Předřadník a jeho zapojení
Pro domácí,osobní použití,bych si s tímhle zákazem vůbec nelámal hlavu.

Jsem hledal a zjistil, že pocínování je již zakázané.
svetelektro.com/…
Jinak ok, koupím ten předřadník a pro ty dutinky si když tak skočím i s kabelem do elektra.
zbytečně bych to nekomplikoval. Ustřihni, odizoluj, jak bylo řečeno a případně pocínuj aby se to netřepilo, přišroubuj do svorkovnic a je hotovo. Pro zkušeného je to práce na 5 minut. Tak to někomu dej ať ti to udělá.
Ta dutinka není nutná. Jinak změř odizolovaný vodič a na základní škole se učí vzoreček pro výpočet obsahu (Pí*r na druhou)
A jak zjistím průměr vodiče? Nakonec to není tak snadný, jak se mi zdálo

Posuvným měřítkem jsem vzal, že má ten jeden drát v izolaci 1,5mm, ale kolik je to mm2 fakt nevím, abych mohl vybrat správnou dutinku.
Vadí. Musíš u toho hnědého ty měděné drátky co čouhají z izolace ustřihnout a odizolovat kousek dál. Správně by na slaněný takto zkrácený vodič měla ještě přijít dutinka, velikosti podle průřezu vodiče.
www.gme.cz/…
Fajn, musel jsem se zeptat

No a nebude vadit, že jsou některé dráty takto obnažené? Viz foto. Ono se to při tom nandávání a vyndávání vytrhalo, ale fungovalo to. Jen jestli mi třeba ten předřadník neshořel kvůli tomu.
jasně že můžeš ty kabely použít ...
Jiné je no, ale hlavně, aby mi tam pasovaly ty kabely. (V každém kabelu je hnědý a modrý drát.) Se schématem bych se už nějak popral. Asi se ptám na blbost, ale člověk si nemůže být nikdy jistý

Zapojení je trochu jiné takže to budeš muset trochu předělat.

Zdravím, tak jsem tu zas. Minulý předřadník mi dnes vyhořel/vybouchl, takže jsem přišel o nějakou tisícovku, ale zbyly mi od něj kabely a nový předřadník taky 2*24 (na T5) se dá koupit za 300 Kč (bez těch kabelů atd.), takže by mě zajímalo, jestli by na ten nový šly napojit kabely ze starého. Tu je fotka toho starého
oi58.tinypic.com/… a tady je ten u kterého zvažuji koupi.
www.elektro-paloucek.cz/…
Tam jsem se ptal, ale nevědí.
Starší reakce
On vyboj v plynu (v zarivce) se s proudem moc nemaze, protece tim co fyzikalne lze, a musi se to tedy necim omezit. Tenhle ukol driv plnily indukcnosti, dnes se o to staraji elektronicke predradniky. Ovsem pokud takovy predradnik pocita s necim a ty mu das neco jineho (jsou i inteligentni, ktere jsou pro vic ruznych zarivek, ovsem pak je to na nich uvedeno), nemuzes cekat nic dobreho.
Rekl bych ze to bude jadro pudla kdyz to je staveno pro 80W tak tam nebudu davat 25W !!
Nevim ted presne jak to funguje ale odhaduji ze 80W pouziva vetsi proudy a napeti pro startovani coz u 25W zarivky neni treba a tim se pretizil defato dostal do skratu. Jestli si to dobre vykladam jakto funguje.
Hmm zapojil som to teda takto, no po chvíli začal ísť z predradníka biely dym, no žiarivka stále svietila. Môže to byť tým, že mám predradník 1x80w a zapojil som tam žarivku 25w, alebo je chyba v predradníku samotnom?
Jestli kabel A je jedna strana zarivky a kabel B druha strana zarivky tak barevne je touplne jedno. Ber to tak jako ze kazda strana zarivkz je klasicka zarovka s vlaknem - to znamena ze pri prehozeni kabelu je vysledek stale stejny.
Proste piny 1-2 jedna strana a piny 3-4druha strana tak jak to mas na obrazku
PS: pokud bys to chtel mit koser tak vsechny by mneli byt cerne :o)))
0 18.05.2015 16:57 Lord007 – zapojenie predradníka

Čaute, chcem si spraviť nové osvetlenie na akvárium a tak som si objednal súčiastky, no nejak to neviem zapojiť Potreboval by som od vás radu, ako mám zapojiť elektornický predradník (viď. obrázok). A, B sú vodiče k pätici na žiarivku T5. Ja by som to zapojil nasledovne:
A: pin 1, hnedý
pin 2, modrý
B: pin 3, modrý
pin 4, hnedý
Je to takto správne? Pripadne ma opravte. Za vaše rady vopred ďakujem.
Starší reakce
Zapojeni snury jsem zapomel, tak jeste dodam, ze nektere predradniky maji oznaceni u dvou svorek vlnovkou a u jedne kostru, takze pak je jedno ktera vlnovka je modry a ktera hnedy.
Fázový (hnědý nebo černý) na L, (modrý) na N a (zelenožlutý) na kostru.

Neboj, to pujde a snadneji nez si myslis.
Na predradniku je schema zapojeni. Jiste na tom zapojeni poznavas dve trubice a ty maji na konci vlakno, to je ten obloucek na kazde strane uvnitr znazorneni zarivky. A z toho obloucku vedou dva spoje, to jsou ty dva draty, co vedou k patici. Takze budeme brat jednu patici za druhou (jeden obloucek na zarivce za druhym) a davat patice kam patri. Ze te kazde jedne patici vzajemne prohodis ty jeji dva draty, to je fuk ktery je ktery, ty dva vyvody vedle sebe na konci zarivky jsou propojeny vlaknem, je jedno ktery je ktery.
Takze mrknes na prvni obloucek, jedes po nakreslenych spojich a zapojis patici do svorek, kde ten spoj konci. A totez se vsemi. Kdyz je spoj rozvetveny do dvou patic, tak prijde drat od obou do stejne svorky.
Starší reakce
Aha, takže jeden vodič z jednoho konce do dvojky a jeden vodič z druhého do šestky a hotovo? A je jedno, jaký vyberu? Děkuji za radu

ololo, tak to pardon za moje poznámky, s tímhle zapojením jsem se nesetkala, měla jsem za to, že musí být zapojený vždy všechny vývody
"Divné" je to preto lebo je to predradník zo studeným šatartom (nepoužíva predžhavenie).Preto tam stačí jeden prívod ako piše vaaclav.
Ten druhý vodič od každého konce trubice zaslep (dobře zaizoluj) a zapoj podle obrázku.

No dva kabely do stejné dírky to je na té fotce s tím samým předřadníkem, jako mám já... Někde v první polovině té diskuze na fotce...
Možná zkus nejdřív zapojit jen ty dva podle schématu, to by se nic stát nemělo, přinejhorším to nesepne. Pokud to nevyjde, tak bych to zkusila do těch 1,2 a 6,7. Dva kabely do jedný zdířky asi ne.
Aha. Tak to vypadá, že mám dva dráty narvat do jedné díry. To jsem zvědavá, jak se mi to povede
Moc dík - asi neumím hledat a nikde jsem nic pořádného nenašla...
... no.. maximálně vyhodím pojistky

Podle mě je to schéma divný, měly by být zapojený všechny vývody ze zářivky. Našla jsem toto:
www.aqua-univers.com/… ale neumím francouzsky

Nicméně podle obrázku dole jsou u typu Elxd a Elxc zapojeny vývody na 1,2 a 6,7. Nechápu, proč to není stejně i u Elxc.
Starší reakce
souhlasím
uvidíme co napíše kolega
Jeste by to mohly delat extremne dlouhe privody k trubicim, ale vetsinou to snese i co je pres doporuceni

.
ještě zkus proměřit dráty. Mě se.už stalo, že patice měli přerušeny kontakt.
zkus trubice mezi sebou prohodit
0 31.08.2013 10:38 Tom Mám koupené 2 předřadníky OSRAM QUICKTRONIC QTP5 2x24-39. U obou mám stejný problém - po zapojení svítí vždy jen jedna zářivka. Druhá vždy na jednom konci asi sekundu jenom blikne, ale nerozsvítí se. Netuší někdo, v čem může být problém? Zapojené to mám podle schematu dobře.
Starší reakce
ze shora se tlačí a tím že zatlačíš uvolníš pružinku , uvolněná pružinka ti vytvoří otvor do kterého strčíš vodič , když pružinku pustíš tak ti "zaklíní" vodič v otvoru a tudíž nejde vytáhnout. jak koukám na tu fotku tak tam máš takovou vidlici , nad ní se tlačí a pod ní se strká vodič , pravé dva kontakty už máš poničené

Dokážete mi někdo poradit s tím předřadníkem OSRAM. Dle tohoto se má uvnitř zatlačit, když jsem to udělal, tak se to protlačilo dovnitř a kabel tam stejně zastrčit nejde.
Do té malé dirky musím nacpat dvě koncovky kabelu. Já ten předřadník fakt nechápu a nedokážu ty kabely do toho dostat. Díky moc.
Starší reakce
kupoval jsem to v akvaristickém velkoobchodu v polsku, tak telefon radši ne

pochybuju že by pochopili co po nich chcu

ale zkusil jsem jim napsat mejl, tak uvidime
No, sic nějakou tu zkušenost mám, ale nejsem odborník a sám za sebe bych to riskl

ale co takhle vzít telefon a zeptat se přímo prodejce?
jj, je to kupované jako sada, ale jednotlivé komponenty mi dávala dohromady slečna co mi to prodávala. Tak jestli se nespletla. A když jsem se díval na netu, tak stejný vyrobce prodává pro PL-L předřadník jiného typu a ten co mám já má v kategorii pro T8. Tak mám strach to zapojovat, abych to nějak nepokazil.
Pokud je to kompletní sada prodávaná pro PL-L tak asi není co řešit. PL-L nebo T8, zářivky jsou to v obou případech, byť v jiném provedení. Důležité je, aby hodnoty odpovídaly.

0 18.02.2013 11:51 roberto Ahoj, koupil jsem sadu osvětlení PL-L, která obsahovala el. předřaník, patice a kabeláž. Doma jsem zkoumal předřadník a je na něm napsané pro typ lampy T8. Dali mi špatný předřadník, nebo je použitelný i pro zářivky PL-L??? číselné hodnoty na předřadníku odpovídají
Starší reakce
Jenom doplním - elektronické předřadníky lze používat pouze pro deklarovaný typ a jmenovitý příkon trubice, pro který je určen. Tj. na EP T5 1x24W lze použít pouze jednu T5 trubici 24W, nic jiného. Jsou ovšem předřadníky s rozsahem třeba 24-39W, které jsou ale konstrukčně přizpůsobené pro provoz všech zářivek daného typu v udaném rozmezí.
Ahoj, podľa toho čo som ja zistil, tak to, či bude použiteľný dvojžiarivkový predradník s jednou žiarivkou závisí od modelu - zdá sa že ten Sinecan a Kanlux by to mal dokázať.
Regulácia jasu (stmievanie) sa dá robiť iba s predradníkmi ktoré sú na to určené (sú drahšie) a tie ktoré som dnes pozeral dokázali regulovať jas od 1% do 100% privedením vstupného napätia na regulačný pin od 1 do 10V. Najskôr sa mi tá myšlienka páčila ale potom som to vzdal takže som to ďalej neskúmal.
0 16.05.2012 23:43 termixnator Ahoj chtel bych se zeptat mam akva osviceny 2x18W a chtel bych sem tam jednu zarivku vypnou zatim pouzivam tlumivku ktera dost topi tak bych chtel prejit na predradnik co sem precet tak vsude pisou ze predradnik 2x18W nemuze fungovat jen s jednou zarivkou v dobe kdy by byla druha vypla takze to chce sehnat 2 predradniky ze ? nebo se pletu ? potom by me zajimalo jestli lze pouzit predradniky s vetsi Watazi napriklad 36W predraddnik na 18W zarivku jestli se zkrati zivotnost zarivky nebo predradniku ? protoze sehnatelny jsou spise predradniky s vetsi Watazi... a posledni vec co me zajima je jestli jse daji regulovat vsechny druhy predradniku nebo jen nake specialni a jak se to dela ze by regulace vstupniho napeti napriklad triakem nebo PWR ?
Vďaka za info. Podľa toho čo som večer bol schopný nájsť, tak SINECAN a Kanlux by mali byť schopné fungovať aj s jednou trubicou, ten Philips HF-P nie. Bohužiaľ tie rozmery Sinecan/Kanlux mi nepasujú... budem musieť premyslieť či navŕtam iný úchyt pre Sinecan/Kanlux 2x36, alebo zoberiem Philips 1x36...
Vďaka za rady!

Tento je paralel...
ale ci to posvieti iba z jednou? - neviem...
Ahoj, vďaka za reakciu. Chápem, že musí byť označený 2x36 - ako som písal, z dôvodu že mi tam rozmerovo vôjde len jeden, som pozeral práve 2x36 namiesto 2ks 1x36. Čo mi nie je jasné je to, či ten 2x36 (hlavne ten konkrétny HF-P 236 TL-D III) bude fungovať IBA s dvomi trubicami alebo aj s jednou.
Podľa tej schémy mám pocit, že skôr nebude (t.j. budú musieť byť vždy dve) ale bol by som rád ak by to vedel niekto skúsenejší potvrdiť. Pri pohľade na schému niektorých predradníkov OSRAM sa mi zdá, že tam boli trubice zapojené paralelne, ale OSRAM mi zase nepasujú do montážnych otvorov...

ss

Predradníky sa robievajú pre konkrétne wattáže.Ak chceš aby ti svietila 1 alebo aj obe tak musíš zháňať predradník na T8 1x36watt, 2x36watt.
Ak má predradník uvedené len 1x36watt tak zapájanie dvoch by mohol byť problém.

Přidat reakci
1 ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14709x