčku, úspěšně přezimovaly?
Rybníček je pěkný, přírodní a pohodový.
Oproti loňsku to teď vypadá líp. Ty žluté květy jsou od bublinatek ?
Starší reakce
Aha, trošku jsem si to myslela, ale manžel tomu nechtěl věřit. Děkuji moc. Šneky tu jakési máme, moc pěkné, jen netuším jaký druh.
Vajíčka vodních plžů.
0 18.06.2020 06:02 Pája Hanáčíková Ahojte, máme v jezírku takový zvláštní organizmus nebo možná vajíčka nebo kdoví co to je ???? ráda bych se poradila s vámi, proto jsem si i zřídila profil tady. Nevíte prosím někdo co to je? Děkuji
0 15.06.2020 17:15 R afc1886 [15321] Starší reakce
aha, no ale to by nebylo špatný, vodní králík
. Tak dobře, ryby asi budu muset oželet, protože jsem si uvědomila, že k nám chodí sousedovic kočka a ta by nám je stejně asi slupla! Děkuju
I býložravé ryby si rády vylepší jídelníček nějakou jikrou či vejcem, někdy dokonce i malou rybičkou... A o nějakém vodním králíkovi do jezírka, který se vyhýbá ostatní potravě, to fakt asi nevím....
No, čolky bych nerada obětovala
, a nějaký býložravý druh ryby není??
No to je složité... ryby se prostě vejci čolků, ale i žab živit budou... Zatímco žáby to jistí množstvím, u těch čolků je to o dost složitější... Takže záleží na tom, na čem vám víc záleží. Já ryby zrušil a nechal jen žáby a čolky. A přesto se čolci množili jen pomalu... A teď jsem do jezírka hodily ameky, které sežerou na co přijdou, tak si myslím, že to bude o hodně složitější...
Ahoj, potřebovala bych poradit, jestli mohou být nějaké ryby v jezírku, kde jsou skokani hnědí a čolci (nevím přesně, co je to za druh). Jde mi o to, aby ryby ty čolky nepožraly. jezírko je bez techniky, ca 800l. Uvažovala jsem o karáscích, ale prý je možné chovat venku i nějaký druh rájovců, plat nebo i paví očka? Děkuji
Starší reakce
Kocek se nebojim, mame taky psa (i kdyz ma v kohoutku tak 30 cm
), takze kocky nam na zahradu nechodi. O topitku jsem taky premyslel, ale mam pri patnacti stupnich ryby prikrmovat? Vcera jsem si vzpomel, ze nasi znami maji taky zavojnatky v jezirku a zimuji je ve sklepe v detske vanicce bez techniky, tak se zeptam, jestli by mi nejakou „otuzilou" nedali, jinak jsem premyslelo o par zlatych jesenech k hladině. Myslite ze by to bylo OK? A co rikate na tuhle filtraci:
www.mall.cz/… do toho cca 1300 l jezírka?
kočky mi vytahovali i kapry co se slunili u břehu ,, mrachy.pučil jsem si na 14 dnu el. ohradník pro ovce na dřevěné koliky natahnul drát ted už se vyhybaji jezirku obloukem,
preto som si zaobstaral psa na záhradu. Aj keď sa vnom par krát okúpe ale kocky ho zďaleka obchádzajú
treba skusit ak budu prímat potravu tak im kludne daj ale niečo ľahšie stráviteľné
tých jesenou by som sa vyhol skôr by som to videl na zlatých karasov tiež sa zdržuju u hladiny a vyhrievajú sa.
A k tej filtrácii len toľko že ja už takýmto predávaním filtráciám neverím a už vôbec tím lacným
skus sa popozerať po filtri domácej výroby nieje to nič zložite.
Přidat reakci
[1] 3 4
Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 6046x