Low-tech akvaristika
No chvíli jsem byl taky "mimo"
Ale Ajajak NEMĚNÍ vodu, a pak to smysl začne dávat

Hlídá to controlér. Testy jsou opravdu na nic. TDS a sledování rostlin je dostačující.
? Tobě ta odpověď dává smysl? Mně tedy ne

Pokud ne ty testy, tak jak víš, že to pH 8 ?
Teoreticky ano prakticky ne. Na to by byla dobrá laborka a ne testy. Ty jsou k ničemu. Takhle to funguje.
? Nerozumím. Pokud máš RO a byť vodu z vrtu (asi tvrdou, resp. s vyšší alkalitou), tak si parametry ředěním s vodou z RO nastavíš, jak potřebuješ. Nebo ne ?

Voda z vrtu a RO není moc koše
Jak to, že ti to leze tak vysoko? Já mám snad všude pH kolem 6.
Low tech s CO2 bez hnojení. CO2 musím jinak voda atakuje PH 8 což je pro mně velmi zásaditá voda.
Starší reakce
- obecná odpověd, nikterak vysvětlující zadané
- děkuji
-

Světlo se dohledá ale jestliže je ubráno na procentech tak je to co o světle víme na pr.... A CO2 čím větší intenzita tím větší spotřeba CO2. Spolu s tím jde hnojení.
Omlouvám se. Popisoval jsem zkušenost s Eleocharis vivipara. A díky za tip na ménně náročnou.
Eleocharis - acicularis - mi rostl vždycky nejlépe a pod takovým světlem (nízká intenzita), že jsem se sám divil. Vivipara - nevím - tak třeba napíše názor někdo, kdo s ním má zkušenost.
Eleocharis u mě přežil(ale tak tak) věci nevýdané. Nepodceňoval bych ho.
Jinými slovy, asi se dá pěstovat jako rostlinka v low tech.
Dokonce mi kousek vyplaval ze dna a je jakoby pod kořenem, kde má ménně světla. Nechávám ho tam a pozoruji. Někdy třeba podám zprávu.
Nepochybuji o tom, že celá nádrž je "vybalancovaná". A to světlo nebude nějaká "palba". Proč si to myslím ?- protože je to vidět na Glossostigmě - mírně se zvedá a to dělá, když není intenzita osvětlení bůhvíjaká. Naopak když je, leze "vodorovně" po dně.
Co je pro mne neznámou, tak ten Eleocharis - tipuji na vivipara - s tím žádnou praktickou zkušenost nemám.
- napište zdůvodnění proč by se mělo vyčerpat CO2,
- typ světla jsem uvedl, tak lze dohledat intenzitu svitu

Můj názor ale takhle nasvícené akvárium podle mně bez přidání CO2 musí během dne CO2 vypotřebovat. Jak je drahé světlo nezáleží ale jakou intenzitou se svítí.
- když myslíte?
- akvarko má ty nejlevnější světla 30W,(typ v prezentaci) navíc byla již použitá, protože u původního akvaristy, bylo 50 cm vodního sloupce na ně moc
CO2 by asi brzo došlo. Zde i hnojení je pravdepodobné
- proč by mělo CO2 dojít, pokud by se to mělo stát, tak by se to přece za dobu provozu projevilo
- hnojeni? Opět proč, protože vidíte červené rostliny? Červenou barvu u rostlin nedocilite hnojivem, ale světlem.

Jak může někdo z fotky poznat množství světla? Když se nastaví chytře foťák i temný kout vypadá jako za plného slunce a to nezmiňuji co dokáže postprodukce.
Jinak když budu dělat takovou výstavní fotku akvária, kde jsem si dal práci s vyndáním ostatní techniky, tak si na to nastavím takové světlo, aby se mě to dobře fotilo a nepoužiju světlo co běžně do akvária svítí. To že si takhle většina z nás doma fotíme akvária neznamená že se tak dělá vždy a všude.
Já naopak myslím, že by to šlo-i bez turbo-extra nasvícení a asi i bez CO2.
Zde je to také nepravděpodobné podle mne je to silně nasvícené a CO2 by asi brzo došlo. Zde i hnojení je pravdepodobné
Myslím si že nádrže jsou hodně nasvícené a bez CO2 by se to neobešlo

- co třeba tohle, filtrace světlo, bez ceóčka a hnojení, provoz cca 1,5 roku, historie vývoje a druhů rostlin v prezentaci "Mañana Mañana"

A co by tam muselo být "hi-tech"? Glossostigma, mechy, Eleocharis a pravděpodobně L. arcuata?
Je to možné. Ale i tak bych to chtěl vidět po roce provozu

Mimochodem zrovna o téhle nádrži si myslím, že to low-tech není. Ale mohu se samozřejmě mýlit.
MARTIN HORÁK napsal: Chtěl bych to jako low-tech vidět po roce
Sice jsem Ti dal palec,ale při zpětném pohledu si myslím,že to akvo může fungovat při vhodné údržbě dlouhodobě.Biologická rovnováha mezi producenty a konzumenty odpadu nemusí mít žádný problém. Těch pár drobných čudel,kytkám jenom prospěje.

Jen podle obrázku těžko tvrdit.
Tady maník hájí že tohle je bez CO2 a vzhledem co o tom postupně napsal tak tomu i věřím:
www.reddit.com/…
Na tom je vidět že i bez CO2 jde udělat "výstavní" akva.
Nevím co je pro vás low-tech, ale pro mě je to nádrž bez umělého přidávání co2, klidně s filtrací, slabším světlem a v případě potřeby i topením. Přiměřené množství živočichů (právě podle nich musí nebo nemusí mít nádrž filtr). Ale tím že se méně svítí a roste to pomaleji, tak není nutné tak často do toho zasahovat.
Je to klasický aquscape na pár měsíců při focení vyndávají techniku.

Chtěl bych to jako low-tech vidět po roce

Intenzitu osvětlení s tím chvilku laboruj ale na lumeny si nehraju (neznám) to časem doladíš. Kamarád také musel dohnojit a pak mu akváro jolo spíše jede. Rybky většinou ke hnojení postačí. Dobu svícení mám 10 hodin.
Bucka ? Nejspíš nepřežila
Tím vším se právě řídím. Pod štěrkem je vulkanická drť a pod ní zahradnický substrát (i když asi málo). A přijde mi, že už si to vlastně sedlo, jen ty rostliny bych čekal živější, no. Stačila by mi i ta Ludwigie, kdyby rostla pěkně. Nebo mám zkrátit dobu svícení? Aktuálně je tam 9 hodin denně, intenzita cca 1700 lm.
Rostlinky jdou nenáročné. Pod štěrk hlínu a takové akvárium není hned. Až si vše sedne, dělá jen radost. Rostlinky jdou podle osvětlení a s rybkami to nepřehánět to samé s krmením.
Od prosince 2020. Rychlerostoucí zeleň už jsem vzdal. Ještě jsem přemýšlel, jestli by tam třeba přežila nějaká Bucka.
Jak dlouho ho provozuješ?
Pravda, stonkovky se musí velmi často stříhat
U stonkovek ano. U anubiasů ne

Udělat pěkný vzhled znamená se dost často hrabat v akva.
Z bezúdržbové ho akvária moc hezký vzhled neuděláš prostě co tam roste to tam roste.
Na principu ryby => rostliny je postaveno aquaponické pěstování. Takže ono to vše jde, jen je tam ten faktor vzhledu.
Ano je to hnojení a souhlasím s tebou. Proto tam také jsou. I ta hlína velmi pomáhá
To záleží na každém kde si tu hranici nastaví. Já mám téměř všechny typy akvárií a i ten typ bez údržby se mi líbí a hlavně mohu sledovat kousek čisté přírody a porovnávat. Takhle to už dělám od dětství a má to opravdu své kouzlo. Bystřinu pomalu předělávám na low těch a také přírodně protože po více jak 3 letech to dole tak zarostlo, že do teď to nemám podle svých představ. Ale přírodně a pomalu. Pod Anubiasem kávovníkovým to bylo tak prorostlé a zařazené že to jde samo velmi pomalu zpět a i tam je krása pozorovat jak řasa mizí. Pouze zelená přisedlá. Jak se na ni Otici pasou ale samozřejmě i jiné rybky. proto mám tuhle akvaristiku rád již více jak 48 let.
No jo ale Endlerky ale pohnojí akvárko víc než krevetky. Bez živin to dlouhodobě prostě moc nejde, musíš (no nemusíš, ale pak to vypadá, jak to vypadalo u mě) je nějak rostlinám dodat. Ať vědomě pomocí hnojení nebo mimoděk skrze krmení, hnojení či výměnou vody.

Ano vím o ní. A přesně toto se mi nelíbí, ač naprosto přesně vím, že je to funkční a přírodní. A o tom všem to vlastně je. Kde je ta hranice mezi vzhledem a funkčností?
Hnojení mám Endlerky. Opravdu to funguje.
Koukni na mojí 6L (živá tůňka) . Beze všeho, jenom světlo. Substrát je hlína
Přidat reakci
1 ...... 6 7
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 9967x