Ryby biotop Asie
Njn, jenomže ono to akvo, do kterýho ty 4 kousky doporučuješ, je o 40cm kratší, než tvojí manželky a zde bych hledal onoho pověstného psa a klonil se k názoru, že to co doporučuješ není dobrá rada.

Mřenky na řasu totálně prdí

a navíc to jsou docela náročné druhy na kvalitu vody a celkové prostředí (mám jich několik druhů ve 3 akváriích. Naopak Parmičky černopruhé má manželka zde:
rybicky.net/nadrze/19860 ve velikosti kolem 12cm a řasu žerou statečně. Samozřejmě nepřekrmuje. Má tam ted 4ks. Nádrž není aktualizovaná.
Nevím jak u tebe, ale mi přijde že tyto Parmičky stejně jak Ancitrusi žerou řasu jen v mládí a při velkém hladu. Jinak jsou první u krmení a naperou se tak, že do dalšího krmení o řasu ani nezavadí.
U dna by mohly být nějaké mřenky, ale nemám s nimi moc zkušeností a netuším které menší druhy jdou sehnat.
Třeba:
rybicky.net/atlasryb/mrenka_annamska Do 100 litrů bych ji moc nedával,jsou rády aspoň v malém héjnu a rády se prohánějí po nádrži.
Vidíte, proto se pouštím do diskuse.
Vycházím z toho, že jak Kardináka, tak Sumeček mají téměř shodné nároky na teplotu, tvrdost i zásaditost vody. Z toho jsem vyvodil své závěry. O sumečcích vím, snad mi je majitel podrží, než se nádrž zaběhne. Toho sumce jsem dohledal jako příklad. Je spousta jiných, podobných, ale nechce se mi míchat Asii třeba s Amazonií. Je tedy lepší pořídit na likvidaci řas třeba šneka ? Vím, že to není samospasitelné řešení a tvorba řas a její likvidace není primárně řešitelná nějakým býložravcem. Jen chci osadit nějakým vhodným druhem dno nádrže.
Vzhledem k tomu, že pokud tazatel sklovité sumečky sežene, budou to Kryptopterus vitreolus, dorůstající kolem 6 cm (viz zde:
www.aquatab.net/… ), je jejich velikost v případě 100litrové nádrže to poslední, co by mě trápilo. Problém vidím v tom, že tazatel, který se domnívá, že "stejná lokalita" je "Asie", takže všechny asijské ryby budou vyžadovat stejné podmínky, a který si jako "řasožrouta" vybere běžně nesehnatelného gastromyzona, je evidentně naprostý začátečník - a pro toho sklovití sumci rozhodně nejsou vhodní, o gastromyzonech nemluvě...
Jaroslav Hofmann
Toho sumečka sice osobně neznám ... ale všiml sis jeho velikosti?
Ten přísavník zas tak moc ty řasy neožírá a také pochybuji, že ho seženeš. Navíc vyžaduje dobře okysličenou vodu, takže vyžaduje vzduchování stejně jako ostatní asijské "přísavky".
Ahoj lidi,
procházím docela intenzivně zdejší forum a nabyl jsem dojmu, že se mi tu dostane docela fundované odpovědi na mé dotazy. Toho si navýsost cením.
Zakládám akvárko a moje představa osazenstva je následující. Objem 100 L.
"účastníci zájezdu":
6x
www.rybicky.net/…
15x
www.rybicky.net/… ( případně
rybicky.net/atlasryb/danio_perlove )
Nemyslím, že bych do nádrže tohoto objemu dával víc ryb. Už tak myslím, že to bude na hraně.
Navíc bych chtěl ještě nějakou "sekačku na řasy" opět nejlépe z Asie ... třeba
www.rybicky.net/….
Rád si přečtu vaše názory, podněty, nebo připomínky. Myslím, že by ryby měly pocházet cca ze stejné lokality ( budou tedy vyžadovat obdobné podmínky ). Konkrétně jde v tomto případě o Asii.
Předem díky za rady a názory.

Starší reakce
Napadá mě Parmička duhová. Gavůnci jsou taky pěkně barevní. Je to sice taky Asie, ale je už to jiný biotop a nevím jak by se snášeli s Čichavci.
rybicky.net/atlasryb/parmicka_duhova Já bych tomu dal čas, postupně začal zarybňovat, nechal ty čichouny se projevit, oni to jistě samy o sobě barevně načnou.

Dobrá, a kdybych tam mervomocí chtěl nějakou hezky barevnější rybku? nevím jestli nějakého samotáře nebo třeba malé hejno?
Razbory, jakožto zástupci hejnových ryb, vyniknou právě v tom solidním hejnu. Já bych se toho počtu nebál, nejsou to žádný rozmetadla hnoje a tudíž si jich můžeš dovolit i tolik.

25 razbor? a co takhle zredukovat jejich počet a přidat nějakou jinou rybku která by to AQ trošku barevně rozzářila, ale aby nebyla nějaka moc divoka a snesla se s čichavcema? nějaké nápady?

Vybrala bych si jednu barevnou varietu z těch tří (šedý/modrý/zlatý) a dala bych tam skupinu 1 samec a 2 samice. K nim pak stejnou skupinu perleťáků. Perleťáci jsou klidnější a drží se spíš spolu, kdežto modráci jsou samotáři a moc spolu neplavou, spíš se navzájem prohánějí. Mezidruhově se ale čichavci většinou snášejí dobře. Se štikovci nemám zkušenost, ale sekavce můžu doporučit, jsou úžasně zábavní a tak moc se zase neschovávají. Ti mí pořád někde šmejdí a hledají něco k snědku.

Ale určitě že je možný to sestavit i jinak, tedy dovolit si více samců, ovšem moje zkušenost je taková, že spíš budu radit tu spodní možnou hranici. Oba dobře víme že je to o podmínkách a hlavně o vodě, sem tam se flákne údržba, překrmí a můžou se dít věci.

Nicméně nikomu neberu jeho názor a zvláště, je-li podložen osobní zkušeností.

Romante, měl jsi někdy Čichavce šedé? Ve 200 litrech nebude problém ani 5 samců, pokud bude dostatečně zarostlé.
Čichavec zlatý, šedý a modrý - to vše je jeden druh! Č. perleťový je druhý druh. Perleťoví jsou klidnější, ale choulostivější. Kombinuj jak chceš, akorát u těch šedých (cosby, modrých, zlatých) by to chtělo buď 1 nebo aspoň 3 samce, u perleťových není vnitrodruhová agresivita vůbec problém. Ale jsou i další druhy čichavců, třeba:
rybicky.net/atlasryb/cichavec_pyskaty
rybicky.net/atlasryb/cichavec_pruhovany
Štikovce pruhovaného jsem nikdy neměl, ale nesežere ti ty rasbory?
Na dno si vyber nějakou mřenku (sekavku - rod Botia a podobné). Bývají méně zalezlé než sekavci příčnopásí. Třeba sekavka pákistánská.
rybicky.net/atlasryb/sekavka_pakistanska 200 litrů je tak max. na dva samce a k nim převahu samic, akvo se solidní možností se schovat, ideál v houštinách rostlin. Razbory na pohodu v počtu 25 kousků a 4 sekavce na dno, proč ne.
0 06.12.2015 12:49 Johnik – Čichavci
Dobrý den, mám 3 týdny založené 200l AQ, poměrně bohatě osázené a nyní rozmýšlím nad osazenstvem. Určitě chci aby prim hráli čichavci. Je možné chovat hejno namíchané z více druhů? třeba tak 10ks a v tom mix zlatý, perleťový, šedý, modrý? Popřípadě jak ho složit. Potom bych tam dal asi nějakou razboru, nejspíše klínoskvrnnou, a také štikovce pruhovaného. A co na dno? sekavec příčnopásý? Děkuji za názory.
Starší reakce
Starší reakce
A namícháš perfektní rybí polévku. Rájovce s čichavceme nemíchej. Dvě hejna jsou moc na takové akva. Vyber si jen jedno a to dej klidně 30-50 ryb. Tak jak to máš namíchané, tak to bude jako když ti spadne vejce na zem.
0 16.01.2014 15:08 LukeS – Asíjské akvárium
Zdravím !
Pro začátek bych chtěl vysvětlit situaci. Zakládám si nové akvárium o rozměrech 100x45x50 (D,Š,V), tedy 225l. Jsem začátečník, je to moje teprve druhá nádrž ( ta první byla asi jen 4-litrová ) a s akvaristikou tedy moc zkušeností nemám. Jedná se o Asijský biotop.
Představu na osazení rybami bych měl asi takhle:
- 1 pár čichavců zakrslých
- 15 razbor klínoskvrnných
- 8 razbor oranžovopruhých
- 3 rájovci dlouhoploutví(1 samec,2 samice)
- 5 sekavek malých
- 12 kardinálek čínských
- 5 parmiček purpurových
Děkuji za návrhy a odpovědi.
Starší reakce
Řešil jsem stejnou věc a ptal jsem se na to i v Zoo Braník - japonicy by to přežít měly. Ale ani tak do téhle kombinace radši nepůjdu.

Krevetka k Betakovi? To je zbytecne luxusni krmeni. Vzdyt Betky sezerou i sneky, a to jine ryby nezerou, co pak asi udelaji s krevetkami, ktere sezere kde co

?
Takze za mne tech krevetek co nejvic, at si to Betak nevyzere vsechno hned prvni den a ma neco i na zitra

.
EDIT: I kdyz ted koukam, tahle krevetka je trosku vetsi, nemam v krevetkach prehled, takze to ode mne ber jen jako obavu, ne jistotu.
Já jsem si říkal, že bych měl především za rostlinky kryptokoryny + nějakou hygrophilu a microsorum pteropus. Rybky: betta(1 samec), hejno kardinálek vietnamských/čínských nebo razborky + caridinu japonicu. Šlo by? Kolik čeho?
Tohle do 50l akva opravdu nedám.

Je sice fajn, že píšeš o tvém akváriu, ale já potřebuju nějaký bod, od kterého se můžu odrazit.
Co se tyka rybicek. Take zvazuji asii. A vybral jsem tyhle. Na dno sekavec pricnopasy. hejnovku jsem chtel parmicku purpurovou nebo danio. a na vrch cichavec mramorovy nebo zlaty.
Tak to jo, já mám kryptošky rád

plevel je podle mě sagitaria, kryptošky jsou fajn, pomalu rostou, jsou nenáročné a dobře vypadají

Starší reakce
Já bych vynechal Ancistrusy, zkusil bych je někomu dát, a nepořizoval bych kardinálky čínské - mají rády chladnější vodu než zbytek ryb. Čichavci, hejnko gavůnků a dánií, hejnko mřenek malých (raději 8 než 5), to bude moc pěkné akvárko. Jen ti z vlastní zkušenosti doporučím, pokud to jen trochu jde, dej přednost klasické velikosti akva 120x50x50. V takovém akva už můžeš víc kouzlit i s rostlinkama, a rybky tam mají o hodně větší prostor než v tom, co jsi psal.
Nevidím důvod, proč by ta kombinace neměla fungovat. Moji čichavci nikdy nebyli lekaví a nemyslím si, že gavůnci budou vadit. Ale už to nebude striktní Asie

Jen bych s nimi - gavůnky - možná ještě počkala. Přestěhuj to, co máš teď a uvidíš, třeba zjistíš, že se ti takhle akva líbí a není potřeba zvyšovat počty rybek. A nebo by třeba bylo lepší časem pořídit nějakou menší hejnovou rybku, aby čichavci vynikli
Díky za komentáře, asi to budu muset trochu zredukovat. Co si myslíte o té kombinaci čichavců, mřenek malých a gavůnků diamantových. Bude to fungovat?
To máš pravdu.

Jenže myslet je pro některé lidi velmi bolestivé a pak to vypadá přesně tak, jak popsal Pepan ve svém příspěvku... a místo aby si takový člověk nechal poradit, tak ti bude argumentovat, že tam přece má 1 cm ryb na 1 litr vody...

Je to obdoba používaného watt na liter.Pri všetkom by mal človek použiť rozum,veď koniec koncov na to ho v hlave máme.

Všechna pravidla se musí používat s rozumem... a citem, jak jsi psal.
Psal sem to proto, že někdo ta pravidla bere striktně a vůbec při tom nepoužívá mozek. A proto jsem taky uváděl ten příklad s vrubozubci. Dodneška si pamatuji, jak se jedna kámoška kdysi rozčilovala, že má ve dvoustovce deset ryb a má pořád zakalenou vodu. Těch deset ryb, to byly dva páry modrých akar a šest thorakátů. A nedala si vymluvit že jedna dospělá akara toho vyprodukuje tolik jako menší hejnko neonek. Prostě tam měla deset ryb a nikdo jí nedokázal vysvětlit, co je blbě. I proto si myslím, že ta stará pravidla byla lepší. Dala se použít obecněji.
Pepan prečo myslíš,že som napísal neoficiálne.Pretože tam ako si ty i malyLibor napísal,treba brať v úvahu aké ryby.Riadiť sa trocha rozumom a citom.A samozrejme len preto,že je to v poučke nedávať páviu do 20l akvária.
Príklad s páviou: Mám napríklad 300l akvárko-no to neznamená,že tam treba natlačiť 15rýb.Ak rozumný akvarista odráta substrát,dáky ten koreň príde k hodnote čistého objemu.Keď zoberieme cit a rozum,tá ryba potrebuje aj plávať.Takže trocha zohľadním aj ,,poučku,, a do tohto akvária by som dal max.1/3 čiže max.5 rýb.
Táto poučka sa dá použiť,len musí pri tom trocha človek porozmýšľať.
Mi ta pravidla předcházejících generací akvaristů seděla mnohem více než ta dnešní. Třeba pravidlo že 1cm ryby na 1cm akvária je naprostá kravina. A totéž si myslím i o pravidlu 1cm na jeden litr. Ale je to můj úhel pohledu.
Já bych tohle pravidlo až tak striktně nezavrhoval... jen je potřeba k němu dodat to, co jsi dodal ty - musíme vždy dbát na to, aby akvárko bylo přiměřené životním potřebám ryb, a ty jsou druh od druhu různé. Např. 10 neonek nemůžeme dát do 40tilitrového akvárka, i když 10x4cm=40litrů... Přesto jako orientační vzorec pro přerybnění to stačí... a kdyby se s tím naučilo více akvaristů citlivě pracovat, ubylo by snad něco z té spousty přerybněných akvárií.
Poučka o jednom centimetru ryby na litr vody je naprostý nesmysl. Podle téhle poučky by padesátilitrové akvárko bylo optimální pro dva pětadvaceticentimettrové vrubozubce. Navíc, nezohledňuje to, že některé druhy ryb produkují mnohem více detritu než jiné o stejné velikosti (tetry x živorodky). V době, kdy akvaristika nebyla ještě tak přetechnizovaná jako je teď, jsme se učili, že malá jikernatá rybka na 4-5 litrů vody, malá živorodka 7-8. A s velikostí ryby objem litráže roste exponenciálně. Čtyři třícentimetrové neonky určitě vyprodukují mnohem méně detritu než jedna dvanácticentimetrová akara. Osazení avárka rybami by se proto mělo řídit více citem než stupidními matematickými pravidly, která v praxi stejně obecně nefungují.
Neoficiálne sa riad parametrom 1cm ryby(v dospelosti) rovná sa cca 1l vody.A neprerybníš.Takže ak ryba má v dospelosti 10cm,zabezpečiť by si jej mal cca 10l vody.Ak máš 5 takýchto rýb,potom je to už 50l vody.
0 02.02.2013 10:05 TomášK – Rozšíření osádky akvária
Zdravím. Protože mi po roce dorostli čichavci, chystám se pro ně založit nové - větší akvárko (d120xv40xš35). Současná osádka 2x č. zlatý, 2xmodrý, 2xSAE, 10xdanio pruhované a 2x ancík bych chtěl nějak doplnit. Uvažuji o mřence malé 5x, gavůnek diamantový 6x a možná 1x SAE a několik kardinálek čínských, ale nechtěl bych "přerybnit". Taky si nejsem jistý těmi gavůnky, aby svou aktivitou příliš nestrašili čichavce. Také jsem uvažoval o tom, že bych ancíky nahradil mřenkami, a tím zůstal plně v Asii. Děkuji za jakýkoliv komentář.
Starší reakce
Panečku to je asijský biotop jako vystřelený...

Mimochodem, ten pán co se po něm jmenují neonky se jmenoval Axelrod...a lordem nebyl
Přidat reakci
1 ...... 5 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7457x