Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby do studené vody

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Ryby do studené vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.03.2016 20:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: zuzakva
No hele doktorko, já teda nevím odkud jste, ale fakt bych byl v tom tvrzení trochu opatrnější... ono absolutně nefunguje nic... ani s metrovou hloubkou....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2016 18:13 zuzakva Re: rak
Vážená, nevím jaké máte vzdělání,ale vaše názory jsou opravdu z jiného světa. Vzdělání? Doktorát ze zoologie smich smich smich

1)jezírka málokdy dosahují hloubky cca 80 cm a více.
Opravdu? Která jezírka? I v knižce pro začátečníky se člověk dočte, že 80 cm je právě minimum, aby voda zcela nezamrzla.

2)K hnití v takovém jezírku dochází -i obyčejný prach je původcem hnití a to nemluvím o ostatních faktorech . Ano, k hnití dochází všude. K hnití v takovém rozsahu? Jen ve špatně udržovaném jezírku, které pak bude toxické nejen pro rájovce, ale téměř všechny ryby.

3)Kdyby(jen teoreticky)to bylo pravda s tím rájovcem tak by spousta akvaristů pro svůj chov nepotřebovala nádrže.Jedině kdyby byl chován v takových místech kde voda ani v kruté zimně nezamrzne. Ano, aby ryba mohla žít v jezírku, nesmí zamrznout, to by pochopilo i malé dítě. Od toho je ten metr hloubky, což se dočte i malé dítě. Ještě něco nechápete? nejsem jediná, kdo choval rájovce v jezírku, a někdo chytřejší vám tu k tomu již dával literární odkazy. ještě nějaký problém?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   06.03.2016 17:11 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: zuzakva
Vážená, nevím jaké máte vzdělání,ale vaše názory jsou opravdu z jiného světa.
1)jezírka málokdy dosahují hloubky cca 80 cm a více.
2)K hnití v takovém jezírku dochází -i obyčejný prach je původcem hnití a to nemluvím o ostatních faktorech .
3)Kdyby(jen teoreticky)to bylo pravda s tím rájovcem tak by spousta akvaristů pro svůj chov nepotřebovala nádrže.Jedině kdyby byl chován v takových místech kde voda ani v kruté zimně nezamrzne.
Na závěr je několik míst u nás v republice kde volně žijí(akvarijní)ryby,ale nejsou to labyrintky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2016 16:22 ioopp Re: zuzakva
zuzakva napsala: Rájovec živé nepotřebuje.
Jasně, že bez živého Rájovec přežije, jako většina ryb, ale... Rájovec je především malý dravec! Zkus si porovnat ryby krmené živým a nějakým výhradně sušeným. Bude u nich několik rozdilů. Velikost, barva vitalita, množství potěru... Uznávám, že umělá krmiva jsou už na dost vysoké úrovni, ale ta tvoje hláška mi přijde jako velice špatné doporučení ke krmení těchto ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2016 16:16 zuzakva Re: ioopp
Pro tvou informaci, ve vodě, kde neprobíhá fotosyntéza, je všechen kyslík ze vzduchu. A difůze probíhá samozřejmě i přes led, byť je to zřejmě zanedbatelné. Toho kyslíku se do vody dostane dost (mnohem více než v létě do vody teplé), ještě před zamrznutím a vzhledem k tomu, že zima není nekonečná, bohatě to stačí. Proč do toho pleteš hnití nevím, pokud v tvém jezírku probíhá tolik hnití, že se ti dusí ryby, je to tvoje chyba a zasáhne to labyrintky stejně jako nelabyrintky. Díry se dělají v produkčních rybnících, kde je ryb moc, moc velkých ryb, velká spotřeba. pár rájovců, spotřeba v podstatě nulová.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2016 15:49 ioopp Re: zuzakva
to jaksi není pravda.
Pro tvoji informaci... ze vzduchu se do vody dostává jen malé množství kyslíku a to přes led zrovna moc dobře nejde. Takže je jezírko ochuzeno o difuzi z atmosféry. Velké množství rozpuštěného kyslíku ve vodě má na starost fotosynteza, která v zimě funguje mizerně (málo slunce, absence rostlin). Ještě když se k tomu přidá vrstva sněhu na ledu, tak je to skoro na nule. Dál je v zimě kyslík spotřebováván už zmíněnými hnilobnými procesi. Při těch vznikají pro vodní živočichy právě ty jedovaté plyny které spotřebovaný kyslík ve vodě nahrazují. V jezirku je to všechno ještě díky malým objemům extrém... Na toto téma je vypracována spousta studií. Ty díry na rybnících v zimě rybáři nedělají z nudy. Jde hlavně o odvod plynů hromadících se pod ledem, umožnění atmosferike difuze a v neposlední řadě jde o to, trochu pomoct rybám od stresové tmy...Šlo by asi psát dál... Ještě by bylo dobré zmínit stratifikaci vody, ale tam si nepamatuji ty vrstvy...to ať si každý najde sám, jak se ta voda promíchává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2016 13:05 zuzakva Re: ludvik
Dostane se tam úplně stejně jako v létě, ze vzduchu :-D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.03.2016 06:11 Muž LiborSprysl [9015] Re: dudak
Tak my starší si pamatujeme ledacos z toho co bylo kdy vydáno v tištěné podobě, narozdíl od dnešních dorostenců. :-) Ovšem těžko lze srovnávat populace rájovce (a nejen zrovna této ryby), jakéhokoliv druhu s populací před devadesáti lety. Protože stejně jako člověk před devadesáti lety trpěl jinými chorobami, měl zcela jinak fungující organizmus, je tomu tak i v domácím chovu živočichů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2016 03:34 Muž ludvik [1082] Re: zuzakva
Mimochodem jak se dostane kyslík do vody v zimě, když je zamrzlá hladina? Poměrně problematicky, což dokazují i díry v ledu na rybnících ... Vyrobit ho tam nemá kdo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.03.2016 01:24 Muž dudak [1885] Re: vaaclav
já myslím, že 4°C se uvádějí proto, že je to teplota vody s nejvyšší hustotou a tudíž takováto voda je vždy u dna, v dostatečně hlubokých nádržích dokonce celoročně. Nad ní jsou v létě teplejší vrstvy, v zimě studenější a led. V dostatečně hlubokém jezírku, které nepromrzá, bude u dna vždy 4°C, ale v akvárku, si dovedu představit, že vznikne teplota nižší.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2016 00:03 . Re: vaclav
Přeložte a přečtěte si ty odkazy.
aquadico.com/…

www.google.cz/…

www.google.cz/…

V Rusku do mokřadů vypouštějí gambusie - www.youtube.com/…

Jsou takové, co přežijí zamrznutí vody - goliadfarms.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 23:52 R Muž vaclav [14616] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: dudak
Je to sice hezký článek jen mě vadí ta teplota 1 stupeň je hodně málo i pro naše ryby všude se uvádí minimum 4 stupně. Já mám jen karase, ale jednou jsem udělal v zimě blbost že jsem doplnil vodu ze studny některé ryby vyplavaly a zmrzli pod ledem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2016 23:13 Muž dudak [1885] přezimování rájovce
když čtu tuhle málo přínosnou diskuzi o rájovcích nedá mi to abych nedal odkaz na článek, který byl uveřejněn už v roce 1926, divím se, že ho tu ještě nikdo nezmínil
www.akvarista.cz/…
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 22:19 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: zuzakva
Tak ako píše "ioopp" a jednoduchšie vysvetlenie bude keď sa ťa opýtam "ako zabrániš tomu, aby rybky vodu v jazierku nekonzumovali? Proste voda sa im dostane daj do tráviacého traktu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.03.2016 16:14 ioopp Re: zuzakva
Jaké plyny?
V jezirku se v zimě díky rozkladu organických látek, jako jsou hlavně odumírající rostliny a spadene listi hromadí pod ledem hnilobné plyny, jako je např. Metan. Ještě při nedostatku kyslíku to umí pozabíjet ryby ať už dýchají jakkoliv. Snad jen karasi jsou výjimkou. Ti dokáží zpracovat i ten Metan nějak střevem. .. Což z nich dělá jedny z nejodolnějších ryb co se týče množství kyslíku ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.03.2016 16:13 RAP Re:
Kdyby jste místo dohadů vzali do ruky nějakou vícestarší akvaristickou knihu, asi by jste se divili při jakých teplotách se chovaly a rozmnožovaly akvarijní rybky minulé století.
Mně osobně se rozmnožovali kančíci příčnopruzí kolem roku 1980 při 16stupních.
O.Tom napsal: Zdravím, chci se zeptat, zda by měl někdo tip na ryby do teploty okolo 15°. Jestli tedy o nějakých vhodných víte a taky dostupných. Rybky spíš drobnější do akvária 100-150 litrů.
Je dobré mimo objemu uvést i rozměry nádrže.
Co jeleček duhový rybicky.net/atlasryb/jelecek_duhovy ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.03.2016 15:57 ioopp Re: Deepinpeat
Navážení to nebylo....jen snad s tím Kormoránem ;) Tyto opeřence bohužel znám. Musel by být zoufale vyhladovělý a snad zbaveny smyslů, aby se odvážil do nějakého jezírka na Rájovce. Ti ptáci jsou až moc opatrní co se lidi týká. Taky jsou na trochu větší sousta... tomu prostě nevěřím. To ani nejde, když se člověk zamyslí nad spusobem lovu. Ten by si dal co proto v takovém jezírku.

Edit: Jezírko má kolem 15 kubíků a hloubka je až 130 cm. (nejsem majitel jen se o něj staram)
Byli by tam s nima 4 větší KOI, přes které nejede vlak. Břeh a mělčiny jsou v sezoně tak hustě zarostlé a i pod vodou členité, že by od nich měli rájovci klid. Bílá ryba (hlavně Plotice) se tam nekontrolovatelně množí a zatežuje vodu. Ještě když je to vedeno bez filtrace. Teď na jaře bude po asi 9 letech komplet vypuštěno. Tak se zajímám co tam dát na komáry,aby to bylo trochu zajímavé, vydrželo to zimu a aby tam toho nebylo zazachvíli zas plno. Jsou i jiné možností, no rájovce mám tak nějak rád. Zkušenost mám jen s těmi červenými a ti tu zimu právě nedají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2016 15:13 zuzakva Re: cezarmilan
cezarmilan napsal:Pozor, ale na plyny v jazierku tie jednoducho labyrintkám sebeviac odolným nedovolia prežiť. To je celá pravda
Aké plyny? Labyrintka má normální žábry. U některých druhů mohou být žábry nedostatečně výkonné pro přežití v teplé vodě a pak se skutečně mohou utopit. Ale ve studené vodě nikoliv, protože tam je mnohem víc kyslíku a navíc ho ryba potřebuje mnohem méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.03.2016 15:13 Deepinpeat Re: ioopp
mezi labyrintkáři jsou známé, např. od našich něměckých sousedů z IGL, populace M. ocellatus, schopné bez problémů přezimovat venku. Pochybuju, že v Německu mají menší zimu. Osobně jsem poslední dva kusy M. ocellatus vyndaval z jezírka 29.12. jelikož dřív jsem je nedokázal chytit a jsem dost přesvědčený, že zbytečně. Dělal jsem to jen proto, aby kdyby zrovna tahle populace tak odolná nebyla, abych nepřišel o jednoho ze dvou samců, protože to jezírko bylo mělké a předpověď zněla na nějakých mínus 12, nebo tak nějak. Jinak i některé populace M. opercularis dokážou nějakou dobu přestát pod ledem, pokud to netrvá dlouho, zrovna třeba letošní zima by byla asi dobře schůdná. V časopise IGL Der Macropode byl o jejich venkovním chovu a zimování (všech možných rájovců) krásný článek, bohužel jak koukám už to není ke stažení. Takže do kolegyně zuzakvy bych se tak ostře nepouštěl, rozhodně ne na základě kompilovaných informací z atlasů. Kdyby měl někdo náladu googlit nebo si to někde sehnat, tak odkaz na časopis a článek býval zde: akvacz.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2016 15:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: liborass
Asi předpokládala vyšší odbornou úroveň diskutérů... :-P ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 15:02 Muž liborass [174] Re: vaaclav
kdyby aspoň slečna či paní uvedla rájovce dlouhoploutvého, to by se dalo pochopit, ale takhle... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 15:02 Muž LiborSprysl [9015] Re: vaaclav
Kdybys dotyčnou četl, zjistil by jsi, že se jednalo o ryby zvenku... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 15:00 R Muž vaclav [14616] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zuzakva
Protože jsem přes jezírko prohnal dost akvarijních ryb a samozřejmě jen od pozdního jara do začátku podzimu. O rájovce jsem se také zajímal ale tehdy Macropodus ocellatus, Rájovec čínský nebyl k sehnání a ani jsem ho nikdy neviděl prodávat tak mě zarazilo že se něco takového dá provést a ještě větší pochyby ve mě budí že vlastně ani nevíš co jsi tam vlastně měla. Hodit ryby z akvária do jezírka a nechat je pod ledem nezvládne ani závojnatka pokud není na to zvyklá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:59 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: O.Tom
Labyrintky ako rajovec znesú nižšiu teplotu, tá však nesmie kolísať. Pozor, ale na plyny v jazierku tie jednoducho labyrintkám sebeviac odolným nedovolia prežiť. To je celá pravda.
Kardinálky mám v akváriu v ktorom je cca 15-16°C. Ale potešenie to nieje, nie sú tak vyfarbené a tak pohyblivé. Je to skôr o prečkávaní "na lepšie časy"
Z pohľadu akvaristu to skoro nemá zmysel a preto radím upustiť od takéhoto chovu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:57 Muž LiborSprysl [9015] Re: ioopp
Svého času byly kdesi u Brna v normálním rybníce... osobně bych se menších jezírek bál... chce to velkou vodu, nejlépe nezamrzající...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2016 14:56 zuzakva Re: ioopp
Klasické zahradní jezírko, já ho nestavěla. Asi metr hluboké. Tzn. v zimě 4°C, to mají všechna jezírka stejné. Rájovce determinovat neumím, možná jsem hloupá i když mám drobné podezření, že ti co to umí, si to jen myslí, protože nemají tušení jak různí mohou rájovci být. Ty ryby jsem dostala přímo do jezírka, odchované v jezírku, jejich rodiče také přezimovali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:50 ioopp Re: zuzakva
Ano úžasná diskuse...když se Tě zeptám na podmínky při kterých se ti podařilo udržet nějaké Rájovce xy přes zimu venku, tak odpovíš "v jezirku". Ptám se, protože těch pár lidí co znám Rájovce zimuje mimo jezírko...doma. Liborsprysl zmiňuje Rájovce čínského, kterého jsem teda dohledat a opravdu mu teploty kolem nuly nedělají problém s poznámkou krátkodobě. Proto mě zajímají podmínky. Chtěl bych do jednoho jezírka v tom případě tyto ryby dát místo našich bílých ryb, které tam už pár let fungují, ale nejdou skoro vidět. Můžu teda vědět něco blíž o tom jezírku? Velikost, hloubka, co vám tam roste? Máte nějaké dno, nebo je to holé? Klidně i tom kormoránovi, který má spadeno na Rájovce. To zní zajímavě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:44 Deepinpeat Re: O.Tom
kardinálky to dají bez problémů, jen by bylo opravdu dobré, aby ten pokles teploty byl postupný, což se dobře zařizuje venku na podzim, doma je to o hodně horší. Takže pak spíš nastěhovat nějaký kýbl s topítkem a postupně ubírat. Nedávno jsem viděl tohle: www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:24 Muž O.Tom [439] Re: ludvik
Samozřejmě že je tam elektřina a jde zapojit ohřívač, ale proč ?
Není to situace kdy by občas při výkyvu dorovnával rozdíl +-3° proti okolní teplotě.
Proč mám vytápět celoročně vysoký rozdíl teplot, když akvárium můžu navrhnout s ohledem na umístění.

Otázka byla na ryby (popřípadě živočichy) do "chladnější" vody než je obvyklé, ne co musím udělat abych tam mohl mít takové a takové ryby, akvárium bylo splácáno celé špatně a tedy jako by nebylo, začíná se od nuly.
Přece neexistuje jeden jediný model akvária, který se musí dodržovat...

Nevím jestli působím tak hloupě... umím se sám najíst, umím vyhledávat ve zdejším atlase i podle pokročilejších požadavků/parametrů vyhledávání, umím akvárium obložit polystyrenem a zapojit ohřívač.
To jsou všechno věci které už byly zváženy, nebo provedeny než jsem založil vlákno.
Chtěl jsem se dozvědět to čeho se v atlase nedočtu, tedy vlastní zkušenosti, zážitky (viděl jsem), znalosti.
Je zde spousta akvaristů, chovatelů kteří mají zkušenosti i s venkovním (byť jen sezónním) chovem a odchovem a můžou poradit, které ryby se dobře aklimatizují, což se v obecném atlase o rybách nedočtu.

zuzakva mi tedy poradila rájovce, což jsem rád, tím se mi jakoby potvrdili jelikož mi byli doporučeni i z jiného zdroje než je fórum.
Dále jsem v atlase našel a byli tu již zmínění okounci, ale ti nejsou zrovna lehce dostupní.
A pak mám z jednoho zdroje nepotvrzené kardinálky čínské při postupné aklimatizaci.
Z dalších živočichů se pak jako vhodný jeví CPO rak.
Třeba by to daly i některé živorodky, ale nemám to vyzkoušené a doufal jsem že právě takové věci se zde dozvím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:23 zuzakva Re: LiborSprysl
Rájovců je několik druhů a dokonce se kříží. A i ten "obyčejný" má široký areál výskytu. Já ty rájovce od sebe nepoznám, ale jako typický ocellatus to nevypadalo, ti jsou hodně barevní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:21 R Muž vaclav [14616] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zuzakva
Kdybych si to sám nevyzkoušel tak se tě ptát nebudu. Takže co to bylo za rájovce? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 14:19 Muž LiborSprysl [9015] Re: ioopp
ioopp napsal: Můžu vědět, jak se v našich podmínkách dá na zahradě přes zimu udržet Rájovec?
No ona slečna/ paní zapomněla poznamenat, že se jednalo o čínského rájovce (M.ocellatus), který to podobně jako kardinálka čínská zvládne, docela dobře, pokud je na zimu trénován...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2016 14:11 zuzakva Re: vaclav
Všechny labyrintky mají žábry. Některým, v některých situacích, žábry nestačí. Ale jak by měl každý akvarista vědět, ve studené vodě je rozpuštěno více kyslíku než v teplé, takže pokud se rájovec utopí, tak rozhodně ne v zamrzlém rybníčku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2016 13:47 R Muž vaclav [14616] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zuzakva
Takže se utopili. :-) O jaké rájovce šlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 12:33 zuzakva Re: ioopp
V zamrzlém jezírku, takže labyrint používat nemohli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 12:23 ioopp Re: zuzakva
No to je celkem jasné, že se bavíme o jezírku. Zajímá mě, jak ryby zvládají žít po ledem. Co s jejich labyrintem udělá mrazivý vzduch, kdyby se mi dařilo jim držet volnou nezamrzlou hladinu. Přece jen mají tendenci dýchat atmosférický kyslík :-)
Ano jsou studenovodní druhy co zvládají i nízké teploty, ale mrazy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 11:28 zuzakva Re: ioopp
V jezírku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 06:21 ioopp Re: zuzakva
Můžu vědět, jak se v našich podmínkách dá na zahradě přes zimu udržet Rájovec?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 01:41 zuzakva Re: O.Tom
Rájovec živé nepotřebuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 00:51 Muž ludvik [1082] Re: O.Tom
Nedá mi to se zeptat ... elektřina tam je, tak co je za problém to trochu zaizolovat a zatopit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 00:32 Muž O.Tom [439] Re: Deepinpeat
Asi jsem měl dodat, že jde o ryby pro začátečníky.. ryby závislé na živém určitě odpadají.

Situace se má tak, že bylo pořízeno akvárium, tím nejhorším možným způsobem , vybaveno tím nejhorším způsobem jako je filtr-honič vody, umělé kytky a bez ohledu na okolní teplotu.
Do toho... pořízeny skalary, aspoň mi je dovezli když začly padat a až na jednu se u mě vzpamatovaly.
No a já se teď pokouším zjistit, co by mohlo fungovat s ohledem na nízkou teplotu, jestli pak má cenu to akvárium předělávat nebo to radši zabalit :)

Právě že atlas nemusí být zcela přesný, tak jsem spíš chtěl vědět, jestli nemá někdo vlastní zkušenosti s některými z běžnějších ryb, které zde v atlase mají uvedenou běžnou vyšší teplotu, ale nevadí jim ani ta nízká.
Údajně kardinálka čínská zvládá i teploty pod 15° pokud se postupně aklimatizuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.03.2016 23:47 zuzakva Re: NHKG
No já měla kdysi rájovce přes zimu na zahradě a v pohodě, v létě je ale sežral kormorán :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2016 23:45 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: zuzakva
Tady, je to trošku daleko: www.aquarium-glaser.de/…
Ale můžeš si objednat ryby u nás: www.aquamaster.cz
Výběr obrovský. Stačí si ty druhy co tam mají projet googlem a určitě něco zajímavého najdeš.

Je taky problém, že většina stránek uvádí špatně požadovanou teplotu u studenovodních ryb. Třeba u jedněch ryb, o kterých jsem uvažoval, je minimální uváděná teplota na všech stránkách kolem 18°C. A pak se jinde dočetl, že ty ryby přes zimu venku přežijí i pod ledem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2016 23:40 zuzakva Re: Deepinpeat
kde to je "u Glasera"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2016 22:52 Deepinpeat Re: O.Tom
+ Macropodus ocellatus, přírodní odchyt Macropodus opercularis (zrovna mají u Glasera nádherné), halančíci rodu Austrolebias (potřebují živé krmení podobně jako už zmíněné Elassoma evergladei). Určitě někoho napadnou další. Tady je problém hledat v tom atlase, u některých druhů ty uvedené teploty neodpovídají reálným možnostem, bych řekl. Mnoho těch akvarijních populací je různě schoulostivělých, to taky nese svůj díl viny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2016 14:28 Muž O.Tom [439] Re: NHKG
Ano, v atlase jsem hledal s parametrem teploty už 3 dny na zpět, ale těch menších a hlavně dostupných/sehnatelných jsem moc nenašel.
Jako snad použitelný výsledek mého hledání byla rybicky.net/atlasryb/akara_pruhovana
a CPO raci.

Teplota okolo 15°, aktuálně naměřená 13, tedy v zimě a v létě si myslím nepřesáhne 20°a když tak nepatrně, je to odhad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2016 13:20 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: O.Tom
Spousta akvarijních ryb má ráda v zimě 15C. Většinou ale je potřeba v létě držet teplotu pod 25C.
Zadej si do vyhledávání v atlasu 15C a uvidíš.
Z cichlid třeba rod Australoheros, gymnogephagus. Z asijských ryb sposta druhů mřenek, danií, parmiček. Ale bacha, tyto ryby často potřebují velký proud vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.03.2016 13:07 zuzakva Re: O.Tom
Celoročně 15 nebo v zimě 15 a v létě vedro? To je dost podstatný rozdíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2016 12:58 Muž O.Tom [439] – Jaké ryby do studené vody ?
Zdravím, chci se zeptat, zda by měl někdo tip na ryby do teploty okolo 15°.
A neříkejte, že naše z vod ČR :)
Jestli tedy o nějakých vhodných víte a taky dostupných.
Rybky spíš drobnější do akvária 100-150 litrů.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3284x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19524-jake-ryby-do-studene-vody-?od=51