Destilovaná voda
0 07.03.2009 20:48 Nikol – Destilovaná voda v akva
Ahoj chtěla jsem se zeptat jestli je destilovaná voda vhodná do akvária...moje mamka má totiž v práci zdarma přístup k laboratorní destilce...Neublíží to těm rybkám? Mam 34litrové akvarium...Děkuji za odpověd.
Starší reakce
Já si vyrábím destilku v práci pomocí varné kolony. Ph pod 4 vodivost 10 microS.
Starší reakce
To je otázka, jak to opravdu je a co ukazuje test. Při takto nízkých hodnotách je relativní chyba testu velká. Jak znám některé testy, tak 4 dGH jsou skoro jejich chyba. Takže ta voda mohla mít třeba 2 dGH nebo taky skoro 0.
No v mém příspěvku jsem popsal, že ta má destilka měla celkovou tvrdost 4° z čehož usuzuji, že výrobce asi nestíhal plán a tak použil vodu z vodovodu a nebo mu to prostě uteklo přes membránu, pokud vyrábí osmózou. Tak jako tak, nalít si toto do akumulátoru tak končí
Jen jsem chtěl poukázat na to, že se dnes nedá věřit ničemu, nejen hračkám z Číny
0 01.11.2008 13:15 Acinonyx –
Re: V No tak to je pochopitelne. Vodivost a tvrdost spolu suvisia zvlastnym sposobom. Ked je voda tvrda, pravdepodobne bude aj relativne vodiva, ale naopak, ked je vodiva, nemusi to znamenat, ze je tvrda. To, ze ta tvoja je makka este neznamena, ze bude mat nizku vodivost. Vodivost sposobuju vsetky iony, najviac tie male a najviac nabite. Cize H+, Cl-, atd atd, ale aj tie velke, ktore sa podielaju na tvrdosti, cize SO4-, CO3(2-), kdezto tvrdost sposobuju v podstate iba tie posledne dva a Ca2+, Mg2+. Ako priklad ...roztok HCl, nulova tvrdost, vysoka kyslost, vysoka vodivost. No a my sme tu rozoberali vodivost destilky a myslim, ze Ludek ma tiez velmi makku destilku, aj ked ma taku obludnu vodivost.
To, ze destilka je taka kysla ma viacero pricin, najcastejsia je rozpustanie CO2 v nej, ktore resultuje v disociaciu H+ ionov, ktore su vlastne kyslost. Dalej, ak ta destilka je nejaky smejd, ktory ma relativne vysoku vodivost, tipol by som, ze na jej vyrobu pouzili iontomenice vo vodikovom cykle, cize vymienali kationy vo vode za H+, a preto je taka kysla. Ale ako vravim, najcastejsie je to CO2, my sme kvoli tomu mali destilku s pH 5
.
Tak mi ta vaše debata nedala a šoupnul jsem proužek Tetratestu 5v1 (nejsem chemik, takže mi jeho (ne)přesnost stačí) do "technické destilované vody" od Motoron s.r.o. Vodivost sice změřit neumím, ale prakticky nulová tvrdost a překvapivé (já měl vždycky za to, že destilka je neutrální
) pH "asi 6" (test měří od 6.4 do 8.4) jsou přesně to, co potřebuju pro úpravu svojí stučniční vody s DG 35 a pH těsně nad 7. Tak ať to vyrábí jak to vyrábí, výsledek je takovej, jak potřebuju.
Že by?
Asi nebude RO jako RO...
0 31.10.2008 22:23 Acinonyx –
Re: Sid Ked som povedal destilovana voda, myslel som reverzna osmoza ...mam ju v labaku a dava 1-2 us/cm.
...ale 10 us/cm stale nie je destilovana voda...
Taky se tato voda nevyrábí destilací, ale pomocí RO.
Hmm, ale 10 us/cm stale nie je destilovana voda, ta ma mat tak 1-2 us/cm.
Ale jasne, ze to staci, len taka provokacia.
Pánové, jak jsem napsal v předchozí reakci, přeměřil jsem tu nakoupenou destilku, jak jsme diskutovali. Mám 2 litrové balení čerstvě nakoupené o víkendu (výrobce DF PARTNERS s.r.o., Zádveřice, Vizovice). Změřená vodivost 10 us/cm, takže parametry opravdu odpovídající destilované vodě. Takže ta Luďkova destilka bude z jiné vesnice u Slušovic, je jich tam více
.
Než jsem si pořídil RO, pravidelně jsem tuto "destilovanou vodu pro technické účely" používal.
Určitě jsem základní parametry přeměřil a krom nízkého, (tehdy pro mne "podezřelého") pH, (cca 5,6), jsem na nic "divného" nenarazil.
Je ale pravdou, že jsem ty parametry měřil možná jen jednou,
a že je u nás k mání "destilovaná" voda od vícero výrobců...
Právě mi dorazil nový konduktometr a půjdu shánět kalibrační roztok, doma mám 2l balení pravděpodobně od stejného výrobce, takže jsem zvědav čehože se doměřím
.
Podle těch parametrů to bude spíš technicky upravená a nikoli destilovaná (jak je na štítku uvedeno) voda.
Úmyslně jsem použil název destilovaná voda už z toho důvodu, že je to tak deklarováno na výrobku. Technologie jako je vyrobena spotřebitele příliš nezajímá, podstatný je výsledek. Ta voda nebyla úplně nová, nějakou dobu byla uložena ve sklepě, ale uzavřená, takže o nějaké kontaminaci nemůže být řeči. Spíš by mne zajímalo, jestli má někdo podobnou zkušenost a jestli Vás někdy napadlo se přesvědčit
No tak to je neuveritelne. To si asi doma zalozim stacirnu "destilovane vody", se 70uS/cm na tom budu o mnoho lepe. Tak to bych opravdu nebyl liny, a sel to reklamovat. Ona tahle prodavana voda neni destilovana, ale osmoticka, nicmene ty hodnoty by mely byt uplne jinde.
Nechtělo se mi zakládat nové téma, tak to zkusím tady. Zkoušeli jste někdo měřit tvrdost a nebo vodivost kupované destilované vody třeba té u pumpy a nebo se spoléháte na to, že je skutečně destilovaná? Já jsem to bral jako samozřejmost až do chvíle než jsem na vlastní oči viděl měření novým kalibrovaným měřákem. A výsledek? Vodivost cca 280mikroS! Zkusil jsem kapkový test na GH a 4,5°. Prostě v kanystru místo destilky voda z vodovodu!! Výrobce nějaká vesnice u Slušovic, balení 5L. Když budete mít chuť zkuste tu co máte doma a písněte výsledek je-li to výjimka a nebo běžná praxe výrobce
Starší reakce
Akva plne ras neni obycejne zpusobeno nejakymi "spatnymi" latkamy ale nadbytkem sloucenin dusiku. Ve foru je na tema dusitakych latek stohy textu. Aby jsi vedela proc chces pouzit destilku, potrebujes znat jakou vodu do akva lejes (To ti to reknou ve vodarne, nebo to maji na webu) a co v akvariu mas (To zjistis pomoci testu, napr. Aquar:
www.aquar.cz/…). No abys vedela co znamenaji cislicka z vodarny a co meris tak zacni procitamin treba tady:
sweb.cz/… a precti si vsechny si clanky Chemie vody...
planta.aquariana.cz/…
www.google.cz/…
www.google.cz/… 0 28.08.2008 13:27 smajlik –
Re: Sid mám akva plné řas a když tam dám nové kytky, tak než se stačí rozrůst porostou řasou. tak mě napadlo, jestli tam nejsou nějaké "špatné" látky, jestli by nepomohlo to "naředit"... ale asi je to blobost no
...kolik jí tam můžu nalít?...
Záleží na tom, jaké parametry má stávající voda a jakých parametrů chcete dosáhnout.
Základní otázkou ovšem je, proč chcete vodu upravovat?!
destilovana ma sice ph 7, ale to co se vsude prodava je voda osmoticka, u ktere to vetsinou neplati. Voda destilovana odparovanim a kondenzaci se potka jen zridka, v laboratorich. Je to moc drahe.
destilovaná voda = pH7, žádné soli, žádné dusičnany, dusitany, uhličitany... prostě nic.. vůbec nic, chemicky i biologicky čistá voda. A v akvaristice se používá na míchání vody většinou do vytíraček jihamerických ryb... samozřejmě nejen...
0 27.08.2008 15:35 smajlik asi jsem natvrdlá, ale co ta destilka v akva dělá? jako, že tam nejsou ty špatné látky? a kolik jí tam můžu nalít? předpokládám, že se to musí "ředit" obyč vodou...
Starší reakce
Ja používam vodu z reverznej osmózy z jedného jediného dovodu - ekonomického.
U nás stojí destilovaná voda 5 Sk/liter. Týždenne jej potrebujem 20 litrov, t.j. 100 Sk.
Reverzná osmóza ma stála 3499 Sk a voda z nej je zadarmo, nakoľko prietok osmózou je taký malý, že vodomer sa ani nepohne.
Inak pred tým ako som mal osmózu som dával do akva klasickú destilku z drogérie a nič na nestalo.
Běžně míchám destilku z naší laboratoře s vodovodní vodou.Dávám 90 litrů vodovodní a 30 litrů destilky.
Když z nějakého důvodu dolévám do akvária pár litříků,tak vždy destilovanou...
Těžko říci, nicméně jsem vygooglil toto:
Tato norma platí pro vodu destilovanou v destilačních aparaturách a určenou pro laboratorní použití.
I. VŠEOBECNĚ
1. Voda destilovaná se připravuje destilací vodovodní vody.
Chemický vzorec: H2O
Relativní molekulová hmotnost: 18,015*)
2. Voda destilovaná je čirá, bezbarvá kapalina, bez chuti a zápachu, jejíž bod varu při tlaku 101,325 kPa je 100 oC a hustota při 4 oC je 1,000 g. cm-3.
3. Voda destilovaná se používá převážně v chemických laboratořích pro analytické účely.
4. Voda destilovaná nesnáší dlouhodobé skladování vzhledem ke snadnému znečištění (změny iontových rovnováh, únik či absorpce plynů, difúze, mikrobiální rozklad). Z toho důvodu se doporučuje ji uchovávat při teplotě +4 oC v temných, suchých místnostech, prostých chemických výparů. Vodu destilovanou se doporučuje spotřebovat do 10 dnů, nejdéle do 1 měsíce ode dne výroby.
5. Nejvhodnějším obalem pro vodu destilovanou je polyethylénová láhev se šroubovacím uzávěrem. Lze použít i bezbarvého, chemicky odolného skla.
6. Údaje o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci jsou uvedeny v příloze.
Musí to být nutně terčovci? Jiné ryby takový test nezvládnou?
Tak to abych zpytoval svědomí, jestli jsem těm svým rybkám a kytkám nějak neškodil, když jsem jim "destilku" z drogerie nebo od pumpy lil do akvárka...
BTW: Doufám, že nikoho nenapadne chovat a pěstovat cokoli v destilované, (demineralizované, deionizované) vodě bez její další úpravy!
ČSN 68 4063, voda destilovana. Ale nemam tuseni, zda je oznacovani vody z RO nazvem "destilovana" nejak v rozporu s nejakou legislativou. Myslim, ze ne.
Treba si kupit 10terčovcov a dat im destilku z benzinky potom to už asi pochopí každý.
Starší reakce
Aha! Díky! Od teďka k ní budu nejen čichat, ale ji i ochutnávat.
A nebo konečně pořídím tu RO...
přiznám se, destilku nekupuju, ael když jsem ji kdysi dávno do akva koupil, tak pěkně smrděla, podobně jako denaturovaný líh.
Já si myslím, že ta voda je i u čerpačky kvalitní a obsah škodlivin bude minimální, menší než třeba v deštovce
Ješte než se mrknu na ten Chickův odkaz - můžete mi sdělit, proč by měla být technická destilka znečištěna organickými látkami? Copak výsledkem úpravy vody reverzní osmozou, destilací nebo demineralizací může být kontaminovaná voda?!
Já spíš myslel, že techcnická destilka je znečištěna organickýma látkama atd. ale pokud vám nesmrdí, je asi vše v pořádku.
Predstava, ze destilovana voda z benzinky je skodliva (vzdyt to maji vedle benzinu a leje se to do motoru) je dost rozsirena. Stejne tak ze je skodliva destova voda. A take, ze skodi cokoli, co ma privlastek "technicky" (co2, ...). Stejne jako udajna skodlivost montazni peny nenatrene epoxydem, a janevimceho jeste.
Tak doufam, ze se vzdycky pred tim, nez nekdo prijme nazor, ze je neco skodlive, nebo to hlasa, nad tim hluboce zamysli a prijde na nejaky duvod, proc by tomu tak melo byt. Aspon malinkaty.
A nevyrábí se tato "technická destilka" technologií reverzní osmozy?
Ano, máš pravdu, není to klasická destilovaná voda)vaření a kondenzace destilky) je to prostě pro technocké účely
Co je technická destilka? Něco se mi plete, že jsem zaslechl, že není destilovaná, že se z ní látky odebírají chromatografií, nebo jak se tomu říká... Že destilace by byla pro tyto účely zbytečně drahá.
já myslel, že se po drogeriích atd. prodává akorát technická destilka.
Já osobně bych destilku z benzinky nebral, podle mého bude škodlivá...
Věřím, že nejen já mám radost z vašeho nákupu kolony přes inzerát!
K věci:
Při "předávkování" může být škodlivá a dokonce životu nebezpečná i vodovodní voda splňující striktně požadavky norem na pitnou vodu.
Jak to ale myslíte s tou škodlivostí "destilky z benzinky".
Máte nějaké konkrétní poznatky nebo je to jen vaše představa, že "to tak prostě musí být"?
(Já že bych ji okamžitě ve svém akva přestal používat...
)
0 06.02.2008 07:07 Diesel Já osobně bych destilku z benzinky nebral, podle mého bude škodlivá.. ale můžu se plést a jednoduše si jí někdo kupte a změřte hodnoty, pak si udělejte svoji ve své koloně například a taky změřte...
Kdybych Vám mohl poradit, tak si projeďte internet (inzeráty) a určo časem nějakou kolonu seženete, já si dneska zrovna pro jednu jedu.. sháněl jsem ji 14 dní a nakonec jsem ten správný inzerát našel.. vyjde mě na 2000,- cpž neni taková suma, stačí si měsíc nekupovat cigarety (kuřáci...) a máte ji doma...
Přeji hodně štěstí...
Starší reakce
Tak tak, jak rika Sidonius. Zkus si spocitat energetickou narocnost vypareni 1l vody. Ostatni metody "destilace" (odmineralneni) vody jsou v cene zlomkove na 1l. Zarizeni mnohokrat drazsi nez destilator, ale pak cena litru nizka. Proto se to ve velkem dela takhle. Ne nadarmo bohate primorske staty kde maji problemy s vodou nesahaji k destilaci morske, ale jinym metodam (reverzni osmoza atd.) Opravdova destilace vody varem je pro toho, kdo potrebuje vodu jeste "cistsi" (pak jeste ve spojeni s dalsimi procesy), nebo je to paradoxne metoda "chudeho muze". Protoze mu staci destilacni pristroj za par korun, a uz ho netrapi, jeslti za tech 100l co potrebuje da 300kc v energii.
Jsem filipsi, jen se ted nemohu prihlasit
Zastávám názor, že ta "destilovaná voda", kterou koupíte v Hyper-Supermarkétě, u pumpy nebo v drogerii se nevyrábí destilací, ale nějakou membránovou nebo ionexovou technologií.
Rovněž tak i nadále odmítám uznat, že by mohla obsahovat jakési škodliviny.
Môj príspevok mal smerovať k tomu, že na benzínke človek liter destilky za 3 Sk asi nekúpi, preto lacnejšie a určite sto krát lepšie je kúpiť si vodu v nejakej dobrej akvaristike alebo od chovateľa.
Ty si to asi počítal v malých množstvách,ludia čo robia a predávaju destilovanu vodu ju robia v mega množstvách a zober si kolko stoji v priemere 1 l destilovanej vody.Treba sa íst pozriet do velkovýroby a potom to pochopíš.
To tezko. Vari se jen pro specialnejsi potreby. Vareni je totiz moc energeticky narocne a drahe.
Ta sa vyrábá telnou upravouv, řiže varením a nie demikolinov.
Souhlas.
A jak myslíte, že se vyrábí "destilka", kterou koupíte u pumpy, v drogerii nebo Hyper-Supermarkétě?
Suhlasím s horácovím vysvetlením ja osobne rozmnožujem terčovce a používam na urobenie vývojovej vody demi kolonu neriskoval bi som kupovat destilovanu vodu s benzinky,ono človek si rozmyslí či príde o vrh mladých terčovcov ktorý vám možu finančne za pár mesiacov hodit 20000kč až 40000kč.Chemismus vody je dost zložitá vec a ja sa riadim čo fungovalo u starých chovateloch a funguje i mne tak nerobit zbytočné experimenty a pit destilovanu vodu je blbost destilovaná voda sa lajcky medzi chovtelmi volá mrtvá voda.Destilovanov vodou s drogeríí a benziniek nanajvíš tak regenerovat demikolonu.Ja osbne si myslím že 1000l až 1200l čo dostanem s kolony vám vráti peniaze ktré inak stále musíte vrážat do kupovania detilovanej vody.
Přidat reakci
1 ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 10282x