Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ovlivní některé rostliny pH?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Ovlivní některé rostliny pH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2016 14:16 Muž amrtin [190] Re: Maq
Dávkuji co2 a to nonstop...pH se drží od 6,9 do 7,2 .Akvo je bohatě zarostlé,doslova džungle.Při výpadku na víc jak pár hodin se pH začne zvedat někam k 8,5.Vstupní voda má asi 7,5.Takže potvrzuji že rostliny díky zkonzumovanému cočku prostě přispívají ke zvedání pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2016 00:51 Muž Horác [3942] Re: Maq
ad závěr: Hypotéza to není, zjednodušující ... to je určitě (které tvrzení v akvaristice resp. v akvaristickém diskusním fóru není zjednodušující :o)... V tom zbytku jsem nenašel nic, co bych nevěděl ... ale pokud sis potřeboval utřídit myšlenky, asi to splnilo účel :o) ... dobrou noc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2016 00:00 Maq Re: Horác
CO2 snižuje pH, a když ho rostliny spotřebují, tak to snížení prostě eliminují. Dál jít nemůžou. Ledaže dokáží využít hydrogenuhličitany. Jenže to právě nedokáží všechny. Takže jsou mezi nimi rozdíly. Myslím že kapradiny patří právě k těm, které to nedokáží. Mám podezření, že to nejčastěji umějí rostliny vyskytující se ve vodách zásaditých (i bez jejich působení), takže schopnost získávat uhlík z hydrogenuhličitanů je u nich víceméně nutností. Rostliny původem z rovníkových vod to většinou nepotřebují, resp. nemají jak využít.
Eliminací hydrogenuhličitanů snižují rostliny alkalitu, tedy pufrační schopnost vody. Souhlasím, že v tomto případě je jakýsi předpoklad růstu pH, jenže - právě díky snížené alkalitě - mnoho dalších vlivů to snadno může otočit kterýmkoli směrem.
Při příjmu uhlíku rostliny "vydechují" kyslík, který následně ve vodě vstupuje do mnoha procesů, např. je nezbytný pro nitrifikaci, která pH snižuje.
Při tom všem mám na paměti, že ve věci hraje roli určitě řada dalších faktorů, o kterých vůbec nebyla řeč. Tím spíš ovšem každé kategorické tvrzení týkající se vlivu rostlin na pH pokládám za zjednodušující a hypotetické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 19:35 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Horác
Ryby si plavaly jako by se nechumelilo. Dešťovka je příliš měkká tak tam pH lítá díky řasám a rostlinám poměrně hodně. Začal jsem přidávat dolomitický vápenec a na rostlinách to bylo opravdu poznat. Nemám tam žádný filtr a na dně jen folii. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 19:27 Muž Horác [3942] Re: vaaclav
Napsal jsem pH nad 10, ne 10 ... ale budiž ... Naměřil jsi pH 10 ??? A kolik byl amoniak? Při tomhle pH dochází k téměř úplné deprotonizaci amonného iontu (poměr amoniak/amonný iont 10:1) ... To se mi nějak nezdá ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 18:45 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Horác
Nemyslím si že by pH 10 bylo neslučitelné se životem. Byl jsem na návštěvě u Hořánků a kecali jme tam spolu asi dvě hodiny. Když jsem mu vykládal že mám jezírko napájené z okapů tak mě řekl že to bude pěkná kyselotina a potvrdil mě to i růstem vachty. Vzal jsem si proto na chalupu pH-metr a docela jsem se divil. Jezírko na sluníčku mělo pH 10 a druhé které je ve stínu 9,2. Až když pořádně zapršelo a dá se říci že se vyměnila veškerá voda bylo pH okolo 7. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2016 18:30 Muž Horác [3942] Re: Maq
A to já to klíďo píďo napíšu "na plnou hubu" : rostliny zvyšují pH :) ... Proč? protože FOTOSYNTÉZA :o) ...
Rostliny dokáží v hustě zarostlé nádrži za vhodných podmínek dokonce zcela vyčerpat zásobu hydrogenuhličitanů (= kolaps pufračního systému) a posunout pH až nad 10 (neslučitelné se životem) ... A to je jenom fotosyntéza ...
edit: Václav byl rychlejší :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2016 18:26 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Rostliny zvyšují pH vody ale asi ne konzumací NO3. maniakva.sweb.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 18:03 Maq Re: Acinonyx
Tak já jsem ten článek přelouskal (Acinonyxi - děkuji moc!), ale skoro úplně jsem pouštěl z hlavy číselné hodnoty. Nicméně, pochopil jsem tolik, že smrk může přijímat dusík ve formě NH4+ i NO3- (plus mykorrhiza), podle toho konzumuje nebo produkuje H+ (čili zvyšuje či snižuje pH okolí), že má jakési preference, ale nakonec volí podle daných podmínek (ovlivňuje to všechno možné). Dále že dusík samozřejmě není jediný prvek, který smrk potřebuje, řadu dalších živin může přijímat rovněž různými způsoby, a to s různým efektem na pH okolí.
Může to tedy být podle okolností v kterémkoli okamžiku tak nebo tak. A to je smrk.
V akváriu máme směs několika (desítek) druhů rostlin v různém zastoupení, rostlin často nesmírně odlišných, z nichž každá hospodaří se živinami trošku jinak a trošku jinak reaguje na panující podmínky.
Nedovedu si představit, jak by bylo možno tyto procesy sečíst a shrnout do věty: "Rostliny zvyšují pH".
Dovedu si však představit, že se zjistí: "Za obvyklých akvarijních podmínek tento druh rostliny přijímá živiny zpravidla takovým způsobem, že v součtu zvyšuje/snižuje pH okolí."
Například kapradiny, o který ze zahradnictví vím, že většinou žádají méně dusíku a vápníku a více draslíku než "průměrné" rostliny. Tento údaj samozřejmě naprosto nepostačuje k tomu, abych byť jen odhadoval, jaký vliv jejich metabolismus bude mít na okolní pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 16:49 Acinonyx Re: Maq
Ja mam pocit, ze navzajom s Horacom spolu suhlasite, ale trochu sa tu miesaju dva procesy - nitrifikacia amoniaku na dusicnany bakteriami, pri ktorom pH klesa vdaka produkcii H+ (na tom sa asi vsetci zhodneme); a nasledne odcerpavanie dusicnanov rastlinami.

O biologii rastlin toho vela neviem, ale pokial sa nemylim, pri metabolizovani dusicnanov rastliny potrebuju prijimat H+, pretoze ho vlastne spat redukuju na amoniak resp. nejaku jeho obdobu, aby ho mohli zabudovavat do nukleovych kyselin a aminokyselin (kde sa vysktuje prevazne ako NH2). To znamena, ze odcerpavanim NO3- by sa malo pH zvysovat. Je preto mozne, ze "mytus" ze microsorium okysluje vodu vznikol prave tym, ze pomaly rastie a teda rychlost odcerpavania NO3- (oproti inym rastlinam) je nizsia (co znamena mensi narast pH oproti rychlorastucim rastlinam).

To je iba moj dojem, je velmi mozne, ze to nechapem spravne. Znizovanie/zvysovanie pH pri prijmani NH3 resp. NO3 je pekne popisany v nasledujucom clanku:

ufile.io/…

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 16:28 Maq Re: Acinonyx , Horác
Acinonyx napsal: Proces nitrifikacie skutocne sposobuje zvysenie koncentracie H+ kationov, pretoze oxiduje bud NH4OH (citaj roztok amoniaku), ktory je zasadity, resp. v lepsom pripade soli NH4+X (slabe kyseliny) na v podstate HNO3, ktora je silnou kyselinou. ... Následně rostliny mají údajně pH zvyšovat, protože z vody odčerpávají dusičnany. Jenže, když o tom přemýšlím, stále mi to nepasuje. Neřešíme totiž reakce, během kterých je NO3- (a nebo HNO3?) rostlinami nějak přeměněno nebo vázáno. Celý proces biochemické interakce mezi rostlinami a vodou je jistě mnohem složitější, a nemůžeme z něj vytrhnout jeden kousek (totiž že dusičnany mizí) a na základě toho dělat globální závěry (tedy že rostliny zvyšují pH).
Vaříme z vody, a to doslova.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 15:16 RAP Re: Maq
Maq napsal: ..... nepostřehl jsem, že by se voda v přerybněných akváriích okyselovalaí. Akvárium cca 70litrů slušně zarostlé, osádka živorodky a ancistrus +šneci. Cca 6 týdnu neodkalováno, pouze dolévaná vodovodní voda - pH 6,8, celk. tvrdost 5. Po těch 6týdnech pH 5,2, tvrdost pod 1.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 13:42 Acinonyx Re: Maq
Podgurazeny antibiotikami pri zapale zubu, sa aspon okrajovo zapojim do tejto diskusie. Snad nebudem pisat nezmysly.

Proces nitrifikacie skutocne sposobuje zvysenie koncentracie H+ kationov, pretoze oxiduje bud NH4OH (citaj roztok amoniaku), ktory je zasadity, resp. v lepsom pripade soli NH4+X (slabe kyseliny) na v podstate HNO3, ktora je silnou kyselinou.

Amonne soli (NH4+X, kde X = Cl, Br, SO4) takisto okyseluju vodu. Keby sme nasypali salmiak do destilovanej vody, dostaneme pH okolo 5. Je to preto, ze mozu vo vode discociovat (rozumej reagovat s vodou) podla nasledujucej reakcie, a vznika H3O+ (zodpovedne za kysle pH):
NH4+ + H2O --> NH3 + H3O+ Rovnaka vec sa deje i rozpustanim CO2 v destilovanej vode. Nie je nezvykom, ze destilka v nasich labakoch, ktora bezne stoji na vzduchu ma pH = ~5.5-6 prave kvoli rozpustaniu iba (!) atmosferickeho CO2.
CO2 + H2O --> H2CO3
H2CO3 + H2O --> HCO3- + H3O+
Treba si vsak uvedomit jednu vec - cim vyssia uhlicitanova tvrdost a cim vyssi obsah (di)hydrogenfosforecnanov, tym vyssia je pufracna kapacita vody, a ted tym menej sa pH tymito procesmi hybe. Pokial clovek pouziva velmi makku vodu s KH ~3-5, tak to moze hrat velku rolu. U beznej (betonovej) vodovodnej vody sa tym netreba az tak velmi trapit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 13:10 Muž Horác [3942] Re: Maq
Maq napsal: Konáš na mně sice záslužnou osvětu, Horáci, ...O to mi nejde ... zapojil jsem jen proto, abych napsal, že já tam tu logiku vidím ... Pokud máš lepší teorii, sem s ní ... já to v tom článku klidně opravím (nemám s tím problém - jak už jsem psal, ta teorie není moje :o) (ale nic lepšího zatím v ruce nemám) ...
Maq napsal: ... moc mi to neštymuje. nemůžu si pomoct ... mně jo :o) ...
Maq napsal: zatímco zde poukazuješ na to, že právě produkt nitrifikace, tedy dusičnany, jsou tím, co vodu okyseluje nejvíc.Nesmysl. Nic takového jsem nikdy nikde nenapsal ... Naopak, vždycky, když na tuhle chujovinu o kyselých dusičnanech narazím, snažím se ji uvést na pravou míru. Ale je to marný, je to marný, je to marný :o) ... (protože Rataj :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 12:40 Maq Re: Horác
Konáš na mně sice záslužnou osvětu, Horáci, ale když si srovnávám Tvoje výroky v tomto vlákně s tím, co máš v "mýtech", moc mi to neštymuje.
Ta formulace, že kapradiny "pasivně" snižují pH, mi přijde zavádějící. Ve skutečnosti, pokud jsem to správně pochopil, všechny rostliny zvyšují pH, i kapradiny, ovšem ty tak činí s menší intenzitou. To je rozdíl.
Dále tam píšeš: Rostlinami nespotřebované kyselé látky se v akváriu hromadí a následně snižují pH (údajně až na 5,5!). Jde zejména o oxid uhličitý, amonné ionty a hydrogenfosforečnany (ovšem nikoliv dusičnany, zatímco zde poukazuješ na to, že právě produkt nitrifikace, tedy dusičnany, jsou tím, co vodu okyseluje nejvíc.
Ber to jako informaci, že laik může být z Tvých formulací pořádně zmatený. Co kdybys na tom zapracoval a napsal to víc blbuvzdorně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 11:09 Muž Horác [3942] Re: Maq
Maq napsal:Za prvé, nepostřehl jsem, že by se voda v přerybněných akváriích okyselovala. já ano :o) ...
Maq napsal:Za druhé, není mi jasné jak nitrifikace okyseluje. Něco tady nechápu... Na začátku disociuje hydroxid amonný, na konci kyselina dusičná. V čem je rozdíl?No ... i když zůstaneme u té tvé interpretace dané rovnice ... tak srovnávat kyselost hydroxidu amonného a kyseliny dusičné ... to si asi děláš srandu :o) ...
Maq napsal:Za třetí, když je dusičnanů příliš, nitrifikace se zastaví.To víme ... no a? :o) ... (P.S. je to spíš o vlivu pH na nitrifikační bakterie)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 10:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Za prvé, nepostřehl jsem, že by se voda v přerybněných akváriích okyselovala. Protože takových akvárií je většina, byl by to masový jev. Nevím o tom. Mýlím se? Nechcem tu moc rozoberať chémiu, aby som zase nebol sprdnutý za nepresnosti vo vyjadrovaní, ale moje pozorovanie je takéto:
* v silne prerybnenom akváriu alkalita samovoľne klesá;
* v silne zarastenom akváriu, kde pomerne dosť hnojím (i dusičnany, ktoré by inak rastliny rýchlo stiahli na nulu) alkalita časom stúpa.

Kým v prvom prípade sa s Horácom i Ratajom zhodneme (neriešim teraz tie detaily, ktoré Horác spomenul ohľadne vzniku / nevzniku kyseliny, ktorá samozrejme nezostane "len tak voľne"), v tom druhom sme sa nezhodli (práve pre tie formálne chemické detaily).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 10:41 Maq Re: Horác
Horác napsal: Voda v akváriu se okyseluje - kvůli nitrifikaci, kvůli hromadění kyselých metabolitů ... (které nikdo nespotřebovává). NH4+ + OH- + 2O2 => NO3- + H+ + 2H2O
Za prvé, nepostřehl jsem, že by se voda v přerybněných akváriích okyselovala. Protože takových akvárií je většina, byl by to masový jev. Nevím o tom. Mýlím se?
Za druhé, není mi jasné jak nitrifikace okyseluje. Něco tady nechápu... Na začátku disociuje hydroxid amonný, na konci kyselina dusičná. V čem je rozdíl?
Za třetí, když je dusičnanů příliš, nitrifikace se zastaví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.10.2016 10:15 Muž Horác [3942] Re: Maq
Maq napsal: Jinými slovy, akvária bez rostlin by se samovolně okyselovala.A ne snad? :o) ... Voda v akváriu se okyseluje - kvůli nitrifikaci, kvůli hromadění kyselých metabolitů ... (které nikdo nespotřebovává).
P.S. Teorie není moje, nýbrž pana Rataje (možná není ani jeho, každopádně já to mám od něj :o). Já ji jen trochu poopravil, protože Rataj mluvil o hromadění "kyselých" dusičnanů (s čímž mám jako chemik problém - vodu neokyseluje dusičnan /protože prostě nemůže/, nýbrž proces jeho vzniku - tedy nitrifikace) ...
Také jsem vyrostl na knížkách, ve kterých se píše o okyselování vody jistými druhy rostlin ... Asi vzhledem k tomu, že to nikdy nikdo (vědecky) nepotvrdil ani neidentifikoval případné vylučované kyseliny, vznikla tato teorie (čistě můj názor :o) ... Možná je to blbě, ale já tam logiku (na rozdíl od tebe) vidím ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2016 08:43 Maq Re: vaaclav
Ale četl.
Podle logiky tohoto vysvětlení by ke snížení pH namísto rostlin s pomalým metabolismem (kapradiny, mechy) nejlépe pomáhaly rostliny s nulovým metabolismem, tedy rostliny žádné. Jinými slovy, akvária bez rostlin by se samovolně okyselovala.
Naopak jak by se kapradiny rozrůstaly, okyselovací efekt by slábl.
Mě to nepřesvědčilo, je to nelogické.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.10.2016 19:04 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Zřejmě si ten odkaz nečetl, tohle je už dost dlouho vyřešená záležitost a Horác to tam má celkem srozumitelně napsané. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2016 14:34 Deepinpeat Re: Maq
Maq napsal: Spousta chovatelů - přinejmenším dříve - užívala hnědovku pro přípravu vytírací vody pro tetry. Podléhali bludu? Nebo je účinek téhle kapradiny jiný, subtilnější, než prosté snížení pH? Ty rostliny (podobně se používá i mech)se nepoužívají kvůli okyselení. Ale jak správně píšete, kvůli látkám, které vylučují do vody. Důvodem jejich používání je něco, čemu můžeme říkat třeba biologická aktivace. Je to tedy podobné, jako s tou přírodní vodou, která se vozila ze slatí a nabírala z různých lesních potůčků. Prostě obsahovala nějaké výluhy a nějaký mikroskopický život. Nebyla "mrtvá", jak mnoho starších chovatelů označuje vodu z demikolon a RO. Důvod je tedy podobný jako u rašeliny, vrcholáků (Terminalia) a olšových šištic a X dalších výluhů. Někdy se používá látek, které vypouští živé rostliny, někdy se používají jejich sušené a případně u té rašeliny i ve specifických podmínkách zetlelé části. To se ale dá všechno použít i vody z RO a s trochou trpělisvosti se dá velmi podobná voda vyrábět takhle doma. Jen jako vždycky, když se začneme srovnávat s přírodou, tak nedokážeme být zdaleka tak komplexní a chybí nám ta souhra prostředí a dlouhodobé adaptace těch organismů na něj. Někde to vadí víc, někde míň a tomu většinou dopovídají ty výsledky. :)
Maq napsal:
Je zde tedy někdo, kdo může říct např. "měl jsem akvárium plné hnědovky (či jiné rostliny) a vodu jsem neměnil a časem jsem zjistil, že voda..."? Je zde kromě teorie taky konkrétní zkušenost?
Jo a ještě tohle. Přesně v tom co se píše v tom citátu je ten problém. Podobná zkušenost nemá žádnou hodnotu, pokud není ověřeno, že přítomnost velkého množství zmiňovaných rostlin v nádrži je skutečnou příčinou poklesu pH. V tom jsou akvaristi bohužel často mimo a tvoří závěry na základě podobné premisy, která předpokládá souvislost věcí nesouvisejících a/nebo popírá existenci dalších faktorů, které tam působí. A dělají to prostě proto, že o existenci těch dalších věcí často nemají ani ponětí. Takže i ten názor, že ty rostliny vodu okyselují je pouze teorie a navíc založená na chybných nebo přinejmenším neúplných předpokladech.

Hodnota takové zkušenosti je asi podobná, jako kdybych napsal, že jsem vodu neměnil a časem se odpařila. A ted tvrdím, že to dělá ta hnědovka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2016 13:30 Maq
Tak to vypadá, že na tomto fóru převládá názor, že jmenovitě hnědovka a jávský mech vodu neokyselují. A je na to jakási teorie, která mně nepřipadá moc přesvědčivá; což je dost slabý argument, to bez mučení uznám.
Obecně známým faktem ale je, že jedna věc je teorie, a život je strom zelený. Spousta chovatelů - přinejmenším dříve - užívala hnědovku pro přípravu vytírací vody pro tetry. Podléhali bludu? Nebo je účinek téhle kapradiny jiný, subtilnější, než prosté snížení pH?
Rostliny mají metabolismus, konzumují látky rozpuštěné ve vodě a nějak je přeměňují, něco si ponechají a něco jiného vracejí do vody. Výsledek nemusí být a není neutrální, již proto, že rostliny využívají světelnou energii.
Ostatně, v akváriu bez ryb rostliny rychle vyčerpají živiny a je třeba je hnojit. "Něco" tedy s vodou rozhodně dělají. Co je to "něco"?
Je zde tedy někdo, kdo může říct např. "měl jsem akvárium plné hnědovky (či jiné rostliny) a vodu jsem neměnil a časem jsem zjistil, že voda..."? Je zde kromě teorie taky konkrétní zkušenost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2016 11:15 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: kocmim
hodně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2016 11:09 kocmim – Javsky mech a pH
Jak moc javskeho mechu muzu dat do akva 112L abych vyznamne nesnizil pH vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 22:39 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 22:21 Maq Re: Deepinpeat
prostě RO úžasná a dneska už dostupná prostě nejlepší
Zřejmě i levnější a výkonnější než odvlhčovač...
No, udivím, mám založené akvárium pár týdnů, ještě počkám, jaká voda se mi tam udělá až se trošku stabilizuje. Podle toho pak zvolím řešení.
Ale jsem už postarší a pohodlný týpek, ta osmotická voda je asi nejkratší cesta k solidnímu výsledku. A nebo místo Apistogramm pořídím akarky zelené - míň náročné na vodu, zábava je s nimi podobná, a na kšeft to nedělám, tak nic extra taky mít nemusím...
Ale přece jenom... zpátky k tématu: Máte někdo nějakou zkušenost, že nějaké rostliny snižují pH a/nebo tvrdost? Zahlédl jsem tu dost rozporné názory třeba na Microsorium pteropus...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 21:49 Deepinpeat Re: romant
Jako na druhou stranu máš taky hlubokou pravdu v tom, že ve chvíli kdy to nateče, to nemusí být stabilní, může to bejt každej den jiný, záleží na zdroji, příroda je čím dál znečištěnější i jinejma věcma než jsou dusíkatý látky a tak dál a tak dál a prostě RO úžasná a dneska už dostupná prostě nejlepší pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 21:46 JoKa Re: romant
Já tvůj pohnutek k do vysvětlení naprosto pochopil. Není studánka, jako studánka... Sám jsem si vyzkoušel, že jedna drží, ať ji naleju kamkoli... Druhé klesne už jen pH klidně o stupeň, když ji nacpu do akvária...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 21:39 R Muž romant [27987] Re: Deepinpeat
Ale já proti tomu nemám ani zbla. Co jsi napsal, to je svatá pravda a jsem rád, že to někdo zvednul a rozvedl, jak se to s tou "zatracovanou" vodou vlasně má. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 21:34 Deepinpeat Re: romant
Mno, to bych zase tak netvrdil. Jeden z důvodů proč staří akvaristé používali přírodní vodu byl právě ten, že když jí necháš ustát, tak se ty parametry stabilizujou a drží. Ono je to pořád o tom samým. Každá použitá voda se musí nechat stabilizovat. Takže tyhle metody jsou pro někoho, kdo to opravdu potřebuje třeba na naplnění vytíraček a kdo má čas a fyzičku to někde vláčet. Jedna věc je přitáhnout si barel a naplnit 20 vytíraček, to se asi někomu vyplatí, ale na výměny vody v zaběhlej nádrži je to asi zbytečný. Když tam bude dno a kytky tak stačí čistá měkká voda, je asi jedno z čeho.Vodu z odvlhčovačů používá spousta chovatelů s úspěchem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 21:11 Maq Re: Pepan
Dešťovka: Opět ta měď - mám měděné okapy.
Filtrace přes aktivní uhlí by byla asi nutná v každém případě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 20:24 R Muž romant [27987] Re: Maq
U doporučení dešťovky a vody z lesa véééélký pozor, to budou vody nestabilní a konkrétně Ph u nich bude lítat, v závislosti na počasí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 20:07 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
A co takhle zkusit dešťovou vodu a nebo vodu z nějakého lesního potoka. Pokud nemáš doma místo akvárka velkou vanu, dalo by se to vyřešit jednou týdně větším plastovým barelem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 19:47 Maq Re: vaaclav
Ah, děkuji, už chápu. Jeden dokonce mám, mimo provoz. Je to velmi pohodlné řešení, poněkud drahé na elektřinu.
Ale nejsou negativní zkušenosti se stopami mědi a dalších kovů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 19:31 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 19:08 Maq Re: LiborSprysl
Co je "odvlhčovák" prosím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 16:52 Muž LiborSprysl [9015] Re: Maq
A nebude lepší odvlhčovák??? Já byl také na kameňáku a míchání s vodou odvlhčováku stačilo....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 14:21 Deepinpeat Re: Deepinpeat
řekl bych, že když zavoláte kamkoliv kde to prodávají, tak dostanete všechny potřebné instrukce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 14:19 Deepinpeat Re: Maq
No já "umím" technicky dvě věci. Vyměnit žárovku a nainstalovat balíček RO, který všechno obsahuje. Myslím, že jsem tehdy použil kombinačky na dotažení závitu kohoutku RO na připojení na rozvod. Jako netechnický typ nemám doma žádné klíče :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 13:59 Maq Re: Deepinpeat
Prosím, ještě chvíli mě přesvědčujte, a já si tu reverzní osmózu nejspíš koupím. Ale protože jsem technický nešika, budu si to asi muset od někoho nechat nainstalovat a zaškolit se... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 13:55 Maq Re: NHKG
Myslel jsem tím ty parametry, které jsem již zmínil; v součtu hodně rozpuštěných látek. Ale mimochodem občas u mě teče voda skutečně "zasviněná", tj. kalná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2016 13:47 Deepinpeat Re: vaaclav
Zkoušet to s kyselinou ve tvrdé vodě bude taky vopruz, bude to hopsat tam a zpátky a nedá se to dělat v nádrži, byla by stejně potřeba další nádrž na přípravu vody. To už je ta rašelina lepší, ale musí jí být celkem hodně a je s tím zase další manipulace. Opravdu bych doporučil tu RO, pokud to teče opravdu zašlehlé, tak přidat nějaký hrubší předfiltr a pak už bych se nebál. Je to nejjednodušší a nejefektivnější a takovým rybám to udělá opravdu dobře.

Edit: ty filtry jsou celkem levné a vydrží dýl než se zdá. Z vodovního řádu teče taky docela humus, kdo má odstojky tak to zná. Náklady na filtry jsou určitě menší než náklady na přípravky, filtrační materiály a kdesi cosi dalšího, co se v obchodech nabízí. Mít třeba studnu, tak je RO jasná volba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 13:38 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Co myslíš tím, že máš vodu zasviněnou? To nemáš pitnou vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 13:36 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Rostliny ti můžou od NO3 trochu pomoct ale pH ti určitě nesníží spíše naopak, pokud ale je tvrdá tak se to ani nehne. maniakva.sweb.cz/… Můžeš to zkusit s kyselinou.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 13:14 Maq Re: NHKG
Když já se té osmózy trochu bojím. Právě proto, že přes ni poženu dost zasviněnou vodu, tak budu v jednom kuse vyměňovat filtry, membránu... Abych s tím nakonec neměl víc starostí než je mi milo.
Smůla je, že se mi líbí samé jihoamerické ryby - tetry a hlavně cichlidky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 13:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Kup si radši reverzní osmózu. Rostliny sice sníží no3 a možná i trochu pH, ale s Ca a Mg prakticky nehnou. A u tvrdé vody ti je rašelina nanic. A pokud máš NO3 extrémní, bude potřeba ještě "sírafiltr". Někdo to tu měl vymakané, prezentace se myslím jmenovala akvárium pod schodištěm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2016 13:00 Maq – rostlinný filtr
Z vodovodu mi teče voda, ze které moc radost nemám: zásaditá, docela tvrdá, s vyšším obsahem dusičnanů. Mám následující nápad: Zřídím nádrž bez ryb (cca 150l), zato s hromadou rostlin, s dostatkem denního světla, takový rostlinný filtr. Při výměně vody nebudu do akvária dolévat vodu z vodovodu, nýbrž z tohoto filtru, no a čerstvou vodovodní vodou jej zase doplním.
Teorie je taková, že rostliny ve "filtru" z vody odčerpají něco z toho, co v akváriu mít nechci (přesněji: chci, ale v polovičním množství), tedy dusičnany, Ca + Mg, snad i přiblíží vodu neutrální reakci (a v akváriu bych pak mohl filtrovat přes rašelinu abych pH dostal kousek pod 7).
Nejsem (bio)chemik abych uměl spočítat, zdali se takto dá dosáhnout nějakých smysluplných výsledků (kromě toho že "nová" voda do akvária bude odstátá).
Prosím o názory, zkušenosti, rady, ev. tip na vhodné rostliny, atd.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2011 11:48 Petr1 Re: Sid
Ale ono je to spojeno, není? Připadá mi to jako trochu začarovaný kruh. Rostliny odchází kvůli pH a jak odcházejí, mění negativně pH :-(

Pokud tedy budu akceptovat, že povlak je z toho, že se tam rozkládají rostliny a ten rozklad zároveň mění pH, proč tedy ty rostliny odchází? Já vím, že možností může být opravdu mnoho, ale také jsem toho již mnoho zkusil.

Všechny příznaky vypadají na nedostatek vápníku. Orientačně jsem změřil alkalitu. Vstupní voda má asi 4.5. Do akva jsem přidal 6 gramů jedlé sody a 2 gramy jemně nadrceného vodního kamene (je to CaCO3, je to tak?). Po třech dnech je alkalita 6. Což je nějak málo, i kdyby se nadrcený vodní kámen nerozpustil všechen (min půlka ho tam zůstává), tak jen ta soda to měla zvednout o 2.

Na druhou stranu, po přidání sody a vodního kamene se minimálně Alternanthera o dost zlepšila. Co bylo krabaté, zůstalo krabaté, ale i když u nového listu zůstala zakrslá špička, narostl jí za ty dva dny cca 1cm2 hezkého listu. Tak uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2011 11:42 Muž kortezhugo [983] Re: Sid
mne je to jasne... :-)
o tom "okyselovani" vody je toho popisane vcelku dost(hlavne v starsej literature)
napr. 333 x Jak a proč str.228
Žabka - tieto informacie su ale znacne zavadzajuce...
pretoze tu ide viacmenej o vlastnosti vody...
ako priklad mozem uviest moju uhorkovu flasu s vallisneriou
-za pomerne kratku dobu dokaze stiahnut GH aj KH skoro na 0
a tu moze "hravo" ovplivnit pH napr. aj vzduch.kompresor X-) :)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2210x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3614