Předřadník a jeho zapojení
Ahojte, odišla mi trubica, tak som uvažoval že možno nastal čas pre generálku cca 10 ročnej lampy a nasadenie elektronického predradníka. Je to obyčajné stropné svietidlo philips na 2ks T8 trubíc 120cm / 36W. Dlhšie ho používam len s jedinou trubicou (akvárium je bez rastlín).
Vnútri sú montážne otvory do ktorých by presne zapadol predradník Philips (má rozmer 265mm, Osramy majú 350mm) ale keďže dva elektronické predradníky tam nezmestím, pozeral som na modely pre 2 trubice, napr. Philips HF-P 236 III:
download.p4c.philips.com/…
Keď sa pozriete na schému zapojenia v tomto PDF, bude takýto predradník fungovať aj s jedinou trubicou alebo musia byť osadené vždy obidve? Ak nie, existujú predradníky pre 2 trubice ktoré môžu fungovať s jednou aj obidvomi?
Vopred ďakujem za pomoc!
Starší reakce
Áno.(no nevidel som to tvoje osvetlenie,tak sa musíš mrknúť sám)
Děkuji, a startér je tam stejný jako na běžné zářivky u světel?
občas stačí rozdělat a podotahovat všechny šroubky který to drží pohromadě...
Tak to tam nebudeš mať predradník.Máš tam tlmivku,štartér.Niekedy pomôže otočenie trubice prípadne vymeň štartér.Je to komponent za pár drobných a kúpiš kdekoľvek v elektre či eshope.
Dobrý večer, mám na 60l akváriu plastový kryt s instalovanou zářivkou 15W. Po rosvícení ale pod deklem něco docela nahlas jakoby vrčí, nebo zvuk jakoby jiskřilo. Nějaký nápad co to může být, nebo jak to opravit?
Děkuji

Starší reakce
Pre bezpečnosť-kostra,uzemnenie.
tak jo hlavne ze to sviti ..ten prvni bych reklamoval .
Takze jsem zkusil jeste druhy predradnik a ten funguje. Zapojeni je bez ctvrteho kabelu (tzn. ctvrty kabel je nezapojeny). Prvni predradnik jsem asi upekl nebo byl vadny. Dekuji za rady a pomoc a preji pekny vecer
v nejhorsim vypadne jistic..
Asi to je nejlogictejsi reseni, vyzkousim to a dam vedet.
tak jedine ten 4 vodic zkusit spojit s kostrou ( kolik na zasuvce) jinak si zapojeni nedovedu vysvetlit ..koukal jsem i na netu na PDF soubory od vyrobce a zapojeni je tam stejne jako tady co jste vlozil.
Dekuji za odpoved. Zkousel jsem to bez zapojeneho ctvrteho vodice, ale zarivka nesviti. Takze jsem se pak zkousel divat na zapojeni jinych predradniku a ty maji vzdy ctyri svorky na vystupu. Rakl bych, ze i ctvrty kabel musi byt zapojeny, ale nejsem odbornik, tak tezko rict
ja jsem to pochopil tak ze 4 vodic ze zarivky neni potreba nikam zapojit ..
0 21.04.2012 16:56 Vojta – Zapojení Philips HF-Basic 158 TL-D

Pořídil jsem si předřadniky Philips HF-Basic 158 TL-D EII a nejsem moudrý ze schematu zapojení. Předřadník má tři svorky na vstupu a tři svorky na výstupu. Netuším, kam zapojit čtvtý kabel z patice zářivky. Neznáte nahodou někdo řešení ? Přikladám schema zapojení předřadniku.
Díky za odpověď mězi tím jsem to nějak zapojil já a svítí to až silně abych tam pak neupálil ryby

ale kytky by měli začít konečně růst. Teď to jdu nějak namontovat na kryt ( na zadní stranu tam kde se to nesetká s vodou a aby to nebylo vidět, použiju ty matice jak si říkal )

Pár matic bude stačit.
do svorek 1 a 2 zapojíš pravou stranu první trubce
do svorek 6 a 7 zapojíš pravou stranu druhé trubce
do svorek 3 a 4 zapojíš levou stranu první trubce
do svorek 4 a 5 zapojíš levou stranu druhé trubce
přívod 230 v zapojíš na druhou stranu předřadníku, měly by tam být 3 svorky označené
L fázový vodič černý nebo hnědý
N nullák modrý
zem zelenožlutý

Vzduchovej prostor? To abych mezi krytem a převodníkem udělal místo? Tam bych mohl dát nějaké matice že? A posílám foto
Na předřadníku je zapojení většinou nakreslené pokud tomu nerozumíš hodila by se jeho fotka. Nedávej pod něj určitě žádné dřevo. Stačí vzduchová mezera.

Starší reakce
To je normální. Trubice je po rozsvícení uprostřed temnější a postupně se rozsvěcuje až září po celé délce stejně

Tak jsem to zvládnul na první pokus - málem jsem z toho světla oslepl.
Všiml jsem si, že zářivka 840 se rozsvícela postupně od obou konců směrem ku středu trubice a ta 830ka o cosi méně. Je to běžné, takové postupné žhavení, nebo mi prodali nějaký zmetek?
Starší reakce
Je tam i ukázka jak máš správně odizolovat vodič aby ti držel ve svorkách.

Je to tak - je to totéž. Takže díky za radu.
ten samý , jinou watáž , mám taky , ale mám s boku ( první foto ) ještě dirky na dráty , které se jen nastrčí , ven se musí lehce vykroutit

Aha - říkám koukám na to jako pako.

blbě se to poznává , červeně zatlačit šroubovákem a modrý je drát , dej sem obrázek celého předřadníku

...to nevypadá na to že bych tam měl strčit šroubovák - asi jen opravdu vsunout.
měla by tam být mezera na šroubovák , kterým uvoníš pérko a vsuneš drát , teoreticky by tam šel ten drát nasunout bez uvolnění pérka , ale ven už musíš pérko uvolnit , zkus to vyfotit ze shora , ono to bude možná ještě jinak , neodizolovaný drát tam zatlačíš a ono se to zařízne

Ahoj všem elektrice znalým. Přicházím pro vás s poměrně jednoduchým dotazem. Na fotce je předřadník co jsem koupil a otázka zní: jak tam uchytím vodiče do těch štěrbin? To se prodávají nějaké koncovky na vodiče a pak se tam zasunou? Předpokládám, že pájení je blbost... nebo ne? Děkuji za odpověď. Nebo fakt jen zasunout?
Starší reakce
Jenže náhoda je blbec a stát se může defakto cokoliv. Nicméně pokud si to dělá člověk sám pro sebe, tak chuj s tím, ale dělat to pro někoho, tak se to pokusím udělat co nejlépe. O chrániči se zmíním, ale upravovat rozváděč nehodlám

kazdy kto nieco vyraba,preraba,konstruuje,upravuje......musi vediet co si moze dovolit
preto to neriesim

Když už se tu tak bavíme. Kdo máte zásuvku kterou napájíte světla a další věci u akvárii zapojenou přes chránič? Co kovové konstrukce stojanů jsou pospojeny a přizeměny? V dřevěném krytu by měl být předřadník i těleso zářivky na nehořlavé podložce třeba lignátu
Nezemní se zdroj světla, ale zemní se svítidlo, přesněji jeho kovové části. Ještě záleží zda-li je to spotřebič třídy 0,1,2,3 (nula se u nás nesmí používat). Svítidla pokud jsou z kovu, tak se kovová část zemní. Pokud předřadník uzemní, rozhodně nic nezkazí. Bylo by to lepší.
...moc sa to "nafukuje"
proste ak sa da? tak uzemnit -a ak neda neuzemnit...
"usporka" tiez nie je uzemnena...a koho to trapi?

Jak to tu tak ctu, tak jsem rad ze jsem si priplatil za hezky osram v plechovem pouzdre, pripojeny 3 zilovym kabelem se zemnicim vodicem

Alespoň ten předřadník jestli má nějakou svorku.
Mno plechovy kryt neni, je plastovy, ted si nechavam delat od truhlare dreveny, tam to ale taky moc neuzemnim

Teda ale že nemá uzemění, to je pakárna. To bych Jestli to má plechovej kryt, tak bych ho dodělal. Jinak gratuluju, to značení bylo fakt taky katastrofální, tak je dobře že jste to ty i předřadník přežili

Kondenzátor. To je ale potvora co

Mno pak nepocitam samozrejme jeste to, ze v tom predradniku se drzi jeste nejakou dobu stava a kdyz ho vemes do ruky, tak to samozrejme jeste pekne brni, ale to sem nepocital

Aspoň odemě malá odměna za šikovnost. 4 rány od jedné šnůry... to je docela slušné. Ja ranu nedostal už dlouho. Asi to bude tím, že elektrikářskou už moc nedělám. Hlavně že jsi přežil a svítíš.
...no hlavne ze zijes

F1 a F1´ na jednu stranu + F2 a F2´ na druhou stranu, L a N 230V, chyb bylo nekolik, kdyz to vezmu od zacatku:
Nebyla poradne videt ani jedna F1
Spatny kontakt v objimce (je lepsi ji otevrit a kabel v ni "zaseknout")
Spatna privodni snura (puvodne s vypinacem, ale ten se ukazal jako spatny)
Moje blbost, nepozornost a roztekanost, kdy jsem proste obe F1 prehledl
EDIT: Odměnou za tu roztěkanost, nepozornost a zbrklost byly 4 zasahy na napajeci snury

Fotečka, schémátka nebo popis kde byla chyba nechceš uvést? Ať se taky poučíme ?

Presne tento predradnik jsem predevcirem kamaradovi zapojoval. Tak jak uvadis F1 a F1´ na jednu stranu + F2 a F2´ na druhou stranu a normalne funguje. Zapojeni N a L je jedno, jelikoz stejne mas asi jen dvojlinku do zasuvky.
Spis uz jsi ho temi svymi pokusi odpalil
Edit: tak vidim, ze nakonec se ti to povedlo

Joo hoši svítí to, po napínavém, tříhodinovém boji se nám to povedlo, bylo tu moc okolností, které hráli proti nám.

nicmémě povedlo se to, takže je to paráda, dkuju za pomoc, jsem teď zase o něco chytřejší

Tady
fyzweb.cz/… není zapojení s předřadníkem, ale staré zapojení se startérem pokud sis toho neráčil všimnout. Tragette zkus sehnat buď tlumivku a startér a zapojit to postaru, nebo sežeň další předřadník a zapojuj krok za krom, drátek po drátku. Klidně si i škrtej na schématu dráty, které jsi již zapojil. Ono na tomto zapojení by nemělo být teoreticky co zmršit. Aspoň teda pro elektrikáře (ale i to by se člověk divil) nebo pro člověka, který má alespoň průměrnou inteligenci. Věřím, že to zvládneš.
Přidat reakci
1 ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14709x