Zdravím,
nejprve se tu pokusím popsat celý můj záměr. Jsem studentem VUT FEKT (elektroinženýrství) a za svojí bakalářskou práci jsem si zvolil vlastní projekt a to návrh a implementace automatického systému pro udržování a monitorování životních podmínek v akváriu.
Cíle jsem si stanovil zatím menší, s tím že se budu soustředit na preciznost provedení.
Funkce:
- nastavení a regulace teploty vody (spojitá regulace namísto klasické termostatové typu vypnuto/zapnuto)
- programovatelné spínání osvětlení s efektem východu západu slunce
- krmná jednotka taktéž časově programovatelná
- tlačítka a displey jakožto interface mezi uživatelem a systémem
časem přibudou i další fuinkce:
- možnost napojení se do systému vzdáleně přes mobil/eee prohlížeč
- detekce výšky hladiny a automatické doplňování vypařené vody
- jednoduchá webkamera
- měření ostatních vlastností vody (ph, tvrdost, přítomnost případných nežádoucích látek...)
- možnost stahování měřených dat do databází, tvorba grafů, ...
- a mnoho dalšího
A teď proč to vlastně sem píšu ...
Výše popsaný systém budu dělat pro svoje akvárium 110L a součástí analýzy a návrhu bude také nutnost změřit odezvu na jednotkový skok řízení (po jaké křivce půjde ohřev vody v akva při skoku topení z 0% vkonu na 100%). No a u toho jsem si řekl že by bylo lepší rybičky evakuovat a když už se do toho pouštím, tak jsem si řekl, že bych akva překopal (už ho mám nějaké ty tři roky nebo co, tak jsem si řekl že začnu znova a lépe, nyní když už vím jaké rostlinky mi rostou jaké ne, atd ... )
A tím se dostávám k bodu č. 1: Jestli by jste mě odkázali třeba na nějaký článek jak nejlépe tu obnovu provést, například co písek jestli míchat starý a nový, co voda, jestli taky využít nějakou starou, atd atd
A bod č. 2: Součástí návrhu je stanovení si limitů parametrů, které budu chctít aby můj systém zvládal. Říkal jsem si, že to chci udělat robustní, tak abych obsáhl parametry nutné pro chov většiny běžně chovaných akvarijních živočichů.
Takový hrubý nástřel: rozsah regulovaných teplot (třeba 10-30 pokryje s klidem), jak moc si mohu dovolit, aby teplota překmitla nastevanou hodnotu třeba +-5%?, jak dlouho budu chtít, aby mohl systém vydržet bez zádahu z venčí (údržba, doplňování krmiva do zásobníků, atd atd...), jaký zvolit sekundární okruh pro efekt plynulého stmívání/ rozjasňování) Stačí LED ? Nebo je vhodnější žárovka (co se týče vyzařovaného spektra)
Časem během návrhu přijdu na spoustu dalších věcí a cítím velkou výhodu v tom, že mohu využít tuto skvělou komunitu abych všechny aspekty konzultoval s odborníky akvaristy
Myslím že když se mi to povede, tak to bude celkem pěkné dílko
Tak se prosím nezlobte za rozsáhlost (možná malou úroveň) mého psaní, nejsem jazykovědec, spíš technik.
Díky s pozdravem
Slávek
PS: přidám nějaké aktual fotky a další podrobnosti ohledně mého akva (už ted si třeba vzpomínám, že nevím jeslti mám v akva optimální zrnitost písku)