Proudění vody v akváriu
Pokud nečeříš moc hladinu tak to vyhánění co2 není o moc větší než je normální únik. Smyslem je aby se co2 dostalo všude a nabyly mrtvé zóny.

Proč se doporučuje "silný proud" v akváriích s CO2 jsem nějak nepobral, protože ten silný proud - turbulence kapaliny - ten CO2 zase vyhání z vody.

Silný proud se doporučuje u akvárií s CO2, v klasických low-tech tak silný proud nemá smysl. Úplně mrtvé zóny v akváriu nebudou protože se voda trochu míchá i rozdílnou teplotou u dna a na hladině.

A co třeba pár kapek Acriflavinu a "vybádat" jak to proudění proudí? Všeobecně se velmi přeceňuje-ve smyslu "čím větší proudění, tím víc addddidas". Ideální u rostlinného akvária je ale velmi mírné, pokud možno "laminární" proudění nad celým profilem dna, čehož nemusí být úplně snadné dosáhnout. Možností, jak se o to pokusit, je řada, např. regulovatelná proudová čerpadla nebo nějaká rafinovaná konstrukce vtoků a výtoků filtrů. V úvahu je samozřejmě nutné vzít i druh ryb a jejich životní podmínky.
Jsou rybky a rybky. Některé mají rády klidnou hladinu a jiné zase bystřinu či potok. To je spíše dotaz a studium k druhům rybek chovaných v akváriích.

Jasně, proto se ujišťuju, že není nezbytné tohle řešit třeba proudovým čerpadlem. Ale jak to tak vypadá, je to vlastně jen na mně.
Takže na tato místa se stojatou vodou nano rybky a krevetky zdravotně nijak nedoplácejí? Abys pochopil, asi se opakuju, ale raději se hloupě zeptám, než něco pokazit a pak brečet nad úhyny rybek.
Myslím, že kompletní plnohodnotné proudění vody v akváriu kde nebudou žádná hluchá místa půjde udělat velmi těžko a složitě. Dekorace, kořeny, kameny, ale nakonec i rostlinstvo budou vždy nějakým způsobem bránit proudění vody v akváriu.

zelenakapusta napsala:Je potřeba tohle v akváriu řešit? Mám na mysli to, jestli je potřeba zajišťovat proudění vody v celém objemu akvária? Samozřejmě že to nutně potřeba není, pokud na tom z nějakého důvodu akvarista netrvá.

I rybky uvítají občas někde klidný kout.
To jistě, ale já mám filtry ve všech akváriích, takže mě zajímá problematika okolo cirkulace a proudění vody v akváriu, ne jak se to se stojatou vodou.
Ahoj,
Protože se snažím o co nejlepší podmínky v rámci možností, tak jsem se začala zajímat i o cirkulaci vody v akváriu.
Dočetla jsem se, že klasické filtry vytvářejí proudění vody jen v určité výšce a v akváriu zůstávají "mrtvá" místa bez pohybu.
Logicky vzato je i toto normální, ani v přírodě se nepohybuje celá masa vody.
Je potřeba tohle v akváriu řešit? Mám na mysli to, jestli je potřeba zajišťovat proudění vody v celém objemu akvária?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 6x