Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby do studené vody

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Žádná další stránka   1  
Ryby do studené vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2007 22:54 Havel-st Re: pepik
Kdysi jsem jí choval v běžné společenské nádrži s pokojovou teplotou, asi 24 stupňů - asi rok a půl, pak jsem se stěhoval a daroval jí i s akvárkem. Přinesl jsem jí s krmením jako prcka a vyrostla ze tří na asi pět cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2007 20:24 Muž Sprachys [48] Re: pepik
proc ne? jen jim zaridit podminky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2007 20:16 Muž pepik [6] – slunky
muzu mit slunky v akvarku coze coze :-( :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2007 20:56 Vrubouš
Mam kontakt na chovatele z Melnika,chcete ho nekdo?Koljusky po 20 kc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2007 20:16 ADZI – Horní praha a okolí...
Fotka k příspěvku Celkem hojně jsou ve: Vinořský potok, Mratinský potok a rybníčky ve Vinoři a Hovorčovicích, a také ten malý rybníček ve Kbelích. Mám jich doma 15 ve velikostech kolem 4-5cm myslím že je tam 7 samiček a asi 8 samců (nyní to jde poznat v létě celkem dobře podle zbarvení, maskování samiček a
tř.vyrážky) Mám vodu kolem 25-26°C a nevadí jím to. Krmím je nítěnkami, dafniemi, patentkami, sušenými faraony a občas žížalkou a nebo červíkama na delikátnost. Určitě by raději vodu o 5-6 stupnů méně ale to jim dopřeji jen občas cca. 15 kostkami ledu (mám 60L akvárium s filtrací na 65L a kyslíkem pro 50-100L cca.) Ty co mám jsem chytil v Čakovicích (Praha 9) za cukrovarským rybníkem (v rozmezí 200m podel rybníka u cukrovaru. Do čeřínku asi za 10minut jsem jich měl těch asi 15 ks co mám. Doporučuji sever Prahy. ADZI

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 11:08 Muž [] Re: Nerodia
Pro Nerodia: Tak jsem se byl podívat v tom potoce, jestli by se nedaly nachytat koljušky i teď v únoru. Řeknu ti, že nic moc. Je tam hodně vody a koljuchy jsou čert ví kde. A to se ke všemu ještě nesmí chytat do čeřínku. Zkoušel jsem to takovou malou síťkou, kterou jsem měl doma a ...........nic moc. Chytil jsem jich asi jenom 15. Většinou se jedná o pidikoljušky o velikosti asi 2cm. Asi 5 je jich větších. Tak jestli chceš a jestli vydržej v teplý vodě v kýblu, tak napiš. Nebo to můžeme nechat na červen, to bude nonohem jednodušší je nalapat....to ti jich budu moci nalovit mraky....a velkejch. Jinak jsem to Já, se kterým jsi na podzim komunikoval e-mailem. Já jsem z Ústí n. Labem. Tak zatim čau a dej vědět. :-)

Edit: co se týká teloty vody pro evropský ryby, tak jsem zde prezentoval takovej názor, že je nesmysl nosit akvárko s koljuškama v létě do sklepa :-) . Tolerantnost našich ryb k teplotě je velká. Určitě vetší, než u tropických rybek a to jak v + tak k -. Samozřejmě, že čím teplejší voda, tak tím ryby (hlavně ty krátkověké)dříve chcípnou, ale to přeci nevadí, pokud se v vq daří. Prostě se jim jenom o pár % zrychlí život. Druhou věcí je zima (chladná voda) jako stimul k rozmnožování. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 20:25 Nerodia Re: Anonym
Já ale nechci chovat jesetery ani jiné velké ryby .Toho sumce jsem dostal ve velikosti 10cm, a jak to bude možné, tak ho pustím do rybníčku na vlastním pozemku.Ještě k těm teplotám, je známo že se pěstují i naše ryby v odpadních vodách z elektráren kde ani v zimně neklesá moc teplota.Je i známo, že naši předkové tyto ryby chovaly jako akvarijní. To by jste nemohli chovat některé akva.ryby, které v přírodě také dorůstají velkých rozměrů, a přesto jsou chovány v akváriích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 20:18 Muž [] Re: David18188
Já jsem se snažil několikrát zařídit akvárium jenom s našima rybama, ale vždy to špatně dopadlo. Proto jsem se rozhodl po poradě s mojí ženou, že si pořídím tropické aq 500l od f. ZEKIA se vším co k tomu patří (vzduch, čerpadla, filtry, co2 atd.), dám si do něj tropický rybky (pár terčovců, neonek, pavích oček) a budu se kochat a kochat. Proto jsem se dostal na akvaristické internetové stránky, kde niní lovím informace ano A na naše ryby se budu chodit koukat k rybníkům a potokům. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 20:09 Muž [] Re: Nerodia
Ty chováš sumce velkého? Tak to ti asi brzy zečne přerůstat přes hlavu. Mě v bazénu za rok vyrostl z 10cm asi na 35. A to jsem je (měl jsem dva) ani moc nekrmil. Muj kamárád choval v aq štiku. Když jí v květnu přinesl domů tak měla asi 7cm. Naučil jí na syrové maso a mrtvé rybky. Na podzim se mu už v akvárku ani neotočila :) , tak že jí odnesl tam kde jí ulovil. Podle mého názoru je do akvárka nejhezčí a nejpraktičtější asi tan koljuška, hrouzek, mřenka, slunak, střevlička a hlavně hořavka......ta je jak hezká, tak snášenlivá, tak zajímavá rozmnožováním.....a podle mojich zkušeností jsou to držáci. Na druhou stranu dravci jako okoun, štika, sumec, candát atd. se do akvárka moc nehoděj, proto že se napadají navzájem a rychle rostou. Sumeček americký, to je takový prasátko, kamarád ho měl v akvárku asi 4 roky. Za tu dobu dorostl jen asi 10 cm. Sežral vše od rostlinek až po mečovky a chcípnul. S malejma úhořema je zase problém, že utečou kudy můžou. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 19:42 Muž David12188 [26] - Raci, krabi, krevetkyRe: Anonym2
muj kamarad je choval v 500l se Slunecnicemi pestrymi,Hrouzky a nekolika Karasy a vse bylo v pohode,dokonce mel nekolik odchovu spolu s Slunecnicemi,ale nekdy v lete minuleho roku mu temer vse krome karasu zemrelo na nejakou nemoc,pres leto mel v akvu vysokou teplotu neco malo pod 30°C
a pres zimu by asi bylo nejlepsi dat je do sklepa a jednou tak za 3 dny je nakrmit a jeste link ke sladkovodni akvaristice www.catfish.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 19:17 Muž [] Re: Anonym
Souhlas nahoře s blekem.V dnešní době je spíše problém udržet nízkou teplotu.Tudíž je snažší chovat tropické ryby.Mimojiné koljušky jako tvorčci z našich zeměpisných končin jsou od přírody navyklé na jistou dávku zimního klidu, jako ostatní ryby u nás(nepočítáme-li letošní zimu. V tomto období by teplota měla být alespoň na měsíc a více klidně pod 10*C.Dovolit si to mohou majitelé starších domů, kteří si tyto a podobné ryby mohou dát na pár týdnů třeba do sklepa.touto dobou není třeba moc krmit.Není to ale 100% podmínka, jenom v teplejším chovu zkrátíme rybám život.
Ještě odbočím od koljušek a mrknu třeba ne příklad techniky, kterou používá jeden kolega rybář při chovu jeseterů.Má cca 4m dlouhou nádrž v garáži, ve které chová salmonidy a jesetery.Aby nedocházelo k úhynům v letních parnech, používá vyřazené starší chlazení z hospody.Takže není pro něj problém i v tropických vedrech teplota pod 15*C.Nad 16*C dochází k úhynům salmonidů.Řešení je to zajímavé, ale dejte si takovouto věc např. do obýváku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 14:33 Soda Re: Nerodia
Zkuste se podívat po rybářskej prodejnách. Často je tam propdávaj jako nástražní rybu na dravce.(několikrát jsem ji už v rybářských prodejnách viděl). Měli je tam asi za 12 Kč. Viďel jsem je minulej rok v rybářství v Čáslavi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 11:37 Kai Re: Anonym
Já si myslím,že musá být více chovatelů těchto ryb.Jenom je najít.Já se spíš proto koljušky z přírody nebrat a radši zkusit nějá kého chovatele(přece jenom od chovatele lépe přivyknou zajetí v akváriu,nežty,které vezmeme z potoka) :-| :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2007 07:38 Muž [] Re: blek
Pravdou je, že v lokalitě kde se vyskytují studenou vodu mají, ale podle mě jsou k teplotám vody poměrně tolerantní. Mám pocit, že koljušky zůstaly žít v těchto chladných potocích spíše proto, že se tam jinejm rybám nedaří a tím vyřešily problém s konkurencí. ano Já si myslím, že koljušky spíše převálcovalo to, že se do ev. začlo dovážet ohromné množství exotů s Ameriky a Asie. Podobně tomu bylo i v teraristice např. s rosničkou zelenou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2007 16:08 blek Re: Anonym
To All: Dokážeš li v nádrži dlouhodobě udržovat teplotu 15–18 °C a snesou li takovou teplotu i ostatní ryby, které hodláš s koljuškou chovat, tak si ji klidně nachytej. Jako nepůvodní druh chráněná není a například na Třeboňsku jsou celkem hojné. Udržet chladnou vodu před sto lety nebyl velký problém, ale dnes stojí chlazení opravdu dost peněz. V teplé vodě ale chcípne. :-( Proto z nádrží vymizela když se objevilo ústřední topení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2007 14:18 Muž [] Pro Nerodia:
Mě se moc nechce ta lokalita zveřejňovat. A kydych ti poslal popis, tak dopadnu možná jak na podzim, kdy jsem to udělal a ten dotyčnej mi napsal, že tam žádný nejsou, což je HOVADINA, protože jsem tam koljušky chytal asi před 5 lety a byla jich tam spousta. Minulý rok v létě jsem jel okolo a byl jsem se tam podívat a byly tam stále. Spíš se tam pojedu podívat (asi koncem února) a když nějaké lapnu, tak bych ti je poslal. palec
Chováš ještě jiné rybky s našich rybníků a potoků?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2007 07:52 Muž [] Re: blek
Tak tomu zas nerozumím Já. Proč by byla koljuška z odchytu méně zajímavá, než-li ta z prodeje? V tomto případě je to nezajímavé, ale jen pro prodejce (kšeftaře). Podle mojich vlastních zkušeností je koljuška velice nenáročná rybka. Koljuška se v akvaristice chovala už daleko dříve, než-li jiné exotické rybky a nemyslím si, že dříve se používala drahá chladící technika..........ba právě naopak!! Na druhou stranu 100% souhlasím s tím, že pokud chceme koljušky chovat, tak jedině samostatně, proto že jejich agrese při hlídání hnízdek je značná. V lokalitě, kde koljušky žijí, jsem kromě piskořů nenašel žádné jiné ryby. ;-)
ALL
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2007 23:06 blek Re: Nerodia
tomu nerozumím :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2007 22:57 Nerodia Re: blek
Já je nechci dávat do společné nádrže,ale do nádrže kde je topení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2007 22:45 blek Re: Nerodia
Já bych ten lov ještě zvážil. Koljušjaka z odchytu je studenovodní ryba. V porovnání s těmi běžně zakoupenými je poměrně nezajímavá, a ve standardní společenské, přetopené nádrži velmi brzo uhyne. Pochybuji, že by kvůli jejímu chovu někdo pořizoval drahé chladící zařízení. :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2007 22:29 Nerodia Re: Anonym
Prosím napište kde se nechají nachytat abych si je mohl v létě zajet nachytat.Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2007 19:15 Muž []
Ahoj. Já vím, kde volně žijou tydle malý nasírací hajzlíci. Jenom nevím, jak je nachytat. V létě jsem je chytal do čeřínku, ale to se teď nesmí (až od 16.6. ne ).
ALL

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 20:24 Nerodia Re: Honza
Podle literatury potřebují nádrž o délce 60 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 12:46 Kai Re: Jára
Tady je odkaz na firmu,která je prodává www.profi-aquarium.cz/… ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2007 19:01 Honza Re: Kvítko
Já jsem před lety našel lokalitu, kde jich bylo spousta. Mě se ty rybky nezdají málo atraktivní. Jsou hezké a zajímavé. Vybarvení samečků předčí v mnohém exoty a také nádherně umějí stavět hnízdo. Asi jedinej problém bude v jejich agresivitě. Samečci mi v potoce při hlídání hnízdek útořili i na ruce. Také jsem se na internětu dočetl, že potřebují hodně studenou vodu. V té lokalitě kde jsem je našel voda studená je, ale po přenesení do bazénu kde jsem měl vodu až přehřátou mi koljušky vegetily jako by nic, dál budovaly hnízda atd. palec
Edit: Možná že si pojedu pár koljuch nalovit. Už delší dobu mě láká zkusit ty malý agresory chovat. Jaké akvárko by jste mi doporučili tak po 10 kousků? Má u někdo zkušenosti s akvarijním chovem těchto rybek? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2007 18:38 Kvítko Re: Jára
Třeba byly málo atraktivní..., předčily je asi barevnější a kdovíjak vylepšenější ryby...

Je to škoda, ale stejně mi nejde do hlavy, že nikde o jejich nynějším chovu a prodeji není ani zmínka... :-( sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2007 17:48 Jára Re: Nerodia
Ale dříve se chovaly poměrně často, tak proč už se nyní nechovají?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2007 17:36 Nerodia Re: Jára
Nejste sám, kdo je shání.Já je také už dlouho marně sháním .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2007 17:10 Muž [] Re: Jára
To je spíše věc pro rybáře.Naposledy jsem je viděl na nějaké výstavě(asi v Rychnově).Co se výskytu týče tak povodí Moravy je na tom lépe než řeky v čechách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2007 14:33 Jára – Koljuška tříostná
Dobrý den, má tu někdo zkušenost s chovem těchto studenomilných rybek. dají se u nás ještě sehnat?
Za reakci děkuje Jára
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [4]

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3290x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19524-ryby-do-studene-vody?od=151