Množení rostlin
Podle fotek je ta kytka ráda, že přežívá.
Nejdřív řeš, jak na to, aby se měla dobře. Pak teprve můžeš přemýšlet o rozmnožování.
Riešil by som radšej dno, substrát, nie množenie rastlín. Nič proti gustu, ale tie kamene, kamienky sú ostré, sú nevhodné pre rastlinky, ale aj rybky sa môžu poraniť
Zdravím, mám tuhle rostlinku a rád bych ji až povyroste rozmnožil... nevím ale ani název ani jak na množení, díky za radu
Starší reakce
Kolik tam byla teplota netusim, ale asi dost vysoka. Prezil to Echinodorus... ovsem jen co bylo v substratu, ted ma zase par novych listu, to jsem ani nedoufal. Anubias jeden uplne pryc, druhemu se jeste oddenek o neco snazi. Samolus prezil jeden ze 4 ks, zbylo mu par malo listu a znovu roste. A to vsechno jen pro takovou blbost, ze jsem si rano neuvedomil, ze bude poradny parak, neotevrel jsem vetrani a po parade. Navic ten "zabinec", co se tam nasledne za par dni objevil, to je vubec parada.
Pritom kdybych tam hodil kus teplotniho cidla a jedno blbe modelarske servo ze suplete, mohl jsem byt v klidu. Kovarova kobyla chodi bosa...
Designer napsal: .......když ho nechas v poradne slunecnem dni uvarit v pestirnicce na balkone - o cemz bych bohuzel neco vedel...)
Skleníkový efekt je sviňa. Ono se to nezdá, ale v takové uzavřené pěstírničce na slunci může být až 70 stupňů a to většina kytek nemá šanci přežít.
Muzes
.
ok takže to mužu dát do sklenice ?
Anubias muzes pestovat i emerzne, s listy na vzduchu, a dokonce je to i vyhodnejsi, kdyz ho chces rozpestovat a jeste ho mit bezpecne bez ras. Pokud chces pestovat emerzne, neber kousek z akvaria, ale kup si na burze rostlinu emerzne vypestovanou, je to jednodussi, i kdyz i tak Ti muze v nevhodnych podminkach zajit (treba kdyz ho nechas v poradne slunecnem dni uvarit v pestirnicce na balkone - o cemz bych bohuzel neco vedel...)
ahá a jako muže se i rozmnožovat třeba ve sklenici s vysokou vlhkostí ?
Rozdelenim oddenku na vic casti. Pochopitelne to chce, aby kazda cast byla dostatecne velka k tomu, aby uz bezpecne sama rostla.
Slysel jsem i o nariznuti oddenku a vlozeni kaminku do nariznuti.
Když mi engeria densa vyrašil další šlahoun tak zbytek rostliny začal hnědnout a uhnívat má to tak být ?
jak se nejlépe množí anubias barteri ?
Starší reakce
s tou bych moc nemanipuloval, je celkem křehká. Nevím jestli máš fungující podmínky, z té jedné malé fotky neni moc co poznat. Kažodpádně, stonkovky rozmnožíš tak, až vyrostou na hladinu, tak je třeba přepůlíš, spodek necháš a vršek zapíchneš vedle
cabomba caroliniana
ale to jsem přemýšlela a asi by se to ve sklenici zlomilo :/
jj to mám ale asi to nechám v akva
Přehlédla si to nejdůležitější co psal souky - zajistit rostlinám dobré podmínky (fungující ekosystém, světlo, teplo, hnojení, popř. CO2)
přesně tak. Co chceš množit?
áha takže nechat v akva ?
lepší je množit v akvárku, je tam vyřešený světlo, filtrace, topení a hnojení. Jediné co mi přijde schůdné by bylo dát aspoň 25l nádrž na jižní okno, ale to bys pak musela nafutrovat kytkama a COčkem
0 30.06.2014 14:08 Monča – rostlina
když si chci namnožit rostliny tak je mužu dát do sklenice aby rychle rostli ?? a pak je akorát rozsázet ?
Starší reakce
Keď sa pozrieš na korienky a uvidíš tam malú hnedú hľúzu, tak ju vyber a zasaď a máš novú rastlinku
No tak to jsem,samozřejmě četl,ale lotus my nikdy nevykvetl a ten druhý způsob se my taky nezadařil.
Jak se dá rozmnožit Nymphaea lotus (lotos egyptský)?
Starší reakce
podle mě by to šlo, ale nemám s tím žádné zkušemosti
a mysliš že by to šlo misto do hliny nacpat do agaru ?
Osobně mám zkušenosti s řízkováním velice kladnou a tak bych se rád podělil o své zkušenosti. Přijde mi tto jako celkem rozumná varianta množení emerzních rostlin. Bohožel mám zatím jen zkušenosti s Hygrophila difformis. Zatím v celku jen kladné. Řízkoval jsem následujícím způsobem- 1. ustřifl stonek s třema páry listů. 2. Ustřihl spodní pár lístků. 3. Stonek s částí, kde jsem ustřihl lístky pichl do Stimulaxu I a oklepal. (velice důležité je aby se Stimulax dostal na odstřihnuté částí. Začínájí zde vyrůstat nové kořeny) 4. Zasadil do substrátu. 5. Zalil dost vody. (nesmí to plavat) a nechal stát asi v 2-3 cm akvarijní vody. 6. Postříkal vodou z akvárka a šupl do skleníku na okno do vlhka
Tot vše!
Úspěšnost asi 70%, ale já jsem měl pouze 50% protože jsem nevydržel a hned po 3. týdnu pohnojil silným roztokem krystalonu. Nedoporučuju hnojit tak brzy! Začít až tak po druhém měsící a po malých dávkách (pokud je dobrá hlina tak se hnojit skoro nemusí)
to se povedlo super, nemyslim si že by rostliny pěstovane jako in-vitro do AQ byli řizkovany přijde mi to zbytečne složite pokud se rostlina muže rozmnožovat odnoži, jtejne jak je složity neco pěstovat ze semene když to haže odnože ,,
Jediné co jsem zkoušel je vypěstovat echinodory ze semen. Vypařit substrát (poměrně dost dlouho) namořit semena nebo je aspoň obalit v nějakém "desinfekčním" prášku. Dát do lahve od okurek a zamáčknout víčkem. Potom čekat jestli z toho za tři měsíce něco nevyroste.
ani těch 5% (zplesniví ti to atp. vkůli kontaminaci), ono to těžké (princip) samo o sobě není (ikdyž záleží...), ale potup a výsledek požaduje aseptické ,,sterilní" prostředí - takže se dělá ve flow boxech, se sterilními nástroji, materiálem... jak na ostravské tak na olomoucké uni (přf) si můžeš zapsat předmět ,,kultivace in vitro rostlin"
pokud nemáš doma malou laboratoř a chceš na něčem vydělat, tak hledej jinde...
neber to ve zlém, ale z předchozích příspěvků jde poznat, že naprosto netušíš, která bije. Jakmile je jednou ,,zavíčkováno", tak si to žije vlastním životem - potřebuje světlo...jakýkoliv mlhovač apod. ti k ničemu nebude...
jestli si to trochu nepleteš s emerzním pěstováním...
pokud to chapu dobře tak je to vlastne řizkovani,co jsem četl tak se to doma dělat asi moc neda myslim že by byla třeba jen 5% uspěšnost uchyceni řizku ty jsi to zkoušel ?
Je několik způsobů jak takhle pěstovat rostliny sám jsem v jedné takové pěstírně byl.
www.mypalhs.com/…
Je to ale hlavně o řezu a desinfekčním (laboratorním prostředí).
Starší reakce
Vždyť to máš popssané v tom odkaze, který jsi sem vložil.
Starší reakce
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
Ustříhnout, z ustřižené části vyrazí v horní části nový růstový vrchol a tu ustřiženou část zapíchnout do substrátu, pustí kořínky a budeš z ní mít novou rostlinku.
Prepáč ale názov neviem ale tieto na vrchu take tie tahave ..
Jaké rostliny? Název to upsresní
0 10.06.2013 22:54 kmenky – rastliny
Prosím vás ked mam take tahavé rastliny a krasne sa mi tahaju ale chcela by som aby boli hustejšie pomože ked by som ich ostrihala ?.. budu potom hustejšiwe ráásť ?..
Ďakujem..
Starší reakce
Květní stvol ponořte celý i s poupaty, případně květy, pod vodu - po čase z nich začnou vyrůstat dceřiné rostlinky. Ty, které už budou dostatečně vyvinuté, (počet a velikost listů + velikost kořenů), postupně odtrhávejte, a to tak, abyste nepoškodil stvol.
Vzhledem k tomu, že dceřiné rostliny dorůstají postupně od báze mateční rostliny, tímto postupem umožníte vývoj i dosud nevyvinutým rostlinkám = zvyšujete "výnos".
díky, no a ten květ s tím stonkem můžu po určité době ustřihnout a znovu zasadit, nebo co s tím? předpokládám, že květ nevydrží dlouho. Byl bych rád kdybych se mýlil a byl tam napořád
To co ti roste nahoru se později přemění na květ...já to množil tak, že po určité době jsem trs rozdělil na několik částí a znovu zasázel.
Podle barvy písma v atlase poznáš o jakou rostlinu se jedná, červená je akvarijní (parviflorus) fialová valerandi (jezírková) rudá (rostliny nevhodné). Parviflorus a valerandi je ale jak jsi jistě zjistil jedna a tatáž rostlina. Netuším proč je v atlasu dvakrát pokaždé jinak označená když je na konci informací :
Tato rostlina není příliš vhodná jako akvarijní rostlina, hodí se ale do venkovních jezírek
Měl jsem hodně rostlin ale tuhle ještě ne.
Tak nevím, asi se koukám jinde než ty, ale jsou tam tyhle Samolus - parviflorus, valerandi a u obou je napsané totéž
...a máš nějaké zkušenosti s rozmnožováním? poraď
Kdyby jsi se podíval pořádně tak jsou tam dvě rostliny ale ve skutečnosti je to jen jedna to druhé je synonymum. Paradox je že jedna se nehodí do akvária a ta druhá ano.
Zdravím všechny. Koupil jsem si rostlinku Samolus valerandi, krásně mi roste a chtěl bych se zeptat na zkušenosti ohledně střihání a opětovné zasazení. Kde střihat,kdy střihat a co střihat atd. Koukal jsem se sem mezi rostlinky a nic tam není o tom. Píšou akorát, že se nehodí do akvárek, ale opak je pravdou. Mne se daří. Tady je foto.
Děkuji za každou radu
.
ps.: ne, že bych chtěl hned střihat
, ale ptám se do budoucna
Starší reakce
0 16.01.2013 20:39 dubska2 [1] - Živorodky Zdravím Vás,
včera jsem si pořídila jakousi rostlinku, vypadá jako mrkev
, vůbec nevím, co je to zač, ale nějak se mi zalíbila, koukala jsem, že na stonku má dost kořínků, tak jsem se chtěla zeptat, jak ji mám zkusit rozmnožit. Ta vpravo a dvě jsou vlevo. Děkuji za rady.
Starší reakce
Chvíli trvá obou částem než začnou růst. Musí totiž vložit energii do něčeho jiného. Vrcholová část si musí vytvořit nový kořenový systém (u téhle rostliny jsou poměrně mohutný) a druhá část musí vytvořit nový stonek, nebo hned několik. Čím hůře rostlina roste tím déle to trvá. Já jí zkracuji jednou za 14 dní až tři týdny.
No totiž se mě stalo že sem to už jednou střihl a pak se rostlinkám moc nedařilo tka se radši ptám
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3 4
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 5695x