Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zahradní jezírko

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Zahradní jezírko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2025 08:07 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků) – Jeleček duhový
Dobrý den, mám dotaz máte zkušenosti s Jeleckem duhovým někdo v jezírku jestli dokáže přečkat zimu nebo je lepší ho vylovit? Mám hloubku v jezírku 1,40m díky za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2025 05:15 Muž 0 [1923] - Obecné.
Do mezer mezi šutry nasypte jemnější štěrk a osaďte rozchodníky, ať to změkčí celkový pohled a dojem, plus to ulehčí migraci živočichů do vody i z vody.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2025 05:04 Muž 0 [1923] - Obecné.
Dafnie se šíří přenosem.

Mi se v rybárně množí celou zimu u auloforusů a na zelené vodě od ryb. Mám je i ve venkovních a skleníkových nádržích.

Dají se získat i z louží v přírodě, nebo se prodávají, jako živé krmivo.

Někteří chovatelé je po objednání i posílají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2025 18:44 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2025 16:48 Žena zelenakapusta [1668] Re: vaclav
Asi blbá otázka, ale jak se tedy dostávají do ostatních vod?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2025 16:30 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Řekl bych že ne anebo tak malé množství, že je ani neuvidíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2025 12:54 Žena zelenakapusta [1668] Re: vaclav
A můžou se u mě dafnie prostě objevit? O buchankách to vím, ty se prostě objeví samy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2025 12:41 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Dafnie najdeš tam kde nejsou ryby nebo malé množství ale asi je na ně ještě brzo včera jsem byl se síťkou a nalovil jsem jen koretry. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2025 08:41 Žena zelenakapusta [1668] Re: 0
Kde bych měla vzít živé dafnie nebo cokoli dalšího z pidi "havěti" vůbec netuším, ale ledaco se mi v jezírku už objevilo. Loni se míhalo životem, nevím, co všechno tam je.

Jestli budou v jezírku rybky, o tom ještě není rozhodnuto. A pokud, nejdříve příští rok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2025 07:34 Muž 0 [1923] - Obecné.Re: zelenakapusta
Listí vybrat síťkou a nasadit, kromě dafnií i žížalice pestré a vodní berušky.

Z ryb se hodí jedině japonské medaky. Jelečci ne. Ani bagrující karasy, bych tam nedával.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2025 13:17 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Nebuj ono se toho tam časem nastěhuje vážky, čolci a spousta dalších potvor. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2025 12:21 Žena zelenakapusta [1668] Re: vaclav
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Jak jsem slíbila, jezírko jsem nafotila. Odhadovaný objem je cca 2500 litrů. Přesně to fakt nevím, ale na vykopávání jsem se neskutečně nadřela.
Sice má černou vodu, ale mrtvé rozhodně není, loni jsem tam zkusmo zasadila nějaké akvarijní rostliny a s nimi se tam dostali i okružáci, takže to by bylo, aby tam nebyli smich
Když jsem včera do ostrůvků dávala ty květináče, ze spodní strany ostrůvku bylo několik okružáků cca 2 cm velkých, takže život tam existuje.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2025 21:56 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Jestli chceš nějakou rybku vidět tak si pořiď karásky jsou to odolné ryby nebo to provozuj bez ryb. Já žádnou techniku v jezírkách nemám už desítky let. Voda je sice v létě trochu zelená ale jen tam kde jsou ryby. Jedno mám bez ryb a tam stačí dát dafnie a voda je jak sklo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2025 21:11 Žena zelenakapusta [1668] Re: vaclav
Původně to byla kohoutová voda, ale pak už se sama doplňovala deštěm.
Aktuální vzhled jezírka nemám(zítra vyfotím), moc se jím nechlubím, protože tomu nechávám volný průběh a zarytí jezírkáři mě pak kritizují, že mám všechno špatně - od umístění pod stromem, přes absenci elektrifikace až po moje odmítání chemických zásahů do vývoje jezírka.

Na spřáteleném webu mám prezentaci jezírka, ale zapomněla jsem heslo i nick stydim Stejně tak i pro web hafíci. Byl to spontánní krok a krátce potom jsem měnila PC, takže jsem si nic neuložila.

Dodatek:

Tajně jsem doufala, že se do jezírka nastěhují žáby, ale bohužel. Z rybek jsem pak zvažovala spíš jelečka duhového.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2025 20:33 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Já bych tam tak 5 červených karásků dal pokud jde o tmavou vodu po zimě je to celkem normální. Co máš za zdroj vody asi bych jí trochu vyměnil já jsem napojený na okap. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2025 19:12 Žena zelenakapusta [1668] Re: vaclav
Do většího to právě nejde, jinak už bych neměla ostrůvek, má právě 9 cm výřezy. S rybkami zatím nepočítám, možná za rok až se jezírko víc srovná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2025 16:07 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Asi bych je přesadil do větších květináčů a navrch nasypal vrstvu štěrku nebo kačírku, aby se ti nevyplavovala hlína a ryby se v tom nešťouraly. Prodávají se sice speciální děrované květináče, ale po obvodu je třeba dát jutu nebo podobný materiál, protože bez něho máš hlínu za chvíli pryč. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2025 12:17 Žena zelenakapusta [1668] – Rostliny v ostrůvku
Fotka k příspěvku HD Ahoj všem,
koupila jsem do jezírka rostlinky, jsou zasazené v hutné hlíně. Je potřeba je přesadit do písku nebo mohou zůstat v tom, v čem jsou?

Jezírko je naplněné od loňského srpna, takže ještě není stabilní, řeším černou vodu od napadaného listí.
V plánu je solární filtrace.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2024 09:41 chodec.cz Re: Lojza007
Mám ho třetím možná čtvrtým rokem a nikdy to nedělalo. Jediné co by dávalo smysl je tepelná pojistka, ale není tam žádný mechanický odpor, aby se přetěžovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2024 09:15 Muž Lojza007 [1236] Re: chodec.cz
A jaký je to interval? Nemůže tam být něco přednastavené? Není tam třeba po cestě někde časovač? Může být i v rozvodnici.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2024 08:26 chodec.cz – Filtrace heissner
Ahoj, nevíte někdo proč se samovolně v intervalech vypíná čerpadlo pro filtraci? Rotor je čistý a nepoškozený. Díky...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.04.2019 13:18 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jitka66
Tam kde nejsou ryby požární nádrže jsou ideální. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2019 13:10 Žena Jitka66 [8] Re: vaclav
A kde je získat? Zeptám se u nás v ZOO-obchodě, zda prodávají živé....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2019 17:44 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jitka66
Funguje to dobře, zrovna před týdnem jsem byl chytat a voda čistá jako sklo. S rybami to jde už hůř, chce to častější přísun. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2019 17:29 Žena Jitka66 [8] Re: vaclav
Živé čističky vody :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.04.2019 09:02 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jitka66
Nachystej si dafnie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2019 06:19 Žena Jitka66 [8] – bakterie
Zdravím. Jaké bakterie používáte do jezírek pro udržení vody bez řas? Jezírko budeme teprve napouštět.... Někdo mi poradil i bakterie do čistič. odpadních vod a septiků - no nevím.... Hlavně, aby to neškodilo rostlinám a později karáskům.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2018 08:11 Muž Yirka [9244] – Něco každoroční osvěty

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2018 08:53 Muž Yirka [9244] – Z jezírka na gril?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.04.2018 08:46 Muž Yirka [9244]
Pro zahradní jezírko to asi řešení nebude. ;-)
pardubice.idnes.cz/…
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2016 19:25 Muž LiborSprysl [9016] Re: Poweres
Ale jo, já ti odpovídal na to žraní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2016 19:23 Muž Poweres [59] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Vzdyt je konec zari...to bude spat pul roku?pres den je porad hezky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2016 19:17 Muž LiborSprysl [9016] Re: Poweres
No jak už ti psal Pepan i já, jak začne zpomalovat, bude chtít spát... o víkendu se má ochladit...uvidíš, musíš to odhadnout...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2016 19:15 Muž Poweres [59] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Libore a staci dat zazimovat az zacne mrznout?bude zatim stacit krmit poterem plotic?jestli je teda chytne.je docela uz pomala.bude jiste starsi nez ja
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2016 19:10 Muž LiborSprysl [9016] Re: Poweres
No já je zimoval ve sklepě ve vlhčené, nikoliv stále vlhké rašelině...v masňácké bedně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2016 19:05 Muž Poweres [59] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Znamy pry zelvy vylovi,kdyz zacne mrznout a soupne je do papirove krabice a do sklepa.Dalsi znama je dava do vanicky s trochou vody a do sklepa.jinak zitra budu muset zajit s ceřínkem na ploticky.jinak co jineho ji dat jako krmeni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2016 05:38 Muž LiborSprysl [9016] Re: Pepan
To je to o čem jsem psal v souvislosti s blížící se zimou... ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.09.2016 22:58 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Poweres
Ještě pozor na jednu věc. Někdy je chytne toulavá a ráno může být jezírko prázdné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 22:57 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: LiborSprysl
V rybnících zalezou v hloubce do bahna a tam přezimují. Zamrznutí do ledu by je zřejmě zabilo. V malém jezírku to možné není, proto ta lednička. Umožní hibernaci a na jaře, pokud je k dispozici pár, je možné docílit odchovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 22:06 Muž LiborSprysl [9016] Re: Pepan
No já je viděl jen v mokrém bahně u břehu...což mi přijde logičtější, než aby zamrzaly do ledu...Vlhký sklep a vlhčená rašelina to vždycky jistily...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:56 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: LiborSprysl
Na sucho je riziko že bude želva dehydrovaná a třeba i uhyne. Ostatně i v přírodě hibernuje pod vodou. A držet ji jenom ve vlhku je riziko různých plísní, které ji mohou zahubit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:52 Muž LiborSprysl [9016] Re: Pepan
Do vody??? Do vlhka, to bych já, ale do vody jsem to teda nikdy nezkoušel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:48 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Poweres
Tak potom se dá použít na zimování starší lednička. Kdysi jsem tak zimoval bahenky a to je nastartovalo k množení. Želva ale musí být ve vodě, takže je třeba sehnat nějakou plastovou bedničku, která se do té ledničky vejde. Do bedničky dát tolik vody aby želva byla celá ponořená. Rozhodně bych to ale nedával do ledničky, ve které se skladují potraviny, protože plazi mívají celou řadu zajímavých parazitů přenosných na člověka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:48 R Muž vaclav [15015] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Poweres
Já ji dával do mělké vody do sklepa byla tam celou zimu. Na jaře jsem jí vypouštěl. Jeden rok jsem ji ale nenašel až na jaře mrtvou vylezla moc brzo, byla ještě malá. Udělá ti ale v jezírku dost paseku a můžeš přijít i o ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:44 Muž LiborSprysl [9016] Re: Poweres
Tak především je třeba si ujasnit, jak to řeší skriptky v přírodě... i u nás... řeší to stejně jako bahenky...v jezírku tedy jistojistě nepřezimují. Zahrabou se... Takže pokud na ní vyloženě nelpíš a máš-li možnost jí poskytnout takové podmínky, nech ji zahrabat. Ovšem tuším, že jezírko bude foliové, takže bych to neriskoval. Ke konci října bude čas ji dostat od vody... ale je to závislé na počasí. Může to být i dřív. Jak začne být chladněji a ona zpomalovat, začne stoupat její aktivita k zahrabávání... Takže do sucha. Zkus masňáckou bednu, tu velkou červenou, vystel ji a přiklop pletivem...No a chtělo by to tak kolem těch 8-10 stupňů...a tmu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:40 Muž Poweres [59] - ŽivorodkyRe: Pepan
Uvidim...jeste to zvazim.ale popravde radci bych zimoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:36 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Poweres
Vysloveně hibernovat nemusí a co se týče umístění, nemusí být akvárko, ale třeba velká platová bedna. Pokud máte v domě nějaký volný prostor, dá se to udělat i tak, že plastová bedna bude jako čvachtadlo a kolem bude plocha na proběhnutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:27 Muž Poweres [59] - ŽivorodkyRe: Pepan
Jezirko je jen 65 cm hluboke,takze tam to nepripada v uvahu.a domu taky ne.nemam volne akva na takovyho macka.ma kolem 30 cm krunyr.budu muset zazimovat a na jare pujde do jezirka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:24 Muž Poweres [59] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Libore..ta zelva je obrovská.chycena na labi.ted mi plave v tisicilitr.jezirku.ale nevim kdy odlovit a jak dat zazimovat....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2016 21:23 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Poweres
Tato želva nepotřebuje nutně zimování a dá se přes zimu přechovat i doma v nějakém větším akváriu, kde bude mít souš. Naopak, pokud je jezírko mělčí, bál bych se toho, aby želva přes zimu nezmrzla.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3

Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 4426x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3540-zahradni-jezirko