Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Množení rostlin

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Množení rostlin 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Množení rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 21:06 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Kocajs
...a tady máš nějaké příbuzné témata:

rybicky.net/forum/hledat/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 21:02 R Muž romant [28001] Re: Kocajs
Ano, tak jak píšeš, je to rozmnožování řízkováním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 21:00 Kocajs – Rostlina
zdravím nevím jestli se to sem hodí ale napíšu to sem, chci se zeptat jetli se tato rostlina rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_cv_splendida dá stříhat? Mám je dlouhé tak bych to třeba střihl nějak v půlce abych toho měl víc.Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 21:39 R Muž vaclav [14889] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: dblazeks
Pokud potřebujete rostlinu namnožit necháte ji co nejvíce narůst a rozřežete na asi 15cm kusy a ty zasadíte. Vrcholové řízky pojedou dál a ty ostatní obrazí. Jakmile získáte dostatek rostlin používají se jen vrcholové řízky a spodní část se vyhazuje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.03.2012 20:16 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: dblazeks
Nejjednodušší způsob jak tyto rostliny množit je metodou řízkování. (Jo a nemyslím tím balení ve strouhance a smažení :-P )

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 20:14 Muž dblazek [16] - Cichlidy
Dobrý den mám cabomba aquatica,Ludwigia mullertii a zajímalo by mě jak se tyto dva druhy dají množit děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.03.2012 18:22 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: CrazyMonkey
Chce to trpělivost. Vybrat toho co nejvíce síťkou a pak vždy po pár dnech vybrat ty, kterých ste si nevšiml. Není to tak těžké. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2012 16:32 CrazyMonkey
dokážem sa niekedy zbaviť žaburinky? už minule som si myslel že som ich všetky vylovil a zase boli naspäť

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 18:25 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: marek21
No tak později bych to větvení oddělil, ale 2 cm to je zatím málo, aspoň teda myslím. Až by měl aspoň do 5 cm tak potom bych ho oddělil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 18:22 Muž marek21 [16] Re: Filip980
zo zaciatku sa uz rozvetvuje na 2 strany a na kazdej je uz asi po 3-4 mensich listov, su to zatial asi take 2 cm dlhe obnoze ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 18:17 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: marek21
Jak je velký? Většinou z těchhle druhů začne růst menší rostlinky z hlavní, které jsem při větší velikosti oddělil a potom jsem měl další anubisy. Jinak o tomhle dělení, o kterém píšeš, jsem neslyšel, v tomhle dělení ti neporadím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 18:11 Muž marek21 [16] – anubias
zdravim

ako sa rozmnozuje anubias barteri var nana ? staci ho rozlamat na polovicu ? este som to neskusal a kedze mam len jeden tak nerad by som ho znicil ... :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2011 19:15 Muž SanelOne [5] - Tetry – Hygrophila costata
Mám v akváriu asi 4 rostlinky Hygrophila costata, které mi rostou závratným tempem. Jedné rostlince vysoké 20cm sem žiletkou uříz nad listem řízek a zasadil. Pozítří tomu bude 14 dní a řízek nekoření a z druhého kousku zatím nový výhonek také nevyrašil. Je to OK?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 12:20 R Muž romant [28001] Re: Speeder
Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 12:18 Muž Speeder [10] Re: romant
Ok, tak ještě počkám, až o něco povyrostou. Normálně si to udělá kořeny ze stonku samo jo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.10.2011 12:17 R Muž romant [28001] Re: Speeder
To co vyrůstá na té fotce jsou nový rostlinky, který se dají odstřihnout a znovu zasadit a máš novou rostlinu, nechal bych je vyrůst více jak 5 cm a posléze odstřihnout . Další mmožnost je zkracování celýho stonku, od spodních patrií, velmi často listy z nedostatku světla opadávají a spodní část se stává nevzhlednou a takto se omlazuje. Prostě se ustřihne tam kde jsou listy a znovu zasadí. Rostliny to nechce sázet moc nahusto, aby světlo mohlo pronikat i k nižším partiím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 12:09 Muž Speeder [10]
Fotka k příspěvku Jak se rozmnožuje ludwigia repens? Je to z těhle nových lístečků, co vyrůstaji nad starýma listama? Jak se to případně odděluje a kdy? Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2011 18:09 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: snehulda007
Bude to OK, porostou Ti oba kusy, ten původní "vyžene" po straně nový vrchol a ten druhý ustřižený vrchol dál poroste. Můžeš ho zasadit do dna nebo nechat jen tak plavat - Egeria není rostlina příliš závislá na kořenech. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2011 17:54 Muž snehulda007 [850] Re: Tudy
Takže když ustřihnu cca 10cm od špičky tak to bude OK? A bude se v tom místě dál rozrůstat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.09.2011 16:22 Muž afinko [27] Re: snehulda007
Fotka k příspěvku Podla mna je to tak

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2011 16:17 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: snehulda007
Stačí když ji nastříháš na cca 4 cm dlouhé kousky, mezi kterými budou alespoň 2 patra listů (to je minimum), raději ale udělej řízky delší.
Nod je myslím to místo na stonku, ze kterého v růžici vyrůstají listy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2011 16:09 Muž snehulda007 [850] – Množení egeria densa
Poradíte mi někdo,prosím, jak správně nařízkovat egerii? V atlasu se píše ,že řízek má být dva nody dlouhý. co je to nod? Nejvíc by mi asi pomoh nějaký jednoduchý nákres.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 21:07 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Mrqička
Asi bych fiknul zatím v půlce a vyzkoušel jak ti půjde řízkování, pokud budeš mít 100% úspěch v zakořeňováni řízků, tak je potom vezmi 2-3cm nade dnem. Postupuj pomalu ne že ostříháš celé akva najednou, až obrazí ostříhaná kyti tak vezmi další. Stříhá se kousek nad listy cca 2-3mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 21:03 Žena Mrqička [0] Re: romant
Aha, tak to udělám. Díky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 20:56 R Muž romant [28001] Re: Mrqička
Ustřihni je v půlce a budeš tam zase nějaký čas mít celoolistěný stonky a až od spodu listy zase schodí, tak to můžeš opakovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 18:28 Žena Mrqička [0] – rozmnožování stonkovek-Myriophyllum aquaticum (stolístek vodní)
Fotka k příspěvku Ahoj,
jsem akvarista začátečník a tak mám možná hloupý dotaz. V atlasu se píše, že se Myriophyllum aquaticum rozmnožuje řízkováním a já nevím, kde to mám ustříhnout. Stonky jsou vysoké 50 cm a zhruba do poloviny holé. Jak vysoko nad substrátem to mám ustříhnout (nade dnem, v půlce nebo jen špičky)?
Díky Mrqička

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 11:59 Žena Linduš [166] Re: romant
jojo, tak nějak. prostě vyrazí z boku, nebo jak to popsat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 09:57 R Muž romant [28001] Re: Designer
Já to chápu tak, že ta původní část se tím přestřižením začne větvit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 09:55 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Anubias - rizkovani
Zdravim. Muze mi prosim nekdo poradit, jak je mysleno u rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_coffeefolia "Rozmnožování: Řízkováním - přestřihnutím oddenku, zadní půlka se rozvětví na 2 a přední část přesadit, pak bude růst dál"?

Mam oddenek asi tak 10cm dlouhy (zhruba), takze ho ostrym nozem rozpulim. Predni cast, tedy tu co se prodluzuje dal a rostou na ni nove listy, si vezmu a zasadim jinam. Tu zadni necham kde je. Ale to rozvetveni zadni pulky na 2 nechapu, prosim, co si mam pod tim predstavit?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2010 23:08 Usine Re: Johan
Fotka k příspěvku Za několik měsíců jsem z takového mrzáka měl dalších 30 rostlin. Jedině ještě počkat, ale je to trochu podezřelé. U jiných echináčů jsem také musel čekat hezkou dobu než vůbec vystrčily jisty, ale ne v tomhle případě.
:-)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2010 22:22 Muž Johan [4955] - Rostliny
Mám už několik měsíců Echinodorus isthmicus a i když je už každá rostlina několikrát větší než při zasazení, žádná nehodila odnož. Četl sem, že velmi často odnožuje a tak by mě zajímalo, jestli se to stalo ještě u někoho popř. co by dělání odnoží mohlo podpořit. ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2010 13:09 Žena l3nka [13] - RostlinyFredy
nechat.. je to normální
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2010 13:04 Fredy – Kořínky
Fotka k příspěvku Zdravím, nechci zakládat nové téma, tak bych se zeptal tu. Dříve jsem měl málo osvětlení a rostliny nerostly. Teť mám 4x36W a rostliny se zbláznily. Na různých se mi objevůjí takovéhle kořínky. Otázka zní: co s nimi, otrhat, nechat, rozmnožit..... Díky za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.11.2009 01:17 Žena Danila [4493] - AmerikaRe: fantuomas
Jé používám starej prasklej nízkej kameňák a ono to i vypadá pěkně, keramika má přírodní vzhled...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.11.2009 00:00 Muž Horác [3943] Re: fantuomas
Já používám misku pro ohřívání jídla v mikrovlnce :o) ... je zdravotně nezávadná, dostatečně pevná atd. ...
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2009 23:09 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: pancéřníček
To neva, ale podelil si sa ;p..už aj špekulujem čo bude vhodné..vidím to na nejaké krabičky od masla, nátierok.. ľahké..praktické..najlepšie priehľadné..hmm yes )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2009 23:02 Muž pancéřníček [168] Re: fantuomas
Já to taky nemám ze svý hlavy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2009 23:00 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: pancéřníček
presne takéto niečo som mal na mysli ..jednoduché ale napadlo by ma to tak po roku premýšľania..:-D
thx p:
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2009 22:57 Muž pancéřníček [168] Re: fantuomas
Tyhle kytky jsou na tohle opravdu prevíti(ale jen pokud se jim daří).Asi nejjednodušší je,je zasadit do nějaké misky nebo jiné vhodné nádoby,aby se nemohla volně šířit po aq.Okraj misky je mírně pod povrchem.Pak zaroste jen obsah v misce a pokud hodí odnož i přes okraj,je to okem viditelné a tudíž rychle řešitelné :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2009 16:33 Muž fantuomas [35] - Rostliny – vallisneria nana a pod. - odnožovanie
..chcem sa spýtať, ako riešite údržbu rastlín ktoré hádžu odnože?? Dnes ma to tak napadlo :) keď si napríklad spravím nové akva..a do jedného kúta dám vallisneriu, tie zväčša začnú kade tade rásť, a keď ich redukujem často rozhrabem dno poprípade ak rastú moc husto vytrhnem aj čo som nechcel a podobne..pr. predtým než som spiralis naposledy redukoval bola naozaj "rozlezená"..je na túto problematiku nejaký sofistikovaný know how ? :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2009 11:04 wobbler Re: Zdenek113
Díky za rady pokusim se stvol echynače přísavkama udržet pod hladinou.A co stím stvolem u Sagittaria subulata?Taky se snažit mít pod hladinou a dalších Sagittaria subulata to začíná vyjíždět taky ... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.04.2009 10:37 Muž Zdenek113 [5] - Jezírkové rybyRe: wobbler
Zdravím..
Co se týká Sagittarie, tak ta někdy opravdu takové listy "pouští".. Tady doporučím klidně zastřihnout. Nic se jí nestane.
Pokud jde o Echinodor, tak se jedná o květní stvol, na kterém se pod vodou budou vytvářet mladé rostlinky. Pokud o ně máš zájem, tak stvol udrž pod hladinou. Pokud ne, tak i zde vezmi do ruky nůžky. Ale svědčí to o dobrých podmínkách pro rostlinku, takže buď rád a zároveň počítej s tím, že tyto květní stvoly asi uvidíš častěji. hop
Co by za to někteří jiní dali.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2009 10:20 Muž Golfer [9] Re: wobbler
No já teda nevím, ale na prvních dvou obrázcích je podle mě Egeria densa, nikoliv Sagittaria subulata...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2009 10:17 Muž filipsi [1297] Re: wobbler
Klidne ustrihnout, je to kvetni stonek. Nebo prisavkami tahnout pod vodou, jestli chces dalsi dcerinne rostliny. Nebo nechat tak a potesit se kvetenim, uz nikam dal utikat moc nebude.
(edit - aaa, uz zbytecne :), moc dlouho jsem varil caj)

A ta prvni fotka vypada jako nejaky zblazneny list od echinodoru, co se rozhodl, ze vyleze ven. Obcas se to stava. Ustrihnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2009 10:02 Muž Yirka [9222] Re: wobbler
Poradit mohu jen s tím co vidím, tedy ty Echinodory. Pokud je hned teď dole ustříhneš, nic se neděje. Pokud je dokážeš udržet pod vodou (přivázané, zatížené atd.) tak z jednotlivých pater stonků vyběhnou lístky a později kořínky dceřinných rostlin. Pokud budou mít kořínky cca 4-5cm, můžeš ustřihnout a sázet či rozdávat. V každém případě počítej s tím, že tyto šlahouny bude rostlina při dobrých podmínkách vyhánět pravidelně.
Nakonec je to u nejznámnějších echinodorů popsáno i zde v atlasech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2009 09:53 wobbler Re: Yirka
Prvni dva obrazky je Sagittaria subulata druhy dva obrazky Echinodorus aschersonianus u obouch potrebuji poradit co stim stonkem ... zachvili se to nevejde do akva :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.04.2009 09:33 Muž Yirka [9222] Re: wobbler
Já tam hlavně nevidím tu šípatku šídlatou (vypadá takto rybicky.net/atlasrostlin/sagittaria_subulata), spíš tam máš nějaký z Echinodorů, kterému vyrůstá šlahoun. Ten povede buďto ke květu nebo na něm v několka patrech vyraší dceřinné rostlinky(což je pravděpodobnější)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2009 09:18 wobbler – Co stím
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj chtěl jsem se zeptat jestli nevíte co stím - Na dvouch Sagittaria subulata mě vyráží celkem tři tyto stonky - co stím : ustřihnout zasadit do dna nebo ustřihnout a vyhodit nebo nechat být?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2008 17:41 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: DavidDizzer
Řízkování (např.): rozdělení lodyhy na více části a zasazení těchto části. (například hygrophyla, limnophila, egerie)
Dělením rhizomu: rozdělení starších trsů na více části, resp. jejich oddenek, nebo rozdělit dlouhý oddenk na více části a ten pak zasadit. (Acorus, Anubias...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2008 17:32 Muž DavidDizzer [26] Re: Johan
a co to řízkování?-postup na řízkování i na Rhizom!? prosím ne

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [3] 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 5695x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2051?od=101