Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Aktivní uhlí

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Aktivní uhlí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2018 17:28 Maq
Napadla mě taková věc, ze které nic přímo nevyplývá, ale vrtá mi to hlavou.
Totiž, když dávám do vázy řezané květiny, vždy tam nasypu kávovou lžičku aktivního uhlí. (Lze použít i tabletu medicinálního uhlí.) Funguje to bezvadně, však si to zkuste: voda se nekazí, nezasmrádne, neudělá se v ní šlem, a především, kytky déle vydrží.
Běžně to dělám, ale když o tom teď přemýšlím, vlastně mi není moc jasné, jak a proč to tak funguje.
Aktivní uhlí dobře adsorbuje rozpuštěné organické látky. Mám si to vyložit tak, že když ty látky adsorbuje, tak jsou pak pro bakterie nedostupné a všechny ty hniloby atd. se tím zastaví?
Přídavek aktivního, nebo levnějšího dřevěného uhlí do zahradnických zemin má obdobně pozitivní účinky, dobře vyzkoušené. Rostliny v tom rostou líp, a to dlouhodobě, tedy i po čase, kdy bychom v akváriu očekávali "vyčerpání" adsorpční kapacity. Ale jak to hergot funguje?
Osvítíte mě někdo?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2018 20:40 Maq Re: Prašan
e-pisky.cz/…
20 kilo. Je to jeden z těch vhodných druhů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2018 20:29 - Re: Maq
2€ - kg ale mám to od nás z SK.A vo väčšom množstve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2018 15:25 Maq Re: martmart
www.in-ion.cz
Není to přímo e-shop, ale domluva po e-mailu je možná, chovají se vstřícně, pošlou na fakturu. Minimum je zřejmě kilo, tolik beru já. (A pozor: kilo je cca dvakrát víc než litr! ... pokud budete srovnávat ceny.)
Jsou tam taky iontoměniče a další užitečné věci; až mi dojde náplň pro mixbed za osmózou, oslovím je i s touto poptávkou a věřím, že dobře (a ne draze) pořídím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2018 14:53 Muž martmart [106] Re: Maq
Jake beres uhli magu? Das odkaz?
Jestli uz konecne petshopik dorucoi molitany, ozkousim rad co to bude delat..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2018 14:05 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Maq
odkud se bere ta všeobecná nechuť k aktivnímu uhlí?
Nevýhodou je nutnost častěji aktivní uhlí vyměňovat (a kupovat nové). Akvaristické obchody prodávají velmi předražené aktivní uhlí
Všechny výhody, které uvádíš jsou nepopiratelně pravda. Ale jakožto chudý lid, usilující o co nejmenší náklady a jakožto praktici, usilující o co nejmenší náročnost údržby akvária je aktivní uhlí vyhnutelný nadstandard.
Je to asi podobné, jako ptát se, proč všichni nemáme vychytaná filtrační média od Eheimu a spokojíme se jen s molitanem (respektive obejdeme se bez těchto médií). Není to ideální, ale funguje to.. stejně jako fungující akvária s absencí aktivního uhlí.
Také asi moc lidí, včetně mě, nemá povědomí o zdroji, co by to uhlí prodával za tak lidové ceny, jak uvádíš.

Čili, není na tom nic špatného, ale většina lidí to považuje za zbytečné. Hodně lidí ze stejného důvodu nemá UV lampu. Jirka nemá ani filtr, kam by to uhlí dal :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2018 13:34 Maq
Otevřel jsem vlákno Závěsný filtr BLAU FM 120, a opět, jako už mnohokrát, jsem si přečetl doporučení aktivní uhlí aktivně vyhodit a nepoužívat.
Prosím, zkuste mi někdo vysvětlit, odkud se bere ta všeobecná nechuť k aktivnímu uhlí?

Podle mého pozorování je to docela bezvadná věc. Je bezkonkurenční v zachycování malilinkatého organického bordýlku, stejně jako vysokomolekulárních rozpuštěných organických látek. To jsou věci, které chceme ve vodě omezovat. Myslím že zachycuje i spory a mikroúlomky řas, protože při jeho použití mívám řas míň. A voda je jasněji čirá.
Nikdy jsem nezjistil, že by mi to "sebralo" z vody kovy v míře, že by pak chyběly rostlinám.
Zřejmě dost účinně zachycuje huminové látky, což někomu může vadit.
Nevýhodou je nutnost častěji aktivní uhlí vyměňovat (a kupovat nové). Akvaristické obchody prodávají velmi předražené aktivní uhlí, a ne vždy si člověk může být jistý, že je to ten nejvhodnější typ. Ale dají se najít zdroje levnější a čitelnější (já platím stovku za kilo).
Já jsem pozoroval (podle řas) pokles účinnosti asi po třech týdnech. To v akváriu s pěknou, čistou vodou, bez kalamity. Dovedu si představit, že tam kde se něco neblahého děje, aktivní uhlí bude vyčerpané za pár dní. To je určitě otrava, ale na druhou stanu, o to přece jde - a. uhlí pochytá právě to, co nám ve vodě dělá tu kalamitu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2017 15:58 Muž UndeR [80] – Regenerace
Zůstaly mi doma použité pytlíky s aktivním uhlím z filtru Tetra Tec. Máte někdo zkušenosti s regenerací použitého aktivního uhlí? Tady www.horacovoakvarium.cz/… jsem našel návod na jeho regeneraci, ale než se do toho pustím, rád bych znal postřehy, zda se to vyplatí nebo je to ztráta času. Říkám si, že by asi nebylo od věci mít doma pro případ nouze nějaké to uhlí v zásobě ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2017 21:29 R Muž romant [27981] Re: Maq
Já jsem sedlák, pracuju s tím co mám k dispozici, nejsem chemik. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2017 21:04 Maq Re: romant
No, to víš, já chci každou srandu vyzkoušet. Ale až jestli budu někdy zvyšovat alkalitu, nepoužiju sodu, to už vím určitě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2017 20:30 popel Re: Maq
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2017 20:13 R Muž romant [27981] Re: Maq
Tak při nulový alkalitě bych se nedivil i větším skokům, nehrál bych si s tím a alkalitu zvednul sodou na min. hodnotu 4 a řešil to až poté.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2017 20:03 Maq Re: romant
Dusíku stejně dávám každé ráno jenom "do večera". Ekvivalent 2 mg NO3/l.
Alkalita? 0.5°dKH. Přesněji řečeno, první kapka změní modrou na růžovou. Takže by možná stačila i "půlkapka"...
Vím co mi řekneš o alkalitě. Ale já to tak chci mj. kvůli cichlidkám. Jenže na velmi měkkou vodu nejsem zvyklý, takže každou chvíli zírám, jak mi lítá pH. Nečekal jsem, že mi s tím tak zatočí zrovna aktivní uhlí. A není mi jasné, proč. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2017 17:40 R Muž romant [27981] Re: Maq
Co se stalo s dusíkem, je pohlcen a co ta "neslušná" alkalita, motá se to kolem 4?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2017 11:05 Maq
Dal jsem předevčírem do filtru aktivní uhlí, a pH mi vyskočilo z 6.3 na 7.3. Nikdy dřív se mi to nestalo, jenže to jsem měl slušnou alkalitu, kterou teď nemám.
Překvapilo mě to. Umíte to někdo vysvětlit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 09:34 Muž Yirka [9118] Re: stile
Ještě dodám, že náplně (až na to uhlí) se nevyměňují, ale čistí-proplachují a dávají zpět. a i to až po výrazném poklesu průtoku. U dobrých vnějších filtrů obvykle tak dvakrát do roka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 08:47 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: stile
uhlí se používá na odbourání např. léčiv apod., dlouhodobě se nepoužívá, schovej si ho pro strýčka příhodu a místo toho dej do filtru třeba Siporax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 08:43 stile – Aktivní uhlí
Pokud už zde podobný dotaz je, tak se předem omlouvám. Jsem začátečník a u akvária mám vnější filtr Diversa 1000. Jsou v něm tři složky - aktivní uhlí, keramické kroužky a molitan.... filtr chci poprvé vyčistit, včera jsem tedy kupoval náhradní náplně pro případné doplnění (kroužky a uhlí). V akvaristice mi řekli, že aktivní uhlí se vyhazuje asi po 14 dnech, po delší době může i škodit, což jsem vůbec nevěděl - mám ho tam už několik měsíců.

To mne přivádí k otázce, je nutné uhlí ve filtru vůbec mít? Pokud ne, co je vhodné dát místo něj? Děkuji za případnou odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2016 23:12 - Re: DaveLister
Síce netuším kedy sú tie určité podmienky.Kde som uhlie mal,tak neraz i zabudnem a mám ho tam aj rok či dva a nebadám,že by sa rybkám - v takejto nádrži dialo niečo zlé.S rastlinkami je to podobné.
Ako lepšie niečo predávať ak nie vetičkou,,musí sa to meniť,,.Zase by som to menenie nehrotil ak aj človek zabudne.
Samozrejme ak použijeme liečivo a následne na to aktívne uhlie aby sme to liečivo z vody dostali,je fajn ho potom vyhodiť.Aspoň ja to tak robievam.
Táto jeho absorpčná schopnosť je v niektorých prípadoch umocnená katalytickou schopnosťou. Napríklad chlór rozpustený vo vode sa na povrchu aktívneho uhlia mení v neškodný chlorid, sírovodík na síran atď. Zdroj wikipedia:Aktívne uhlie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2016 17:54 Muž DaveLister [478] Re: vaaclav
většina nejběžnějších léčiv v akvaristice jsou barviva - včetně populárního exitu - a některá akvaristická barviva se dokonce používají i jako průmyslová barviva (čehož se týká ten článek) - například malachitka
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2016 17:48 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DaveLister
Tak o barvivu jsem zrovna slyšet nechtěl. Jsem už starší ročník tak mě anglický text nic neříká a z překladače vylezou dost nesrozumitelné věci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2016 17:35 Muž DaveLister [478] Re: vaaclav
Tak dají se o tom vygooglit články :) www.ncbi.nlm.nih.gov/…

Studovat se mi to podrobně nechce, protože nevidím důvod uhlí ve filtru nechávat, ale při letmém prolistování vidím, že tam píšou, že 25°C teplá voda sice desorbci (zpětné uvolňování barviva z uhlí) dělá blbě (oni se snaží uhlí regenerovat), nicméně dělá.

PS: kdyby si to chtěl někdo nastudovat, můžu ten článek poslat mailem, jinak je za paywallem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2016 16:34 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PaYoch
Povídej nám o těch určitých podmínkách. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2016 12:56 Muž PaYoch [134] Re: Wendy2
Pokud uhlí necháš ve filtru dostatečně dlouho, jako že se to běžně nepraktikuje, tak za určitých podmínek se naadsorbované látky zpět uvolnit můžou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2016 12:48 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: DaveLister
jsem tu někde četla, že uhlí zpět nic neuvolňuje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2016 08:17 Muž DaveLister [478]
Wendy2 napsala: s tím uvolňováním zpátky do vody po nasycení je to ověřené? dřív se to tvrdilo i o uhlí... A ono se to o uhlí už netvrdí?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 22:59 RBSC Re: Horác
(spekulace) Pakliže nelije nikdo do akvárka dešťovku ze "špatných míst", tak budou NOx a jejich produkty zanedbatelné (nevím jak v akváriu ovlivňují rovnováhy - denitrifikaci, nitr.,..., každopádně se budou spolupromítat - společně s dalšími chemikáliemi - do kondice tvorů, ale vzhledem k tomu, že jedy, i horší, jsou všude, tak bych na to kašlal - ekonomika x efekt užitečnosti).
Tak či tak, bylo uvedeno jen jako příklad jak se interakcemi látky mohou ovlivňovat.

V tom odkazu to je sorpční(sorpčně-desorpční) rovnováha s příslušnými křivkami(nás zajímá především izobara).
K desorpci podle modelů fyzikální adsorpce dochází neustále, musí se nějak dodat energie. Stejně tak k sorpci, která je však spontánní(vychýlení rovnováhy, pro danou látku schopnou zachycení jinou látkou). Těchto jevů se využívá ve spoustě separačních metod, nebo například u některých klimatizací, rostliny(některé) by si bez desorpce neškrtly, mikroorganismy taky, atd.
Například v teplých obdobích(léto) může desorpce z půd(pro některé látky lepší sorbent než aktivní uhlí - a to je akt.uhlí skvělý sorbent) způsobit znatelné problémy, v závislosti na jedu. Případně uvolnění toxinů absorbovaných tukovými tkáněmi při změně pH.
www.vutbr.cz/…
is.muni.cz/…
is.muni.cz/…
is.muni.cz/…

V akvárku (obzvlášť když akvarijní voda nebyla původně nějaká žumpa) bych se následného uvolnění spíš nebál, kor když v nekatastrofickém scénaři dojde k extrémně malému uvolnění.

(Podmínky pro "katastrofický" scénař(střílím od boku, uvolnění tak 20% ads.látek - běžně se naváže an ads. tak maximálně půlka při velké afinitě, zbylá "plave/sedí" v akváriu = rovnováha pro danou látku-adsorbát) neznám, závisí na tom jaká látka na čem je jak navázána, rozdílu teplot, tlaků, koncentrace, UV záření, přítomnosti surfaktantů, kovů(nižší potřebná energie) a dalších látek(vytěsnění), pH, Eh, adheze bakterií(enzymy, pH)... prostě všeho, co snižuje potřebnou energii, nebo ji dodává k uvolnění. Ale tipuji, že k tomu dojde jen při extrémně špatné údržbě (nebo možná užití hum.látek současně s UV, případně dolití něčeho jiného). Nejextrémnější případ je regenerace uhlí(ani tak se již neuvolní všechno, a v akváriu je nemožná). Moje schopnosti, znalosti, vůle ani čas nejsou dostatečné (obzvlášť, když se za průlomy v termodyn.rovnováhách dávají Nobelovky, např.Prigogine - ten by nám to, kdyby žil, snad trochu vyjasnil).)

Ad Amano) Je si někdo skutečně jistý, že používá akt.uhlí pro odstranění N-látek?

Četl jsem článek, který údajně napsal on, a o nich tam nebylo ani slovo. (spekulace)Spíše z důvodů, co jsem napsal tady níže (pro odstranění nežádoucích látek z rozkladů - fenoly, hormony, endokrinní disruptory, atd.), které mohou brzdit rozvoj kolonií, případně uchycení rostlin. Ale podle mne je to spíš japonský perfekcionismus, který se vzhledem k efektu nevyplatí, kor když tam údajně lije čistou vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2015 15:47 Muž Horác [3942] Re: RBC
Děkuju. Ad (například) ten oxid dusičitý ... má (pro nás)(akvaristy) smysl řešit řádově mikrogramy na metr krychlový? Nebo myslíš, že je ho v akvárku víc, než v ovzduší? A něco přímo o té desorpci? Nebo to tam je a já jsem akorát slepej jak patrona? (prošel jsem to několikrát :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2015 14:02 RBC Re: Horác
Horác napsal: A máš nějakou představu, o jakém množství dusíku se bavíme? Já tedy přesná čísla neznám, ale dost pochybuju, že se jedná o tak významné množství, aby případná adsorpce těchto plynů nějak významně ovlivnila celkové množství N-látek v akváriu ... Nebyly by nějaké odkazy?
Mám(taky jsem nepsal, že to musí být významné množství), jen mi přišlo, že je kategoricky odmítáno, že by za určitých okolností nemohlo docházet k větší sorpci. Bavíme-li se o nijak dále neupraveném aktivovaném uhlí, tak bude sorpce samotného uhlí u většiny výrobců zanedbatelná, maximálně asi do deseti procent(konkrétní čísla neznám) pro dané látky s malou afinitou. Vtip je v tom, že bude-li navázán na uhlí DOC, účinek se může razantně zvýšit.

is.muni.cz/…
www.ksklimaservice.cz/…
- lepší by byly odkazy přímo na vodní prostředí, vím

Otázka pro všechny: Používá se jistě jen neimpregnované akt.uhlí? (A impregnované mají jen někteří profesionálové?)

...na základě toho, co jsem si o desorpci dohledal, vyhledal a nastudoval) patřím k lidem, kteří desorpci v akváriu zpochybňují resp. popírají ... a ty teď přijdeš s tímhle :o))) ... Opět: neměl bys nějaké odkazy? Přemýšlím, jestli mám ten svůj článek o aktivním uhlí opravit nebo rovnou smazat :o) ... a omluvit se všem, kteří ho kdy četli :o) ...
No jejda. Žádné omluvy!(jestli můžu doporučit)...máš to sice zjednodušené ale de facto správně. K uvolnění může(ale většinou nedojde, obdobně jako u huminových látek) za specifických podmínek(které mohou nastat i v akváriu, změna pH, teploty, redox,...), ale většinou nenastanou. Co si tak pamatuji, je tuším podstatné, aby kapacita adsorbentu byla víceméně vyčerpána a adsorbáty navázány ve více vrstvách fyzikálně...pak když nastane vhodný podnět (změna teploty, pH, a kdovíco ještě) může dojít k uvolnění části adsorbátů, jelikož se může v daném případě jednat o dynamickou rovnováha (a opět otázka na množství...což by byla opět jen spekulace).
Jinak, Tvé stránky jsem četl, a dle mne jsou víc než užitečné.

www.pivokonsky.wz.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2015 13:59 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Horác
...RBSC napsal: Fyzikální sorpce můžou být i trochu zrádné, a to i v akváriu, ale příliš často snad ne - např.zvýšením teploty z pětadvaceti stupňů na třicet stupňů se může část navázaných látek uvolnit - jestli to množství bude škodlivé je spekulativní.

No potěš koště ... já (na základě toho, co jsem si o desorpci dohledal, vyhledal a nastudoval) patřím k lidem, kteří desorpci v akváriu zpochybňují resp. popírají ... a ty teď přijdeš s tímhle :o))) ... Opět: neměl bys nějaké odkazy? Přemýšlím, jestli mám ten svůj článek o aktivním uhlí opravit nebo rovnou smazat :o) ... a omluvit se všem, kteří ho kdy četli :o) ...

Patřím k těm, co v minulosti jako pes po špeku skočili po těch, co prohlašovali cosi o riziku uvolňování dříve adsorbovaných látek. Teď jsem tiše, jako pěna, protože to, co píše RBSC, se dá skutečně dohledat...
(Odkazy, bohužel, nepřipojím, protože zdroje jsem si nepoznamenal. :-O)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2015 09:40 Muž Horác [3942] Re: RBSC
RBSC napsal: Ale i "obyčejné" aktivní uhlí principiálně "zvládne" alespoň částečně vázat i některé dusíkaté látky... jelikož ve vodním prostředí se vyskytují i ve formě reaktivních plynů. A máš nějakou představu, o jakém množství dusíku se bavíme? Já tedy přesná čísla neznám, ale dost pochybuju, že se jedná o tak významné množství, aby případná adsorpce těchto plynů nějak významně ovlivnila celkové množství N-látek v akváriu ... Nebyly by nějaké odkazy?

RBSC napsal: Fyzikální sorpce můžou být i trochu zrádné, a to i v akváriu, ale příliš často snad ne - např.zvýšením teploty z pětadvaceti stupňů na třicet stupňů se může část navázaných látek uvolnit - jestli to množství bude škodlivé je spekulativní.No potěš koště ... já (na základě toho, co jsem si o desorpci dohledal, vyhledal a nastudoval) patřím k lidem, kteří desorpci v akváriu zpochybňují resp. popírají ... a ty teď přijdeš s tímhle :o))) ... Opět: neměl bys nějaké odkazy? Přemýšlím, jestli mám ten svůj článek o aktivním uhlí opravit nebo rovnou smazat :o) ... a omluvit se všem, kteří ho kdy četli :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2015 09:31 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: cezarmilan
to není reklama, to jsou zkušenosti.
Já ale nemluvím o uhlí, které absorbuje N látky, to je v záběhu naopak nežádoucí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 23:59 RBSC Re: Horác
Horác napsal: ... i to Amanovo uhlí je prý nějaké speciální ("extra silné" nebo co)(prý váže i N-látky - pravděpodobně je obohacené o nějaký spec. adsorbent)...
Pravděpodobně(asi) impregnované aktivní uhlí.

Druhů aktivního uhlí je snad více než jejich výrobců(a to včetně těch pro akvarijní použití, co jsem tak četl)... tudíž se nehodlám pouštět do diskuze, který typ aktivního uhlí se používá v akvaristice nejvíce.
Ale i "obyčejné" aktivní uhlí principiálně "zvládne" alespoň částečně vázat i některé dusíkaté látky... jelikož ve vodním prostředí se vyskytují i ve formě reaktivních plynů. Těch mechanismů tam je více: chemisorpce, fyzikální sorpce, vícevrstevné sorpce(kdy je na aktivním uhlí dejme tomu například těkavá organická látka, na kterou se pak váží další látky).
Fyzikální sorpce můžou být i trochu zrádné, a to i v akváriu, ale příliš často snad ne - např.zvýšením teploty z pětadvaceti stupňů na třicet stupňů se může část navázaných látek uvolnit - jestli to množství bude škodlivé je spekulativní. Proto pro jistotu doporučuji zjistit u výrobce vlastnosti ads.(afinitu k látkám, ads.kapacitu, max.doporučenou dobu použití). Aktivní uhlí, zeolity, a další adsorbenty nikdy nevychytají všechno naráz, proto se mění, a tedy si myslím, že snažší je už měnit vodu samotnou. Osobně jsem pro delší dobu záběhu bez použití adsorbentů, avšak s jejich použitím v rukou profesionála, který ví které aktivní uhlí s jakými vlastnostmi používá lze dát rybky do akvária snad i dříve, a to je podle mne jejich hlavní výhoda při záběhu - začátečníkům nedoporučuji, ale berte to čistě jen jako spekulaci akvaristického začátečníka.

Původně jsem nechtěl ani příliš reagovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 21:49 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Horác
Nič viac, nič menej som nenapísal, len to čo som v nevedomosti o ňom oľutoval. Uhlie nikdy viac! upsss, dobré je i do sadby, výsevu, do vázy a používa sa i pri zriaďovaní modelov pre wabi-kusa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 21:45 Muž Horác [3942] Re: cezarmilan
cezarmilan napsal: Typickou vlastnosťou uhlia je nielen absorbcia, ale i následné uvoľňovanie látok pri nasýtení do vody.
Princip adsorpce i desorpce si ještě trochu pamatuju z fyzikální chemie ... ale o akvárku (teplota cca 25 st. Celsia, normální tlak) tam určitě nic nepsali. Připadám si jako "Don Chichot" ... I když tě přesvědčím nebo tě přiměju si to nastudovat ... stejně se za týden, za měsíc najde další, kdo to zase vytáhne ... www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 21:30 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: cezarmilan
Pri zabehu nemenim vodu vubec, necham tam neco vyhnit a prvni vymena vody prichazi po mesici. Jen at se to zhoupne, nic ziveho mimo rostlin tam nema co delat, at maji bakterie z ceho zit. Nac jim budu zneprijemnovat zivot tim, ze jim seberu cast vyzivy vymenou vody, kdyz z te vodovodni nemaji co brat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 21:24 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: KarlosS
Neber to v zlom, ale dokonale si podľahol reklame. Nehovoriac o T. Amanovi, ktorý je okrem iného platený za reklamu na výrobky a medzi nimi je i aktívne uhlie.
Čo sa týka molitanu, tak dodnes sú bublifuky dôkazom o tomto materiále napr. v chovniach a plôdik je sakra citlivý na zmeny.
Je jasné, že by som použil aktívne uhlie pri zábehu, ale len v tom prípade, že nepoznám zdroj vody, ktorú používam. V naších bytových, či domových podmienkách je to ale úplne zbytočné. Typickou vlastnosťou uhlia je nielen absorbcia, ale i následné uvoľňovanie látok pri nasýtení do vody. Hovorím z praxe, som zastáncom zábehu bez aktívneho uhlia s častejšou výmenou 1/3 vody. V rastlinných akváriach používam vo filtroch i toto a ver mi funguje to ;-)
www.drevonax.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:40 R Muž romant [27981] Re: Silent
Jj, tak to myslím a motám to všechno dohromady. :) Prostě není žrádlo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:35 Muž Horác [3942] Re: KarlosS
KarlosS napsal: Jen namátkou: cituji z pojednání Vl. Trčky ... Filtr je kapitola sama o sobe. Co se tyka naplne tak vam velmi pomuze aktivni uhli v prvnim mesici. Zdroj: www.facebook.com/…
Jenže zakládání akva podle Amana (spešl substráty atd.) je trochu o něčem jiném, než co má většina lidí doma ... i to Amanovo uhlí je prý nějaké speciální ("extra silné" nebo co)(prý váže i N-látky - pravděpodobně je obohacené o nějaký spec. adsorbent)(s někým jsem tu o tom už diskutoval, ale nechce se mi to hledat) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:31 R Muž Silent [5949] Re: KarlosS
Já dosahuji prakticky téhož ovšem bez používání uhlí při zabíhání nádrží. Jak jsem již psal rovnou používám biokeramiku s cca měsíční dobou záběhu nádrže než začnu s nasazováním ryb. Ale pravda. Jsme tak trochu mimo hlavní téma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:28 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Silent
ne v takové míře aby to bylo důležité. Při záběhu mých nádrží s aktivním uhlím mám standartní nitrifikační křivku, záleží však samozřejmě na jiných, důležitějších okolnostech. Ale jak říká romant, každý máme jiné zkušenosti, asi by jsme to měly nechat, ztrácejí se tu teď důležité dotazy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:22 R Muž Silent [5949] Re: romant
Já si myslím, že uhlí ani tak neváže N-látky jako spíše ten prvotní problém a to bílkoviny. Pak se amoniak a potažmo dusitany nemají z čeho udělat. Tedy za předpokladu, že je uhlí ve filtru ve velkém množství a jedná se o uhlí prvotřídní kvality.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:21 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Designer
Jen namátkou:
cituji z pojednání Vl. Trčky
... Filtr je kapitola sama o sobe. Co se tyka naplne tak vam velmi pomuze aktivni uhli v prvnim mesici. Ideal je 60 procent filtru aktivni uhli a zbytek filtracni material (kulicky, valecky, kaminky). Po mesici uhli vyndat a nahradit filtracnim materialem. Zapomente na molitan, vatu apod...

tento člověk je vysoce zkušený akvarista, reprezentuje ve světě a jeho nespočetné fungující nádrže jsou toho důkazem.

Zdroj:
www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 18:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: KarlosS
Melo, pac protiargumenty prece nebudu tajit, kdyz o nich vim. Nechci to nikomu delat lehci, dulezite je, k cemu se doberem, i kdyby mne to melo sestrelit, ze to chapu spatne ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 17:58 R Muž romant [27981] Re: KarlosS
Já tedy vycházím t z toho co vidím v různých nádržích a mnou uvedený nedávný příklad o tom, že to uhlí umí, tedy s těma N látkama, mě prozatím o jeho schonostech v tomto směru utvrzuje. Pokud se zapojí někdo další, kdo mě z omylu vyvede, budu poučen. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 17:58 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Designer
to asi nemělo být pro mne, ale pro romanta, ne?
Já s tímto plně souhlasím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 17:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: KarlosS
Kdyz se nezucastnil debaty Horac, pujcime si aspon jeho bibli:
www.horacovoakvarium.cz/…
cituji:"Nehodí se k odstraňování dusičnanů a snižování tvrdosti vody."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 17:37 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Designer
dobrá, dycky se něco najde ... :-), ale podstata je jinde.
pokud by aktivní uhlí "stahovalo" N látky, uznám to. Nejsem sice aquascaper, ale tam je to standardní způsob i když vím, že jsou tam odlišné okolnosti. Zatím jste mě nepřesvědčili a stojím si za tím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 17:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: KarlosS
Ty pory v aktivnim uhli jsou radove v nanometrech, desitkach nanometru, Nitrosomonas ma delku 0.6-4 mikrometry. Muzes mi prosim rict, jak ji tam narves? Mas obrovskou plochu v porznim materialu, kam se ty bakterie nevejdou, jinymi slovy, zustal Ti vnejsi povrch, a to muzu klidne pouzit kremicity pisek ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2015 17:26 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Designer
no to je mi právě taky divný.
Dobře, cheláty minus, ale pokud si mám vzpomenout tak především chlor, jedovaté látky, těžké kovy, pachy, organická rozpouštědla, mastnotu, a navíc to není ani špatný matroš pro bakterie (po tom týdnu, co u nás sehnatelné uhlí vydrží).

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 10

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 5964x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2135-aktivni-uhli?od=251