Předřadník a jeho zapojení
Káble 4,7,8 na 1,1m a ostatní jsem nechal 2m. Víc už to nešlo, neměl bych kam dát předřadník.
Paráda. Na kolik jsi to nakonec musel zkrátit?
Díky, díky, díky.
Kabely jsem zkrátil a světlo svítí.
Tak dokonce jen max. 1m ! Možná to opravdu bude ten problém.
Na fotce to jde vidět: "keep wires short"
Co nejkratší? Nepíší tam nějaký přesný max. rozměr? Jestli si dobře vzpomínám, tak při zapojování mýho Osramu tam byl jeden vodič max. 1,2 m !!! Což byl celkem problém, protože mám předřadník taky mimo osvětlení ...
Mám problém. Předřadník Helvar na 2x14-35W T5 jsem připojil na dvě T5 35w trubice podle schématu (viz. fotka). Kombinaci předřadníku a trubic mi doporučili v bbelektro. Po zapojení do sítě se trubice začnou na koncích žhavit (konce zoranžoví). Po té se trubice č.1 na chvilinku rozsvítí a pak obě úplně zhasnou... Když jsem prohodil trubice, tak se zase rozsvítila č.1, takže předpokládám, že trubicí to nebude. Na předřadníku je napsáno, že mám káble mít co nejkratší. Já je mám 2m dlouhé, kvůli umístnění předřadníku do stolku. Nemůže to být tím? Nebo nějakou pojistkou v předřadníku? Nebo zapojením?
Starší reakce
...co je tam "nejasne"?
pripojenie trubice 1,3
a ak to bude plechove? alebo reflektor? tak pripojit "zem"
no ja mam rad ked sa veci robia ako sa maju
v lavo faza -a vypinat fazu...
setri to cas
-mozne problemy atd.
...ved "robme veci lepsie"
Obávám se, že se tu neřeší dotaz tazatele. Potvrzuji, že zapojení funguje jen s jedním drátem na každé straně, jak je nakresleno na předřadnících "VS". Bude to ale dáno konstrukcí konkrétního předřadníku. Ovšem ten Philips má nákres (alespoň co je vidět z obrázku) opravdu nejasný. Googlení moc nepomohlo, protože nachází jiné typy, bohužel se zapojením všech 4. Takže ani já plně nemohu pomoci. Přeji hezký den..
Z hlediska elektricke bezpecnosti nejsou spinacky "vypinac". To, ze se to tak pouziva, to neni problem tech hodin, ale uzivatele.
já taky
Mám je doma. V Česku je norma, která říká, že při pohledu na zásuvku ze předu tak, že kolík je nahoře, tak je fáze v levé dírce. Ale v EU je to prý jen doporučení... Takže tam by to bylo zase naopak.
...uz som to videl
neviem ale ako sa moze takato vec vobec dostat do predaja
Klasická zářivka potřebuje ohřát elektrody (v podstatě každá ta elektroda na konci vypadá jako vlákno žárovky), aby se lépe zapálil elektrický oblouk
...nepotrebuje
K tomu slouží startér, kterej překlene jakoby ty volné vývody na schematu toho předřadníku a tím se rozžhaví
...nic nie je potrebne rozzhavovat...
...pri dostatocne vysokom napeti ziadne zhavenie nie je potrebne...tak isto ani starter....
PS:"zapal" trubicu...vyber starter....a nakresli schemu...2 vyvody mas stale volne
a zhavenie je v podstate len pre rychlejsie zapalenie pri "nizsom" napeti......
Nu asi by to chtělo fázovku a opravdu prověřit jak řekl Jurasek, jestli se Ti tam nevypíná nulák a případně multimetrem, jestli Ti tam neprolejzá jinak šťáva.
Nevím, každopádně veškeré elektrické vedení jde na strop a po zdi, nikde poblíž jiného vedení (jde o závěsné světlo)
Jop, to je taky pravděpodobno.
A nebo spínačky rozepínají nulák.
Přesně tak. Klasická zářivka potřebuje ohřát elektrody (v podstatě každá ta elektroda na konci vypadá jako vlákno žárovky), aby se lépe zapálil elektrický oblouk. K tomu slouží startér, kterej překlene jakoby ty volné vývody na schematu toho předřadníku a tím se rozžhaví. Dík tomu lépe "skáčou" elektrony z jedné stany na druhou (trubice pokaždé blikne - 100x za vteřinu). Elektronické předřadníky pracují na vysoké frekvenci a tam se zapaluje oblouk i bez ohřátí elektrod. ...akorát nedoporučuju na ty volné vývody šahat
Pokud jde o stav chvíli po vypnutí, tak je to běžné u všech zářivek. Pokud se to děje za provozu, tak bych to viděl buď 1. nedalekým zdrojem UV světla, 2. může se stát, že máš špatnej vypínač, 3. že Ti přívodní kabely vedou poblíž např. drátů od filtrace a tím se do nich indukuje napětí, které pak skrze předřadník svítí. Tipnul bych 2. případ kdy ale se nemusí jednat jen o poruchu, ale uvnitř tohoto vypínače jsou kontakty tak blízko, že opět se indukuje určité napětí do vypnutých drátů a opět trochu budou svítit zářivky.
Ještě si dovolím poznámku, když jsem si vyráběl světlo, zapojil jsem EP dle instrukcí. V noci jsem si pak všimnul, že zářivky velmi slabě svítí (bylo možné vidět pouze ve tmě) a docela hlasitě bzučí (dokonce i když byly spínací hodiny vypnuty). Odpojil jsem tedy kabely uzemnění, jelikož jsem se dočetl na stránkách Phillipsu, že ačkoli se to není ideální stav, nevadí to ničemu. Od té doby je to v pohodě
to jen pro případné obdobných potíží
...je to spravne
to su EP so studenym startom...
nepouzivaju zhanenie
No podle schéma pujde jen 1 drát na každej konec zářivky a to mě nepřijde jajo správné a dělat pokus omyl se mě za ty prachy nechce. A forko sem pročítal ale pomoc pro mě nenalezl :(.
Na předřadníku máš to schéma nakresleno tak co ještě chceš kreslit?
A už se to tady ve foru řešilo vícekrát...
Dobrý večer nedávno sem začal konstruovat novou nádrž a zasekl jsem se u osvětlení. Světelná rampa bude tvořena 5x 58W T8 trubice. Z tohoto důvodu jsem nakoupil 3 předřadníky ( 1 solo a dva duální). Bohužel nejsem žádný rozený elektrikář tak bych vás tímto poprosil o nakraslení nějakého lajckého náčrtu " po lopatě kam kerej drát strčit" předem děkuji za pomoc. Foto předřadníku a schémat na nich přikládám.
Starší reakce
Škoda, předřadník už je v popelnici.
Nenapadlo mě ho vyfotit, ale když jsem ho rozebral, tak byl tištěnej spoj v jednom místě úplně spálenej.
no este som nieco nasiel....
k tomu "specialnemu" znaceniu
www.make-my-own-house.com/…
wall bracket pull switch
tak za je to vypinac na stene
a ked ho rozoberes daj sem foto
Rozeber ho a podívej se zespoda jestli není vypálený tištěný spoj. Někdy je tam něco jako pojistka(zeslabený spoj)
preco? si zapajal to S ???
mal si zapojit len privod a trubicu a tak vyskusat
Bohužel to odnesl právě předřadník.
Tak vypínač to asi nebude, protože po zapojení se místo světla ozvala jen rána a vyletěly pojistky...
jasne
zalezi ako to zapoji
ale moze to svietit aj tak ako som napisal...len to uz nebude pre akva
Tyhle světla normálně svítí a vypínají se vypínačem, pouze pokud je vypnut stálý přívod zapínají se jako nouzové osvětlení.
pravdepodobne to bude tak ako pisete...
podla mna ide o "nudzove" osvetlenie a svieti "len" ked vypadne el. -a z baterie...
preto tam bude treba spinac ked to ma svietit aj "bez" baterie
k tomu "zvlastnemu "znaceniu
nie len "S" ale aj 7 a 14 je zaujimave
Vidíš, to mě vůbec nenapadlo, to je docela na nic...
Ale teď mě napadlo, že by to "S" mohlo být "switch" - vypínač. Který by vypl světlo a zároveň nepřešel na záložní zdroj. Je to možný?
EDIT: byls rychlejší s tím vypínačem... každopádně to zítra otestuju.
Třeba to "S" poněkud originálně značí spínač - právě kvůli té baterii. Tady by klasický vypínač na fázi nebyl nic platný.
Asi nezbyde nic jiného než zkusmo zapojit předřadník, svorky 10 a 11 ignorovat a vyzkoušet jak se osvětlení chová. Pokud by i po vypnutí svítilo dál (baterie), pak bych se pomodlil a zkusil na svorky 10 a 11 připojit vypínač.
Podle mě je to led dioda která označuje že je to nouzové osvětlení. Být tam nemusí.
Počítej ale z tím že ti při každém vypnutí bude osvětlení ještě hodinu svítit. Asi bych tam tu baterii nedával.
Když jsem to kupoval, bylo mi řečeno, že ta baterie je na napájení zářivky při výpadku proudu. Že ji udrží na 1 hodinu.
moc jsem to nezkoumal, ale pripada mi, ze ta baterka je na nejake male zalozni osvetleni v pripade vypadku el. a to S je prave to zalozni svetlo, ale jisty si tim nejsem..
Koupil jsem si předřadník s přídavnou baterií. Jenže nevím jak ho zapojit... nevíte někdo co znamená to "S" ve schématu?
Fotky s vyšším rozlišením jsou zde:
05k4r.rajce.idnes.cz/…
Starší reakce
Patice lze kopit prakticky na jakékoliv watáže, ať pouez na jednu zářivku či dvě až dokonce 4, zapojení je u klasických předřadníků naprosto jednoduché, mnohdy je vyobrazeno schéma i na samotných předřadnících, stačí koupit kvalitní klasické např. Osram Quicktronic.
Tomáši, mohl bys mi prosím poslat elektrické schéma zapojení toho Osramu 2x24? Já si ho asi pořídím, ale později, zatím bych však připravil patice na krytu. Předem díky.
Dimi
Pokud tomu dobre rozumim, ten predradnik lze pouzit i pro dve T5 zarivky 14W. To bych rad pouzil na vyrobu krytu pro jedno sve akvarko, akorat se mi nelibi, ze kdyz si dam vyhledat zarivky 14w, tak mi to najde jen same reptilGLO apod. Vyrabeji se vubec u nas nejake ty 14W T5 zarivky? Napr. v nabidce Osramu T5 hight output je nevidim.
no ono jsou i levnejsi prodejny
napr u meho na strankach co jsis nasel a tam kde jsem to kupoval ja, rozdil ve stovkach.
Ktem stmivatelnim asi nic nereknu, aspon ne ted, musel bych se podivat a to ted nemuzu
www.e-light.cz/…
objednavka.elfetex.cz/…
Ja kdyz jsem vymyslel svetlo, studoval jsem katalog vyrabenych predradniku a trubic.
Treba se tam doctes co jsou zac ty stmivatelne. Co vsechno je ktomu potreba aby to fungovalo.
www.osram.cz/…
www.osram.cz/… Tady jsem našel levnější Osram
www.bbelektro.cz/… - asi si ho pořídím
Kluci neporadíte mi ještě prosím jak ty předřadníky hezky uspořádat v nějaké krabici nebo jak? Do krytu se totiž již nevejdou a musí být venku. Máte nějaké nápady?
Dimi
Ahoj, na netu jsem našel tenhle
www.e-light.cz/… za 1315,-Kč dokonce s funkci stmíváni. Jak toto funguje? A jenom dva takové předřadníky za 2000,- to je už pěkně drahé. Na toto akvárko jsem investoval už strašně moc
ja si koupil osramacky quicktronic (2X14/24/21/39) a dle scheamtu by mohl umet napajet jen jednu trubici. Taky jsem to chvilkove zkusil a slo to, ale zda je to vhodne provozovat i dlouhodobe nevim a zatim mi ktomu nikde, nikdo neumel nic presnejsiho rict
vzhledem k tomu, ze uz tech 400Kc pripada kolegovi hodne tak jsem mu osramy ani nenavrhoval - zvlast dva
jinak souhlasim - naprosto se nevyplati dle meho o par desitek korun levnejsi predradniky, vyrobene mnohem osizenejsi technologii
co tak zainvestovat o pár stovek více do EP od osrmamu, je to špička a má zpětnou vazbu. Hlídá trubice.
Jinak nelze vypínat trubky zvlášť, jsou zapojeny částečně do série.
ahoj, obavam se ze odpinat zarivky z predradniku nelze - netvrdim ze neco takoveho neexistuje, ale slusne predradniky to vyhodnoti jako chybu a dokonce se vypnou
budes si muset koupit 2ks predradniku - ber to ale i jako pozitivum v tom, ze kdyz ti jeden klekne tak muzes dal svitit - kdyz ti klekne ten ctyrnasobnej tak nesvitis vubec
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14709x