Destilovaná voda
Ja používam vodu z reverznej osmózy z jedného jediného dovodu - ekonomického.
U nás stojí destilovaná voda 5 Sk/liter. Týždenne jej potrebujem 20 litrov, t.j. 100 Sk.
Reverzná osmóza ma stála 3499 Sk a voda z nej je zadarmo, nakoľko prietok osmózou je taký malý, že vodomer sa ani nepohne.
Inak pred tým ako som mal osmózu som dával do akva klasickú destilku z drogérie a nič na nestalo.
Běžně míchám destilku z naší laboratoře s vodovodní vodou.Dávám 90 litrů vodovodní a 30 litrů destilky.
Když z nějakého důvodu dolévám do akvária pár litříků,tak vždy destilovanou...
Těžko říci, nicméně jsem vygooglil toto:
Tato norma platí pro vodu destilovanou v destilačních aparaturách a určenou pro laboratorní použití.
I. VŠEOBECNĚ
1. Voda destilovaná se připravuje destilací vodovodní vody.
Chemický vzorec: H2O
Relativní molekulová hmotnost: 18,015*)
2. Voda destilovaná je čirá, bezbarvá kapalina, bez chuti a zápachu, jejíž bod varu při tlaku 101,325 kPa je 100 oC a hustota při 4 oC je 1,000 g. cm-3.
3. Voda destilovaná se používá převážně v chemických laboratořích pro analytické účely.
4. Voda destilovaná nesnáší dlouhodobé skladování vzhledem ke snadnému znečištění (změny iontových rovnováh, únik či absorpce plynů, difúze, mikrobiální rozklad). Z toho důvodu se doporučuje ji uchovávat při teplotě +4 oC v temných, suchých místnostech, prostých chemických výparů. Vodu destilovanou se doporučuje spotřebovat do 10 dnů, nejdéle do 1 měsíce ode dne výroby.
5. Nejvhodnějším obalem pro vodu destilovanou je polyethylénová láhev se šroubovacím uzávěrem. Lze použít i bezbarvého, chemicky odolného skla.
6. Údaje o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci jsou uvedeny v příloze.
Musí to být nutně terčovci? Jiné ryby takový test nezvládnou?
Tak to abych zpytoval svědomí, jestli jsem těm svým rybkám a kytkám nějak neškodil, když jsem jim "destilku" z drogerie nebo od pumpy lil do akvárka...
BTW: Doufám, že nikoho nenapadne chovat a pěstovat cokoli v destilované, (demineralizované, deionizované) vodě bez její další úpravy!

ČSN 68 4063, voda destilovana. Ale nemam tuseni, zda je oznacovani vody z RO nazvem "destilovana" nejak v rozporu s nejakou legislativou. Myslim, ze ne.
Treba si kupit 10terčovcov a dat im destilku z benzinky potom to už asi pochopí každý.

Starší reakce
Aha! Díky! Od teďka k ní budu nejen čichat, ale ji i ochutnávat.
A nebo konečně pořídím tu RO...

přiznám se, destilku nekupuju, ael když jsem ji kdysi dávno do akva koupil, tak pěkně smrděla, podobně jako denaturovaný líh.
Já si myslím, že ta voda je i u čerpačky kvalitní a obsah škodlivin bude minimální, menší než třeba v deštovce

Ješte než se mrknu na ten Chickův odkaz - můžete mi sdělit, proč by měla být technická destilka znečištěna organickými látkami? Copak výsledkem úpravy vody reverzní osmozou, destilací nebo demineralizací může být kontaminovaná voda?!
Já spíš myslel, že techcnická destilka je znečištěna organickýma látkama atd. ale pokud vám nesmrdí, je asi vše v pořádku.

Predstava, ze destilovana voda z benzinky je skodliva (vzdyt to maji vedle benzinu a leje se to do motoru) je dost rozsirena. Stejne tak ze je skodliva destova voda. A take, ze skodi cokoli, co ma privlastek "technicky" (co2, ...). Stejne jako udajna skodlivost montazni peny nenatrene epoxydem, a janevimceho jeste.
Tak doufam, ze se vzdycky pred tim, nez nekdo prijme nazor, ze je neco skodlive, nebo to hlasa, nad tim hluboce zamysli a prijde na nejaky duvod, proc by tomu tak melo byt. Aspon malinkaty.
A nevyrábí se tato "technická destilka" technologií reverzní osmozy?

Ano, máš pravdu, není to klasická destilovaná voda)vaření a kondenzace destilky) je to prostě pro technocké účely

Co je technická destilka? Něco se mi plete, že jsem zaslechl, že není destilovaná, že se z ní látky odebírají chromatografií, nebo jak se tomu říká... Že destilace by byla pro tyto účely zbytečně drahá.
já myslel, že se po drogeriích atd. prodává akorát technická destilka.

Já osobně bych destilku z benzinky nebral, podle mého bude škodlivá...
Věřím, že nejen já mám radost z vašeho nákupu kolony přes inzerát!
K věci:
Při "předávkování" může být škodlivá a dokonce životu nebezpečná i vodovodní voda splňující striktně požadavky norem na pitnou vodu.
Jak to ale myslíte s tou škodlivostí "destilky z benzinky".
Máte nějaké konkrétní poznatky nebo je to jen vaše představa, že "to tak prostě musí být"?
(Já že bych ji okamžitě ve svém akva přestal používat...

)
0 06.02.2008 07:07 Diesel Já osobně bych destilku z benzinky nebral, podle mého bude škodlivá.. ale můžu se plést a jednoduše si jí někdo kupte a změřte hodnoty, pak si udělejte svoji ve své koloně například a taky změřte...
Kdybych Vám mohl poradit, tak si projeďte internet (inzeráty) a určo časem nějakou kolonu seženete, já si dneska zrovna pro jednu jedu.. sháněl jsem ji 14 dní a nakonec jsem ten správný inzerát našel.. vyjde mě na 2000,- cpž neni taková suma, stačí si měsíc nekupovat cigarety (kuřáci...) a máte ji doma...
Přeji hodně štěstí...

Starší reakce
Tak tak, jak rika Sidonius. Zkus si spocitat energetickou narocnost vypareni 1l vody. Ostatni metody "destilace" (odmineralneni) vody jsou v cene zlomkove na 1l. Zarizeni mnohokrat drazsi nez destilator, ale pak cena litru nizka. Proto se to ve velkem dela takhle. Ne nadarmo bohate primorske staty kde maji problemy s vodou nesahaji k destilaci morske, ale jinym metodam (reverzni osmoza atd.) Opravdova destilace vody varem je pro toho, kdo potrebuje vodu jeste "cistsi" (pak jeste ve spojeni s dalsimi procesy), nebo je to paradoxne metoda "chudeho muze". Protoze mu staci destilacni pristroj za par korun, a uz ho netrapi, jeslti za tech 100l co potrebuje da 300kc v energii.
Jsem filipsi, jen se ted nemohu prihlasit
Zastávám názor, že ta "destilovaná voda", kterou koupíte v Hyper-Supermarkétě, u pumpy nebo v drogerii se nevyrábí destilací, ale nějakou membránovou nebo ionexovou technologií.
Rovněž tak i nadále odmítám uznat, že by mohla obsahovat jakési škodliviny.
Môj príspevok mal smerovať k tomu, že na benzínke človek liter destilky za 3 Sk asi nekúpi, preto lacnejšie a určite sto krát lepšie je kúpiť si vodu v nejakej dobrej akvaristike alebo od chovateľa.
Ty si to asi počítal v malých množstvách,ludia čo robia a predávaju destilovanu vodu ju robia v mega množstvách a zober si kolko stoji v priemere 1 l destilovanej vody.Treba sa íst pozriet do velkovýroby a potom to pochopíš.

To tezko. Vari se jen pro specialnejsi potreby. Vareni je totiz moc energeticky narocne a drahe.
Ta sa vyrábá telnou upravouv, řiže varením a nie demikolinov.

Souhlas.
A jak myslíte, že se vyrábí "destilka", kterou koupíte u pumpy, v drogerii nebo Hyper-Supermarkétě?

Suhlasím s horácovím vysvetlením ja osobne rozmnožujem terčovce a používam na urobenie vývojovej vody demi kolonu neriskoval bi som kupovat destilovanu vodu s benzinky,ono človek si rozmyslí či príde o vrh mladých terčovcov ktorý vám možu finančne za pár mesiacov hodit 20000kč až 40000kč.Chemismus vody je dost zložitá vec a ja sa riadim čo fungovalo u starých chovateloch a funguje i mne tak nerobit zbytočné experimenty a pit destilovanu vodu je blbost destilovaná voda sa lajcky medzi chovtelmi volá mrtvá voda.Destilovanov vodou s drogeríí a benziniek nanajvíš tak regenerovat demikolonu.Ja osbne si myslím že 1000l až 1200l čo dostanem s kolony vám vráti peniaze ktré inak stále musíte vrážat do kupovania detilovanej vody.

0 30.05.2007 09:32 Tony – Voda z kolóny
Namiesto destilky z pumpy by som použil radšej vodu z kolóny, teda upravenú pomocou katexu a anexu. V Bratislave sa dá kúpiť napr. v Biotope, 3Sk liter, pH niečo pod 6, alkalita a tvrdosť minimálna.

Starší reakce
Pokusím se ještě jednou a jinak vysvětlit, proč se vede řeč o dnu:
Vaše snaha o ZMĚKČENÍ vody jejím smícháváním s vodou destilovanou bude efektivní jen tehdy, pokud substrát vašeho dna NEBUDE OBSAHOVAT VÁPNÍK. A o tom právě u druhu "variopaintu", který máte v akva, silně pochybuji.
Zkuste změřit pH, alkalitu a tvrdost vody v akva a podívejte se, jaké nároky v tomto smyslu mají vaše ryby. Inertní materiál dna musí být základem vaší snahy vyjít těmto požadavkům vstříc.

Poměr ředění závisí od hodot, které má Tvá voda nyní a hodnot, které dosáhnout potřebuješ. Je to sice tvoje věc, ale radu vyměnit to dno bych si vzal k srdci.
0 22.02.2007 19:41 Smoulä –
Re: Sid Jak tak čtu tak vás zajímá víc dno místo aby jste poradili jak je to stou destilkou

První věc, co byste měl udělat, je odzkoušet to vaše "variopaintové" dno, zda neobsahuje vápník.
Pokud ano, pak jeho výměnou uděláte pro své disky docela dost. Určitě víc, než litím destilky za takové situace. Ke změkčení můžete přistoupit až poté.
("Variopaintové dno" podle nástřiku černých "ďobků" na bílém podkladě, které jsem před časem zhusta vídával.

Byla to svého času móda. Doufám, že se tento terminus technicus ujme!

)
0 21.02.2007 19:31 Smoulä – voda
Poradí mě někdo jak namíchat destilku do akvarka na změkčeni vody akvarko mam 200l.
A jaká destilka se da použit.
dik za radu
Starší reakce
Kromě druhotného znečištění od všeho možného jsem měl na mysli třeba ty těžké kovy. Nemyslel jsem to tak, že by ji tam nalil a všechno vychcípalo, to je málo pravděpodobné, zkoušet to ale nebudu, kdo chce může.
To už by se vyplatilo - při těch velkých objemech vody rozhodně.
Když je někdo chovatel nevyplatí se mu zakoupit reverzní osmózu?
Souhlasím.

Zkusím se (slibuji, že naposledy) vrátit k meritu věci:
O možnosti kontaminace destilované vody mechanismem tak, jak popisujete, nepochybuji. Stejně jako o možnosti různého stupně znečištění demineralizované nebo deionizované vody v závislosti na kvalitě technologie výroby, resp. výrobních zařízení.
Co však nejsem schopen akceptovat je myšlenka, že by takto vyrobená a mnou u pumpy zakoupená voda mohla obsahovat takové množství nebo druhy kontaminantů, abych se musel obávat použít ji např. ke změkčení vody v akváriu, na kteréžto riziko upozorňuje Wayn...
Předpokládám, že tato voda není produktem získaným úpravou odpadních vod z jakýchsi jímek ve vojenském prostoru Libavá nebo Jince, (dědictví po sovětské armádě)...
Přiznám se, že větší obavy bych měl např. z neodzkoušené vody z lesní studánky nebo již zmíněné dešťovky...

Divili byste se, co taková technická (tj. jednoduše destilovaná) voda může ještě obsahovat za sajrajty. Do destilátu přecházejí kompletně veškeré těkavé látky s bodem varu nižším než má voda (většinou organické povahy), ale dokonce i anorganické látky (včetně těžkých kovů) a to mechanickou cestou v podobě obrovského množství mikroskopických kapiček strhávaných parou do chladiče a následně do destilátu.
Btw, Aqua purificata se připravuje filtrací přes aktivní uhlí, pak následuje několikanásobná destilace, reverzní osmóza a ionex. A stejně obsahuje např. dusičnany, hliník, těžké kovy (vše limitováno v mikrogramech na 1ml) a bakteriální endotoxiny. Takže vidíte, že vyrobit opravdu čistou vodu nejni žádná sranda. :o)
O "toxicitě" technické destilky se mi nepodařilo nic dohledat - ani v knihách, ani na netu. Ale nechlastal bych ani technickou, ani opravdu čistou - viz
www.szu.cz/….
Jaké zdraví škodlivé látky by mohla destilka od pumpy obsahovat a jak by k její kontaminaci mohlo dojít?
Že by třeba nějakou technologickou chybou při výrobě?
No nepřesvědčili. Že se ta samá prodává v drogerii není žádný argument. Je možný že to někdo používá a zatím nic se nestalo. Potravinářská je dražší hlavně kvůli zaručené nezávadnosti při výrobě.
0 26.01.2007 18:43 Sidonius –
Nepít! Vypadá to, že už jsme Wayna přesvědčili...
Tak teď bych už jen chtěl varovat před pitím destilky či demivody! Nikdy to, prosím, nezkoušejte. Raději ani v menším množství! Žádné jedy sice neobsahují, ale právě proto, že skoro "nic" neobsahují...

0 26.01.2007 18:27 moribundus –
Re: wayn no ono je to tam napsany, ale ve skutecnosti je pitnejsi nez to co si natocis z kohoutku..
ja sem tu destilku normalne pouzival a bez problemu, ted mam destilku z labiny a zadarmo, takze to neresim....

Tak dramaticky bych to neviděl. Ono ta demineralizovaná voda "od benzínky" se prodává také v drogériích...

A právě proto, že je demineralizovaná a ne destilovaná (varem a následnou kondenzací), tak není vhodná k potravinářským účelům. Potravinářská destilované voda bude v tom případě nesrovnatelně dražší, pravda, nepídil jsem se po tom... Avšak klidně se technické "destilky" napiji (nebude sice chutná), ale určitě to ustojím bez úhony. Jako příklad, kolega chovající terčovce řeší změkčování vody už leta nákupem demineralizované vody v AKUMĚ, vyjde to daleko levněji, než v drogérii, či benzince. A kupodivu terčovci neprotestují. I tak je to citelný zasah do jeho "kapesného"...
U destilky od pumpy nikdo nezaručí, že tam nemůžou být zdraví škodlivé látky, není dělaná pro potravinářské účely. Nebo si do akvárka klidně nalijete vodu s označením nepitná?
Nemusíš Marku. Jak píše Sidonius, ono to na benzinkách ve skutečnosti není destilka, ale demineralizovaná voda, což je v podstatě pro Tvou potřebu jedno. Rozdíl je v technologii "výroby". Akorát cena u benzinek, myslím že kolem 30Kč za pět litrů je dost. Spočítej si kolik tě příjde jedna výmena vody když budeš ředit např. 1:1? Při 60 litrovém akvárku bratru tak 40-50 korun týdně.
Aha. Takze destilku musim koupit jinou a ne tu technickou u pumpy?
Já bych z "destilky" strach neměl.

Na rozdíl právě od dešťovky, u níž bez laboratorního rozboru není možné zjistit, co obsahuje... A že toho nemusí být málo!
(Při tzv. kyselých deštích bývá běžně naměřeno pH i pod 4, přičemž tyto hodnoty jsou způsobeny zejména obsahem oxidů síry a dusíku).
V neprospěch "destilky", (jak jsem před chvílí zmínil v tématu "NO3"- jde téměř jistě o vodu vyrobenou demineralizací!), hovoří pouze cena - bude poněkud dražší, než dešťovka...
Tím ale nechci tvrdit, že se dešťovka použít nedá! Znám chovatele, který naprosto rutinně (ví kdy) chytá vodu z nebe, přičemž průběžně měří její vodivost a podle výsledku buď pouští vodu do sudu nebo mimo něj. A podle jeho slov mu na ryby, které odchovává, sedí tahle voda lépe, než ta, kterou si jinak vyrábí demi kolonou...

Tu ne, to je technická. Jinak moc velký efekt to nemá a pokud ji nemáš zadarmo tak se to nevyplatí. To už je lepší chytat dešťovku

Přidat reakci
1 2 3
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 10289x