Využití 3D tiskáren v akvaristice
. z hadice přes 90 stupňové koleno na trubku - záložka Pipe2TubeElbow
vnitřní průměr hadice, tloušťka stěny, velikost kolena, vnější průměr trubky, trubka může být kónická
Kdyby někdo chtěl na základě těchto tří modelů vyrobit STL soubor pro konkrétní rozměry a nevěděl, jak proměnné vyplnit, tak se ozvěte.
3 24.01.2021 17:40 Kamosh – Parametrizovatelný adaptér hadice-hadice, hadice-trubka
cad.onshape.com/…
Redukce modelovaná v systému onshape.com (umožňuje export do formátu STL):
. z hadici na hadici - záložka Pipe2Pipe
. z hadice na trubku - záložka Pipe2Tube
Oba modely jsou parametrizovatelné přes hodnoty proměnných (vnitřní průměr hadic, tloušťka stěny, velikost "zubů", vnější průměr trubky, trubka může být kónická).
Trošku se nudím, tak se učím modelovat v onshape.com 3D CADu (free, funkční a příjemný software a s podivem - celý na webu).
Starší reakce
Pokud mamte doma skrabku eheim rapidcleaner, daji se u ni menit nastavce. Koupil jsem si k ziletce i rohovou houbicku, ale kdyz nema clovek kulate rohy akvaria
, je uplne k prdu. Dela se i rovna, ale byla vyprodana, takze jsem si natisknul vlastni. Pro zajemce jsem to rovnou strcil na:
www.thingiverse.com/…
Starší reakce
No jde mi o to, že když vypustím víc vody, tak mám k hladine 15-20 cm a to nemám moc vysoké akva. Takže by se mi hodilo, kdyby "to" bylo na hladině a stoupalo spolu s napouštěnou vodou a já u toho nemusel stát (napouštím hadicí z vodovodu).
V hlavě mám řešení víc, třeba šedou odpadní trubku s plovákem (polystyren) uvnitř, nebo jednodušší - nerez drát do kola uchycený k hraně akva (ohnutý nebo na přícucce) a polystyren s našroubovaným očkem.
Samozřejmě je to všechno docela zbytečná věc
Řeším to polystyrenem, provázkem a maticí, která táhne polystyren proti proudu hadice, takže neujede. Ale mám rád takový udělátka
a nestačilo by pootočit výtok - směřovat šikmo na stěnu (aby do akva stékala voda po stěně)?
Ono by bolo iste vhodné, aby hore-dolu jazdil len výtok, ale lievik ostal hore, aby sa tam ľahšie triafalo z vedra...
Přesně vím kam směřuješ, aby výtok vody byl vždy pod hladinou. Ten "komín" asi není problém nakreslit, možná časem udělám VLASTNÍ verzi.
Kreslení zabere nejvíce času, tuto NÁLEVKU níže jsem pouze stáhnul, vytiskl a hotovo (bez práce).
Kdybys to pořešil tak, že by na akvárku byl uchycený "komín" nebo držák s drážkou, ve kterém by ta nálevka jezdila volně nahoru s hladinou, bylo by to geniální na druhou...
Velký pomocník při dolévání vody do akvária, odvádí vodu o 90° a zabraňuje rozvíření dna. Stačí zavěsit na roh akvária a pohodlně kýblem dolejt odstátou vodu.
Moje video ►
youtu.be/…
Odkaz STL model ►
www.thingiverse.com/…
Starší reakce
Starší reakce
3D tiskárna se dá využít opravdu všude...
-
U rampa s LED páskem
- Několik
zarážek, aby mi plovoucí rostlinky zůstali tam kde chci.
Více fotek u nádrže:
rybicky.net/nadrze/31009
Starší reakce
Ahoj, můžu Ti něco vytisknout, jestli máš zdrojáky
Hezký večer. Netiskne někdo z vás polotovary na Chihiros Doctor? Měl bych zájem.
www.youtube.com/…Starší reakce
Potreboval jsem neco aby mi filtr nesal krevetky, takze jsem nastrelil vlastni (viz foto). Trochu jsem se bal, ze se to bude ucpavat, ale funguje uz nekolik tydnu prekvapive dobre. Pokud byste to nekdo shledal uzitecnym, poslu STL. Je to na klasickou 16/22 hadici. (da se to resit urcite i prizemneji, to uznavam
PS: A neptejte se mi, proc se ta fotka prilozila nalezato, explicitne jsem ji vorotoval ;/
Starší reakce
Tohle se mi moc líbí
Ty originál držáky u Sinkoru, stojí za starou bačkoru
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Pro některé by byly dobré také 3D rybičky.
0 23.12.2018 20:28 Misak13 Ahoj. Tak sem si cca pred trictvrte rokem delal redukce na cerpaci hlavu a zatim to vypada stale funkci. Zvazuju tisk nejakejch umelejch jeskyni a schovek na ktrejch budenahore udelanej prostor na substrat a nasadim na to kvitka.
Starší reakce
Tak pak prosím ukaž výsledek, to by mě zajímalo, jak dopadne...
Na thingiverse.com je toho po zadání hesla aquarim docela dost. To jen tak pro inspiraci, k čemu všemu se v akvaristice nechá 3d tiskárna použít. Ale tisk kýčovytých dekorací teda neuznávám
Já se chystám vytisknout kryt na akvárium 60x30. Bude asi lepený z dvou nebo třech částí. V prodejnách neví kolik si za ten kousek plastu říct.
Starší reakce
Ahoj,
já tisknu docela dost.
Deradace PLA bych se nebál. Za pokojové tepoty to bude v řádu let. Mam teť třeba nějaké mřížky ve kterých nechávám růst mech, po 2 měsících žádná změna. Sám jsem zvědav kdy se to rozpadne. Obecně se snáze tiskne než ABS. Lze vyrobit větší a členitější výrobek
Problémem u všech plastů je, že výtisk není téměř nikdy vodotěsný. Mezi vlákny zůstávají póry a většina věcí, i s tlustou stěnou sákne. Takže na tisknutí věcí co mají být vodotěsné použít ABS a pak ho vyhladit koupelí (lepší použít páry) acetonu. Tím se povrch slije a utěsní. Mám takto několik přepadů a nebo rozdvojek hadiček. Lze tisknout i závit pro spojení výtisku s kovem. Docela praktické.
Starší reakce
PLA je biodegradabilní, v akváriu asi moc dlouho nevydrží, nemá také ráda vyšší teploty (u osvětlení atd)., moc vhodná pro akvaristiku mi nepřijde. Co je špatného na ABS?
Nedavno jsem hledal nezavadny material do 3D tiskarny a měl by to být PET. Ten samý co se z něj dělají plastove lahve
0 30.12.2016 14:27 martinSFFS81 –
mattes22 Ahoj mattes, na čo si došiel ? Je PLA material vhodný do akvária ku rybyčkám ? Moc by si mi pomohol...
Starší reakce
nechávám si tisknout krabičky pro své kontroléry k LED osvětlení a nyní si ji pořídil můj kamarád, zeptám se ...
0 21.10.2015 11:29 sachlj je tady stále někdo kdo má doma funkční 3D tiskárnu a nebo někde možnost 3D tisknout ?
Starší reakce
funkční jo, ale jen na pár výstřelů. Ale v akvárku nejsou takové náročné podmínky, takže snad nekdy něco někdo vymyslí.
Starší reakce
Ta tiskárna určitě nebude špatná věc ale já osobně bych si počkal až se to ještě vylepší což nebude tak dlouho trvat
. Nějak si ale neumím představit co bych si na tom vyráběl. Ale bylo by celkem zajímávé si třeba vyrobit vlastní filtr
. Myslím si že časem to určitě půjde
Kdyz tu original vrtulku vrazis do neceho takoveho:
www.gme.cz/…
mas hotovou formu a muzes si jich odlit treba kamion.
Ja sice pouzival pro vyrobu formy jinou hmotu (uz jsem ji prodvat nenasel), ale verim, ze to bude totez. Je az neuveritelne, jak to obrysuje i ty nejjemnejsi detaily. Kdyz ma originalni dil nejaky otrep atp., vysledek po odliti jej bude mit do detailu stejny. A protoze je to pruzne, dava to vetsi sanci odlevat i veci, ktere by jinak sly odlevat jen na nekolik casti.
Ruznych hmot pro odlevani najdes spousty, mnohdy vystacis i s obycejnymi epoxydy, ovsem mivaji ten problem, ze musis resit vycucnuti bublinek pri odlevani.
Kdyz budes chtit neco opravdu kvalitniho, a jeste snadno pouzitelneho, pak:
www.axson.cz
Když jsem viděl ty atrapy min,
www.osel.cz/… , asi by se na tom dala vytisknout i náhradní vrtulka na Fluval, co mně stála 200,-
0 09.08.2013 19:50 AcidBurnCZ 3D tiskárna se dá sehnat už od 15000. Cena neni tak velká když to porovnám s novým Galaxy S4.
Starší reakce
Link uz jsem daval, a zdaleka ne jen plexi:
www.idilna.cz/…
Videl jsem i veci vyrezane zde:
www.obzorpraha.cz/…
Na plexi existuji specialni lepidla, casto Ti lepidlo prodaji tam, kde rezes, staci si rict.
Ohledne rucni vyroby, vytiskni predlohu na papir, ten poradne namaz kancelarskym bilym lepidlem a prilep na plexi. Pak rezes a vrtas presne podle predlohy, chce to jen cit a nebyt zbrkly. Jemnosti doladis pilnikem a kdyz to pak vezmes ziletkovym nozem kolmo k materialu, proste to oskrabnes, je to plexi cire i v rezu.
Tak nad plexi sem taky přemýšlel ale asi s nim neumím pracovat pač to vždy dopadlo děsně. Lepit plexi mi nikdy nedrželo takže mam asi špatný postup. A ani tady v okolí nevím o nikom kdo má laser aby mi mohl něco nařezat.
Ale jo, s obojim (vcetne te akvaristiky) prichazim do styku, ale nakonec i pro mne je vyhodnejsi si namalovat dily z plexi, nechat riznout na zakazku laserem dily a slepit. A kdyz jde o jeden kousek, lupenkovka, vrtacka, pilnik, nakonec sabr, plexi jde obrabet slusne, zalezi ale take jake a samozrejme i na rukach (aspon jedna by mela byt prava).
Nakonec muj filtr v 54l akvariu obsahuje celkem 10 slepenych dilu z plexi (jestli pocitam dobre).
No dobře uznávám že zas tak rozšířené nejsou. Ale třeba zrovna Bastl typu reprap mi přijde jako zajímavá hračka. Protože už sem se párkrát setkal s tím ze jsem potřeboval něco konkrétního co nikde neprodávají nebo ne tak úplně podle mích představ. A tohle by to to mohlo teoreticky vyřešit. Tak sem spíš myslel jestli tu není někdo kdo se zajímá o 3D tisk a akvaristiku a něco už nezkoušel. Toť vše.
Než budou rozšířené do běžných domácností si ještě počkáme. Přeci jen tomu brání cena a taky kdo by doma naplno využil 3D tiskárnu
Navíc se "tiskne" z nějakého plastu, který bude nejspíš v akva plavat takže na nějaký jeskyňky a dekoracu můžeš zapomenout
Chtel jsem napsat totez, ale nejak dosla sila to komentovat. Mozna tak nejake ty pokusy s nanasenim vrstev plastu, prikladem RepRap a podobne bastly, to obcas doma nekdo ma, ale ono to k nicemu rozumnemu neni. Profi vyroba prototypu, to uz jsme nekde jinde, ale jinak nez jako predsin seriove vyroby, ci draheho spec. kusu, se to tezko vyplati.
Dovoluji si velmi vážně pochybovat o rozšíření 3D tiskáren v běžných domácnostech....
Aloha lidi,
Zajímalo by mě jestli tu náhodou není někdo kdo si vyrábí sám různé vychytávky do akvária na 3D tiskárně. Vzhledem k tomu jak začínají být rozšířené i do běžných domácností.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2392x