Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Netradiční chovanci jezírek

 

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Netradiční chovanci jezírek
Jezírka a rybníčky jsou okrasou všech zahrad, nicméně v nich nemusíme chovat pouze koi kapry, ale za určitých podmínek i bezobratlé exotických zemí. Je několik raků, krevet, škeblí a šneků, které známe z akvárií, i ty je možné chovat celoročně v nevytápěném jezírku. Tato problematika je z mého pohledu velmi zajímavá ale málo diskutovaná, určitě se nás takových najde více, kdo si s chutí na toto téma popovídá, vymění si informace, popřípadě zkušenosti. Poprosil jsem o založení tématu.
LubošJedlinský
Podobná témata: Akvarijní ryby v jezírku - https://rybicky.net/forum/17742
Ryby do jezírka - https://rybicky.net/forum/7210
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 17:55 Žena lenkalor [580] Re: 0
docplayer.cz/…
Našla jsem toto, je to dlouhé, ale je tam popsán proces úpravy právní ochrany proti invazivním druhům a pod.
Tím neříkám, že souhlasím s tím, že v rámci jednotné Evropy mají platit stejné podmínky ochrany bez ohledu na klimatické podmínky jednotlivých států.
OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 17:35 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: tramtra
Ne OT. Takováto reakce je jen snaha vyhnout se podat přímou odpověď na danou otázku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.01.2021 17:17 Žena tramtra [3202] Re: 0
(OT, jestli je potřeba) Myslím, že všechny reakce, co zde jsou, jen narovnávaly RAKovu domněnku, že medůzky jsou u nás chráněny. Víc v tom nevidím, nikde nezaznělo, že by byly samotné nebo obecně jejich výskyt nebezpečný. Nebo Vy máte z reakcí tady jiný dojem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 17:01 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: afc1886, PaDa, tramtra
Hm, takže i takové bludné balvany, které sem v glaciálu přitlačily ledovce, i úrodné spraše, co sem navály dávné větry, jsou nebezpeční přivandrovalci.

No dobře.

Vy - všichni vzdělaní učenci, mám na vás neandrtálskou otázku -

- Od jakého konkrétního data se vše živé, případně i neživé, protože i kameny se dokážou pohybovat, růst a množit se, včetně tedy i člověka, rozděluje na původní stálé a nepůvodní invazivní.

Prosím každou osobu, která se k tomu označení vyjadřovala, nebo to kterákoliv další ví, aby podala své vlastní osvícené vysvětlení. Děkuji.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2021 16:00 R Muž afc1886 [14685] Re: tramtra
Je to invazivní druh. ziva.avcr.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.01.2021 14:58 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: LubošJedlinský
Jeden ze zmapovaných výskytů medůzky.
www.researchgate.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.01.2021 14:16 Žena tramtra [3202] Re: rak
Jestli myslíš medůzky, taky si myslím, že nejsou chráněné, je to spíš invazivní zavlečený druh. U nás v lomu (Výkleky) jsou taky, poprvé ji tu viděli kolem roku 2008, tenkrát jich bylo pár, ale čím bývají léta teplejší, tím víc se jich objevuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 14:05 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: rak
myslím že chráněná není, nespadá mezi původní živočichy i když je stálá desítky let, první zmínky o ní tuším jsem četl někdy okolo roku 1900?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 13:59 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: LubošJedlinský
Jen pozor na že je asi chráněná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.01.2021 12:01 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku možná že by se dala ve velmi hlubokém jezírku udržet i medúzka sladkovodní Craspedacusta sowerbii, která se v ČR vyskytuje, v akváriu je neudržitelná, já ji udržel na živu něco přes týden, potřebuje chladnější vodu, rozmnožuje se když teplota stoupne nad 20stupňů, nicméně většinou se u nás vyskytuje pouze jedno pohlaví, velmi vzácně pohlaví dvě, avšak se dokáže množit dělením ve stadiu polypu, jako polyp přečkává i studené zimy a začne se vyvíjet až když má voda vhodnou teplotu k tomuto účelu, pokud by v jezírku nebyli ryby, popřípadě jen velmi maličké ryby mohla by v chladnější hlubší vodě přežít, nicméně bych to bral spíše jako test s tím že se nejspíš nepovede ale stálo by to za zjištění, já tuto možnost nemám, mám malá a poměrně mělká jezírka, přikládám pár fotek, které jsem udělal v mém akváriu.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 07:29 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: GeXeS
Ono to v polodivoké podobě při napodobení podmínek v řece, je plně reálné.

Dokážou se úspěšně zabydlet i ve zregulovaném a vybetonovaném toku - kanálu s čistou proudící vodou a zpevněným podkladem -

- youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2021 02:10 Muž GeXeS [67] Re: 0
To je tedy smutné s těmi zubovci; představa, že by člověk mohl tyhle krasavce množit a doplňovat jimi přírodní populace, je lákavá...
Žábronožky i listonozi jsou parádní, já se s nimi ještě v přírodě nesetkal, snad se někdy zadaří. Díky za fotky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.01.2021 01:05 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ono se toho dá v jezírkových "loužích" chovat mnohem víc, třeba různé druhy škeblovek, lasturnatek, listonohů a sladkovodních žábronožek z mírného i teplejšího podnebního pásma.

Choval jsem víc druhů žábronožek , jarní i letní listonohy, škeblovky, vznášivky, ...... .

Přihodím starší foto žábronožek a listonoha letního.

Mám i video na YouTube.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2021 00:43 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: GeXeS
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku To ano a mimo dunajských i běžně prodávané neritiny.

Zkušenosti, poznatky a závěrečná vyhodnocení jsou na delší "debatu", kterou nemíním popisováním rozvádět.

Chov plžů theodoxus má svá specifika i úskalí a chovatelé, kteří to s nimi zkusili, mají z dlouhodobějšího hlediska, jen málo pozitivních výsledků.

To by mohli okomentovat ti, co je získali z té zásilky dunajských zubovců, kterou obdržel Jirka Ščobák a podělil se o ni s více zájemci.

Též, co jsem sledoval jinde v zahraničí např. s druhem T.fluviatilis, nebyl akvarijní chov trvale udržen.

Ony se mi zpočátku v akvárku s dostatkem jemných řas, kde měly z filtru čistou proudící vodu množily, jenže v následném roce nejspíš nedostatkem vyhovující potravy v zimní době, vyhynuly.

Ve skleníkových fóliových nádržích se jim nedařilo a pravděpodobně z celého onoho importu přežívají do dnešní doby pouze ty, jenž jsem vrátil tam, kam patří a mají k životu vše potřebné.

Foto: Zubovci dunajští Theodoxus danubialis.

Mimo jiných, mám do budoucna stále v plánu pokusit se získat ze Španělska plže Melanopsis tricarinata, kteří tam žijí pospolu s těmi zubovci i krevetkami .

Odkaz na foto - images.app.goo.gl/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.01.2021 23:35 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Než toho velkého dravého blešivce, jak uvádíš Luboši, tak to radši ty mexické Hyalella azteca, viz moje foto menšího počtu jedinců nabraných z jedné chovné nádržky. Tito korýši jsou drobní, jako potrava pro jiné živočichy vhodní a v nových podmínkách se dobře naturalizují, plus snášejí i teplou stojatou vodu, oproti chladnomilným na kyslík náročnějším druhům z našich toků.

Jejich pozitivum je v požírání všemožných řas a rozkládajícího se listí i odumřelých rostlin.

V bazénech se i v přítomnosti H.azteca ty přírodní krevetky množí, takže no problem.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2021 17:31 Muž GeXeS [67] Re: 0
Tak jsem to tu ještě procházel, a vidím, že kromě Taia jste měl v rybníčku ještě i ty zubovce dunajské, ne? Jak těm se daří?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2021 15:46 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: LubošJedlinský
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku stejný rybníček jen o den dýl, tedy 6.1.2021 foceno okolo 15:30h
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.01.2021 09:14 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
slávičky mnohotvárné jsou určitě užitečné v jezírku a vypadají tam velmi exoticky, kdy stejně jako slávky v moři tvoří trsy, nicméně pokud je v jezírku filtrace nedoporučoval bych je, dokáží jí ucpat a to i ve filtračním médiu. určitě velmi vhodná je krevetka atyaephyra desmarestii žije v německých řekách, možná se vyskytuje i na pár místech u nás, tím si nejsem jistý, nicméně naši zimu v hlubším jezírku zvládne, dalším zástupcem krevet by podle místa výskytu mohla být drobná krevetka s číny neocaridina zhangjiajiensis, v její domovině se v zimním období pohybuje teplota vzduchu 0-10stupňů, při troše štěstí a hlavně uvyknutí na studené zimy by to mohl být příznivý kandidát. další druhy, které jsou adaptovány na studenou vodu, tedy vodu o teplotě 4 stupně nad nulou, což jak je známo je teplota vody při silnějších mrazech cca v 100 -150cm hloubce pod ledem: vidlonožec hemimysis anomala, velký dravý blešivec dikerogammarus villosus, který hojně obsadil britské sladké vody, raci procambarus zonangulus, oronectes immunis, procambarus acutus, orconectes virilis, známý krab se severských lokalit eriocheir sinensis, ten se však nedokáže bez brakické vody rozmnožit, nicméně v umělých podmínkách ano, stejně tak jak se množí krevetka caridina japonica, kdy se jí připraví z osmotické vody a sole pro mořské akvárium voda brakická a její larvy se v ní vyvíjejí. četl jsem i článek o velkém raku z austrálie cherax dextruktor studii kdy zkoumali tento rod protože právě tento druh společně ještě s jedním obývají několik míst v teplejších oblastech jako Itálie, Španělsko, zatím všechny testované druhy tohoto rodu masivně hynuli při teplotě vody okolo 5 stupňů, zatímco cherax destruktor se v poměrně velké části testovaných jedinců dokázal aklimatizovat na teplotu vody 4 stupně a dlouhodobě v ní přežíval, každopádně při ceně těchto raků testovat kolik jich přežije z celé skupinky zimu venku, je asi bláznoství:), v britských řekách žije i docela velká krevetka, nicméně její název neznám, podobá se však velmi krevetce rodu macrobrachium, jen je více hnědá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2021 00:50 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: GeXeS
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Toho jsem si nevšimnul, nebo si nevzpomínám, nenahlížím sem pravidelně.

Měl jsem slávky v akváriu, viz vložené foto a voda byla stále čistá. Někde jsem o zkušenostech v minulosti i psal a nechci se k tomu znovu vracet - vyjadřovat.

Existují dva typy - Druh se dělí na dva poddruhy:

Dreissena polymorpha polymorpha a
Dreissena polymorpha andrusovi.

To prasklé betonové jezírko stačilo vyložit polyethylénovou fólií, aby dále fungovalo.

Mám stále živé slávičky, ne však pro použití v akváriu, ale, jako filtrační doplněk v bazénech na letní odchov akvarijních ryb.

Foto: kolonie slávičky mnohotvaré.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2021 23:08 Muž GeXeS [67] Re: 0
Na použití sláviček mnohotvárných coby filtrátora v akváriu jsem se tu nedávno na fóru ptal, ale nějak to zapadlo a nikdo nezareagoval. U těch je ale taky problém vysoký invazní potenciál (který už ale asi stejně moc nemá cenu řešit, už jsou skoro všude :-().
(A jinak je to parádní vlákno; mně jako malému klukovi taťka na zahradě jezírko vybetonoval, ale bohužel po pár sezónách prasklo, tak jsme ho zrušili. Zimováníschopnou hloubku beztak nikdy nemělo, ale za ty čolky to stálo hop
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2021 16:09 Muž 0 [1718] - Obecné.
Zajímavý korýš i perspektivní zdroj krmiva s podobou mezi krevetkou a koretrou je vidlonožec. Existuje více druhů, co žijí nejen v oceánech, ale i sladkovodních vodách.

www.magickahlubina.cz/… ,


youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2021 14:46 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku z mlžů by byla vhodná i korbikula asijská Corbicula fluminea, v současné době se dá najít na několika lokalitách v ČR jako přistěhovalec, trošku připomíná mlže nalepené třeba v chorvatsku na kamenech u pobřeží moře.
pár údajů k mému rybníčku z dnešního dne, tedy 5.ledna 2021 cca 14 hodina, venku deštivo, teplota vzduchu okolo 3 stupňů celsia, teplota vody 1stupeň celsia - měřeno asi 2-3cm pod hladinou mezi úlomky ledu co ještě hojně plavou na hladině, teplota vody přibližně v 60cm pod hladinou 4 stupně celsia, až ke dnu jsem se bohužel s teploměrem nedostal kvůli kořenům a kamenům, tak abych zbytečně nevýřil dno. hádám, že teplota u dna může být něco mezi 6 a 7 stupni.
k vodní ploše patří i nějaká flora, i tady je spousta možností jak okolí jezírka a jeho mělčiny osázet něčím exotickým ale zároveň mrazuvzdorným, vypíšu sem několik druhů, které sám doma nějaký čas pěstuji na zahradě a určitě by byli zajímavým doplňkem jezírka. mělčiny jezírka by šly osázet masožravkami, sám doma pěstuji z několika mrazu odolných druhů 2 druhy a to sarracenia purpurea a sarracenia flava. na zahradě dále mám celoročně různé druhy kaktusů, opuncií, fíkovníků, stromových juk, hybridní kaki, citronečník trojlistý, banánovník mussa basjo, agave, čajovník čínský, bambusy, ty však za žádnou cenu k jezírku nelze doporučit. právě s druhým rybníčkem si chci trošku pohrát a jeho okolí osázet především banánovníky, kterých mám dost především během sezony, kdy mateční rostliny mají kolem sebe množství odnoží, mělčiny výše zmíněnými velkými masožravkami, v něm budou plavat aphanius mento a pokud se mi povede nějaký zajímavý studenovodní korýš sehnat, co neničí rostliny určitě tam příjde taky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2021 13:16 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku LubošJedlinský napsal:..... mě mrzí že to upadlo v zapomění, není o toto téma zájem, a nechci aby tam byli příspěvky pouze odemě, v tom případě to ztrácí význam.

Přesně . Stejně dopadne i toto "vlákno". Ničím se nezavděčíš.

Foto škebliček druhu Dreissena polymorpha, co by se hodily, jako biofiltrace do jezírek.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2021 12:03 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvku Z jiných živočichů dávám na léto ven například tropické plže Taia naticoides, kterým se v jezírku na dostatku přirozené potravy daří a občas i porodí, nějaká mláďata.

Jsou to, již mnou vícekrát odchovaná pokolení, takže snášejí i značně studenou vodu. Víc o tom psát nemám čas, ani inspiraci.

Foto plžů Taia naticoides:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.01.2021 11:57 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: 0
určitě nemám v úmyslu vyzradit různé lokality netypických živočichů v našem prostředí nebo už vůbec ne natolik křehké a zranitelné biotopy v termálních vodách, to jsou informace, které nikdy veřejně nezděluji. jen mi přijde zajímavé se podělit o netradiční jezírka, vím že nás takových co něco podobného mají je více, mají jiné zkušenosti, jiné chovance a rád se přiučím a třeba udělám něco jinak a lépe, ono většina druhů stejně volně v řece nepřežije, určitě ne ryby, které potřebují zajistit určité podmínky, aby to ohrozilo původní vody.

Divoké živorodky nezanedbávám, je to moje srdeční záležitost o to víc mě mrzí že to upadlo v zapomění, není o toto téma zájem, a nechci aby tam byli příspěvky pouze odemě, v tom případě to ztrácí význam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.01.2021 11:50 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: tramtra
čolci tam jsou, není jich tam mnoho ale je tam i pár jejich larev, co je větší průšvih, tak jsou larvy vážek, těch tam je opravdu možná i stovky, i tak se tam krevetky drží jejich reprodukce je velká tak je vážky sežrat nestíhají, navíc když mám náladu tak co jde tak síťkou vylovím, myslím ty larvy vážek, ale ani tak se jich nezbavím je jich tam stále dost, je to věčný boj, který nejde vyhrát, voliera má nedodělanou střechu a jeden bok tak tam chodí i kočky a to je největší zlo, útočí na rybky a jak je na fotce vidět, jezírko není napuštěné až na horu, kočky ho drápy poničili tak u vrchu utíká voda, nicméně jak jsem řekl jezírko mělo být jen dočasný, letos určitě ne ale další rok když to dopadne, dodělám volieru, kočky už tam nebudou moci, i vážkám pletivo stíží přístup, tak koupím novou plachtu a udělám ho tak aby pěkně vypadalo. fotku krevetek udělám, do jezírka šahat teď nebudu, nechci je rušit ale takovou záchrannou malou kolonii mam ve studeném akváriu tak jednu vylovím a pokusím se v nějakém malém akváriu nafotit. viděl jsem i videa kde po roztátí ledu z jara natáčel majitel v jezírku raky procambarus clarkii, bohužel ty také nemůžeme dle předpisů chovat. sice jsem tento druh venku nikdy nezkoušel ale dříve jsem jich měl v akváriu velký počet, díky barvě a velikosti by to byl hezký chovanec rybníčků. jen chci apelovat a poprosit aby se dbalo na zvýšenou pozornost aby se nějaký druh nedostal do volné přírody tím že se už někomu v jezírku nebude hodit tak ho pustí ven.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2021 11:46 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: tramtra, RAP
Fotka k příspěvku Ty krevetky vypadají - viz. Foto: jsou nenápadné přírodního vybarvení a splývají se substrátem dna.

Dokážou se udržet v jezírku i v přítomnosti larev vážek, čolků, menších druhů ryb. Na zimu se ve skupinách stahují do úkrytů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2021 09:35 Žena tramtra [3202] Re: LubošJedlinský
Představa mít malé krevetky v zahradním jezírku je lákavá, stojí to za pokus. Jak obstojí před venkovními predátory...bude to pro ně lákavé zpestření jídelníčku...nebo se pletu? Nemyslím teď ryby (je jasné, že ty si krevetí drobotinou zobnou rády), spíš takovou tu běžnou venkovní havěť...čolky, mloky, žáby, dravé vodní larvy...asi to nebude žádná likvidační hrůza, že?
Jo ty jsi psal vlastně, že máš to jezírko ve voliéře, tak tam to asi tolik nehrozí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2021 09:17 Muž RAP [1553] Re: LubošJedlinský
Nějakou fotku těch krevet bys neměl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.01.2021 07:59 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: LubošJedlinský
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku přikládám fotky jezírka, nebo jak já říkám bažiny, na hladině jsou odumřelé babelky řezanolisté, každý rok je odklízím až z jara. na druhé fotce je kardinálka čínská, kterou jsem vylovil včera abych se na ně podíval když roztál led na hladině, nicméně mě překvapilo že je takto nažraná, ve studené vodě potravu moc nepřijímají a jsou utlumené. správci tohoto fora jsem slíbil že se v tomto vlákně rybky moc probírat nebudou a bude zaměřené spíše na bezobratlé, snad mi tedy promine když se semtam nějaká fotka nebo zmínka o rybce objeví, ale každopádně chci vyhovět a zaobírat se tady hlavně bezobratlými živočichy.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.01.2021 07:46 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe. tramtra
sehnal jsem populaci, která je už zvyklá na studenou vodu a byli několik zim venku, podobně mám v rybníčku kardinálky čínské už několik let a stavím druhé jezírko pro aphanius mento a přemýšlím ještě o jednom pro rájovce čínské. každopádně u všech druhů je důležitá hloubka, pokud je rybníček dostatečně hluboký zajistí teplejší vodu u dna, pokud jsou silné dlouhodobé mrazy tak v dostatečně hlubokém jezírku je teplota vody u dna plus 4 stupně celsia a to často stačí, nicméně poslední zimy jsou příznivé, teplé, tak že i když na pár dnů přijdou větší mrazy teplota vody je o něco vyšší, pak většinou přijde oteplení a voda se o něco ohřeje. moje jezírko na krevetky a kardinálky není hezké, je udělané narychlo ve velké voliéře ze staré plachty z bazénu, je vybudované na rychlo pro vodní želvy kde byli celoročně, měl to být jen dočasný rybníček a nakonec tam je už několik let. krevetky takové ty běžné druhy jsou poměrně odolné, bohužel je lidé po generace krevetek rozmazlují v teplé vodě a to je škoda, protože některé druhy v přírodě na určitých lokalitách mají chladnou vodu v zimním období a to okolo 6 stupňů, podobně se dá na studenou vodu navyknout i rak cambarellus patzuarensis, já je choval v akváriu se živorodkou jednoskvrnou kdy v zimě byla teplota vody okolo 10 stupňů, bohužel to byla červená forma CPO a barevný varianty čehokoli není nic pro mě, tak jsem je dal pryč a přírodní se mi nepovedlo sehnat, každopádně i tento druh by se dal navyknout na celoroční chov venku ale samozřejmě by to trvalo několik generací. v německých řekách žije krevetka, pokud by se tento druh sehnal, je přímo ideální do jezírek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 21:16 Žena tramtra [3202] Re: LubošJedlinský
Jak je to s nimi v zimě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 20:26 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: LubošJedlinský
Škoda že nemáš žádnou prezentaci rád bych to jezírko i obyvatele viděl. rybicky.net/nadrze/15324 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 19:11 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
ve svém rybníčku mám z korýšů celoročně maličké, ale krásné přírodně zbarvené krevetky neocaridina denticulata, jezírko má v průměru okolo 150cm a hloubku 100cm, tedy v nejhlubším místě, filtraci nemá a vodu v něm příliš neměním, spíše jen dopouštím odpařenou, nebo když je dlouhodobí déšť, dostatečně tam naprší, dno je členité, plné různě velkých kamenů, v chladnějším období, se krevetky pěkně množí, když se voda ohřeje jejich rozmnožovací cyklus se značně zpomalí. v dřívějších dobách kdy to ještě bylo možné jsem měl v rybníčku raky mramorové, nicméně jejich chov je nelegální a tak je v jezírku nahradili právě krevetky. pokud máte někdo další zajímavé, chovance budu rád když se podělíte o fotografie nebo své zkušenosti.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 08:43 kreten Re: Kadetza
Pokud mi projede odpadem do sběrné nádrže větší, stačí přes léto narůst a dokonce i kladou vejce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2010 22:51 Muž Yirka [9126] Re: Kadetza
Přes léto klidně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2010 19:21 Žena Kadetza [0]
Můžu do jezírka dát měchýřovku východní? rybicky.net/atlasostatnich/mechyrovka_vychodni

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2008 00:15 0 Re: DonJuanKarlos
Při jejich odolnosti ano , a atˇ tam mají úkryty. Nebezpečím je , že když vylezou z vody , tak na souši mohou uhynout . Stalo se mi to před mnoha lety u raků říčních. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2008 19:46 Muž DonJuanKarlos [30]
A můžu dát do 80l jezírka raky mramorové? Ryby a rostliny nežerou (to mám odskoušené). Podle atlasu vydrží i 15 stupňů.
Jezírka a rybníčky jsou okrasou všech zahrad, nicméně v nich nemusíme chovat pouze koi kapry, ale za určitých podmínek i bezobratlé exotických zemí. Je několik raků, krevet, škeblí a šneků, které známe z akvárií, i ty je možné chovat celoročně v nevytápěném jezírku. Tato problematika je z mého pohledu velmi zajímavá ale málo diskutovaná, určitě se nás takových najde více, kdo si s chutí na toto téma popovídá, vymění si informace, popřípadě zkušenosti. Poprosil jsem o založení tématu.
LubošJedlinský
Podobná témata: Akvarijní ryby v jezírku - https://rybicky.net/forum/17742
Ryby do jezírka - https://rybicky.net/forum/7210

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 2341x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19660-netradicni-chovanci-jezirek?od=51