Krab suchozemský
0 27.11.2013 19:34 Tomáš – Krab červený - Chov

Ahoj. O prázdninách jsem si koupil akvárko o rozměrech 40x25x25 a do něj pořídil rybičky. Jenže časem jsem zjistil, že akvárko pro rybky je asi malé, tak jsem to zrušil a rozhodl jsem se pro zakoupení kraba červeného. Akvárko už mám přichystané a jen čekám kdy mi krab příjde. Zde
rybicky.net/atlasostatnich/krab_cerveny jsem čet, že by pro jednoho kraba mělo moje akvárko stačit. Chtěl bych se vás tedy zeptat jestli stačit bude a zda musí mít UV lampu a jestli nevadí když tam má písek křemičitý bílý 0.8 mm. UV jsem vyřešil tak, že jsem mu tam dal UV diody, myslíte, že to bude stačit? Další problém mám, že písek celý nasákne vodou, nevadí to? Přikládám foto a děkuji předem za odpověď

Starší reakce
Ahoj,tak je mrtvá

Včera večer jsem ji tam dala neonku,hned si ji chytla a dnes ráno jsem ji šla zapnout světlo a ležela bez hnutí ve vodě

Vůbec nevím co se stalo

Strašně mě to mrzí...
Starší reakce

Tak posílám fotku mého kraba,který je teď pořád v úkrytu a nejí...Ty co už mají kraba déle,tak jaký na něj máte názor?Vypadá v pořádku?Na tom menším klepýtku má jakoby ,,důlek",nevím co to může být...Možná to moc řeším,jen chci,aby byl v pořádku...Díky

Co vim, tak to neni úplně nutný ale je to samozřejmě lepší. Vim, že stačí žárovka aby se nahřál.
A k tej UVB lampe.Krab by ju nad suchou časťou mal mať.

Všude se ale dočítám,že UVB nezbytně potřebuje pro dobrou stavbu krunýře,jinak se mu prý rozpadá,ztrácí nohy,klepeta a následně umírá...Proto se ptám na zkušenosti ostatních

Ako píše Lucasio.Syr síce krab zje,no je to preň nevhodná strava.

Co já vim tak UV nepotřebuje. Sýr? To mi přijde jako velmi nevhodná strava. Spíše bych to viděl na kus ryby, ovoce nebo zeleninu.
PS: Jsem laik, takže tu píšu jen co znám a vim
Akvarium má 60x30cm,vetší část má souš,zbytek vodu,filtrování,topítko má nastavené na 25°C,ve vodě i na souši má úkryt,rostlinky,kořen,kameny...Ještě mě zajímá:Vydrží bez uv třeba měsíc nebo ho vážně potřebuje hned?Teď baštil sýr,ale musela jsem mu to vyloženě strčit až ke kusadlům,ale potom už jedl sám...Tak snad bude vše ok

Nohy mu bezproblému dorostou. Při svleku mu začnou dorůstat. V tom problém neni, jen jestli je zdravej a má správné podmínky. Pokud ano, tak se mu bude dobře dařit.
0 11.11.2013 12:30 Lenka Ahoj, včera jsem si přivezla domů kraba a zajímá mě plno věcí

Už ve zverimexu jsem si všimla,že nemá jednu nožku,ale říkala jsem si,že doroste...Tak jsem si ho vzala,zaplatila,sedla jsem do auta a jeli jsme domů.Ale v autě jsem si všimla,že mu chybí nohy 3

Nějak jsem si toho v tom zverimexu nevšimla...Moje hloupost,beru to...Na 2 už má takové pahýlky...Dala jsem ho do ,,domečku " a hned začal celé okolí prozkoumávat...Dala jsem mu tam i kousek jablka a bylo na něm vidět,že baští...Potom si zalezl a je tam doteď...Žije,protože hýbal klepetama...A teď už nejí,jen kouká a sedí na kameni...Přežije bez těch noh?Nerada bych o něj přišla...Díky za všechny rady...
Starší reakce
skúsila si sa popýtať v miestnych akvaristikách ?
lmgtfy.com/…
ak nemajú , skús inzerciu napr.

.
0 05.11.2013 11:18 Lenka – Kde se dá sehnat...
Zdravím...Prosím Vás chtěla bych se zeptat kde se dá sehnat krabík?Nevíte jestli bych ho sehnala někde v Hradci Králové?Moc děkuji za info

Starší reakce
0 21.04.2013 10:32 Wendy – Krab a živé ryby
Ahoj, chtěla bych se optat - před týdnem jsem si pořídila Kraba suchozemského, chlapáka (je ještě prakticky mimino, při chůzi velký vč. noh cca 10 cm, tělo má na šířku cca 3 cm), každopádně, známý i prodejce mi tvrdil, že pokud chodím krabovi do akva živou rybičku, tak mi jí sežere. Nedalo mi to a pořídila jsem tři dny zpátky tři neonky (nejsem sadista, chtěla jsem mu udělat radost) a pozorovala jsem, jestli s tím něco provede. Druhý den jsem ráno šla mrknout, jestli nějakou snědl, místo toho se mu proháněli pod nohama a jemu to nevadilo. Sežere je časem nebo je možný, že je nechá být?
Díky za reakci.

Starší reakce
0 27.08.2012 06:20 tosomja – Krab
Ahojte, nevie niekdo prosim niekdo urcit pohlavie u kraba suchozemskeho? Dakujem za odpoved.
Starší reakce
No ona měla pravdu

takže je třeba se spíš zeptat konkrétně

Gecarcinus quadratus - Helloween crab
Máte s ním, prosím, někdo nějaké zkušenosti? Koupila jsem ho dnes v Praze (Živá exotika), a chovatelka mi ho doporučila jako zcela nenáročný druh, který sežere prakticky vše a ani na chov nemá žádné mimořádné nároky. Ráda bych získala přesnější informace, ale moc jsem toho opravdu nenašla...

Starší reakce
Řekl bych, že klepeto doroste

Starší reakce
No nejdřív by to chtělo napsat co přesně to je za kraba

Děkuji moc, za minulou odpověď.
Ještě bych se chtěla zeptat kam mám dát potravu? Mám jí položit třeba před krabovo obydlí na souši? A je lepší mít obydlí např. z kokosu, nebo je lepší koupené?
Děkuji za odpověď.

Mušle není vhodná,lepší je úkryt vytvořit z plochých kamenů které slepíte k sobě akva.silikonem a zároveň úkryt nalepíte i na umělohmotnou desku ( stejné lepidlo) kterou přikryjete substrátem tak že nebude vidět .Kraby mají ale tendenci si stejně udělat úkryt tam kde se jim to líbí tak jim tam nedávejte nic co by mohli použít jako úkryt, než Vámi vytvořený úkryt a oni si budou ho muset obsadit.
Edit: Všem zájemcům o chov krabů doporučuji si přečíst knížku od ing. Patoky -Kraby a poustevníčci opravdu stojí za to. Je to právě novinka.
0 03.02.2012 16:55 Eva – otázka
Ahoj,
zítra si jdu koupit kraba, a chtěla bych se zeptat, jak mám zabezpečit ten vodní úkryt,aby na něj nespadl? Je z velké mušle, která je na dvou kamenech. Na jednom dobře drží, ale ten druhý... Mám mušli snad přilepit na ty kameny lepidlem?
Děkuji za odpověď
Starší reakce
Pod označením krab suchozemský se dá těžko radit .Mohlo by se jednat o poustevníka nebo o nějaký druh kraba ( je mnoho druhů a řada z nich má i specifické potřeby).Tak jestli máte možnost tak sem dejte foto.
0 02.12.2011 09:15 Markéta Dobrý den, asi před 8mi dny jsem si zakoupila kraba scuhozemského.
Mám v akváriu dostatek vody, filtr. Voda už byla jednou měněná, ale strašně zapáchá. Puch se line po celém bytě a nevím si rady co s tím.
Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji předem za odpověď.
Starší reakce
Jestli u kraba není jiné zvíře ,tak by se mohlo jedna opravdu o vajíčka kraba.Ale nic z nich nebude ,protože je samice odhodila ( asi jsou neoplozené).

0 23.11.2011 20:39 Vladka – Krab vampir
Ahojte mám kraba: Krab vampir a objavili sa mi v terariau vo vodnej nadrzi (bazeniku) zaujimave hnedo zlte gulicky. Vyzerajú ako vajicka neviete co to moze byt? Je to samica ,samca tam nemá bola kupovana pred 2 mesiacmi a tam s bola aj so samcami. Za odpovede dakujem
prikladam obrazok:
tinypic.com/…Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Mě se stalo to samé :(

Starší reakce
Ale oni opravdu potřebují jak ve vodě tak na suchu.
0 11.04.2011 21:45 tom Tdravim... Kde by mel mit krabik ukryt... Jestli ve vode nebo na sousi. Nemuzu mit dva
Tak krabík mi ted umřel.

sakra
0 11.04.2011 09:50 oasis78 – upadlé klepítko
Ahoj, mám krabíka již skoro rok,ještě se mi nesvlékl a dnes ráno jsem v akvárku našel upadlou nohu,která mu,jak jsem se dozvěděl z tohoto fora,dorustá. Ale upadlo mu i to velké klepeto. Jedná se o kraba suchozemského.Co s tím poraďte prosím :( Tom
Starší reakce
Zařízení terka je takové, aby měl souš i vodní plochu, kde se může celý potopit, většinu dne stráví rád schovaný pod nějakým kořenem či kamenem. Je nutné tyto úkryty zabezpečit dobře, aby ho náhodou nepřimáčkly, poškození krunýře bývá konečná. Štěrk na dně není nutný, lépe se to čistí,ale jinak je to hezčí. Není tolik prasátkový jako třeba želvy. Není nutné mít filtr a pokud nebude ve vyložene chladné místnosti, není třeba ani dávat topení. Je fain mít tam žárovku, kdysi jsem dokonce četla, že by měli mít i UVBčkovou,ale nikdy jsem jí jim nedávala. Všechny kraby, co u nás koupíš jsou z odchytu, takže nikdy nemůžeš vědět,jak jsou staří.
Ničí veškerré rostlinstvo a měkčí vybavení terária. Měli jsme třeba tři stěny z korkového pozadí, to rozcupovali.
Krmí se maximálně pestře, rybičky (živé i mražené), ovoce, zelenina, ale milují i sušenky.
POdle toho jak odhadneš hnití potravy a jeho snědení (mají rádi třeba kousek banánu, co je trošku "načatej"), tak se pak mění voda.
0 19.12.2010 00:17 Tomáš – Rady prosim
Dobrej sem velyky milovnik zvirateka zaujal mne krab tak bych se rad stal jeho kamaradem na netu sem sehnal spousta (navodu) jak spavne chovat ale vzdy se lisi nezory atd. shanim inf jak spravne na to : strava a cele zarizeni akvarka (terarka) prosim vas moc muzete mi poskytnout nejake bezpecne INf. nebo internetovou stranku Dekuju vam moc
Starší reakce
Krabům a rakům ulámané končetiny postupně dorůstají, ale 7 nohou... Pokud se nemůže pohybovat, tak je asi konec.
Příčinou odlomení končetin mohl být nedostatek vápníku. Jako kluk jsem takhle přišel o pár raků...
0 30.10.2010 13:28 bond – krabouš
Ahoj, mám problém. Krab se mi teď slíknul a ulámal si při tom sedm nohou. Nevím jak se mám teď o něj starat. Poraďte prosím co d ním mám dělat.

Starší reakce
Pokud po ní bude schopen vylézt, tak asi jo. Zřejmě by mu to imitovalo břeh nějaké říčky nebo jezírka.
Hej to by šla ale dal by som tam priečne pásiky skla ešte

A šikmina ode dna by šla?
Taky myyslím, že to nepůjde. Párkrát jsem kraby měl a pokud jim neposkytnete přístup na souš pěšky, obvykle se utopí.
Podla mňa to určite nepôjde, ešte som nevidel kraba plávať

Já se zeptám když bude mit krab souš nalepenou na skle...jako že si doplave..to asi nepůjde že...musí si dojít pls zkušenén o radu...
Starší reakce
To teda nevim, co to je. Ale ked sa vyzlečie, tak sa mu to zlepší

Starší reakce

Ahoj,muj krab asi plíseň,ale nejsem si jistý.Poradte co by to mohlo být.Díky
Starší reakce
Ja už covam krabov 1 rok a pár týždnou. Tak na začiatok krab musí mat rovnaký podiel súše a vody ale môžeš položit nad vodu niaky plochy kamen a budeš mat viac siše. Ale stale ronako vela vody. Voda by mala mat 24-27 stupnov. Z vlastnej skusenosti. Ale zaliži na druhu kraba. S tým žráddlom je to tak že mu môžeš davat všetko čo nieje pečene alebo niak dochutene. Meso poriadne uvariť a naporcovat na male kusky, ovocie umyť ale nič štiplavé ako cybulu, cesnakmu nedavaj.
S tou vodou jeto tak, že sa do nej musí krab ponoriť celý bez toho aby sa niak prikrčoval. A mal by mat do vody jednoduchy vstup. Skríše by nemaly smerovat tak že do nich vidis ale tak že do nich neuvidis. Ked ich budes natacat ku tapete alebo ku sklu tak tak aby sa tam bez problemov dostal.
Kraby musia mat čerstvu vyzivnu cistu a bohatu potravu

0 11.02.2010 09:18 lubica – krab
Chcela som sa spytat kto uz dlhodobo chova krabov o radu. Dostala som aj akvarko aj kraba a neviem kolko ma mat vody. Bo jeden povie ze tolko aby bol namoceny a iny ze ma mat viac sucha, tak neviem. A co zeru. Pisete tu ze skoro vsetko. Tak ak by mal niekto super rady tak budem rada ked sa podelite o ne dik. Lubica
Přidat reakci
1 ...... 6
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 23712x