Macrobrachium dayanum - chov, odchov
Nevím jestli znáte,ale bez mikroskopu celkem "fuška".
www.google.com/…
Jde o pdf formát ( 17 stran),viz foto
To nevadí, tahle se ke mě zatoulala jako malé miminko s kytkami. Zajímalo by mě, jak se od sebe tyhle dva druhy dají odlišit. Já to nepoznám.
tramtra napsala: Ryby Dajánka "zatím" neloví, ale s Cherrynama jí to jde...
Sice reauguji s velkým zpoždením, ale ten lovec není Dajánka, ale její dravější příbuzná Macrobrachium asperulum.
0 15.08.2022 07:48 WasekP – dayanum x asperulum
Před několika měsíci jsem si koupil 2cm dlouhoramenné krevety pod názvem Macrobrachium dayanum. Dvě krevety-samice jsou ale jiné. Vypadají jako Macrobrachium asperulum. Obě nosily vajíčka a nyní po cca 6týdnech jedna z nich vypustila mladé. Je možné křížení mezi těmito druhy? Jsem docela naštvaný na prodejce, protože mi prodal i Neocaridina Bloody mary a mimi jsou částečně oranžové, takže nejsou z linie schoko
.
Starší reakce
Tak krmení je až to poslední, co s nimi mám v úmyslu, to bych je mohl jednoduše usmrtit, roztrhat a použít jako krmivo rybiček sám
Pokud je neudáš asi bych z nich udělal v mrazáku krmení.
Jak píšeš, klepeta ale vždycky znovu dorostou a jsou to jedny z nejkrásnějších Krevet. A už jen to , že mají klepeta z nich dělá lovce.
Tak já se jich nepotřebuju zbavit. Jsou to zajímavé krevety a ve 200l akva se skalárama koexistují tak nějak funkčně. No a když malé čokolády přelovuju a dávám dorůst do akva k pancéřníčkům (než začnou klepetama zahánět pancéřníky), tak se mi pak logicky přemnoží. Takže přemýšlím, co s nimi. S přebytky neocaridin problém nemám, ty tam klidně můžou žít nahuštěné jako v Hong Kongu. Ale čokolády takhle nefungují, když jsem měl v tom 200l asi 12 dospělých, tak začala epidemie jednoklepeťáků...
Na toto téma zde kolegové nedávno dávali krásnou židovskou bajku o Sloníkovi
PS: Dnes ráno jsem vylovil z Obýváku první mrtvou Tetru ozdobnou, komplet bez ocasu. Ale Dayány jsem přímo při lovu neviděl. A jsou v tom nevinně, určitě umřela na něco jiného a tu záď ji ožraly až dodatečně.
To mmožství se v určité fázi ustálí, od nějakého počtu zafunguje samoregulace.
Co děláte s přebytky čokolád? Red Cherry nemám problém udat, Palmata White ještě dejme tomu, ale poptávku po Dayanách nějak nevídám. Takže otázka za zlatého bludišťáka: co s nimi, až se přemnoží? Dokud jsou malé, tak jsou roztomilé, ale jak dorostou, tak klepetama zahání i skaláry
Starší reakce
Jak jednou přijdeš na chuť lovu...
Starší reakce
Dajánky už dozlobily, daroval jsem je kamošovi co má něco málo přes 2000 litrů, tam jim bude líp, mám sice ještě v AQ mraky malejch dajánek, ale ty postupně také daruji. Jsou to ale moc hezké Krevetky, bezproblémově, ale až moc rychle se množí, baští vše co rybičky a pořád je s nima na co koukat.
Také jsem to tady už několikrát psal.
Měl jsem jen jednu (omylem mě ji přímýchali ve Sklorexu k Japonkám), měl jsem ji jen chvíli a byl to pěkný likvidátor.
Ale byla krásná.
Macrobrachium asperulum tu určitě nebyla.
U mě stejné, jako ZDRI. Už jsem to tu několikrát psal. Aktivní lovci. Galaxky, pandy, okružáci...
Mám je od Luboše Jedlinského, pochybuji, že by je měl špatně určené. A podle vzhledu - typické Dayány. I podle dalších zkušenosti (viz předchozí příspěvky), je evidentní, že jsou v tomto nevyzpytatelné. Osobně si myslím, že když odmala vyrostou "se stříbrnou lžičkou v puse" (neustálý nadbytek krmiva), tak zleniví a neloví. V opačném případě jednou "něco ochutnají" a pak už to preferují pořád.
Každopádně jsou nádherné a moc zajímavé. Přestěhoval jsem 5 ks do velkého Obýváku. Zatím zde nemají šanci někoho ulovit, se zájmem budu sledovat co nastane, až vyrostou.
Ten popis naprosto sedí. Jako bys psal o mých dajánkách.
Asi blbý dotaz, nemůžeš mít Macrobrachium asperulum? Nebo máš ty dajánky nějaký zdivočelý
.
Krom společenského akva, kde odolaly atakům velkých thorakátů a skalárů, je mám hlavně ve 120l akva, je hodně zarostlé a je jich tam nepočítaně, poslal jsem do světa kolem 50ks, ale na první pohled jich moc neubylo. Zredukovali menší okružáky a řekl bych, že si pochutnávají na jejich vajíčkách, zůstaly hlavně velké kusy nad 1cm, za což jsem rád. S nimi tam jsou vyřazené krevetky a hejno teter a danií. Při vysokém počtu dajánek a hustotě rostlinek, by pro ně asi nebyl velký problém ulovit rybku, to jsem ale nikdy nepozoroval, postarali se až o zdechlinu (a to ještě ne hned). Dle mých zkušeností jsou to mrchožrouti. Když budou hladoví, dojde i na kanibalismus. Pokud menší kus potká většího nebo přímo dominantního samce a uhne mu, tak se nic nestane, většímu stačí jen ukázat klepeta. Na druhou stranu jsem opakovaně viděl, jak i dominantní samec uhne urostlé samici
.
S prvním odstavcem nemohu souhlasit.
Opakovaně jsem pozoroval, jak Dayány úspěšně vyšťourají živého okružáka z ulity. Nádrž Vanička bylo okružáků plná (a byly zde i lasturnatky), po nasazení 10 ks malých Dayán zbylo jen několik velkých šneků, mládež a Lasturnatky zcela vymizely.
V této nádrži se úspěšně množily i krevetky Neocaridina Orange a Babaulty Zebra (viz deník a foto nádrže). Po pár měsících spolužití s Dayánami zbylo 10 dospělých Zeber a 4 Orange. Opět - opakovaně pozorovány Dayány při úspěšném lovu malých krevetek, pro které si uměly dojít i do velkých trsů mechů.
Pozn. - v nádrži nejsou žádné ryby, které by se na této decimaci podílely.
Mám zkušenost, že si dajánky nevšímají ani cherrynek a ani potěru pavích ok. Ani nežerou živé šneky - pouze je vezmou do paciček ožužlají a odloží, aniž by jim ublížily. Podle mě jsou spíš mrchožrouti, než lovci. A pokud skutečně loví, tak spíš z hladu, když nenaleznou v AQ jinou potravu, než že by byly vysloveně dravci.
Moje zkušenost s požíráním ryby - sameček pavího oka. Našla jsem ho u předního skla mrtvého, byl krásně vybarvený a neporušený, takže to bylo čerstvé úmrtí. Byla jsem líná ho vylovit, jen jsem občas na něj mrkla, co se s ním děje. Dvě hodiny ležel na stejném místě, ani šneci ho neobjevili, nebo byl pro ně ještě moc "čerstvý". Po těch dvou hodinách ho měla v péči dajánka, která ho našla, a začala ho hlodat od hlavy. Byl stále krásně vybarvený, takže to mohlo dělat dojem, že ho ulovila. Je pravda, že někteří samci pavích ok přišli o část ocásku, ale spíš to je tím, že jsou neuvěřitelně drzí a dajánky obtěžují svou přítomností. Co jsem vypozorovala, tak dajánky mají rády klid, a když jim ho nějaká ryba naruší, tak zašermují klepítky. Když to nepomůže, tak jí vypráší šupiny, ale to nemá nic společného s agresivitou a lovením. Dovolí si i na paní thorakátovou – jednou jsem viděla, jak ji dajánka tahala za ocas, dokud ji nepustila k tabletě. Ale nebylo to nic útočného.
Přirozená selekce defektních jedinců.
Starší reakce
A jelikož se mi dvě skaláry z pěti zase vytřely a potřeboval jsem ty tři někam umístit, tak jsem je dal k Dayanám a teda fakt nevím, jak je chováte spolu, mně přijde, že se vzájemně dřív nebo později zmrzačí či povraždí. Nějak mi dochází volná akvárka
Tohle jsou zrovna dva druhy, co jsou s ostatními ne-úplně-kompatibilní do společenského.
Tak v novém 200l domově to mají evidentně velmi drsné. V dočasné nádrži bez dna, jen s překážkami a spoustou plovouček, jsem měl jednoho jednorukého banditu. Týden po přesídlení do založeného 200l jsem už napočítal jednoklepeťáky tři. A to tam těch krevet je celkem asi 15 a snažil jsem se ho udělat členité.
rybicky.net/nadrze/31278-obludarium-200l
A žíhaná mrňata, když najdu a ulovím, tak mám rovnou u pancéřníčků (4).
Starší reakce
těžko říct, jsou to 15cm "torpéda", pak tam jsou ještě trnovci bělopruzí. Např. omladina ancistrusů v tomto akva nepřežije, někdo ze sumečků je všechny vyzobe...
Thorakáti jsou v pohodě. Krevetky je nezajímají, alespoň já mám takovou zkušenost (píšu o dajánkách a cherrynkách).
Ani já nemám žádný problém se soužitím skalár a dajánek. Pokud je jich moc, trochu utlačují pancéřníčky. Jediné co u mně zmizelo jsou šneci, kromě piskořek. Ty jsou tak tvrdé že je ani dajána nezvládne.
Mám ve společenském akva Macrobrachia spolu s velkými skaláry, thorakáty a trnovcema a nepozoroval jsem žádný problém, i 2cm M. se dokázaly ubránit zvídavým pokusům o ochutnání, díky úkrytům dokonce odchovali další generaci, což jsem díky přítomnosti velkých sumečků nečekal. M. chovám ještě v jiném akva s menšíma rybama, kde se dobře množí.
Tak já je mám také se skalárami a pohoda, mají se ale kde schovat a spíš se regulují sami než že by je žraly skaláry.
No to se mi právě nelíbí
Tak dostanou za spolubydlící živorodky (mečovky, molly a platy) a možná zase nějaké ancíky, několik parmiček černopruhých a uvažuju o pancéřníčcích kropenatých. Nebudou "o krevetky" přicházet o vousky?
Mám těch druhů až až, tak to musím nějak rozumně namíchat dohromady. Partnerka už žádné další větší akva nechce dovolit
Asi obdobně:
youtu.be/… Jednoho dne, se z uklízecí čety stane zásoba krmiva,takže pohoda.
Najdi si uživatele Tojsouvěci, Luděk je se skalárama má, tak se můžeš kouknout do prezentace. Ale jestli to na ně nebude malý...
No nejradši bych k nim dal pětici skalár a odbyl bych si tak dva druhy, co se moc nehodí do společenských akvárek, najednou
Ale nevím, jak by to dopadlo.
Za mě dobrý
S rybama se pohledy akvaristů různí, viz. protichůdné názory v tomto vlákně...
Experimentuj
Tak moje Dayany dostaly vlastní akva. Původně žily v zanedbaném 200l, kde bylo dno prorostlé zbídačenou kryptokorynou, jinak jen rozplizlá řasokoule, 4 ancíci sp. a tři gupky. Dneska jsem je vpustil do dva týdny založeného 200l (zajetý filtr a voda ze zajetých akvárek) a přemýšlím, co s nimi. Je jich asi 15, je tohle dostatečně členité i s úkryty?
rybicky.net/nadrze/31278-obludarium-200l
Občas dostanou nějaké granulky na dno (univerzální krmení pro ryby), občas mix mraženého, pěstuju grindal a začínám s artemiemi. Ještě něco by si zasloužily?
A co k nim přidat za ryby?
Starší reakce
Je to právě o tom krmení, když mají dostatek, nemají důvod požírat spoluobyvatele. Já cíleně krmím ryby dna a dajánky (cherrynky si v dřívější době bez dajánek a ryb dna vždy něco našly) a určitě překrmeno nemám. Poznám, když hlad mají - to při krmení vyběhnou z houštin. Jindy je při krmení sotva vidím, jak jsou zalezlé - to je spíš častější jev, než že by se honily za jídlem.
Samozřejmě, že je vyloženě netrápím hlady!!! Ale podle mých zkušenosti, ukrmit Dayány tak, aby si nevšímaly okolí, znamená v akvárku trvale překrmovat, což nechci. Navíc podle zkušeností kolegů si dříve či později něčím přilepší i dobře krmená Dayána. Navíc mám vypozorované, že ty moje jsou mlsné, čerstvý šnek/krevetka je láká mnohem více, než normální krmení.
A proč je trápíte hlady?
pod poslední se můžu podepsat... hlad je sviňa
Ad živý šnek - ale sežerou, opakovaně pozorováno na vlastní oči, okružáci 3-5 mm. S jedním větším se vyloženě přetahovala několik minut, než ho z ulity vytáhla. Nejlepší bylo, že pak přikráčel větší samec a odnesl jí ho.
Stejně tak pozorován úspěšný útok na zdravou 15 mm velkou Neocaridinu, i když bojovala, prohrála... Takže asi tak... Osobně si myslím, že jejich útočnost bude závislá na tom, jak hodně se v akvárku krmí. Nažraná Dayána = hodná Dayána.
ano, akva velice dobře čistí od vajíček a nejmenších šneků, ale větší okružák se lehce schová, přesto rozmáčknuté šneky krevetky přímo milují
Také mám čokolády, ale nikdy jsem nepozorovala, že by napadli zdravou rybu (ani starou, jednou nohou v hrobě), nevšímají si ani potěru pavích ok. Jestli to "mizení" rybiček nemá náhodou jinou příčinu. Ani dospělého živého šneka nesežerou - jen ho zkontrolují a odloží. Podle mě jsou spíš mrchožrouti, než lovci. Je ale pravdou, že zřejmě likvidují vajíčka šneků, protože mám v AQ jen větší šneky, takže jsem si musela založit kyblík na jejich odchov, aby mi nevymřeli.
Starší reakce
Taky jsem si všiml, že žerou levatky, tak jim teď hážu přemnožené levatky z ostatních akva
vždycky nějaký šnek přežije, regulují množství spíše menších kusů
Jo, takhle to přesně funguje, levatka mi nezbyla ani jediná. A ty kružníci zmizí hned za nima.
Přidat reakci
[1] 3 4
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 6105x