Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kdy můžu dát rybky do nového akvária?

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Kdy můžu dát rybky do nového akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2017 12:28 Tom
Zdravím všechny. Jen jedna zacatecnicka otázka. Je problém do 11 dní starého akva 350 l už vypustit 10 neonek a 4 pancernicky? Voda čirá, rostliny rostou. Vím,že ideál je 3-4tydny. Ale přece..... Děkuji za názor

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 22:59 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Já bych se pozastavil nad těmi počty ryb. Proč do malého akvária hned deset? Možná spíš udržíte klukovu pozornost, když je budete přidávat po párech. Spíš si ke svým rybičkám utvoří vztah, a akváriu to taky prospěje.
Beztak tam za pár týdnů nebude k hnutí...

Tohle má logiku. Syn bude nucen hledat informace, přemýšlet nad důsledky doplnění ryb a možná jej to chytne víc než kdyby dostal hotovou hračku, do které se jednou za den nasype krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.11.2016 22:54 Maq Re: honcka
Já bych se pozastavil nad těmi počty ryb. Proč do malého akvária hned deset? Možná spíš udržíte klukovu pozornost, když je budete přidávat po párech. Spíš si ke svým rybičkám utvoří vztah, a akváriu to taky prospěje.
Beztak tam za pár týdnů nebude k hnutí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 22:35 Muž martinCA [33] Re: honcka
ja suhlasim, pocet bakterii asi musi zodpovedat mnozstvu potravy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 22:22 Muž honcka [39] Re: petulinakk
Měl jsem za to, že v novým akváriu není dost odpadních látek, aby udržely plný filtr bakterií naživu, že rychlost odbourávání bude mnohem vyšší, než tvorba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 21:56 Žena petulinakk [2016] Re: honcka
honcka napsal: že bez ryb mi zase vychcípají nitrifikační bakterie z filtru

coze
Proč by ti měly nitrifikační bakterie vychcípat, pokud filtr normálně poběží v akvárku?


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2016 21:27 R Muž romant [27987] Re: honcka
Tak potom to bude chtít jeno lehce ohlídat tu výměnu, první týden nekrmit a bude to v richtiku. Pokud bude tan zaběhnutej filtr v nový tzv. čistý nádrži, tak bych stejně trošku zakrmil, aby se udržovala kultura bakterií ve filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 21:23 Muž honcka [39] Re: romant
Ten filtr mi bezi v te nadrzi co mam v prezentaci od konce srpna a pobezi tam do vanoc takze imho ho uz nicim ockovat nebudu muset. Budu to osidlovat az po vanocich, kdy kluk dostane prazdne akvarium pod stromecek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 21:18 R Muž romant [27987] Re: honcka
Založit, osadit co největším množstvím rostlin, zapojit filtr a akvrárium tak 2x týdně přikrmit troškou sušenýho krmení. Ten filtr možno prolejt odkaleným bordelem z toho funkčního akvária, čímž se lehce urychlí záběh, tzv. se naočkuje, ale hlavně to přikrmování suchým, za 14 dní můžeš dát nějaký oka a při tom měnit vodu, aby ti tam moc nelítaly N látky a do vánoc to máš komplet osídlený jak bakteriema, tak rybama. když nepodceníš ty výměny, klidně obden 1/3, až tam budou ryby, mělo by vše proběhnout jak má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 21:12 Muž honcka [39] – Nové akvárium pro gupky se zaběhlým filtrem
Synek(5let) si přeje k ježíškovi "vlastní" akvárium, chtěl jsem 400l malawi, bohužel to nedovolí statika bez větších stavebních úprav a to se nestihne do vánoc, aby kluk nebyl sklamanej, tak mu ježíšek nadělí 60l do kterýho přesunu gupky z mého většího 112l. Dostal jsem protékající tetru ex1200, kterou jsem myslel, že dám do toho malawi a kterou mám už cca 3 týdny opravenou a zapojenou v akvárku s menším JBL E401, po vánocích půjde to JBL do toho 60l. Přemýšlím, jak to nejlíp zaběhnout, že bez ryb mi zase vychcípají nitrifikační bakterie z filtru. Napadlo mě, že bych s klukem to akvárko založil, osadil kytkama, napustil a nechal týden v klidu bez filtru, pak bych tam spolu s filtrem přesunul 10 gupek a každý další týden tam přesunul další, počítám s výměnou tak 15l vody 2x týdně. Jestli byste to udělali jinak prosím poraďte.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 15:28 michaela86 Re: Maq
Dokážu si představit tu píli a trpělivost, která se rázem proměnila v zoufalství po přivezení rybek z Brna :-( .. nerada bych měla na tak dlouhou dobu akva bez života.
Ale právě i když tomu všemu rozumíte, vše dodržujete, může přijít událost a vše je ztracené. Eliminuji to tedy mou trpělivostí a zjišťování více informací. Hlavně ohledně CO2, ph a dalších těchto pro mě zatím nepochopených nezbytností..
Každopádně děkuji za výklad a podělení se o zkušenosti.
Třeba za pár týdnů se i já pochlubím pěkným živým akváriem v profilu. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.11.2016 13:54 Maq Re: michaela86
Nejsem takový fanatik, abych někomu nutil karanténu za všech okolností. Správně provedená karanténa vždycky snižuje riziko přenosu onemocnění, stoprocentní záruka ale neexistuje nikdy.
Situace jsou ale různé, velmi různé, každý si to musí vyhodnotit sám.
Přidám jednu osobní zkušenost: Kdysi jsem si zakládal větší akvárium výlučně pro tetry, chtěl jsem jich mít vícero (asi pět) druhů v hejnech po 20 kusech. Všechno šlo dobře, až jsem přidal poslední druh, který jsem si přivezl až z dalekého Brna. No a ty poslední rybky byly nakažené... Skončilo to tak, že jsem celý chov musel zrušit, akvárium po všelijakém léčení nechat delší čas zotavovat prázdné, a potom začít znova.
Když takovou zkušenost člověk jednou udělá, tak pak tyhle věci bere vážně.
Rizika se snižují v čistém, dobře fungujícím, nepřerybněném akváriu, a samozřejmě pokud se spokojíme s běžnými, odolnými druhy ryb. Ve Vašem případě vidím poněkud vyšší riziko v těch čichavcích.
Já bych Vám radil dát první ty neonky, ať Vám tam něco plave, a pak opět nespěchat, pozorovat, dát tomu čas. Však to neuteče a člověk se má aspoň na co těšit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 12:57 michaela86 Re: Maq
Tvá metoda se líbí i mně :) pokud je to tedy dobrá metoda ;-) i když se výměně vody nebráním.. 100 lidí 100 názorů.
Jen se ještě zeptám, když tedy cca po 4 týdnech tam dám první várku, tak u té druhé cca po ?týdnu? musím dát rybky do karantény nebo je tam můžu rovnou šoupnout? ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2016 12:16 Maq Re: michaela86
Tak já jsem v životě zakládal mnohem méně akvárií, než třeba romant a další zdejší lídři, přesto si troufám říct, že to umím.
Nejsem fanoušek cesty masivních výměn vody, ze dvou důvodů:
1) Měnit třetinu vody v krátkých intervalech je pro mé líné kosti dřina jako blázen.
2) Soudím, že v akváriu má být "živá" voda, tj. voda s příslušnou mikroflórou, a masivní přilívání čerstvé "mrtvé" vody vnímám jako problematický, nejednoznačný zásah do procesu zabíhání akvária.
Moje lenochova metoda stojí na dvou principech: rostliny a čas.
Rostliny jsou konečným konzumentem dusíku a všech dalších živin vznikajících rozkladem nečistot. Rostlin dávám vždycky hodně a spoléhám na ně jako na univerzální řešitele všemožných problémů s vodou.
Nemyslím si že existuje způsob jak urychlit rozvoj a stabilizaci akvarijní mikroflóry. Několik týdnů po založení tam stabilita prostě chybí a dějí se šílené věci. A zhruba stejnou dobu trvá rostlinám, než po přesazení začnou fungovat a "uklízet" problémy.
Takže dám hodně rostlin, svítím, filtruji, žádné hnojení. Nejsem přesvědčen ani o prospěšnosti "přikrmování" bakterií krmením (nebo přímo čpavkem).
Po zhruba čtyřech týdnech můžu postupně nasazovat ryby a najedu na stabilní režim odkalování a pravidelných výměn části vody.
Existují jistě i jiné metody, ale mně tahle bez problémů a kalamit funguje a vyhovuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 09:43 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: michaela86
Prvních 14 dní 1/3 (můžeš i polovinu) objemu klidně denně, další týden obden, čtvrtý týden dvakrát a od 5. týdne pravidelná týdenní výměna 1/3 vody a můžeš dát první skupinku nejméně náročných rybek, pak aspoň týden počkáš a dáš další skupinku a takto postupně pokračuješ dokud nemáš zarybněno dle plánu. Akvaristika je o trpělivosti, takže chemii jak píše Roli bych se osobně vyhnul. Jinak samozřejmě osázeno rostlinami, filtr v chodu nonstop a se světlem bych začal na 8h denně a postupně po týdnu přidával na 12h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 09:36 Muž Roli [13] - CichlidyRe: michaela86
záběhové rybky = týranie zvierat! Dá sa to obísť. Stačí pogugliť na frázy "ghost feeding" alebo "fishless cycling". Ja radšej pridávam čpavek technický, kým sa tam nevytvoria baktériové kolónie, ktoré čpavek zamenia na NO3 za deň pričom NO2 = 0. Flašu čpavku kúpiš pod 100 Kč a stačí ti to asi tak na 1000 akvárií. Takto cca po mesiaci môžeš tam dať všetky ryby naraz a už nebude žiadny problém. Ak nemáš rada pridávanie chemikálií, tak to isté možeš spraviť s tou druhou metódou založenou na krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 09:11 michaela86 Re: romant
Tak teď jsem z toho laň :-O
Kolik % vody byste mi doporučili měnit a jak často?
Když tam budu chtít, jako záběhové rybky dát ty neonky - kolik kusů do takové nádrže?
A je třeba dobré dát např. 10 neonek po prvních 14 dnech - po dalším týdnu dalších 10 neonek + 10 parmiček.. a za další týden skaláry a čichavce? Samozřejmě při správném měnění vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2016 04:45 R Muž romant [27987] Re: Maq
Moc se počítá, moc se měří a kde čemu věří. :-) Z mého, odzkoušenýho pohledu je daleko lepší dávat ryby už třeba po těch 14 dnech a postupně tak akvo stabilizovat, tedy samozřejmě dávat množství odpovídající velikosti nádrže a nikdy nepodcenit ty výměny vody a nezaznamenávám žádný ztráty a to ani v nádržích které nemám denně na očích, ale u tzv. dohledových, kde působím jenom hlasem poradním. Daleko čatěji řeším následný problém u nádrží, kde si majitel myslel že je to zaběhnutá nádrž a po měsíci tam buchnul polovinu osádky najednou, což uvádám jako příklad, neříkám že to takto děláš zrovna ty. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 22:26 Maq Re: romant
Hmmm, když říkáte...
Já jsem vždycky čekal čtyři týdny. Tentokrát jsem už 23. den vysadil gupky, ale to vyloženě jako zbytné ryby, aby testovaly prostředí.
Vy jste ovšem zkušenější borci, a tak nejenže neuděláte elementární chyby, ale vůbec už zakládáte s bohatou praxí získaným citem a poznáte, kdy si můžete dovolit odchylku od pravidel.
Ale doporučit začátečníkům "předskokany" po 14 dnech, to mně připadá docela odvážné. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.11.2016 19:59 R Muž romant [27987] Re: Maq
Ano i neonky jako předskokany lze použít, jenom je třeba si pamatovat, tedy to platí obecně pro všechny použité druhy, že to chce současně s vpuštěním záběhových ryb rozhodně nepodceňovat výměny vody a měnit hodně často i několikrát týdně, tak by se prostředí pozvolna stabilizovalo a nedocházelo ke skokovým výkyvům s kvalitou vody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 19:54 Maq Re: vaaclav
vaaclav napsal: nějaké záběhové rybky po 14 dnech dát můžeš
... ale zeptám se: je neonka vhodná jako záběhová rybka? Tady je pravda aspoň ta výhoda, že akvárium je velké. Ale i tak... co poradíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.11.2016 19:12 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michaela86
Samozřejmě ale neplatí že po měsíci bez ryb je akvárium připravené pro celou osádku. Dopadne to přibližně jako kdybys je tam dala hned od začátku. Klidně tam nějaké záběhové rybky po 14 dnech dát můžeš a postupně pomalu po týdnech zvětšovat osádku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 19:00 michaela86 Re: Maq
Uspechat to určitě nechci a tak raději počkám, nevím jestli ještě cely měsíc, ale určitě dyl než jsem chtěla. Nerada bych je mučila nemocemi. Děkuji Ti a všem co odpověděli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.11.2016 16:07 Maq Re: michaela86
michaela86 napsala: Právě, že všude řikají něco jiného. Ale když mám i leč vyčištěný, ale původní filtr tak se rychleji vytvoří dobré klima a nitrifikační baktérie.
Tady Vám nikdo neřekne, že nasadit ryby po 10 dnech je v pořádku.
Od toho "starého" filtru si nic neslibujte. Umyla jste ho, bakterie jsou pryč.
Všichni chápeme a dobře známe, že hledět do akvária bez ryb je otrava. Ale je to nutné.
1) Akvárium bez rostlin Vám nebude správně fungovat. Rostliny potřebují několik týdnů, aby se vzpamatovaly z přesazení a začaly dělat svoji "práci", tj. spotřebovávat nadbytečné živiny.
2) Bakterie, obecněji mikroorganismy, jsou velmi důležité, a nejde zdaleka jen o ty proslulé nitrifikační. Několik týdnů po založení v novém akváriu probíhají na mikroúrovni bláznivé a nevypočitatelné procesy. Různé breberky se dokáží během pár hodin neuvěřitelně namnožit, sežrat si všechno žrádlo, a vzápětí masově vymřít. To všechno strašně hýbe s kvalitou vody. Je třeba počkat těch pár týdnů (a snad až měsíců), než se skladba a počet mikroorganismů stabilizuje a budou řádně plnit své funkce, pro akvárium naprosto nezbytné.
--- Když nevydržíte čekat, pouštíte ryby do nevhodných podmínek. Ony s trochou štěstí třeba hned neuhynou, ale rozhodně budou náchylnější k nějakým onemocněním. A tak, přidržím-li se Vašich plánů, neonky budou vypadat třeba docela v pohodě, ale až později nasadíte čichavce či skaláry, odskáčou to třeba zrovna oni.
Tím chci říct, že když teď věci třeba o dva týdny uspěcháte, můžete si zkazit zážitky s akváriem třeba na rok dopředu. A to se fakt nevyplatí...
----
K otázce karantény: Bohužel, úplně zdravá ryba neexistuje. Všechny mají nějaké parazity už v sobě. Imunitní systém ryby žijící v příznivých podmínkách to zvládne a onemocnění nepropukne.
"Stěhování" je pro rybu šok. Onemocnění dosud skryté může propuknout. Proto je univerzálně dobrou radou nové ryby aklimatizovat v odděleném akváriu se stejnou vodou, jaká je v akváriu cílovém. Několik dní až týdnů pozorovat, a pak, je-li vše ok, teprve pustit k ostatním.
Absolutní recepty neexistují, akvárium není stroj. Přesto platí, že čím trpělivější a opatrnější, tím větší šance vyhnout se problémům a zklamáním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.11.2016 15:25 Muž Jarry [1437] Re: michaela86
Ja si myslim, ze nejaky producenti odpadnich latek by tam byt mohli. Ale minimum a pridavat postupne, pripadne kontrolovat NO2 a menit vodu. Asi bych tam teda hned nedaval cichavce, ty bych dal nakonec se skalarama az po tom mesici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 15:12 michaela86 Re: derata
Právě, že všude řikají něco jiného. Ale když mám i leč vyčištěný, ale původní filtr tak se rychleji vytvoří dobré klima a nitrifikační baktérie. Takže více než méně radí, že u tako velkého akvarka po cca 10 dnech tam první "průzkumnice" dát můžu. Ale pokud je to opravdu problém, tak klidně počkám. Ještě si počtu. Jde mi hlavně o otázku co se týká karantény druhé várky, jelikož bych si už ted musela shánět potřebný věci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.11.2016 13:59 Muž derata [11] Re: michaela86
Jsem taky začátečník a vím, že to OK není. Ryby patří do akva až cca po 4 týdnech.

www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2016 13:51 michaela86 – karanténa?
Fotka k příspěvku Jsem začátečník a zařizuju staro-nové akva asi 400l (původní - hodně vyčištěný filtr + 30 % písku + kořeny).. naplněné je 4 den a tak za dalších 5 dní, dám první várku neonek 20 ks a nějaké čichavce - později skaláry.. je to ok?.. a ještě se chci zeptat - možná hloupě, zda druhá várka ryb (skaláry a xy) cca po dalších 10 dnech by měla mít karanténu? Díky :-)
Fotka je ještě bez vysázení všech kytek. Je jich tam zatím 10 svazků. Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2016 20:26 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Irbis191
Nic kupovat nemusíš jen do akvária vyždímej filtr z malého. Po 14 dnech bych dal jednoho ancíka a po týdnu dalšího za další týden tam dej to ostatní z malého akvária. A takhle pomalu bych navyšoval počty ryb co tam chceš mít. Moc to nepřežeň. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.10.2016 20:24 R Muž romant [27987] Re: Irbis191
My vorezlejší a votlučenější akvaristé ani neznáme názvy oněch zázraků a tak se za tím nepídíme a volíme léty osvědčenou klasiku v podobě zakrmení prázdnýho akvária(jenom rostliny, plži) troškou sušenýho krmení, což lze po několila dnech opakovat a podpoříme si tím nitrifikaci tím, že ony bakterie prostě a jednoduše přikrmíme a taky se moc nemažeme s nějakou přílišnou čistotou při tom zakládání, takže písek, štěrk co používáme jako dno moc nepropíráme a využívíme právě té špíny, tedy krmíme tak ony bakterie. Ale jinak proti gustu žádnej .... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2016 20:22 R Muž afc1886 [14685] Re: Irbis191
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2016 20:12 Žena Irbis191 [13] – nitrifikace
Ahoj, nenašla jsem nějaké téma o nitrifikaci a možná mi na to někdo odpovídal, ale já to zřejmě nepochopila... sad sad
chci se tedy zeptat: co mám dělat aby se mi správně zaběhla nitrifikace? poohlédnu se po BactoClean Bio jak mi doporučil Filip666, ale nejsem si jistá, že to v našich akvaristikách objevím, Hornbach v Budějicích není. Kdyby jo prosíím řekněte kde, nemůžu přeci jen znát všechny obchody ve městě smich
dík za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 16:17 R Muž romant [27987] Re: afc1886
Den před prvním zarybněním vyměň polovinu vody a další den po vpuštění klidně taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 15:05 Muž Horác [3942] Re: afc1886
No ... ptal ses na "pár neonek" :o) ... takže má (kladná) odpověď se vztahuje na "pár neonek" :o) ... přesné číslo nevím ... ale třeba takových 6-10 kousků na zajetí nádrže by mělo být v pohodě ... (můj osobní odhad).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 14:47 R Muž afc1886 [14685]
A kolik bych jich tak mohl vpustit najednou.Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 14:12 Muž Horác [3942] Re: afc1886
Do 240 litrů? Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 13:59 R Muž afc1886 [14685]
Ahoj všem,chtěl bych poradit,jestli bych už mohl dát pár neonek modrých do akva afc. no2 měřím testy od rataje a vše je v poho.V neděli je v Ostravě burza,tak proto se ptám.Nebo mám raději ještě počkat.Dík Jo a rostlinky rostou.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.03.2015 15:27 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Gabinek
Je tady dost lidi, kteri akvarium zabihali a zabihali, specialne pak filtr, aby zjistili, ze takovy filtr se zabehnout neda. Neudelej stejnou chybu a zrid si prezentaci. Neda to az tolik prace, kolik casu Ti to muze usetrit, kdyz Ti pomuzeme se vyvarovat aspon zakladnich chyb. A i kdyby doslo jen k obdivu, jak to mas super, ani to prece neni spatne ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2015 10:09 Muž Miky1981 [57] Re: Gabinek
já bych beťáka zatím nechal v tom malém, když je zajeté....počkal až se zajede velké, koupil do něho neoky a nakonec přemístil beťáka do velkého....není kam spěchat....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2015 09:40 Gabča – Kdy přidat Bettu?
Ahoj, mám od včerejšího večera založené 98l akvarium, puštěný filtr a topítko, zatím dost kalnou vodu, dva menší kořeny, kamínky a celkem dost rostlinek. A k tomu mám 12l akvarium s Bettou která ma akva už zaběhlé. Do nového akvária plánuji přidat bakterie zakoupené v akvaristice ( chtěla by jsem je přidat až nebude voda tak kalna a nebude pravděpodobnost toho ze by jsem musela vodu v akváriu komplet vymenit) a Beťáka i s jeho vodou ve které je teď.

Chtěla by jsem se zeptat za jak dlouho můžu dát Bettu do akvária, četla jsem že Betty nejsou moc náročné na kvalitu vody ale nechci mu ublížit.

Dále časem plánuji přikoupit neonky modré a Betta samičku, ale to nejspíš až tak za ty 3 týdny pokud se nevyskytnou nějaké problémy.

Také jsem se chtěla zeptat: někde jsem četla že než dám nové rybky do akvária tak by se měli nechat nějakou dobu v karanténě aby jsem si do akvária nezanesla nějakou chorobu. Na jednu stranu nechci něčím nakazit mého Beťáka ale na druhou stranu si nedokážu představit mít těch cca 15 neonek nacpaných ve 12l akva a čekat x týdnů jestli se něco neprojeví.

Předem děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 16:29 R Muž romant [27987] Re: rumba
Ne, cichlidky jako první nedávej, dal bych ty pancéřníčky, akvo tak jak je nakrm troškou sušenýho krmení(podpoříš si tak vznikající nitrifikaci) a měň vodu a to jak teď, tak hlavně před i po vpuštění ryb, čímž si podržíš event. skokový zvýšení těch škodlivějších N látek. Cichlidky bych dával až do jedoucího akva a to klidně jako poslední.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 13:34 amrtin Re: rumba
S těma malinkýma šnečkama raději opatrně-oni vyrostou(pokud to ovšem nejsou kružníci) :-D Zkus rozpoznat co je to zač a jestli okružáci,tak to stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 12:58 Muž rumba [0] Re: Yirka
Díky, Yirko,
dobře, počkám. Cíleně jsem tam žádné šneky nedával. Nějaké jsem asi donesl s rostlinami - objevilo se jich tam teď několik malinkých. Ti asi v této fázi nestačí nijak pomoci a pořídím tedy nějakého většího, že?
Mohou jít pak po tom týdnu první cichlidky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.07.2014 12:35 Muž Yirka [9126] Re: rumba
Ještě bych týden počkal, pouvažoval bych však o okamžitém vpuštění nějakého okružáka/levatky, pokud už tam tedy nejsou. A poté hlavní zásada, nevpouštět všechna rybky naráz. Raději po týdnu jednotlivé druhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 12:17 Muž rumba [0]
Dobrý den ve spolek,
poprosím o radu ohledně vpuštění rybek do nového začátečnického akvária 240l (viz prezentace). Akvárium založené 2 týdny. Dno křemičitý písek bez jakéhokoli hnojení, kromě Dennerle PowerTabs ke kořenům echinodorů. Rostliny celkem prospívají kromě Heteranthery (žloutnutí spodních listů a vytahování se za světlem)a Staurogynu (černání a odumírání starších listů).
Hodnoty NO2 velmi blízko neměřitelným, NO3 okolo 50, což se v podstatě rovná hodnotě zdrojové vody (měřeno JBL Easy testem). Pistia se zdárně množí, takže NO3 je asi opravdu dostatek. Test NH3 jsem nedělal.
Plánovaná osádka:
Otocinclus affinis 10x
Carnegiella strigata 6x
Apistogramma cacatuoides 3x
Hyphessobrycon flammeus 15x
Corydoras paleatus (?) 10x

Co byste v tuto chvíli doporučili? Vpustit nějaké rybky? Pokud ano, jaké? Nemám naspěch,ale nevím, jestli jsem neudělal chybu začít jen s pískem bez živin.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 19:22 R Muž romant [27987] Re: PEPIS1
Špatný příklad. Někteří tazatelé už dál nepátrají, psali to na internetu a jsou jak ovce a kupují. ;-) Proti otíkům jsem nepsal ani řádku, tak jsem za jedno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 19:18 Muž PEPIS1 [11] - RostlinyRe: romant
To byl jen příklad. Já mám otíky a nedal bych je za nic. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 19:14 Žena Turbínka [2558] Re: matus13
Určitě bych přidala. Mechy a řasokoule nejsou tolik náročné na světlo a čím více úkrytů pro malé krevetky tím zvyšuješ šance, že se budou mít kam schovat před predátorem (rybkou), vyrostou a potom budou plodit další generace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 19:11 matus13 Re: Turbínka
Hej o tom 54l mam tam riciu aj mach to im nestaci?kludne pridam este nieco ked tak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 19:10 R Muž romant [27987] Re: PEPIS1
Pozor na ty parmy, to není dobrá rada. :-O

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 7 8

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 9522x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/30-kdy-muzu-dat-rybky-do-noveho-akvaria?od=151