Zarivka sviti jako valec, tedy svetlo ktere jde mimo akvarium musis odrazit do akvaria, a i kdyz pouzijes dobry reflektor, tretina svetelneho toku se pro akvarium ztrati.
LED sviti v nejakem vyzarovacim uhlu (tedy presneji receno, jak to z vnejsku pozorujeme a merime na vystupu z pouzdra), takze vsechen svetelny tok muzes povazovat za pro akvarium uzitecny.
Ta zarivka ma svetelnou ucinnost 3325lm/39W=85lm/W.
To LED svetlo 3824lm/44W=87lm/W
Takto posouzeno jsou rovnocenne. Jenze u zarivky tretitu seskrtni, a jsi na 57lm/W, a jeste dal neco ubere predradnik pred zarivkou (v te svetelne ucinnosti, pokud to chces na cele teleso, a ne jen zarivku).
Takze pokud vyrobce uvadi spravne udaje (vyjdeme z toho, pri pouziti slusnych LED to mozne je), lepsi nez zarivka to pak je. To ze je to jako dve zarivky, to by vyrobce taky uhadal, on nerika pri stejnem prikonu a uvadi i T8 30W zarivky. Takze dvojnasobek svetla misto jedne trubice je realny. Jak moc si vyrobce fandi, a jak moc bere spis lepsi udaje nez horsi (jako ze kazdy katalogovy list se da cist tak, aby mi co nejlepe vyhovel, ze si vyberu lepsi ci horsi udaje), to neposoudim.
Dalsi veci je barvne spektrum, to neposoudim, nemam udaje.
Co ale posoudim, je to, ze i kdyby to do akvaria dostalo pri stejnem prikonu 2x tolik svetla co zarivka (jako ze ne), nemuze to za rok usetrit vice nez 1000Kc (to ovsem neusetri). A to je prusvih, protoze navratnost investice za vymenu svitidla 4 roky mne opravdu nezajima. 4000Kc (nebo jeste o drobek vic) maji pro mne z okamziteho pohledu cenu mnohem vyssi, nez tataz castka v prubehu ctyr let (za 4 roky z nich udelam mnohem vic). A buhvi jak to bude za 4 roky svitit, protoze to muze byt klidne i pres 17000h sviceni, a to uz neni jen tak... Ze LED dokazi dobre svitit 50000h, to se sice ve spouste ruznych reklam dobre cte, ale skutecnost taky nekdy byva dost jina (ona "ale" reklamy nepouzivaji).
Muj rezult? Ja bych ty prachy nedal, rozhodne ne v pripade, ze by slo o nahradu stavajiciho osvetleni. Da se o tom uvazovat, kdyz chci vic svetla a uz neni jak jinak, ale i tam bych hoooodne premyslel, a ja konkretne bych to nakonec zase nekoupil.