Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Aktivní uhlí

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Aktivní uhlí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2019 16:56 Silviebaris
Kolik spotřebujete AU? X-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 19:29 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Mám podobný pocit já jsem taky nikde nepsal že pokud má dotyčný "lepší" vodu nemusí ji měnit. Jen sem tím chtěl ke všem těm radám do začátku přidat ještě jednu a to aby si dotyčný zjistil co mu teče z vodovodu a podle toho upravoval buď své představy o akváriu nebo vodu. I tím se dá částečně vyhnout některým problémům.
V tom že jsou ty 2 věci vhodné naprosto souhlasím a nemyslím že bych to někde tvrdil jinak.
Edit: já už vidím kde je problém "Pokud toto splníte je úplně jedno jestli budete obden měnit vodu nebo použijete AU." To nebylo myšleno tak že nemusí měnit vodu ale že je jedno jestli budou měnit vodu každé 2 dny nebo použijí AU a sníží tím frekvenci vyměň vody třeba na 1x týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 19:22 Maq Re: Smetany
Myslím že jenom tak trošku motáme jedno nedorozumění.
Já jsem napsal, že dvě konkrétní věci pokládám za vhodné vždy, bez ohledu na parametry vstupní vody. Z toho ale nevyplývá, že bych snad vyslovil názor, že na parametrech vstupní vody nezáleží.
Takhle už je to v pořádku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2019 12:03 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Já v zásadě souhlasím s tvrzením že je dobré začínat cestou kde je minimální prostor pro chyby. I s tím že je dobré z akvária odstraňovat organické znečištění v největší míře které je akvarista schopen. S čím ale nesouhlasím je tvrzení že je jedno jakou má dotyčný vodu. To prostě jedno není a nikdy nebude. A to ani v případě že bude dotyčný začínat s velice nenáročnými rostlinami. Abych dal příklad voda která mi teče z kohoutku je vcelku vhodná pro většinu rostlin které pěstuji a to včetně některých náročných druhů. Přesto mi v této vodě do měsíce odejde Egerie ať vodu měním sebevíc. Nemám tušení proč. Stejně tak bez nějaké úpravy vody u mě strádá většina druhů Cryptocoryn.(tady mám jisté podezření) naopak mám kamaráda který má parametry vody které jsem zmiňoval a jeho Egerie má přírůstky kterým se těžko věří ale téměř jakákoliv jiná rostlina u něj stagnuje (růžkatec se dokonce rozpadne). Můžu. S klidným svědomím slíbit že ve všech akváriích se snažím udržovat množství organických látek na minimu. Přesto se některým rostlinám nedaří. Takže pokud tady někdo napíše že mění vodu 3x týdně a stejně se mu rozpadají rostliny já mu věřím a doporučím buď vyzkoušet jiné nebo upravit vodu. Výměny vody vyřeší hodně problémů ale není to 100% všelék na problémy s rostlinami v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 21:46 Maq Re: Smetany
Smetany napsal: Než založíte akvárium zjistěte si alespoň základní parametry vody která vám teče z kohoutku a podle toho řešte dál jaké akvárium založit. Pokud toto splníte je úplně jedno jestli budete obden měnit vodu nebo použijete AU.
Nerad s Tebou nesouhlasím, kolego, ale takhle jak jsi to napsal to nerozchodím...
(1) Bez ohledu na kvalitu vody z řadu, začátečníci by vždy měli volit chybovzdorný postup, tzn. dno z filtračního písku a hodně nenáročných rostlin.
(2) Bez ohledu na kvalitu vody z řadu, v novém akváriu vždy dojde k růstu obsahu organických látek ve vodě za podmínek nerozvinuté mikrobiální komunity a "nerozjetých" rostlin. To je situace, kdy pilné výměny vody a/nebo filtrace přes AU vždy udělají dobrou službu. Přimlouvám se za obě metody současně.
Domnívám se, že případy, kdy výměny vody a/nebo filtrace přes AU "nepomáhají", jsou skoro vždy následkem toho, že nejsou uplatňovány dost vytrvale a důsledně. Samozřejmě, v režii začátečníka, který do vody naleje kdeco, a pětkrát denně se raduje, jak mu rybky hezky papají, je redukce organického znečištění velmi náročná.
Také z toho důvodu jsem tuhle (v jiném vlákně) doporučil prodloužit dobu před nasazením prvních ryb ze čtyř na osm týdnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 19:42 Muž Smetany [1226] Re: Jarry
Já bych tuto debatu ukončil. A chtěl bych poradit hlavně začátečníkům. Než založíte akvárium zjistěte si alespoň základní parametry vody která vám teče z kohoutku a podle toho řešte dál jaké akvárium založit. Pokud toto splníte je úplně jedno jestli budete obden měnit vodu nebo použijete AU. Pokud se budete snažit držet náročnější ryby a zajímavé rostliny v krasové vodě poblíž které ještě Babiš pěstuje řepku tak vás ani měnění celého objemu každý den nespasí. Abych byl fér nepomůže ani AU. (osmóza ano). ahoj
Přeji spoustu zdravých rostlin i ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 15:54 Muž Jarry [1437] Re: Smetany
Omezení ve výběru rostlin je v tomto případě asi jasné, pokud se nasadí rostliny opravdu nenáročné, tak porostou téměř ve všem. A on je to podle mého jeden ze základních problémů spousty akvárií, co mají nejen na začátku problémy - spousta lidí chce mít krásné náročné rostliny + pokud možno kobereček, tak to tam nasází, protože nevěří tomu, že by to nerostlo a potom se těžko hledá cesta ven. Rostliny nerostou a rozpadají se, s tím přicházejí řasy a zhoršuje se voda, které by měly pomáhat prosperující rostliny, ty tam ale nejsou. S dostupností spousty druhů rostlin přišly i problémy, které dříve, kdy bylo běžné dostupných pár nenáročných druhů, nebyly - ono to může trochu souviset i s tím, jak občas někde čtu, že dřív to všechno krásně rostlo bez hnojení a dneska je nějaká divná voda a nejde to:-)

Před pár měsíci jsem u známých zakládal akvárium "romantovo" metodou - 6 druhů rostlin, vybrané tutovky. Založil jsem, rozsvítil světlo a předal jednoduché instrukce v podobě výměn vody. Akvárium jsem viděl asi po měsíci a byla to totální džungle prosperujících rostlin, bez řas, bez hnojení. Trochu se protáhlo nasazení ryb, ale vše funguje k naprosté spokojenosti majitelů, ani jim nevadí, že tam mají nenáročné rostliny:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 15:18 R Muž romant [27987] Re: Planorbella
Já nikomu nic necpu, jako že je to to nejlepší, jenom dávám k dispozici svoje utrpěný zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 15:16 Muž Planorbella [643] Re: romant
No mě taky nezačínají žádné kalamity dokonce se mi ani okem viditelná řasa neobjevila i v akva bez rostlin a to na začátku neměním vodu vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 15:13 R Muž romant [27987] Re: Planorbella
Ano, mám to odzkoušený. Tedy nebudu tvrdit, že se řasy neukáží nikdy, ale jejich výskyt je tímto veli silně eliminován a v počáteční fázi k řasovým kalamitám nedochází.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 14:22 Muž Planorbella [643] Re: romant
Takže aby bylo jasno, myslíš, že kdyby bylo akvárium čerstvě založené a my měnili každý den nebo obden 1/3 vody objemu akvária, tak by se neobjevily řasy? Berme v potaz i případ akvária s málem rostlin, ano? I kdyby bylo v řádu tolik dusičnanů, jak dával za příklad Smetany?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 09:06 Muž Smetany [1226] Re: Smetany
Ale já přece nemluvím jen o dusíku. Je to jen jeden z mnoha faktorů které mohou ovlivnit nevhodnost vody pro dané akvárium. Spousta vodovodní vody je podle normy označena za pitnou a přesto se v ní nebude většině rostlin dařit.(některým rybám taky) Pak je buď třeba se výrazně omezit ve výběru nebo tu vodu nějak upravit. Tím že budeš pořád dokola měnit nevhodnou vodu si nepomůžeš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 07:34 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
To že to někomu při zakládání nejde může být způsobeno něčím jiným, potíže mají někdy i akvaristé kteří mají dusík v pořádku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2019 00:36 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
Já si nic nevybral to je bohužel realita některých akvaristů. Myslím že ta dotyčná která tuto debatu iniciovala má parametry hodně podobné těm které jsem napsal a přesto že mění vodu ob den a dokonce používá i AU, se její situace nelepší. Z toho mi vychází že ani kombinace obou těchto metod není 100%ní. Ono udržet rovnováhu v akváriu se dá různými způsoby ale je třeba buď přispůsobit akvárium vodě (to se ne všem líbí) nebo přispůsobit vodu akváriu. Pokud toto splníme je asi celkem jedno jestli budu měnit 2x týdně vodu nebo použiji AU.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 23:23 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
Nevybíráš si sice ty nejlepší parametry ale 50mg/l je ještě pitná voda a třeba o povodních jsem měl v akváriu i více. To neznamená že jsem neměnil vodu ono ty výměny nejsou jenom o obsahu NO3. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 23:19 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Je to jedno. :) Ročně si to ověřuji na cca 50 nádržích s jinou vodou. :-) AU se podle mých zkušeností dá prostě a jednoduše výměnou vody nahradit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:52 Muž vlka [3444] Re: Smetany
Ale romant nic netvrdí, jen prezentuje svoje zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:45 Muž vlka [3444] Re: romant
Naprosto s tebou souhlasím. Já dodnes nikdy nic neměřil a ta „armáda“ rostlin si s tím poradila. Hnojení obstaraly rybičky a AQ je bez řas a nevypadá zle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:42 Muž Smetany [1226] Re: romant
Já to nemyslím zle ale prostě mi nepřijde správné tvrdit tady (zvlášť začátečníkům) že je úplně jedno jakou mají vodu. Ať si dají do akvária rostliny a ryby jaké chtějí a když budou 2x týdně měnit vodu bude vše šlapat na jedničku. Protože tak to z tvé argumentace vyznívá. Ale jinak souhlasím že výměny vody umí vyřešit hodně problémů ale rozhodně ne všechny.
Edit: většina krevet by tyto parametry neustála ani měsíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:40 Maq Re: Smetany
Smetany napsal: ( věřím že tam nebudou řasy ale nevěřím že to půjde nazvat fungujícím akváriem.)
Myslím, že fungující akvárium to být může, ale ta omezení bych nechtěl snášet. Určitě jenom tutovky rostliny. A ryby... nic netvrdím, ale já bych je v 50 miligramech dusičnanů mít nechtěl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:34 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Škoda, myslel jsem že třeba někomu z vás otevřu oči. ;-) Mě jsou parametry vody svým způsobem, ukradený, já nejsem laboratorní chemik, já jsem praktik. Píšu co mě funguje a kdo chce, může to zkusit, stejně tak jako metodu jinou. Mě je to opravdu jedno. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:28 Muž Smetany [1226] Re: romant
Ano jaké tam byly rostliny a ryby? Mohl by si zkusit lít vodu těchto parametrů do svého akvária 2x za týden a asi tak po třech měsících poreferovat jak se akváriu daří ;-) ( věřím že tam nebudou řasy ale nevěřím že to půjde nazvat fungujícím akváriem.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:25 R Muž romant [27987] Re: Planorbella
Vždy se snažím o dodržování jedné ze základnícch pouček a tou je osázení 80% plochy dna při založení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:23 Muž Planorbella [643] Re: romant
Jak ty akvária vypadaly? Rostliny? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:16 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Ano. Mám to bezpočetkrát odzkoušený. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:13 Muž Smetany [1226] Re: romant
No je to každopádně zajímavá otázka do ankety jen netuším jak se zakládá. A teď prosím buď také realista pokud by zákazník používal vodu s parametry 50mg/l dusičnanů 0,5mg/l dusitanů a gH i KH nad 20. Je reálné aby častou výměnou vody dosáhl fungujícího akvária? ( Ty čísla jsem si nevymyslel je to reálný případ)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 22:03 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Ano, odmítání, to je moje. :-D No, né, buďmě realisté. ;-) Kolik lidí tady bude používat vodu z RO? Proč to tlačit to těch skoro laboratorních podmínek, když v praxi je to o úplně jiných proměnných? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 21:57 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Když mě nešlo ani tak o to co z řádu odstraní AU ale o to že pokud někomu teče například ( nedávno se to tady řešilo) 0,5 mg/l dusitanů je lepší vodu měnit co nejméně a ne každý druhý den doplňovat hladinku dusitanů. Samozřejmě je v tomto případě ideální použití RO ale tu romant zásadně odmítl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 21:48 R Muž romant [27987] Re: Maq
Jasně stejná vlna, jenom platí to "o sto šest proplachování". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 21:45 Maq Re: Smetany, romant
romant napsal: Mě jde hlavně o to, že a to možná nebude "vonět" zapřisáhlým propagátorům AU, se toto vše dá zařídit tou intenzivní výměnou vody. X-)
Cítím se potrefen, a tedy hlásím, že mi na tom nic "nesmrdí". V zásadě souhlasím, až na...

Smetany napsal: Určitě dá ale pouze v případě že vodu připravuješ přes RO nebo pokud máš použitelnou vodu. Pokud ti teče z kohoutku voda horších parametrů než máš v akváriu tak ty časté výměny jsou horší než když na to nebudeš sahat.
Další věc je že když máš akvárium 700l a máš denně připravovat 200l RO vody není to nic moc.

Myslím že s výjimkou nějaké té studny s ne-pitnou vodou není důvod se obávat, že doplňovaná voda by byla "horší". Aktivní uhlí odstraňuje organické látky. Těch by ve vodě z řadu mělo být minimum, s výjimkou huminových látek, které ale sotva někdy vadí.
Můj případ je ale opačný. Já používám jedině vodu z RO, což je nějaká starost, náklady a čas. Takže proplachovat akvárka ostošest není úplně to pravé. Tím aktivním uhlím nebo Purigenem si dost pomáhám.
Ale abych zavoněl romantovi - stejně měním 40-50% vody týdně. Alespoň poslední dobou. Připouštím, že vždycky je těžké přesně říct, co je následkem čeho, ale při tomto režimu (a s mým míchaným substrátem) mám výsledky, kterým se až zdráhám uvěřit.
=
A ještě to doplním, že tenhle podobný účinek na řasy - bez ohledu na chemické parametry vyměňované vody - velmi sedí na další moji oblíbenou fixní ideu, totiž že řasy jsou převážně následkem organického znečištění (bordel-vody). Odstranit ho tak nebo tak... hlavně když je pryč.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 21:19 R Muž romant [27987] Re: Smetany
2x týdně min. 1/3 akvária. Nemotám do toho žádnou jinou vodu než vstupní, tedy značně rozdílnou, žádnou RO, jenom onu prostou výměnu vody a vtip je v tom, že u každýho zákazníka teče v kohoutku jiná voda a funguje to stejně, tedy čím víc a větší množství měním, tím větší protiřasovou prevenci dělám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 21:16 Muž Smetany [1226] Re: romant
Smím se zeptat jak intenzivní jsou ty výměny? Nikde jsi to nekonkretizoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 21:11 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Bohužel nemohu souhlasit, mám to odzkoušený u různých litráží včetně nádrží kolem kubíku a intenzivní výměna vody mě funguje stejně jako použití AU a samozřejmě i parametry vody, tedy vstupní jsou rozdílné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 21:00 Muž Smetany [1226] Re: romant
Určitě dá ale pouze v případě že vodu připravuješ přes RO nebo pokud máš použitelnou vodu. Pokud ti teče z kohoutku voda horších parametrů než máš v akváriu tak ty časté výměny jsou horší než když na to nebudeš sahat.
Další věc je že když máš akvárium 700l a máš denně připravovat 200l RO vody není to nic moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 20:55 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Mě jde hlavně o to, že a to možná nebude "vonět" zapřisáhlým propagátorům AU, se toto vše dá zařídit tou intenzivní výměnou vody. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 20:47 Muž Smetany [1226] Re: romant
S okružáky souhlasím mám je taky od startu krevety jsem dal minulý týden a ryby měli dorazit dnes ale asi budou až během příštího týdne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 20:36 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Přesně, to koresponduje s mojí zkušeností. Tedy já výměně vody po založení akvária říkám "protiřasová prevence" a nutím zákazníky tuto provádět pokud možno častěji než často. ;-) Když jsem použil AU zaznamenal jsem velmi obdobné výsledky, jako při mojí intenzivní výměně vody, tedy pro líné akvaristy to a pro srdcaře ono. :) Jinak první ryby jdou do nádrží po třech týdnech popsaného záběhu(ať už s AU a nebo výměnou), to že jsou Okružáci v nádržích od prvního dne, považuji za samozřejmost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 20:25 Muž Smetany [1226] Re: romant
Sud na mix vodu mám 200 litrů a vzhledem k tomu že v něm něco zbývá tak myslím že tak 150-170l týdně ale třeba v akváriu co mám v prezentaci měním vodu méně často než uhlí. Cca 1 za 2 měsíce vodu a uhlí každý měsíc 40g ve filtru.
Edit: ideálně bych se u tohoto akvária chtěl dostat na výměnu vody 1x za měsíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 20:20 R Muž romant [27987] Re: Smetany
Jak aktivně při použití těch dávek aktivního uhlí měníš vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 20:19 Muž Smetany [1226] Re: gabinka632
já ho mám ve filtru skoro pořád ale není to nutnost. Teď v novém akváriu jsem na záběh dal 1Kg a měnil po 3 týdnech za další kilo příští týden to bude 6 týdnů a už chci dávku snížit na polovinu. Po 10 týdnech od založení už počítám jen s 300g a měnit každý měsíc.(akvárium má 720l) a zatím krom týdnu rosivek jsem jinou řasu nepozoroval. Teď trochu bojuji s nezmarem ale zatím nic kalamitního.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 20:10 Anďaska Re: gabinka632
Permanentně být nemusí. Já ho přidávala cca na 14 dní, v případě, kdy se zhoršila kvalita vody a k tomu se přidaly řasy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 19:50 Žena gabinka632 [14] Re: Smetany
Takze soude podle velikosti baleni je dobre mit aktivni uhli v akva permanentne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 15:25 Muž Smetany [1226] Re: gabinka632
Já používám tohle e-pisky.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2019 14:57 Žena gabinka632 [14] – Aktivní uhlí
Maq napsal: Mimochodem, aktivní uhlí prodávaná v akvaristických obchodech jsou nejdražší a často současně nejhorší na trhu.
Kde tedy sehnat aktivní uhlí? Doma máme jen koks na topení. smich

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2019 12:38 Muž ZDRI [1415] Re: Maq
Ano, souhlas, proto také píšu - není to systémové řešení. Ani zázrak nebo všelék.
Pro nádrže typu Black Water vyloženě nevhodné.

Pro mě je základ pořádně zarostlá, nepřerybněná nádrž. Ale i v takovéto nádrži opakovaně AU viditelně zlepšilo parametry vody. Navíc, u mě docela výrazně zasahuje i do rovnováhy řasy vs. rostliny (ve prospěch rostlin). To jsem experimentálně vyzkoušel ve všech nádržích. Já si totiž myslím, že v drtivé většině nádrží není pro kytky (a stabilitu akvárka) problém nedostatek něčeho, ale spíš nadbytek skoro všeho.

Mmch. k Tvým teoriím (viz poslední článek v Akváriu), probíral jsem to s vodárenskými technology (úpravna vody pro ČB) a jejich názory na problematiku byly hodně podobné. Mmch. i to aktivní uhlí se zde používá za podobným účelem, ale je pro úpravu velkých objemů vody drahé, takže je snaha ho omezovat jen na kalamitní situace.

Já na něj hlavně hodně spoléhám v nádrži Rohové Sulawesi, zde je (s ohledem na choulostivost těchto krevetek) pro mě jasná volba. Při 28°C běží vše mnohem rychleji a problém může být i kyslík. Tož uvidíme v praxi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2019 12:11 Maq Re: ZDRI
Naléváš mi čerstvou krev do žil. Já jsem vzal věc aktivního uhlí tak nějak za svou, a moc rád čtu nebo slyším, když někomu dobře poslouží.
Z opatrnosti dodám - není to zázrak, všelék na všechny problémy. Ale skoro vždy nějak situaci zlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2019 10:47 Muž ZDRI [1415]
Opět jsem si potvrdil významnou účinnost aktivního uhlí.

Po dovolené nádrž Obývák totálně zarostlá, mmj. nutné vytrhat spoustu Valisnerií, což se neobešlo bez rozhrabání dna, vytržení Echinodoru, rozvíření bordelu, vč. vytažení polorozpadlých starých kuliček Bivoje (jsou tam ještě od založení akvárka). Sodoma Gomora, zakalená voda, bordel i na hladině. Ani po dvou dnech se to navíc moc nelepšilo.

Neměl už jsem večer čas/sílu sahat do filtru, tak jsme tam jen na volno položil 0,5 kg sáček s granulovaným uhlím. Po 36 hodinách je voda opět křišťálová a hladina čistá. Ano, není to systémové řešení, ale v nouzi opravdu pomůže. Navíc já ho mám ve filtru trvale (a pravidelně měním), přitom nepozoruji nějaký negativní vliv na růst kytek, právě naopak.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2018 13:32 Maq
Tady je docela autoritativní článeček o aktivním uhlí v akváriu:
www.drtimsaquatics.com/…

Mimochodem, právě tenhle Timothy Hovanec před lety experimentálně zjistil, že dusitany na dusičnany v akváriích neoxidují bakterie Nitrobacter, jak se obecně předpokládá, nýbrž Nitrospira. To se občas uvádí jako vědecky prokázaný fakt, většinou v souvislosti s násadami bakterií. Dal jsem si tu práci a hledal jsem: žádný další experiment prováděný ve sladkovodních akváriích publikován nebyl. (Ono identifikovat bakterie není vůbec jednoduché, žádá to mnohem náročnější analýzu, než pouze prokázat probíhající nitrifikaci.) Řekl bych že jedna studie, byť úctyhodná, nezakládá ještě vědecky železnou pravdu. Ostatně i sám Hovanec se omezil na opatrné konstatování, že ohledně nitrifikace ještě mnohé nevíme.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 05:33 Maq Re: Prašan
Na ty živiny nevěřím.
Cukr má kupodivu konzervační účinky. Viz marmeláda. I v případě těch ostatních myslím, že potlačují rozvoj bakterií, hub apod. a neslouží jako výživa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 00:05 - Re: Maq
Neosvietim,ale moja babka aj mamka používajú trocha cukru.Funguje to rovnako.Kvety vydržia oveľa dlhšie a voda sa tiež toľko nekazí.Okrem cukru sa používa i kamenec či sol. Niektoré gazdinky pridávajú do vody dokonca kúsok aspirínu, ktorý taktiež predĺži životnosť kvetov.Zrejme fakt ide o to vytvoriť buď prostredie sterilné nevhodné pre baktérie alebo opačne dodať kvetom živiny.
Niektoré gazdinky ak majú vo váze plieseň tak tam radi hádžu centovky - meď obsiahnuta na minci spraví svoje.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 10

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 5966x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2135-aktivni-uhli?od=201