Všimol som si, že čím ďalej viac ľudí používa hnojivá "tekutý uhlík" založené na Glutaraldehyde - či ide o Seachem Flourish Excel, Easy-Life EasyCarbo, CO2 Vital, Invital Carbon, či PMFE. Diskusie o tom sú roztrúsené kade-tade, často v sekcii CO2, kam to podľa mňa ani nepatrí, napr.
rybicky.net/forum/18994
Tak som si dovolil založiť všeobecné vlákno diskusie
No a mám otázku: Ako je to vlastne s dávkovaním? Ak vychádzame z bežného 1,5% roztoku Glutaraldehydu, čo zodpovedá bežným hnojivám tohoto druhu, odporúča sa cca 0,5 - 1 ml / 20 l (resp. 2,5 - 5 ml / 100 l), samozrejme denne. Polčas rozkladu hnojiva je 10,6 hodín (podľa výborného článku
www.prirodni-akvarium.cz/… ), takže ak človek ráno hnojí, podvečer je hnojiva už len polovica a v ďalšie ráno ho zostáva len 21%. Teda ak sa pozrieme na hornú hranicu odporúčanej dávky hnojiva, tak každé ráno sa prileje 0,75 mg/l, čo spolu so zostatkami predošlých dní dáva hodnotu 0,95 mg/l v rannej špičke, tá však klesne do skorého večera na cca 0,47 mg/l a ráno zostáva 0,20 mg/l. Spracoval som to v tabuľke "Výpočty koncentrácie" (str. 4):
dl.dropboxusercontent.com/…
Má táto koncentrácia šancu zničiť riasy, keď sa uvádza, že pre prvé negatívne príznaky na riasach treba aspoň 1,5 mg/l? Totiž experimentálne som toto hnojivo nasadil do svojho akvária a nevidím žiaden efekt ani na riasach (tých mám len nepatrné množstvo), ani na rastlinách - dávam však spodnú hranicu dávkovania. Tam na tom nezáleží, ale v inom akváriu veľmi ťažko postihnutom jelením parohom (až tak, že nejaké miernejšie metódy by asi nepriniesli efekt a skôr by bol nutný úplný reset vo forme vyhodenia všetkých rastlín) som odporučil skúsiť aplikovať toto hnojivo na hornej hranici odporúčaného dávkovania a tiež nevidno žiaden efekt.
Je potrebné držať tých 1,5 mg/l počas celého dňa (svetla) alebo stačí, keď sa táto hodnota dosiahne v rannej špičke? Koľko je bezpečné hnojiť, aby nemali krevetky problémy? Samozrejme nie dlhodobo, ale len krátkodobo na likvidáciu riasy. Dávka 2 ml / 20 l by znamenala špičku 1,89 mg/l a dávka 2,5 ml / 20 l by dala 2,37 mg/l. Je to ešte únosné napr. v horizonte 1 týždňa? Lebo mi bola ohlásená zmena správania sa krevetiek už po nejakom týždni aplikovania odporúčanej dávky 1 ml / 20 l - krevetky vraj nepobehujú živo po akváriu ako prv, ale sú akési apatické, zalezené. Pravda, nemusí to byť nutne týmto hnojivom, môže ísť o zhodu neznámych okolností.
Ďalšia vec: Vraj má táto látka štipľavý zápach. Nejako extra som ho neinhaloval, ale keď som si namiešaval hnojivo z koncentrátu, zdal sa mi skôr sladký a nie štipľavý. Má to tak byť? Kupoval som
akvarijni-hnojivo.cz/… (bežne neodporúčam kupovať tento koncentrát, je to dosť nebezpečná látka, ale kvôli doprave som nechcel rovno namiešaný PMFE)