Ryby do studené vody
Já tam byla dneska

a měli tam jistě víc druhů gavunku, ikdyz nevím zda zrovna tyto konkrétně. Mám to teď celkem obejity. Koukala jsem tam i na stikovce a řešila to s tátou, který je měl párkrát a tvrdil že s nimi nikdy problém neměl. Kančíky elioty i cervenohrdly jsou v Dvořákovce. I ty akary i akarky a pestrenci někde byli. Po prázdninách to už i akvaristikach celkem ožilo. Počkám na burzu do Třeboně a uvidím zda něco pořídím tam nebo pak někde po městě. Vím že cichlidy nejsou ideální ale když me baví sledovat krmení blesivci z potoka...ikdyz je mi jasný, že těžko seženu dravou rybu, která bude žrát jen co budu chtít... Prostě ženská mno....

Kančík červenohrdlý i Eliotův jsou zcela nevhodné ryby ke Galaxy, až povyrostou, sloví Ti je i mimo období tření (stačí pár dnů nekrmit). Navíc jsou docela robusní a zvláště Eliot hodně ryje (měl jsem doma oba druhy). Krásný, klidný a neagresivní je Kančík šikmopruhý, ale malé Galaxy bude lovit i on, navíc má rád teplejší vodu. Ale toto platí pro skoro všechny větší cichlidy. A velké cichlidy v akvárku bez filtru - za mě určitě neee...
Osobně si tam dokážu představit tuto Duhovku
rybicky.net/atlasryb/duhovka_nadherna Má malou tlamku a není agresivní, ale je to spíš hejnová ryba. Výhoda pro Tebe, nedávno jsem je viděl v ČB (Rudolfovská)

Na velké ryby (cichlidy) bych se vykašlal a taky šel do ryb do 10 cm. Ono těch 200l zase není až tak velkých. Jám mám v 250 jedno hejno Limia perugiae. Akorát, že ty jsou živorodky a chtějí trochu vyšší teploty, než 20 °C.
Dovedl bych ti poradit, pokud bys chtěla divoké živorodky.
O rájovcích vím, ale nejsou to úplně mírné ryby a ani si mi moc nelíbí. Koukala jsem i po štikovcích, ale to taky asi není to pravé ořechové. Akary se teď objevili i u nás v akvaristikách, akorát vždy jen pár kusů a přišlo mi to jako přebraný zbytky, každá jinak velká, sem tam nestandartní ploutve

. Ale hlavní věc, co mě od nich odrazuje, je že se nepozná samec od samice a víc se mi jich nechce kupovat

Rajovci jsou dost ostří. Měl jsem rajovce černé s mřenkami malými a mřenky odmítaly vylézt. A to jsou černí údajně nejmírnější z rajovců a ani nebyli ve tření.
@Hanumana:
Co se týče těch kančíků červenohrdlých, sice jsou z těch mírnějších, ale pořád jsou dost ostří, hlavně při tření. Z běžných ryb prostě nic moc vhodného není.
Čichavci by těch 20 stupňů možná zvládli, záleží na zdroji ryb. Ale můžeš zkusit i ty akary hnědé. Je to sice na ně málo, ale nemělo by jim to extra vadit.
Rájovci snesou i mnohem nižší teploty. Vybavuje se mi, že jsem četl o případu, kdy se jim teplota blížila k nule a stejně přežili.
Špatně jsem se vyjádřila. Světlo je jediná věc, kterou mám. Takže bez topeni, filtru, vzduchování, CO2 a nevím co všechno může ještě být u akvária. Na rostliny se ptát nepotřebuji ty už mám a nechci je překopávat.
Myslela jsem že cervenohrdly je mezi kančíky poměrně mírná ryba. Japoniky mám 2 a jsou poměrně veliké. Pokud by byly jedinou překážkou tak bych je přestěhovala do menšího. Cichlidy zahrnují většinou párové ryby, tak asi pro to pak uz mě napadly jen labirintky a ty mají dost často radši teplejší vodu. Nechci tak žádné tetry, živorodky, ani jiné hejnové ryby. A taky je podmínka aby se ty ryby dali běžně sehnat. Nechci pro ně jet přes půl republiky, ani si je nechat posílat.
Proč cichlidy? To zrovna nejsou ryby ke kytkám a krevetkám. Ale to platí pro většinu větších ryb. Já bych tam rybu přes 10cm nedával. Každopádně kančíci jsou jedna z velmi špatných možností, na ty rovnou zapomeň...
20° není studená voda a 200l není zas až tak moc. Polož otázku nejprve na rostliny.
bez ostatni techniky?kazda vetsi ryba ti sezere ty krevetky bez svetla ti nepujdou kytky bez filtru ryby

Ahoj, uvažuji o nějaké "větší" rybě do 200l bez topeni a ostatní techniky. Ryb málo a rostlin relativně dost. Požadavek je, aby ji nevadila teplota v zimě cca 20° a ideálně nepošramotily galaxky a japoniky. A ještě aby mi neprerovnaly dno a nespořádaly rostliny. Uvažovala jsem o akarách hnědých a nebo kančících červenohrdlých. A nebo ještě pestřencích. Máte někdo zkušenost s akarami i kančíky? Zajímalo by mě porovnání. Případně poradí mi někdo jinou variantu? Nemusí to být jen cichlidy.
Starší reakce
Tak pancéřníčci jsou z proudící vody takže filtr by to chtělo.

Ty jsi na mě tak hodný, budu nad tím přemýšlet. Moc ti děkuji a pak dám vědět, ano?

Pancéřníčci by taky šli. Mají dlouhou délku na plavání, tak by jim neměl vadit menší prostor na otočku.

Tohoto by jsi měla sehnat skoro všude:
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_panda
Odchyty snášejí 18°C bez problémů, ale některé odchovy už s tím můžou mít problém.
Jsou i menší druhy, ale blbě se shánějí:
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_trpaslici
Pokud ti nevadí, že asi nebudou žádné odchovy ryb, tak krevetky klidně dej.
Ten vzduchovací kámen bych pro jistotu dal, ale filtrace nutná není, pokud nebudeš mít ryby, co chtějí proudící vodu.
Ahoj a děkuji moc za odpověď.
Ty kardinálky mi právě přijdou taky velmi schůdné, momentálně je v mém okolí nemají.
Že jsou i Japonské jsem nevěděla, ale ty Čínské občas někde mají, i když momentálně ani ty jsem nyní neviděla.
Bude-li to nutné, bude i filtrace, jen ji musím upravit. Je pro mne docela problém něco vymyslet na tyto rozměry akva.
Pokud by stačilo okysličení, mám vzduchovací kámen.
Střed a vršek akva by byl vymyšlen, co na dno?
Mám krásně zarostlý kořen, pro krevetky ráj, to mi však moc nedoporučuješ.
Nějaký pancéřníček? Nebude ta hloubka (šířka dozadu) pro něj utrpením?
Mám to vyřešit piskořkou?
Otíci kolem zrovna taky nejsou, ale třeba někdy..
Za mě Kardinálky. Mám vyzkoušené vietnamské i čínské. Čínské se sice snadno shánějí a jsou výrazně levnější, ale doporučil bych spíše ty vietnamské (menší a aktivnější) a na rozdíl od těch čínských u mě nežerou svůj potěr.
K nim mám Sewellie, ale ty potřebují kyslík, bez filtru bych je nedával. Takže k nim bych dal nějaké bezobratlé. Akorát bacha na krevetky, žerou jikry a s nimi je mnohem menší šance na nějaký potěr kardinálek. Případně by asi šli i krunýřovci rodu Otocinclus, ale nevím jestli na ně nebude 18°C málo. Musela by jsi to vyzkoušet, rozsahům teploty co se píšou v atlasech nejde věřit na 100%.
Další možností jsou různé druhy živorodek, spoustě z nich takováto teplota vyhovuje. Více zde:
rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky
Šli by i třeba rájovci, ale ti jsou docela ostří. Zadej si do atlasu 18°C a podívej se, co ti vyjde.
Ahoj lidičky, znovu zakládám akva 138x20x25. Ráda bych vybrala osazení takové, abych nemusela použít topítko.
To znamená teplotu vody cca. 18-24.
Napadají vás nějaké kombinace živočichů?

Kořeny a rostliny samozřejmostí. Filtr možná ano, možná ne. Záleží celkovém obrazu.

Starší reakce
Jdou,ale musí projít delší aklimatizací na teplotu vody.Nejlépe je tyto ryby získat na jaře ( čím menší tím lépe si přivyknou na zajetí).
Hlavně je nutné mít nádrže dobře chlazené a prokysličené přes letní vedra.
Viděl jsem jednou v létě expozici ryb z Českých vod a byl to smutný pohled.
v praci sme mely plotice 4-6 cm normalne v akvarku pri teplote 24 stupnu.nevime jake by bylo treba neonky-cichavec-plotice.jestli by vydrzely spolu.ja myslim ze ne
Starší reakce
Takže vlastně nepřežijí nejen rájovci, ale vůbec žádné ryby, nebo jak tomu mám rozumět? Běžte to říci těm rybám, ktefré v jezírkách běžně zimují

zuzaakva ... v dlouhotrvajících mrazech ani metrová hloubka není bez zámrazu skrz naskrz... a pokud se jedná o menší plochu, je jisté, že to rájovci nedají. Není to karas, který vypadne z kostky ledu. Pokud nebude příbřežní vegetace narušující neprodyšný led, bude zle.
No hele doktorko, já teda nevím odkud jste, ale fakt bych byl v tom tvrzení trochu opatrnější... ono absolutně nefunguje nic... ani s metrovou hloubkou....
1 07.03.2016 18:13 zuzakva –
Re: rak Vážená, nevím jaké máte vzdělání,ale vaše názory jsou opravdu z jiného světa. Vzdělání? Doktorát ze zoologie
1)jezírka málokdy dosahují hloubky cca 80 cm a více.
Opravdu? Která jezírka? I v knižce pro začátečníky se člověk dočte, že 80 cm je právě minimum, aby voda zcela nezamrzla.
2)K hnití v takovém jezírku dochází -i obyčejný prach je původcem hnití a to nemluvím o ostatních faktorech . Ano, k hnití dochází všude. K hnití v takovém rozsahu? Jen ve špatně udržovaném jezírku, které pak bude toxické nejen pro rájovce, ale téměř všechny ryby.
3)Kdyby(jen teoreticky)to bylo pravda s tím rájovcem tak by spousta akvaristů pro svůj chov nepotřebovala nádrže.Jedině kdyby byl chován v takových místech kde voda ani v kruté zimně nezamrzne. Ano, aby ryba mohla žít v jezírku, nesmí zamrznout, to by pochopilo i malé dítě. Od toho je ten metr hloubky, což se dočte i malé dítě. Ještě něco nechápete? nejsem jediná, kdo choval rájovce v jezírku, a někdo chytřejší vám tu k tomu již dával literární odkazy. ještě nějaký problém?
Vážená, nevím jaké máte vzdělání,ale vaše názory jsou opravdu z jiného světa.
1)jezírka málokdy dosahují hloubky cca 80 cm a více.
2)K hnití v takovém jezírku dochází -i obyčejný prach je původcem hnití a to nemluvím o ostatních faktorech .
3)Kdyby(jen teoreticky)to bylo pravda s tím rájovcem tak by spousta akvaristů pro svůj chov nepotřebovala nádrže.Jedině kdyby byl chován v takových místech kde voda ani v kruté zimně nezamrzne.
Na závěr je několik míst u nás v republice kde volně žijí(akvarijní)ryby,ale nejsou to labyrintky.
zuzakva napsala: Rájovec živé nepotřebuje.
Jasně, že bez živého Rájovec přežije, jako většina ryb, ale... Rájovec je především malý dravec! Zkus si porovnat ryby krmené živým a nějakým výhradně sušeným. Bude u nich několik rozdilů. Velikost, barva vitalita, množství potěru... Uznávám, že umělá krmiva jsou už na dost vysoké úrovni, ale ta tvoje hláška mi přijde jako velice špatné doporučení ke krmení těchto ryb.
Pro tvou informaci, ve vodě, kde neprobíhá fotosyntéza, je všechen kyslík ze vzduchu. A difůze probíhá samozřejmě i přes led, byť je to zřejmě zanedbatelné. Toho kyslíku se do vody dostane dost (mnohem více než v létě do vody teplé), ještě před zamrznutím a vzhledem k tomu, že zima není nekonečná, bohatě to stačí. Proč do toho pleteš hnití nevím, pokud v tvém jezírku probíhá tolik hnití, že se ti dusí ryby, je to tvoje chyba a zasáhne to labyrintky stejně jako nelabyrintky. Díry se dělají v produkčních rybnících, kde je ryb moc, moc velkých ryb, velká spotřeba. pár rájovců, spotřeba v podstatě nulová.
to jaksi není pravda.
Pro tvoji informaci... ze vzduchu se do vody dostává jen malé množství kyslíku a to přes led zrovna moc dobře nejde. Takže je jezírko ochuzeno o difuzi z atmosféry. Velké množství rozpuštěného kyslíku ve vodě má na starost fotosynteza, která v zimě funguje mizerně (málo slunce, absence rostlin). Ještě když se k tomu přidá vrstva sněhu na ledu, tak je to skoro na nule. Dál je v zimě kyslík spotřebováván už zmíněnými hnilobnými procesi. Při těch vznikají pro vodní živočichy právě ty jedovaté plyny které spotřebovaný kyslík ve vodě nahrazují. V jezirku je to všechno ještě díky malým objemům extrém... Na toto téma je vypracována spousta studií. Ty díry na rybnících v zimě rybáři nedělají z nudy. Jde hlavně o odvod plynů hromadících se pod ledem, umožnění atmosferike difuze a v neposlední řadě jde o to, trochu pomoct rybám od stresové tmy...Šlo by asi psát dál... Ještě by bylo dobré zmínit stratifikaci vody, ale tam si nepamatuji ty vrstvy...to ať si každý najde sám, jak se ta voda promíchává.
Dostane se tam úplně stejně jako v létě, ze vzduchu

.
Tak my starší si pamatujeme ledacos z toho co bylo kdy vydáno v tištěné podobě, narozdíl od dnešních dorostenců.

Ovšem těžko lze srovnávat populace rájovce (a nejen zrovna této ryby), jakéhokoliv druhu s populací před devadesáti lety. Protože stejně jako člověk před devadesáti lety trpěl jinými chorobami, měl zcela jinak fungující organizmus, je tomu tak i v domácím chovu živočichů.
Mimochodem jak se dostane kyslík do vody v zimě, když je zamrzlá hladina? Poměrně problematicky, což dokazují i díry v ledu na rybnících ... Vyrobit ho tam nemá kdo.
já myslím, že 4°C se uvádějí proto, že je to teplota vody s nejvyšší hustotou a tudíž takováto voda je vždy u dna, v dostatečně hlubokých nádržích dokonce celoročně. Nad ní jsou v létě teplejší vrstvy, v zimě studenější a led. V dostatečně hlubokém jezírku, které nepromrzá, bude u dna vždy 4°C, ale v akvárku, si dovedu představit, že vznikne teplota nižší.
Je to sice hezký článek jen mě vadí ta teplota 1 stupeň je hodně málo i pro naše ryby všude se uvádí minimum 4 stupně. Já mám jen karase, ale jednou jsem udělal v zimě blbost že jsem doplnil vodu ze studny některé ryby vyplavaly a zmrzli pod ledem.

když čtu tuhle málo přínosnou diskuzi o rájovcích nedá mi to abych nedal odkaz na článek, který byl uveřejněn už v roce 1926, divím se, že ho tu ještě nikdo nezmínil
www.akvarista.cz/…

Tak ako píše "ioopp" a jednoduchšie vysvetlenie bude keď sa ťa opýtam "ako zabrániš tomu, aby rybky vodu v jazierku nekonzumovali? Proste voda sa im dostane daj do tráviacého traktu

Jaké plyny?
V jezirku se v zimě díky rozkladu organických látek, jako jsou hlavně odumírající rostliny a spadene listi hromadí pod ledem hnilobné plyny, jako je např. Metan. Ještě při nedostatku kyslíku to umí pozabíjet ryby ať už dýchají jakkoliv. Snad jen karasi jsou výjimkou. Ti dokáží zpracovat i ten Metan nějak střevem. .. Což z nich dělá jedny z nejodolnějších ryb co se týče množství kyslíku ve vodě.
3 05.03.2016 16:13 RAP –
Re: Kdyby jste místo dohadů vzali do ruky nějakou vícestarší akvaristickou knihu, asi by jste se divili při jakých teplotách se chovaly a rozmnožovaly akvarijní rybky minulé století.
Mně osobně se rozmnožovali kančíci příčnopruzí kolem roku 1980 při 16stupních.
O.Tom napsal: Zdravím, chci se zeptat, zda by měl někdo tip na ryby do teploty okolo 15°. Jestli tedy o nějakých vhodných víte a taky dostupných. Rybky spíš drobnější do akvária 100-150 litrů.
Je dobré mimo objemu uvést i rozměry nádrže.
Co jeleček duhový
rybicky.net/atlasryb/jelecek_duhovy ?
Navážení to nebylo....jen snad s tím Kormoránem ;) Tyto opeřence bohužel znám. Musel by být zoufale vyhladovělý a snad zbaveny smyslů, aby se odvážil do nějakého jezírka na Rájovce. Ti ptáci jsou až moc opatrní co se lidi týká. Taky jsou na trochu větší sousta... tomu prostě nevěřím. To ani nejde, když se člověk zamyslí nad spusobem lovu. Ten by si dal co proto v takovém jezírku.
Edit: Jezírko má kolem 15 kubíků a hloubka je až 130 cm. (nejsem majitel jen se o něj staram)
Byli by tam s nima 4 větší KOI, přes které nejede vlak. Břeh a mělčiny jsou v sezoně tak hustě zarostlé a i pod vodou členité, že by od nich měli rájovci klid. Bílá ryba (hlavně Plotice) se tam nekontrolovatelně množí a zatežuje vodu. Ještě když je to vedeno bez filtrace. Teď na jaře bude po asi 9 letech komplet vypuštěno. Tak se zajímám co tam dát na komáry,aby to bylo trochu zajímavé, vydrželo to zimu a aby tam toho nebylo zazachvíli zas plno. Jsou i jiné možností, no rájovce mám tak nějak rád. Zkušenost mám jen s těmi červenými a ti tu zimu právě nedají.
cezarmilan napsal:Pozor, ale na plyny v jazierku tie jednoducho labyrintkám sebeviac odolným nedovolia prežiť. To je celá pravda
Aké plyny? Labyrintka má normální žábry. U některých druhů mohou být žábry nedostatečně výkonné pro přežití v teplé vodě a pak se skutečně mohou utopit. Ale ve studené vodě nikoliv, protože tam je mnohem víc kyslíku a navíc ho ryba potřebuje mnohem méně.
mezi labyrintkáři jsou známé, např. od našich něměckých sousedů z IGL, populace M. ocellatus, schopné bez problémů přezimovat venku. Pochybuju, že v Německu mají menší zimu. Osobně jsem poslední dva kusy M. ocellatus vyndaval z jezírka 29.12. jelikož dřív jsem je nedokázal chytit a jsem dost přesvědčený, že zbytečně. Dělal jsem to jen proto, aby kdyby zrovna tahle populace tak odolná nebyla, abych nepřišel o jednoho ze dvou samců, protože to jezírko bylo mělké a předpověď zněla na nějakých mínus 12, nebo tak nějak. Jinak i některé populace M. opercularis dokážou nějakou dobu přestát pod ledem, pokud to netrvá dlouho, zrovna třeba letošní zima by byla asi dobře schůdná. V časopise IGL Der Macropode byl o jejich venkovním chovu a zimování (všech možných rájovců) krásný článek, bohužel jak koukám už to není ke stažení. Takže do kolegyně zuzakvy bych se tak ostře nepouštěl, rozhodně ne na základě kompilovaných informací z atlasů. Kdyby měl někdo náladu googlit nebo si to někde sehnat, tak odkaz na časopis a článek býval zde:
akvacz.eu/… Asi předpokládala vyšší odbornou úroveň diskutérů...

kdyby aspoň slečna či paní uvedla rájovce dlouhoploutvého, to by se dalo pochopit, ale takhle...

Kdybys dotyčnou četl, zjistil by jsi, že se jednalo o ryby zvenku...

Protože jsem přes jezírko prohnal dost akvarijních ryb a samozřejmě jen od pozdního jara do začátku podzimu. O rájovce jsem se také zajímal ale tehdy Macropodus ocellatus, Rájovec čínský nebyl k sehnání a ani jsem ho nikdy neviděl prodávat tak mě zarazilo že se něco takového dá provést a ještě větší pochyby ve mě budí že vlastně ani nevíš co jsi tam vlastně měla. Hodit ryby z akvária do jezírka a nechat je pod ledem nezvládne ani závojnatka pokud není na to zvyklá.

Labyrintky ako rajovec znesú nižšiu teplotu, tá však nesmie kolísať. Pozor, ale na plyny v jazierku tie jednoducho labyrintkám sebeviac odolným nedovolia prežiť. To je celá pravda.
Kardinálky mám v akváriu v ktorom je cca 15-16°C. Ale potešenie to nieje, nie sú tak vyfarbené a tak pohyblivé. Je to skôr o prečkávaní "na lepšie časy"
Z pohľadu akvaristu to skoro nemá zmysel a preto radím upustiť od takéhoto chovu
Přidat reakci
1 ...... 4
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3314x