Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ovlivní některé rostliny pH?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Ovlivní některé rostliny pH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2025 07:57 Muž doda [386] Re: Rybar
Zdravím , chci tě požádat o několik věci . Dej sem foto obou nádrží které popisuješ a taky foto čerstvě provedených výsledů testů pH .Taky ukaž čím to pH měříš . Doufám že to není problém . Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2025 07:22 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
Pouze psal, že pokud je minimální výměna vody ,tak to pH bude stoupat ,tedy že se neudrží na nízkých hodnotách . To akvárium jsem rozjel s nějakou hodnotou pH a to pH nejde hore. A to je ten problém o čem je řeč. Tedy mi vysvětlit proč tomu tak je . A když jsem nakousl i tu braklické akvárium ,tak mi tež vysvětli, kde je problém ? 100 l ,7 w ,0,5g/l mořské soli zdrojovou vodu znáš a akvárium má 6,2 pH . Proč je nízké pH nebo nižší než by mělo být ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 22:14 Muž Jozef [399] Re: Rybar
On nepísal, aké ph by si mal mať - nezavádzaj. On napísal akým smerom dokážu rastliny ovplyvniť ph pri silnej fotosyntéze a že smerom dolu to nedokážu. Tá u teba pri 20W na 300l akva silná nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 18:25 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
To jsem upravil na začátku a to akvárium drží po celou dobu existence toho akvária . Jak Václav psal takto to nefunguje a po čase to pH rostliny zvedají, takže podle Václava bych měl mít akváriu ph neutrální což se neděje . Ta voda se neupravuje každý týden jen při založení .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.12.2025 17:35 Muž Jozef [399] Re: Rybar
Podstatné je to, že vodu si upravil ty a nie rastliny!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   20.12.2025 17:28 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
To je tak když četeš co se ti hodí . Výluh z mechů a hnědá voda je jedno akvárium . Čistá RO voda druhé akvárium . To třetí akvárium jsou výluhy z mechu , rašeliny a koncentrát z rašeliny to bylo při založení akvárii . A pod 5 pH to bylo a je i po letech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 17:10 Muž Sunkafit [2] Re: vaclav
No treba na to roky prace a knizky a časopisy no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.12.2025 16:52 Muž Jozef [399] Re: Rybar
Určite nie kvôli rastlinám :)
Podľa teba RO + výluhy a koncentráty z rašeliny nie sú úpravou, tak to je potom ťažko...
Hlavne že niekomu napíšeš, že čo má spoločné zdrojová voda s vodou v akváriu.
Zamotávaš sa a poriadne. Krvopotne sa tu hádaš ako vodu na kyslé ph upravia rastliny a potom sa priznáš, že si ju okyslil koncentrátmi. Príde ti to normálne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 16:49 Muž Rybar [-36] Re: Sid
Já psal že ty rostliny nedokázaly tehdy odbourat tu hnědou vodu . A ne že ty rostliny barvili vodu .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.12.2025 16:43 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
Žádná úprava RO nebyla, tak jak jsem ji dostal z RO ,tak jsem jí tam nalil . Potom jsem tu vodu vyměnil po čase za výluhy rašeliny a mechů ,taky koncentráty rašeliny v láhvi z obchodu . Na začátku upravíl a tak jsem s tím nic nedělal a ani nedělám . Tak proč se tam drží nízké pH? .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 16:22 Muž Jozef [399] Re: Rybar
Prečo si na otázku o zdrojovej vode nenapísal, reverzná osmóza (prípadne jej úpravu - mineralizáciu, pomer zmiešania ak bol). Fakt nie si normálny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 16:09 Muž Rybar [-36] Re: vaclav
Tak tu vodu jsem prohnal přes RO a nalel do akvária další žádná úprava vody v tomto případě nebyla. Po roce fungování byl proveden test ,aby se zjistilo proč dokáží vypěstovat ,také rostliny . Test s 4,5 pH byl na světě. Tak mi vysvětlit co bylo příčinou tak nízkého pH .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 15:58 Muž Jozef [399] Re: Rybar
S tebou sa vážne nedá diskutovať. Vôbec sa nezamýšľaš nad príčinami.
S nadnesením podľa tvojej logiky, je obeť trestného činu zaň zodpovedná, lebo ho nedokázala eliminovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.12.2025 14:26 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostliny
Celková tvrdost:716 µS / 22,37 dGH
Uhličitanová tvrdost:11,4 dKH / 204 mg/litr CaCO3
Dusičnany:0,0 mg/litr NO3
Fosfáty:0,01 mg/litr PO4
Železo:0,0 mg/litr Fe
Reakce vody pH:7,7°
Amoniak:0,0 mg/litr NH3
Dusitany:0,0 μg/litr NO2
Draslík:7,4 mg/litr K
To je zdrojová voda (Rybar) dokázat z toho pH 4,5 bude pro rostliny dost fuška. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.12.2025 14:13 Muž Sid [6852] - RostlinyRe: Rybar
...za tu barevnou vodu měly odpovědnost rostliny...
A japa to asi udělaly? :-O
Rozumím správně, že rostliny nějak zabarvily vodu? Ne že by to některé neuměly, ale druhy pěstované v akváriích?!
Prozraďte - které?
Možná při úhynu, ale ten asi nebude cílem jejich pěstování...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 13:39 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
Však jsem to napsal, že za tu barevnou vodu měli odpovědnost rostlinyv té době.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 13:11 Muž Jozef [399] Re: Rybar
Tak, keď rastliny neboli schopné..., ti to už hádam docvaklo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 09:23 Muž Sunkafit [2] Re: Rybar
chybu :-D keby chcem nižšie PH tak je dávno nižšie...ani tu osmozu nekupujem preto aby som primárne znížil PH....trepať tu deťom tieto bludy ako vy nebudem 4,5 PH :-DD vdaka rastlinam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2025 07:33 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
Jen jsem napsal , že ty rostliny nebyly schopny tu barevnou vodu změnit na čirou. To samé ,když jsem udělal po letech, tak voda je krásně čirá . Kdo si má pamatovat co tam bylo tentokrát za rostliny . Co si pamatuju tak ,tam byli ktyptokoryny ,najas , echynodorus na to jsem si vzpoměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.12.2025 22:47 Muž Sid [6852] - RostlinyRe: Rybar
...Proč bych nemohl dostat vodu na 4,5 pH? Protože obyčejné testy se liší, tak jsem si nechal udělat test u člověka, který se tím baví. Pokud ten tvrdí, že ta voda má 4,5 pH, proč by si měl vymýšlet? Samozřejmě, že to akvárium funguje jako celek...
Snížit pH na hodnotu 4,5 určitě můžete, prostředků k tomu by se našlo dost, ovšem rostliny vám k tomu nepomohou.
V případě, že vám v akváriu dlouhodobě prosperují ryby nebo rostliny, případně ryby společně s rostlinami, hodnota pH 4,5 je nesmysl. Jestli jde o chybu měření nebo překlep v zápisu výsledku rozboru, nevím, ale troufám si tvrdit, že z dlouhodobého hlediska je "s odřenýma ušima" (jen pro relativně úzké spektrum ryb a rostlin) akceptovatelná hodnota až od pH cca 5,0.
Osobně bych ale (v oprávněných případech) nešel pod pH 5,5, stejně jako v hydroponii.

Kupte si za pár korun kolorimetrický test pH a udělejte si v této věci jasno.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2025 21:57 Muž Jozef [399] Re: Rybar
Môžeš teda napísať, aké rastliny si tam mal, ktoré by mali podľa teba zafarbiť vodu? Neviem o takých. Farebná voda by mohla mať súvis s ph, len či to zafarbenie nebolo niečím iným (podľa mňa áno). Napadá ma organické znečistenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2025 18:21 Muž Rybar [-36] Re: Sunkafit
Tak si přečti ,kde delaš chybu máš to tam napsané . To je celý problém . Jak píšeš jinde, tak si nadělíš osmózu . Tak dej vědět ,až z toho vyždímeš v akváriu také ,nebo podobné pH . Tu jsem zrušil před lety. Jak tvrdíš akvárium podprumerneho akvaristu by si mohl zvládnout . Držím palce . Kdyby to nešlo dojdi pro radu .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2025 15:48 Muž Sunkafit [2] Re: Rybar
ano rastliny si svoje okolie prisposobia...ale nie na PH 4,5 je to uplný blud....pozrite si moje akva to dno je tam 15 rokov niektoré rastliny tiež ...neodkalujem no a moje PH je 7,5 cca....žiadne 4,5 ani keby tam boli rastliny od vrchu po spodok a menemín vodu nikdy ....a spoustu let a knih to môžte hovoriť možno tak 5 letímu..hento rio negro čo máte v prezentaci urobí podpiemerný akvarista na prvý krat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2025 15:18 Muž Rybar [-36] Re: Sunkafit
Nic není jen tak . Je to tvrdá dřina . Spoustu let dřiny a neúspěchu ,k tomu kopa zbytečných věcí co se nebude asi nikdy potřebovat . Místo toho ,aby si snědl tu záchodovou štětku. Zajdi do knihovny a prostuduj všechny akvaristické knihy popřípadě časopisy .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.12.2025 14:24 Muž Sunkafit [2] Re: Rybar
čiže v prakticky jednoduchom akvariu bez co2 atd atd máte PH len tak 4,5...ak je to tak zožeriem hajzlovú kefu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   19.12.2025 12:38 Muž Rybar [-36] Re: vaclav
Testy dělala firma Profiplants najdeš na stránkách je pro Kyjov, jinak Vak Hodonín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2025 10:40 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rybar
Zdroj vody máš také změřený? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2025 05:59 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
Testy dělá někdo jiný a určitě nemá ve svém zájmu co koliv zkreslovat. Ano v braklickém akváriu mám sůl a plno rostlin , jsou tam jen paví očka . Nebyl takový výběr rostlin . Dnes tam mám hlavně jiné druhy .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2025 21:14 Muž Jozef [399] Re: Rybar
Nikto ti neodporuje nízke ph (okrem jednej poznámky, či predsa len nie je o "trochu vyššie", kvôli chybe merania), ale dôvod prečo také je. Prispôsobenie si ph rastlinami pre svoje potreby a soľ v braktickom. V tom máš tiež plno rastlín?
A opäť som neporozumel tak sa radšej spýtam. Keď píšeš "Rostlin v té době v akvaristice byl omezený výběr . Tak možná to bylo příčinou té barevné vody . Dnes mám v akvárium plné rostlin, tak ta voda je čirá." Farebná voda bola podľa teba kvôli iným druhom (obmedzený výber), alebo nižšiemu počtu, keď teraz ich je plné akva?
Poprosím iba jednoduché odpovede na vety z otáznikom bez rozvíjania ďalších myšlienok. Len na upresnenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2025 04:06 Muž Rybar [-36] Re: Lada50
Proč bych to dělal? Pokud tedy mám v sladkovodním akváriu ph 4,5 tak protestujete a pokud v braklickém akváriu mám ,taky nižší hodnoty ,jak tady píše lypif, tak potom nevím co je příčina ,kdy tvrdíte , že to není rostlinami, Ale akvária jedou bez chemie a co2 . Na dno bych ,taky nesázel. První akvárium s takto nízkým pH jsem měl už před 30 lety . Tenkrát dno tvořilo říční písek a mořský písek . Tenkrát taky tomu nikdo nevěřil ,tak akvaristé chodili a testovali vodu a ostatní se chodili dívat . Tenkrát jsem v akváriu měl vodu žluto hnědou a v ni piraně . Rostlin v té době v akvaristice byl omezený výběr . Tak možná to bylo příčinou té barevné vody . Dnes mám v akvárium plné rostlin, tak ta voda je čirá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 19:20 Muž lypif [271] Re: Rybar
Rybar napsal: V braklických a v mořských to dělá sůl.
Akorát, že je to přesně naopak. Mořská sůl zvyšuje alkalitu vody a způsobuje zásaditou reakci (tzn. pH nad 7). Pricemž pH většiny moří a oceánů se pohybuje nad hodnotou 8.
Okyselování oceánů i vody v akváriu má na svědomí CO2.

Pardón... nedalo mi to :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 19:16 Muž Lada50 [214] - RostlinyRe: Sid
Nějak se nám do toho rybář zamotává :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2025 19:05 Muž Sid [6852] - RostlinyRe: Rybar
...Co tedy sníží pH v sladkovodním akváriu? V brakických a v mořských to dělá sůl..
Teda, vy perlíte. :-)
Co sníží pH ve sladkovodním akváriu je na "dlouhé zimní večery". Do toho nejdu, bo čas je (spolu se zdravím) to nejcennější, co máme.
Ale u výroku, že v brakických a mořských to dělá sůl, bych se chvilku zdržel.
Kterou sůl konkrétně máte na mysli? Doufám, že ne tu, která se pod tímto označením obvykle vybaví jako první - "kuchyňská" (NaCl)... :-O :-)

Nechcete raději z tohoto tématu nenápadně vycouvat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 18:40 Muž skypi [323] Re: Rybar
Rybar napsal: Co tedy sníží pH v sladkovodním akváriu ? V braklických a v mořských to dělá sůl.
Například správně probíhající nitrifikační proces? Mimo tedy té dekompozice. A proč odkazuješ na braktickou vodu případně mořskou, když se bavíme o sladkovodní nádrži, je mi záhadou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 18:20 Muž Rybar [-36] Re: vaclav
Co tedy sníží pH v sladkovodním akváriu ? V braklických a v mořských to dělá sůl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 18:10 Muž skypi [323] Re: Rybar
Rybar napsal: Důležité je říct o jaké mechy se jedná v tomto případě. A za jakých podmínek ten mech hnije . Ale tvrdit pH v akváriu snižuje pouze hnijící mech je nesmysl nebo jiné rostliny je nesmysl .

Právěže nikdo nic takového o tom pH netvrdí, jak ty kategoricky píšeš. Chce to líp číst...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 18:07 Muž Rybar [-36] Re: Sid
Proč bych nemohl dostat vodu na 4,5 pH . Protože obyčejné testy se liší ,tak jsem si nechal udělat test u člověka který se tím baví pokud ten tvrdí , že ta voda má 4,5 pH proč by si měl vymýšlet ? Samozřejmě ,že to akvárium funguje ,jako celek . Ale na začátku je výběr rostlin . A kdyby se to pH pohlo, tak to ovlivní růst rostlin . To pH by se taky změnilo ,kdyby byl větší zásah do rostlin .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 17:59 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rybar
Rostliny nedokáží snižovat pH tvrdit opak je nesmysl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 17:12 Muž Rybar [-36] Re: vaclav
Důležité je říct o jaké mechy se jedná v tomto případě. A za jakých podmínek ten mech hnije . Ale tvrdit pH v akváriu snižuje pouze hnijící mech je nesmysl nebo jiné rostliny je nesmysl .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.12.2025 12:59 Muž Sid [6852] - RostlinyRe: vaclav
...tenhle trik s mechy a Microsorum, co snižuje pH, je starý jak akvaristika sama, už se o tom hádal i pan Rataj st. a nakonec se zjistilo že to je způsobeno jejich zahníváním...
Dovolím si doplnit (a poopravit) tvé konstatování:
Před cca 10 lety se na jedněch stránkách s akvaristickou tematikou, (mohu upřesnit, ale nechci se dopustit případné "skryté reklamy"), objevila vánoční anketa, kterou bych stručně charakterizoval jako "soutěž o nejzajímavější dotaz z oboru". Hlavním sponzorem ankety byl p. Karel Rataj mladší. (Pokud se nepletu, jeho otec už v té době mezi námi nebyl.)
Jednou z otázek, které byly hodnoceny jako "hodně zajímavé", byla právě ta, kterou zde zase oprašujeme.
Na tuto otázku tehdy p. Rataj odpověděl tak, jak znělo tehdejší klišé a ty jsi jej vyjádřil slovy "trik s mechy a Microsorum, co snižuje pH".
Já jsem na to nesouhlasně reagoval a argumentoval podobně, jako dnes tady. Rozproudila se širší, zajímavá debata, jejímž výsledkem bylo jakési uznání p. Rataje, že vysvětlení, uváděná v tehdejší literatuře, (včetně knih jeho otce), nebude dál šířit. Asi by se dalo říct, že se "nechal přesvědčit". :-)
A to je asi tak všechno, k této "historce".
(Kdo chce, může zkusit dohledat. :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   17.12.2025 12:33 Muž Sid [6852] - RostlinyRe: Rybar
...Takže atlas, kde je jasně uvedeno rozmezí pH, je k ničemu? O to tady nejde? Samozřejmě, že jde, ta rostlina bude růst pouze v těch podmínkách a pokud tedy je vsazena do vody tak tím, že poroste a bude prosperovat si vytvoří prostředí, které ji odpovídá. A to pH si tvoří nadzemní části rostlin. Proto je problém pěstovat více druhů rostlin pohromadě, bez chemie a CO2...

K téhle debatě nebyla důvodem otázka, zda mají rostliny nároky na pro svůj druh optimální pH (a další parametry) svého životního prostředí - to nikdo nezpochybňuje.
Důvodem jsou vaše výroky:
14.12.2025 16:18 ... Ty rostliny si to pH umí upravit...
15.12.2025 22:23 ... pokud tedy je (rostlina) vsazena do vody tak tím, že poroste a bude prosperovat, si vytvoří prostředí, které ji odpovídá. A to pH si tvoří nadzemní části rostlin...
16.12.2025 21:04 ... pokud voda, která má 7,2 a dáš do ní rostlinu s hodnotami začínající na 5 pH, tak po čase tam budeš mít v tom akváriu 5 pH. Za předpokladu, že nebudeš pravidelně vylévat polovinu vody...
17.12.2025 08:22 ... přizpůsobí se voda, kterou ovlivní ta rostlina. Co je na tom špatně nic. Akorát ty a další tomu nevěří. Kdyby to nebyla pravda, nemohu mít akvária s pH 4,5...
Rostliny mají pro svůj růst optimální rozmezí pH, o tom není sporu. To ale neznamená, že si dokážou dlouhodobě a cíleně upravit pH vody v akváriu na hodnotu, která jim vyhovuje, (a to zejména směrem dolů), jak zde tvrdíte.
Rostliny pH ovlivnit samozřejmě dokážou díky fotosyntéze. Dobře je to vidět právě v akváriích, kdy díky biochemickým procesům ve světelné fázi pH stoupá a v temné fázi klesá. (Nespekulujme o "výjimkách" v nádržích uměle sycených CO2, případně jinak chemicky opečovávaných.) Proč tomu tak je si určitě snadno dohledáte sám.
Z dlouhodobého hlediska v nádržích, ve kterých nevstupuje do procesu výměna části vody, případně další faktory*, pH vlivem rostlin klesat nebude, ale právě naopak. Zejména rostliny, které dokážou získávat CO2 z hydrogenuhličitanů, pH velmi citelně zvyšují.
Dalšími faktory*, které mám na mysli, jsou třeba kořenové exudáty organických kyselin do substrátu za předpokladu hustého porostu, nízké vrstvy substrátu a nízké alkality vody. Dovolím si však tvrdit, že k tvorbě organických kyselin, které by hypoteticky mohly měřitelně ovlivnit pH vody, je nezbytná intenzívní fotosyntéza, jejímž důsledkem bude naopak zvýšení pH, a to s výrazně větším efektem, než acidifikace organickými kyselinami...
K vašemu výroku, že kdyby vaše tvrzení "nebyla pravda, nemohl bych mít akvária s pH 4,5", jen dotaz: jste si jistý, že za snížením pH nemohou být jiné příčiny, např. nitrifikace, (i když nitrifikací až k vámi uváděnému pH 4,5 asi sotva, spíš tak někam k 5,5...), nebo jiné zdroje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.12.2025 11:23 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rybar
Rostliny tím že z vody odebírají CO2 zvedají pH tenhle trik s mechy a Microsorum co snižuje pH je starý jak akvaristika sama už se o tom hádal i pan Rataj st. a nakonec se zjistilo že to je způsobeno jejich zahnívání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2025 09:52 R Muž ctibum [7254] Re: Rybar
Když tě zavřu do bedny, kde bude teplota vzduchu 18 °C, tak teplotou svého těla budeš ovlivňovat teplotu vzduchu v bedně, ale nemůžeš si ji tím přizpůsobit na teplotu, která ti vyhovuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.12.2025 09:13 Muž jab63 [1991] - Borneo – pH
Pěstuju Microsorum a mechy mnoho let a když to tady pročítám tak nevycházím z úžasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 08:22 Muž Rybar [-36] Re: Jozef
To jsou dva pojmy . Tedy přizpůsobí se voda ,kterou ovlivní ta rostlina . Co je na tom špatně nic . Akorát ty a další tomu nevěří . Kdyby to nebyla pravda nemohu mít akvária s pH 4,5 .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.12.2025 06:33 Muž Jozef [399] Re: Rybar
Rybar napsal: Je rozdíl ve slovech přizpůsobit =ovlivnit nějaký rozdíl ? Je. Záleží na kontexte, ale je v tom rozdiel. Tak ako je rozdiel medzi prispôsobiť si a prispôsobiť sa. Čaro jazyka :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2025 06:22 Muž Jozef [399] Re: snajprik
Kde si prišiel na hodnotu 7,5? Pokiaľ viem, sa rozpúšťa v kyslom prostredí teda pod 7 (neutrálne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2025 21:04 Muž Rybar [-36] Re: ctibum
Je rozdíl ve slovech přizpůsobit =ovlivnit nějaký rozdíl ? Bylo myšleno tak , že pokud voda, která má 7,2 a daš do ní rostlinu s hodnotami začínající na 5 pH ,tak po čase tam budeš mít v tom akváriu 5 pH . Za předpokladu ,že nebudeš pravidelně vylévat polovinu vody .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.12.2025 18:50 R Muž ctibum [7254] Re: Rybar
Rozlišuješ ve svých úvahách rozdíl mezi "ovlivňovat hodnotu pH" a "přizpůsobovat si hodnotu pH"? Mám z toho, co píšeš, pořád pocit, že tvrdíš, že když zasadím rostlinu do vody, která má pro ni nevyhovující pH, třebas 5 nebo 9, tak si ho rostlina přizpůsobí (upraví) na hodnotu, která jí vyhovuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2025 06:18 Muž Rybar [-36] Re: ctibum
Však to téma skončilo u citrusů a o pěstování neměla ani přehled . Ale ona ví, že to lidi pěstují . Tak kdyby se zeptala ,jak to je ,tak jsem jí to napsal . Ono mít doma nejméně 10 citrusových stromku ,nebo žádný a jen kecat je problém . Tak to bylo i s tím akváriem . Ona nepochopila ,že ten přítok má jiné parametry což je zásadní problém . A že si může vybrat mezi holým akvariem jen s rybami, tak jak to tam doopravdy funguje . Nebo to může doplnit rostlinami ,které odpovídají požadovaným parametrům . Protože další problém je to ,aby to fungovalo ,jako celek ryby a rostliny . Ono dobře zarostlé akvárium neznamená ,že bude vyhovovat i rybám . Aby to člověk pochopil, že ty rostliny to ph dokáží přeměnit, tak začni z mechama s kapradinami ty uvádějí v atlasu ph 5. Taky můžeš zajít do přírody narvi sklenici klasického vysokého mechu a zalej vodou s kohoutku . Na druhý den zkus to pH změřit pak napiš ,jak to dopadlo s tím pH . Ti lidé nechápu, že jedna rostlina v akváriu je k ničemu i do malého akvária potřebují minimálně kýbl správných rostlin ,aby se to akvárium rozjelo .

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2977x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3614-ovlivni-nektere-rostliny-ph