Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

PMFE / Glutaraldehyd

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 3 Žádná další stránka   1  
PMFE / Glutaraldehyd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 14:26 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Ak je odporúčaná denná dávka 0,5 ml / 20 l a dávkuje sa 10-násobok, potom sa po pridaní dávky zvýši obsah glutaraldehydu vo vode na 3,75 mg/l, čo sa pri dennom dávkovaní zvýši už po 2 dňoch na 4,7 mg/l v špičke (a cca 1 mg/l v minime tesne pred novou dávkou). To už by naozaj malo mať vplyv na riasu, keď na inhibíciu 50% populácie stačí 1,5 mg/l. Ak to tak nie je, potom je to prinajmenšom zvláštne.

Ale tých zvláštnych vecí je tu viac - napr. raz riasa sfialovie, inokedy nie, niekedy spáli list rastliny, ale na riase nevidno škodu žiadnu, atď. Myslím, že každý praktický postreh pomôže. Možno je tam nejaká závislosť od aktuálnej aktivity fotosyntézy alebo čo - možno to inak reaguje ráno a inak uprostred dňa alebo niečo podobné. Alebo možno je reakcia závislá od obsahu inej látky, možno je súvis s pH, teplotou, ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 14:12 Marcel G Re: replikant33
Jde o to, co přesně máš na mysli, když říkáš, že "nic nedělá". Pokud přidáváš do akvária 10x vyšší dávky než doporučuje výrobce a čekáš od toho redukci řas, tak tam podle mě určitě žádné pokroky k lepšímu neuvidíš. Na řasy totiž glutaraldehyd účinkuje téměř výhradně jen v koncentrované podobě při lokální aplikaci. Takže cpát do akvária vyšší než doporučené dávky je k ničemu, a naopak to výrazně zvyšuje organickou zátěž (GA je organická sloučenina).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 13:24 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Designer
no doporučuje to 8 z 10 dentistů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.04.2014 13:17 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: replikant33
Nic nedela? Tak to jsme na tom jen o par pismen jinak, ja si zase myslim, ze glutaraldehyd v akvariu nema co delat smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 13:14 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Marcel G
abych rekl pravdu tak s Glutaraldehydem jsem poněkud v rozpoložení. budto mam nějaký vadný výrobek a nebo odolné řasy. ale i 10x višší dávka než je doporučená v AQ nic nedělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.04.2014 13:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marcel G
Pak se nabizi otazka, zda nebude jednodussi to aplikovat sice primo na list, ale predem si to jeste naredit. Pak by i stejna davka vystacila k osetreni vice mist. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 13:05 Marcel G Re: zervan
Já jsem už párkrát aplikoval tekutý uhlík (EasyCarbo) přímo na listy anubiasů (nad vodou, nikoli ve vodě), a musím říct, že se jim také na listech vytvořily pěkné fleky, kde jim odumřela v důsledku toho tkáň. Je určitě dobré si dát s tou aplikací trochu načas, a zkusit nejprve menší dávky pod vodou při vypnutém filtru (a nikdy to ze stříkačky nestříkat přímo na list, ale raději z odstupem, aby se to stihlo ve vodě ještě trochu zředit => obzvlášť u těch citlivějších rostlin).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.04.2014 12:03 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Designer
No to súhlasím, Echinodoru odstrihávam spodné listy každý týždeň (až mi ho je ľúto, no ale mám malé akvárko a on mi tam dosť tieni), preto som si ho vybral na tento pokus :) Chcem som len upozorniť, že tá odporúčaná lokálna aplikácia na postihnuté miesta nie je celkom bezpečná, resp. je dosť riskantná a podložiť to ukážkou. Lebo z predošlej debaty mohol vzniknúť dojem, že toto hrozí len pri peroxide.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 11:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Vyuziti toxickych latek pro hubeni neceho byva o tom, ze neco urcitou koncentraci a cas jeste vydrzi a neco uz ne. To ale jiste neni nic noveho, co bys nevedel. No a tady uz to bylo pres (a predpokladam, ze takhle trefit "akorat" nebude ani uplne snadne).

Nastesti rasu u vetsich a dobre rostoucich Echinodoru nevidim jako problem (ja mam tedy rasy minimim, ale kdyby), byva na starsich listech a clovek jich casto potrebuje ostrihat vic, nez jen nejake stare s rasou, aby se do akvaria taky jeste neco jineho veslo :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 11:35 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Fotka k příspěvku Pokusom som zistil, že lokálna aplikácia PMFE vie rastlinám tiež ublížiť. Asi pred 2 dňami som skúsil zo striekačky aplikovať PMFE pri vypnutom filtri na list Echinodoru s jemným pokrytím klasickej zelenej prisadlej vláknitej riasy, že čo to spraví (tá riasa mi tam nevadí - práve naopak, jemné množstvo sa snažím udržať pre Neritiny). No a dnes pozerám do akvária a vidím, čo pripájam na fotke.

A vraj aj rastliny z akvária napadnutého jelením parohom, ktoré sme 5 minút kúpali v roztoku PMFE 1:3, majú podobné problémy - viaceré listy akoby odumierali spolu s riasou. Nevidel som zatiaľ, ale vraj sa jedná predovšetkým o Rotalu, Pogostemon, Alternantheru.

Takže - asi je to aj v tomto podobné s peroxidom. Akurát našťastie neuhynuli žiadne rybky a ani krevetky.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2014 13:54 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Dostal som správu z toho postihnutého akvária, že po aplikácie PMFE jelení paroh sfialovel všade tam, kde PMFE zaniesol prúd po naliatí. Hm, no len neviem, prečo to nesfialovelo v kúpeli PMFE riedenom 1:3. Zdá sa, že sfialovenie riasy ovplyvňuje ešte nejaký faktor, ktorý sa mi nepodarilo odhaliť. Vyššie citovaný príspevok som písal v pondelok, vtedy to tak v akváriu zafungovalo po výmene vody. Dávka PMFE bola vraj pomaly naliata z lyžičky, filtrovanie bolo zapnuté, hore je rozstrekovcia rampa, ktorá to hneď "rozfúkala" a sfialoveli vraj všetky riasy v hornej časti akvária, teda kam "fúka" prúd (ale teraz mi napadlo, že je to tiež časť, ktorá bola nejaký čas nad hladinou).

Včera už vraj nechceli sfialovieť žiadne riasy pri lokálnej aplikácii PMFE zo striekačky. Dnes som to skúsil vo svojom akváriu - kúsok ruduchy mám vo výpusti filtra (samozrejme som ho vypol) a klasickú vláknitú zelenú riasu mám na experimentálnej malej Rotale, ktorá je na špajdli rovno pod svetlom. Ani jedna riasa mi nezmenila farbu (čo nevylučuje možnosť, že i tak chcípne, to sa uvidí). Takže v tom bude ešte nejaká finta. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2014 12:14 Muž kofejn [963] Re: ludvik
Peroxid jsem zkoušel na listy obnažené při výměně vody. Nanášel jsem jej štětečkem na hnědovku windelow a anubias. První pokus moc na ruduchu nefungoval, po druhé to už bylo lepší. Do vody jsem to nelil.
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.04.2014 10:52 Muž ludvik [1082] Re: kortezhugo
Zase tak jednoduché to s tím peroxidem není ... maniakva.cz/…
Skoro bych řekl, že PMFE apod. je přeci jenom bezpečnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2014 09:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: kortezhugo
Čiže pokiaľ neuznáme prínos z hľadiska pridávania uhlíka, potom PMFE stráca zmysel, keďže proti riasam môžeme lokálne aplikovať peroxid a globálne dávky v prijateľnom množstve nemajú účinok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.04.2014 09:05 Muž kortezhugo [983] Re: zervan
Používa sa 3% roztok.Technický má cca 35% tak ho zriediš 1:10 z vodou.Pri lokálnom použití je to cca rovnako účinné ako PMFE.Píšem to ale preto,že peroxid nieje toxický.A rýchlo sa rozkladá na H2O + O2 (vodu a kyslík) X-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 19:36 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Aforte
Niečo iné je zabrániť vytvoreniu rias a úplne iné riešiť inváziu rias, ktorá už značne oslabuje rastliny - vtedy smiech nie je na mieste. A stať sa to môže každému, stačí nejaká drobnosť (hlavne v menšom akváriu), prerušenie hnojenia z dôvodu liečby, ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   22.04.2014 19:28 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: MonterMonty
Vaše problémy bych chtěl mít. Co radši udělat lepší podmínky v akva, aby se řasy vůbec netvořily? stydim :-P :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 09:01 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: kortezhugo
Videl som o aplikácii peroxidu video, no neskúšal som. Vie niekto porovnať účinnosť lokálneho aplikovania PMFE a peroxidu? Stačí ten slabý z lekárne alebo treba perhydrol?

Inak s lokálnou aplikáciou nevidím problém - vypnúť filter, do striekačky nabrať práve povolenú dennú dávku a cez dlhú slamku vypustiť na pár vybraných miest, na ďalší deň na ďalšie miesta, atď. Včera sme sa na takomto postupe dohodli v tom problémovom akváriu po tom, čo sa riasy prefarbili na fialovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 08:14 Muž kortezhugo [983] Re: MonterMonty
MonterMonty napsal: v návodu píšou že na postižené místa aplikovat rovnou neředěný
Takto sa dá použiť aj H2O2 (peroxid vodíka).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   22.04.2014 08:04 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: MonterMonty
...v návodu píšou že na postižené místa aplikovat rovnou neředěný, což se ale bude blbě aplikovat, pokud je řasy v akva moc a je potřeba dodržet maximální denní dávku...
A co si pokus o likvidaci řas tímto prostředkem naplánovat jako postupnou, ne jednorázovou?! :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 18:56 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: zervan
ne zrovna jelení paroh , ale u mě řasa po přidávání PFME mizí postupně , krevetky to snáší vklidu -doporučené koncentrace , v návodu píšou že na postižené místa aplikovat rovnou neředěný , což se ale bude blbě aplikovat , pokud je řasy v akva moc a je potřeba dodržet maximální denní dávku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 17:58 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Dostal som správu z toho postihnutého akvária, že po aplikácie PMFE jelení paroh sfialovel všade tam, kde PMFE zaniesol prúd po naliatí. Hm, no len neviem, prečo to nesfialovelo v kúpeli PMFE riedenom 1:3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 13:45 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Designer
Dnes som sa bol pozrieť na to akvárium silne napadnuté jelením parohom. Skúsili sme v miske zriediť PMFE hnojivo v pomere 1:3 s vodou (teda výsledná koncentrácia 0,375%) a 5 minút v ňom postupne kúpať napadnuté rastlinky - aspoň tie, pri ktorých to bolo možné (teda nie napr. Echinodory kvôli mohutným koreňom). Riasa nezasyčala a nezmizla :) Ale uvidíme v najbližších dňoch, ako sa to bude vyvíjať.

Čo ma dosť prekvapilo: Túto koncentráciu PMFE som pokladal za nezlučiteľnú so životom, no v miske som videl plávať si nejaký planktón neznámeho druhu (kedysi som ho tu v nejakej diskusii aj spomínal, ale nejako sa nepodarilo identifikovať), ktorý už dlho žije v akváriu a nevyzeralo to, že by mu glutaraldehyd spôsoboval nejaké starosti. EDIT: Takže po pár hodinách vraj chcípli

V akváriu sme objavili aj ďalšie maličké (niekoľkodňové) krevetky Red Cherry, sa tam už dosť premnožili. Takže bežné dávkovanie PMFE im nebráni v živote. Apatické správanie krevetiek nemôžem potvrdiť - akvárium značne zarástlo a podľa môjho názoru je to len zdanie, lebo krevetky sú pozašívané v húštinách. Pri vyťahovaní rastlín "ožili" a behali po celom akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.04.2014 11:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ludvik
Po vysazeni pridavani CO2 mi nektere rostliny sly vylozene do kopru, ale tak za 14 dni se zbytky vzpamatovaly, a zase zacaly rust, hur, ale snesitelne i bez pridavani CO2. Nejvic to bylo znat na:
rybicky.net/atlasrostlin/heteranthera_zosterifolia
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
Kdyz rostlina nemusi brat uhlik z hydrogenuhlicitanu (biogenni odvapneni), protoze ma dost CO2, zrejme si pro to ani nevytvari mechanismus, ktery nabehne az kdyz musi. Jak je to ale s glutaraldehydem, to si netroufam ani tipnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 11:51 Muž ludvik [1082] Re: vaaclav
Hele ... mě je to taky záhadou. :-) Třeba jen reklamní krasožvást ...
Ale řekněme, že CO2 má snahu jít nahoru, a vyrovnat hladinu se vzduchem. Tohle se chová prostě jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 11:47 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ludvik
Tak tohle mě vysvětlete. Že se při "špatném"(jen 2x a ne až 10x přečerpaná nádrž za hodinu) proudění někam nedostanou bublinky (nerozpuštěného) CO2 bych chápal, ale jak se to může stát u toho rozpuštěného to je pro mě záhadou to se to rozpustí jen někde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 11:26 Muž ludvik [1082] Re: MarekP
Jedno z vysvětlení bylo - pokud se tam nedostane plynné (rozpuštěné) CO2 kvůli třeba špatnému proudění, bude tam alespoň tohle ... takže nehrozí lokální nedostatek. A lze mít o něco vyšší koncentraci, aniž by hrozilo udušení ryb.
Mě se to ovšem také úplně nezdá. Bych řekl, že na jiný typ C se musí rostliny přizpůsobit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 11:16 Muž MarekP [812] - MalawiRe: zervan
Já dávkuju CO2 Vital každý den (0,8ml) spolu s PMDD (0,5ml) do akvária, které mám v prezentaci, a rostliny mi krásně rostou. Řasu jsem tím hubit nezkoušel, ale v návodu se píše, že pro hubení řas je potřeba dávkovat CO2 injekční stříkačkou přímo na postižená místa rostlin, takže normální dávkování do vody řasy rozhodně nezahubí. Stejně tak účinnost tekutého CO2 je násobně nižší než plynného CO2 z bomby, takže brát ho například jako plnohodnotnou náhradu nelze. Dokonce jsem tak různě pročítal, že je dobré ho dávkovat v akváriu, kde je i plynné CO2 - tam mi ale nějak uniká smysl (pokud se nechci zbavit řas přímou aplikací).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2014 10:26 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Designer
Není důvod se omlouvat. To, co jste napsal, vystihuje podstatu celého "problému". :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.04.2014 09:24 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Je mi zcela jasne, ze jsem se na zaklade mizernych znalosti a vlastnich pozorovani nejspis dopustil omylu, jiste ne prvne, ani naposled.

Nicmene dobre fungujici akvarium CO2 produkuje, coz je pro mne to dulezite, zatimco akvarium vytravene lecivy to neumi. Je mi zcela jasne, ze pro male organismy je takove akvarium jako cely vesmir a musi jich tam zit miliardy. Vetsinou se bavime o nitrifikaci, jako o jedne z nejdulezitejsich veci, ale ono tech dulezitych procesu je jiste mnohem vic.

A tak i jestli jsem se sekl s nitrifikaci, stale povazuji liti vysoce toxickych latek do akvaria jen za ucelem drobne podpory neceho za kontraproduktivni (byt v malych koncentracich), protoze tim mohu ublizit necemu, co mi vysledne pomaha vic, nez sama ta latka.

Za sva nepodlozena tvrzeni se pochopitelne omlouvam, budu muset zase studovat (ale to stejne delam cely zivot).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.04.2014 20:40 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Designer
...Vsechny organismy dychaji, bud aerobne a nebo anaerobne. A protoze nitrifikacni bakterie jsou aerobni, predpokladam, ze produktem jejich dychani je CO2.
Buhvi co vsechno jsem v akvariu antibiotiky vyhubil (jake bakterie) a podilelo se na celkove produkci CO2, ale zmena na dropcheckeru byla znat dost...

Při nitrifikaci (biologické oxidaci amoniaku) slouží CO2 bakteriím jako zdroj uhlíku (autotrofie). CO2 je produktem mineralizace organické hmoty (v aerobním prostředí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 19:12 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Ve vztahu k rasam mrkni sem:
www.aquariumslife.com/…

Tam pise o pouzivani ve dvoj az trojnasobnych davkach nez doporucenych, pro niceni rasy. Ty pouzivas nejakou spodni hranici davkovani, takze efekt pro boj s rasami nebude nejspis nijak velky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 18:50 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Vsechny organismy dychaji, bud aerobne a nebo anaerobne. A protoze nitrifikacni bakterie jsou aerobni, predpokladam, ze produktem jejich dychani je CO2.

Buhvi co vsechno jsem v akvariu antibiotiky vyhubil (jake bakterie) a podilelo se na celkove produkci CO2, ale zmena na dropcheckeru byla znat dost, tak modry jsem ho jeste nemel. A CO2 jsem nedodaval uz dele pred nasazenim tech antibiotik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 18:23 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Designer
Vďaka za reakciu! Už pri študovaní minulých diskusií som si všimol, že si silný odporca PMFE ;) Tiež som človek vcelku skeptický a nečakám žiadne zázraky. Na druhej strane, viacerí ľudia, ktorí takéto hnojivo odskúšali, si ho veľmi chvália, takže nejaký prínos tam asi bude. Väčšinou to tak v živote chodí - nejaký prínos za nejakú cenu a je len otázka situácie, či to význam má alebo nie.

Domnievam sa, že táto látka nie je vhodná na dlhodobé dodávanie do akvária a ani to neplánujem, skôr ma to zaujíma z praktického hľadiska hlavne z dôvodu protichodných názorov na ňu - som človek známy svojím pozitívnym vzťahom k experimentom :)

Neverím, že by PMFE suplovalo dodávku uhlíka, skôr to beriem ako látku, ktoré možno má v malej koncentrácii (ostatne, v silnej koncentrácii je takmer všetko jed) pozitívny vplyv na rastliny a v o čosi vyššej koncentrácii negatívny vplyv na riasy, pričom podľa všetkého existuje prienik týchto dvoch rozsahov koncentrácie, do ktorého sa samozrejme chce každý zmestiť.

Aj som predpokladal, že látka môže mať silne negatívny vplyv na baktérie v akváriu (keďže sa používa aj na dezinfekciu), preto som v oboch akváriách spravil kontrolné meranie všetkých merateľných veličín vrátane amoniaku a dusitanov, ktoré bežne ani nemeriam, lebo bývajú nulové - a boli nulové aj po týždennom aplikovaní PMFE, takže nitrifikačné baktérie fungujú výborne. V tejto súvislosti som sa zamýšľal nad týmto: Polčas rozpadu je 10,6 hodín v akváriu. Čím to je? Prítomnosťou baktérií? Tie spôsobia rozklad látky? Pretože vo fľaši sa drží hnojivo veľmi dlhý čas, dokonca som do neho nepridával ani sorban draselný, keď je hnojivo samo o sebe dezinfekčné.

Poznámka trochu off-topic: Skôr ma zaujala iná vec, ale nemusí nutne súvisieť s PMFE: V spomínanom akváriu silne postihnutom jelením parohom sporadické merania ukazovali vždy očakávané hodnoty dusičnanov a fosforečnanov. Limitujúci faktor rozvoja akvária bolo jednoznačne CO2. Rozmohla sa časom táto riasa, potom sme o čosi vylepšili bublanie CO2 a nasadili PMFE. Pri kontrolnom meraní som bol veľmi prekvapený, že výskyt fosforečnanov klesol až na nulu (pritom sa týždenne dodáva 0,7 mg/l) a dusičnanov na chabých 5 mg/l. Teda dopyt po CO2 bol nasýtený a limitom sa stal fosfor. Ale ako vravím, nemusí to byť zásluha PMFE, lebo sme vylepšili aj dodávanie samotného CO2.

Nejako nerozumiem, ako môže proces nitrifikácie zvýšiť obsah CO2 - veď sa týka len premeny zoskupení dusíka. V noci by malo CO2 zvyšovať jedine "dýchanie" živočíchov, rastlín a možno teda aj baktérií? Je ich toľko, že by to bolo poznať? Potom by to sedelo - nie nitrifikácia, ale "dýchanie" nitrifikačných baktérií.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 17:19 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Ohledne toho zapachu, vic latek prijemne/zajimave voni v nizke koncentraci, ale kdybys je citil v plne sile, nejspis bys padnul na zadek :) .

Co se tyce otravy ras (lepe to snad ani nazvat nejde), vsimni si, ze kdo je tim uspesne hubi, to davkuje primo na ta mista, kde rasu vyhubit chce. Je to zkratka v urcite koncentraci pro rasu toxicke uz na kratky okamzik. V koncentraci, jak je to pak rozptylene po akvariu a aby to neublizilo cemu nechces, to podle mne nijak zazracne na rasy pusobit nebude.

Ohledne CO2 ve vode, poves si do ciste vodovodni vody dropchecker a nech ho tam do druheho dne. Bude modry. Kdyz ho ale zavesis do akvaria, kde ani nepridavas CO2, ale je v nem slusne funkcni nitrifikace, bude minimalne po ranu do zelena, po nadavkovani antibiotik do akvaria prejde do modra jako u te ciste vody (po zabiti nitrifikacnich bakterii). Nedavno jsem to zazil, sledoval jsem to. A ted kdyz si predstavis, jakou koncentraci toho dodavas, a ze uz jen samotna slusne fungujici nitrifikace doda podstatne vic CO2 nez tohle, ma cenu tim zatezovat akvarium, kdyz si jeste uvedomis, ze tim muzes ublizovat one nitrifikaci (i kdyby ji to primo neohrozovalo), ktera se Ti stara o vic CO2 v akvariu, nez tenhle sajrajt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 17:01 Muž zervan [1123] - Rostliny – PMFE / Glutaraldehyd
Všimol som si, že čím ďalej viac ľudí používa hnojivá "tekutý uhlík" založené na Glutaraldehyde - či ide o Seachem Flourish Excel, Easy-Life EasyCarbo, CO2 Vital, Invital Carbon, či PMFE. Diskusie o tom sú roztrúsené kade-tade, často v sekcii CO2, kam to podľa mňa ani nepatrí, napr. rybicky.net/forum/18994

Tak som si dovolil založiť všeobecné vlákno diskusie :) No a mám otázku: Ako je to vlastne s dávkovaním? Ak vychádzame z bežného 1,5% roztoku Glutaraldehydu, čo zodpovedá bežným hnojivám tohoto druhu, odporúča sa cca 0,5 - 1 ml / 20 l (resp. 2,5 - 5 ml / 100 l), samozrejme denne. Polčas rozkladu hnojiva je 10,6 hodín (podľa výborného článku www.prirodni-akvarium.cz/… ), takže ak človek ráno hnojí, podvečer je hnojiva už len polovica a v ďalšie ráno ho zostáva len 21%. Teda ak sa pozrieme na hornú hranicu odporúčanej dávky hnojiva, tak každé ráno sa prileje 0,75 mg/l, čo spolu so zostatkami predošlých dní dáva hodnotu 0,95 mg/l v rannej špičke, tá však klesne do skorého večera na cca 0,47 mg/l a ráno zostáva 0,20 mg/l. Spracoval som to v tabuľke "Výpočty koncentrácie" (str. 4): dl.dropboxusercontent.com/…

Má táto koncentrácia šancu zničiť riasy, keď sa uvádza, že pre prvé negatívne príznaky na riasach treba aspoň 1,5 mg/l? Totiž experimentálne som toto hnojivo nasadil do svojho akvária a nevidím žiaden efekt ani na riasach (tých mám len nepatrné množstvo), ani na rastlinách - dávam však spodnú hranicu dávkovania. Tam na tom nezáleží, ale v inom akváriu veľmi ťažko postihnutom jelením parohom (až tak, že nejaké miernejšie metódy by asi nepriniesli efekt a skôr by bol nutný úplný reset vo forme vyhodenia všetkých rastlín) som odporučil skúsiť aplikovať toto hnojivo na hornej hranici odporúčaného dávkovania a tiež nevidno žiaden efekt.

Je potrebné držať tých 1,5 mg/l počas celého dňa (svetla) alebo stačí, keď sa táto hodnota dosiahne v rannej špičke? Koľko je bezpečné hnojiť, aby nemali krevetky problémy? Samozrejme nie dlhodobo, ale len krátkodobo na likvidáciu riasy. Dávka 2 ml / 20 l by znamenala špičku 1,89 mg/l a dávka 2,5 ml / 20 l by dala 2,37 mg/l. Je to ešte únosné napr. v horizonte 1 týždňa? Lebo mi bola ohlásená zmena správania sa krevetiek už po nejakom týždni aplikovania odporúčanej dávky 1 ml / 20 l - krevetky vraj nepobehujú živo po akváriu ako prv, ale sú akési apatické, zalezené. Pravda, nemusí to byť nutne týmto hnojivom, môže ísť o zhodu neznámych okolností.

Ďalšia vec: Vraj má táto látka štipľavý zápach. Nejako extra som ho neinhaloval, ale keď som si namiešaval hnojivo z koncentrátu, zdal sa mi skôr sladký a nie štipľavý. Má to tak byť? Kupoval som akvarijni-hnojivo.cz/… (bežne neodporúčam kupovať tento koncentrát, je to dosť nebezpečná látka, ale kvôli doprave som nechcel rovno namiešaný PMFE)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [3]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4680x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19442-pmfe-glutaraldehyd?od=101