Plovoucí rostliny
Plovoucí rostliny jsou zajímavým a mnohdy i velmi funkčním doplňkem akvária. Dokáží velmi dobře odčerpávat dusíkatý látky z vody, což se u živorodek jistě může hodit.
Další pozitivní funkci mají v tom, že světlo dopadající do akva přes hladinu tzv. rozbíjejí a tím můžou pomáhat s některými druhy řas.
0 05.07.2011 09:43 jakubkofi – Ano ???
Ja som sa chcel iba spitať že či sa oplaťí kupiť do nadrže 300 L niejake plavajuce rastlinky spoločne s nejakymy živirodkami a tak dalej
V obou akváriích jsou terčovci obě akvária jsou holé...Popravdě si myslím že to je tím že v jednom akva mám už zhruba 17cm gibouše a v druhém nic jen terčovce tím pádem nemá co dožírat zbytky a pak to tam hnije...
Ještě lepší pro spotřebu dusíkatých látek bude
rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum (osvdčily se v mých nádržích...).
Nitrifikační bakterie mají také své životní optimum, od kterého se konkrétní akvárko více či méně odlišuje a neplatí, že dvě akvárka jsou vždy stejná... (obzvláště, pokud jseu v nich různé druhy ryb s odlišným metabolismem a odlišnou spotřebou a typem/druhem krmiva).
Díky moc pistia byla to na co jsem si nemol vzpomenout...Díky moc...
AHojte jaké plovoucí rostliny nejlíp odebírají NO látky z vody?
Další má otázka jak je možné že mám dvě akva naprosto stejná filtrace velikost biomolitanu až na to že jeden je modrý a druhý je zelený...Jak je možné že při stejném krmení mám v jednom NO2 neměřitelné a v druhém mám NO2 pouze lehce zvýšené ale přes to zvýšené...Jediná věc která mě napadá je ta že v jednom akvu je dán giboušek který požírá veškeré zbytky a v druhém není krom terčů nic...
Starší reakce
Ano asi nebylo myšleno striktně nové odnože. Jelikož se hodně množí a tak i lehko stíní ostatním rostlinám, tak je vhodné jí nějakým způsobem regulovat.
14 31.01.2011 18:28 Johan [4952] - Rostliny S určením samá voda. V akváriích pěstované nepukalky jsou trošku problém v tom, že se vlivem proudění vody, nedostatku živin a omlazováním rostlin nedokážou plně vyvinout a leckdy to pak svádí k mylnému určení. Běžně se v akváriích pěstuje pouze druh Salvinia molesta. (trošku taxonomie) S. molesta patří do komplexu druhů druhu S. auriculata. Tento komplex se vyznačuje mimo jiné jedním nápadným znakem a tím jsou do "metličky" spojené trichomy na svrchní straně listů. V tomto komplexu se dále dají druhy určit jen podle sporokarpů (a tak mi musíte věřit že ze všech čtyřech druhů se pěstuje právě S. molesta
). Další zde zmiňované druhy se v akváriích nejspíše nepěstují. S. minima a S. natans se mimo jiné poznají podle trichomů, které nesrůstají. S. natans se dokonce vůbec nepěstuje. Všechny nepukalky jsou jednoletky a S. natans z nich vystupuje nejvýše na sever a tak je nejlépe přizpůsobená přežíváním do nové sezóny ve formě výtrusů a v akváriích se nedá dlouhodobě udržet. Na konci léta prostě chcípne.
Aby toho nebylo málo, S. molesta má sice trichomy srostlé do metličky a tak se dá od jiných pěstovaných druhů snadno poznat, ale není to pravidlo. Při vysoké vzdušné vlhkosti se tento znak ztrácí! Sice se pěstují i jiné druhy než S. molesta, ale to je spíš záležitost botanických zahrad (pozor, také zde nebývají dobře určené) a asi i amerických akvaristů.
0 31.01.2011 16:57 Usine – Re: Slav3k
Hlavně by jsi neměl ji nechat takhle nekontrolovaně množit, ale držet ji na uzdě a odnože odštipovat.
0 31.01.2011 15:03 radim – Re: Slav3k
jsou v "oukeji".. ty nažloutlé lístky jsou ještě mladé a nevybarvené
salvinia natans
a tem zlutym asi neco chybi
edit: tak asi minima
Dobrý den,
prosímvás, donesl jsem si tu rostlinku od kamaráda, nevíte co je to za druh ? A nevíte jstli je v pořádku že nově přirostlé lístky jsou žluté? zezelenají pak ?
díky
)
Starší reakce
0 06.03.2010 23:24 Pepan – Re - Martin
Zkuste se podívat v nějaké botanické zahradě. Piscie a tokozelky tam leckdy v létě doslova vyhazují na kompost. Jinak jsem viděl na prodej Piscii třeba v Ostravě v Pet shopu, ale dát za tři malé rostlinky, byť v plastové krabičce, asi sedmdesát korun, se mi zdá trochu moc.
njn už sem tady z webu poslal poštuou za cca300-400 kč a nemá to cenu dávat další 100 za poštovné
jo taky sem ji tam videl za 40KC kousek
))) a vsichni to tu splachujou
Martin-domluv se s nekym tady z webu
já ji sehnal na burze. Jinak se většinou prodává v obchodech, kde jsou věci do zahradních jezírek.
A kde bych to mohl třeba sehnat? tu pistii?
Myslím, že
pisii nebo limbolium nesežene nikde.
mimo to myslim pisii nebo limbolium budes tezko nekde v akvaristice shanet.Kazdy to sice vyhazuje vidlema ale v akvaristice jsem to videl snad jen jednou
(
0 05.03.2010 20:53 Snowel Na akvarku se mi vyštípnul roh takže krevetky mohou vyskákat ven Proto jsem je dal do MiniAkvárečka . Je to taková plastova 5l Krabička .. Nebude to 2 krevetkam vadit ? Maximalne 2 Dny tam budou .. Nestane se jim nic snad ne ? Maji tam jávský mech Kokos a 2 cm jemneho pisku ..Já je nemám kam dát .. Moc se bojím .. Samička má Vajíčka ;)
Podle mne bývá tam, kde ji majitel akva chce mít
Já ji mám v krásně kompaktním trsu na hladině
, někdo jiný ji může mít přichycenou na dekoraci nebo na dně
Ricia je nádherná schovávačka pro krevetky, ty se mi v ní rády schovávají ale má jeden problém, ne všem asi poroste.
0 05.03.2010 20:43 Snowel riccia bývá většinou někde na něčem přichytlá a nebo na dně
0 05.03.2010 20:32 Snowel Tuším že ano ale nevim ;) Obe jsou pekne .. Uvidime co budou mit v obchode doufam ze se budou obe libit krevetkam ;)
Plovoucí je ještě Limnobium laevigatum taky je výborná
100%http://rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
0 05.03.2010 20:27 Snowel Opravdu ? Ono to vypadá jinak shora a jinak z proflu
Ale jestli to je ona tam moc děkuji ;)
Ta co je zakroužkovaná je s největší pravděpodobností pistie
0 05.03.2010 20:21 Snowel Ne to není ona
Omlouvám se že jsem si stahnul neci nadrz abych znarozornil tu Rostlinku !
0 05.03.2010 20:15 Snowel – Plovouci rostlinka pri hladine
Ahoj , mam akvarko jiz dele a mam tam krevetky .. Docetl jsem se ze potrebuji skryse ,krecicky , mechy a tak .. A chci sehnat takovou tu rostlinku co plave po hladine je velmi svetle zelena vsude ji hledam ale nemohu dohledat .. prosim poradte mi jeji jmeno .. Dekuji ;)
Starší reakce
0 30.11.2009 16:06 adraj – Re: matrix069
Ještě bych uvedl Ceratopteris thalicroides - Rohatec růžkatý. Roste docela rychle.
Starší reakce
Plovoučkám světlo nevadí. Na světlo jsou plovoucí rostliny hodně náročné a v akváriu ho nikdy není dost. Ale určitě jim může vadí příliš vysoká teplota od osvětlení (ale ta se stíněním moc nevyřeší).
Ja som tam dal vacsie mensie, a nevadi im to, a to mam aj reflektori... skor som mal obavy, ci mi tie pistie moc netienia, strasne rychlo sa mnozia
Přidat reakci
1 ...... ...... [4] 5
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7892x