Tipy, triky a rady (nejen pro kutily)
a nebo jiný odkalovač i s hadicí
když nebudou, zkus nějaký vodomat, nebo zahradní centrum
no nevím jestli tam budou hadice
Mělo by mít v sortimentu každé slušnější železářství.
Starší reakce
I anubias s ní krásně držel na zadním skle akvária.
Asi vsichni znate, jak se neustale vyhazuji spodni casti rychlerostoucich rostlin a nahrazuji novymi. A neustale se to sazi, kdyz je to vzadu, clovek tam nevidi, stale ryje do dna, a kratsi kusy navic nekde v housti zustanou ve tme. Kdyz navic rostlina potrebuje vice svetla a je ji jen kratsi kus, kam ji zasadit? A co kdyz ani nekoreni?
Nakonec jsem na to prisel. Vezme se takovato prisavka
www.tommiland.cz/… (prisavka s okem pro hadici), svazek rostlin se pres to prostrci a prisavka se lipne na zadni sklo do urovne, ze za rostlinami prisavka neni videt, ale rostliny mame tak vysoko jak jsme chteli, a svetla maji blize hladine dost
.
Starší reakce
Ono jeste neexistuje, takze klidne do tabule skla, a nejde tak uplne o akvarium, ale o box se sterilnim prostredim. Ovsem jeste musim vymyslet tesneni vymennych rukavic (krouzky uvnitr a vne rukavice) a par dalsich drobnosti okolo (vetsinu uz mam v hlave). V kazdem pripade diky, jsem rad ze ty diry nebudou problem.
Nejlepe je to asi vysvetleno zde:
rybicky.net/forum/18093… .
Ty díry ti vyvrtají asi bez problémů ale ne do hotového akvária.
U nas je to myslim 2x tloustka skla = minimalni vzdalenost otvoru od hrany
Asi bych prubnul nějakej větší SKLOSERVIS , ale nějak mi hlava neslouží kde ho poblíže Tebe hledat
Prosim, nebudu sklenare moc trapit, kdyz budu chtit 20 az 30mm od okraje tabule skla (ne v rohu, jen na strane) vyriznout dve kruhove diry o prumeru 100mm s rozteci stredu okolo 300mm? Posle mne nekam, nebo je to bezne proveditelne? Pouzil bych neco jineho, ale libi se mi nepropustnost skla pro "tvrde UV".
EDIT: Ja bych se sel rovnou zeptat, ale rype mi to v hlave ted, a v nedeli se jit zeptat, i kdybych ho sehnal, tak mne nekam odesle dost pravdepodobne, bez ohledu na slozitost one operace...
Naprosto jednoduché a fungující jak kupované
Já měl odkalovač vyrobený z plastového pouzdra od SDS vrtáku. Do akva 12L používám vyrobený z plastové zkumavky, kterou u doktora dostáváte na moč a na něm vzduchovací hadičku. Stihnu akva odkalit a mám to tak akorád 1/3 vody.
Při založení akvária jsem zapomněl koupit odkalovací zvon a když jsem chtěl poprvé odkalovat,
bylo samozřejmě v nejbližší prodejně zavřeno - neděle
.
Tak jsem doma hledal, co by se hodilo, narazil jsem u manželky na lahvičku GlissKuru (nebo jak se to píše).
Je čirá a perfektně sedne hrdlem na půlcoulovku. Dno jsem odříznul a nad plamenem sporáku zahladil okraj.
Na druhý konec hadice jsem ještě nasadil plastovou trubku, co doma ležela - opět vnitřní průměr akorát na nasazení.
Trubka zaručuje to, že je konec na dně kbelíku a nemá šanci vypadnout.
Udělátko se osvědčilo, takže ke koupi originálu už nedošlo
Starší reakce
Kolecko s LED rekneme za 300Kc, potazene uretanem, vcetne privodniho kabliku 80cm s konektorem. Ono bylo totiz puvodne vymysleno k necemu jinemu. Dve ta kolecka staci nad 54l akvarium (rekneme klasika 60x30x30cm), jedno nad kostku 30x30x30cm, a snadno je prilepis dobrou oboustrankou na zrcadla na dekl (kdyz najdes vhodne misto, maji prumer 90mm a cistou plochou zadni stanu). Dve daji do 54l akvaria svetla asi jako 15W zarivka se slusnym reflektorem. Tri kousky uz jsou nad klasickych 54l slusna porce svetla, a stale se daji (az 4ks) uzivit jednim spinanym adapterkem do zdi 24V/500mA v cene kolem 200Kc.
No a do lampicky? To muzu odecist privodni kablik, lepeni kabelu epoxydem (aby se neutrhl), jen nacinovat uretanem nepotazena pajeci mista... za 250Kc mne nebudou bolet ruce
.
Kdyby to nebylo hobby, asi bych si rikal, ze se dru za nic, ale takhle mne muze jeste tesit nejake to konickem zaplacene pivko, zkratka vsem pro radost
.
No nejlepší by bylo napsat návod s fotkama a na konec pro jistotu napsat cenu, za kolik bys byl ochoten udělat to kolečko s LED.
snehulda007 napsal: Nechtěl bys hodit postup výroby do článů,nebo sem dát odkazy kde se dají sehnat komponenty?
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
www.gme.cz/… (lze i mensi kus, pro mne je fajn vetsi)
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
www.gme.cz/…
cz.farnell.com/…
neco jako zatez do krabicky, dost tezky je k tomu i kremicity akvarijni pisek,
vterinak
a cerna matna akrylova barva ve spreji z Hornbachu (plus samozrejme maskovaci paska).
Nepredpokladam, ze ten vycet nekoho potesi, staci si to secist pro vyrobu jednoho kusu (pac koupit treba uretanu, barvy atp. jen trosicku, jaksi nejde), a bez bezneho naradi, vrtacky, pajky a aspon nejakeho vybaveni pro vyrobu plosnaku (ci draz nechat vyrobit), plus koupe par LED s dopravou...
Kdyz je cim, a clovek ten material a vybaveni bezne pouziva, je to samozrejme jine.
Ma cenu ten navod psat?
Tak to je paráda... Nechtěl bys hodit postup výroby do článů,nebo sem dát odkazy kde se dají sehnat komponenty? Hlavně ten Enterprise
A nebo to začni sekat jako seriovku a a sem hoď jen konečnou cenu. Obchodní název už máš
Opravdu to vypadá hodně dobře
Ta první fotka, to je jak Enterprise ze Star Treku
Drahe to neni, ale nechas na tom ruce. Co se tyce toho kolecka s LED, to klidne muzes mit, mam jeste dalsi 3 na stole, uzivi to adapterek do zdi 24V/120mA, a zbytek se da lidovou tvorivosti vselijak. Ono by asi bylo nejjednodussi najit nejakou vhodnou levnou lampicku jinak k nicemu, a dat do ni ty LED. Pri =24V napajeni se neni treba bat o zivot.
Bezva počin
kdyby byla taková nějaká za solidní peníz k mání šel bych do ní
Starší reakce
Podpora potesi, vic vody bych opravdu ocenil
.
BTW, je to k nevire, ale Monty mel pravdu, odmasteny laminat s plastem husiho krku prstolepem drzi (tedy aspon relativne slusnym). Ty draty totiz dost pevne drzi v tom husim krku, takze jak se husi krk serizne, mazne vterinakem, a natlaci k laminatu (PCB, kam jsou pripajeny draty), je to tak rovnou primacknute a nemusi se to ani drzet nez to zatuhne.
Tak lampicka drzi, je to O.K. Jeste to umyju od tavidla a laknu, ale to uz je detail, prototyp funguje jak ma, drzi to jak se to nastavi, sviti to... co chtit nad minicko vic
.
Fotak nemam u sebe, ale to neva, lampicku z LED na plosnaku uz jsem ukazoval vickrat, treba tady:
rybicky.net/k/forum/637409_2.jpg
Jen ta na fotce je pro nanoakvarka strasne moc, mam navrzenou malickou s prumerem 90mm, se 14ti LEDkami, okolo 300lm. Nad low-tech by to melo stacit na kostku tak 30x30x30cm.
Zrovna řeším světla nad nano akv. a tohle vypadá zajímavě... mohl bys sem prosím hodit fotku a nějak specifikovat "lampičku z LEDek na plošňáku"? Díky moc
Nejde o drat, ten provleceny deskou a pripajeny drzi super. Jde o ten konec husiho krku, prechod k desce. Tavku moc pouzit nechci, rad bych cisty spoj.
Já bych spíše vyzkoušel jeden tlustší drát (třeba 10mm2) do toho už by se dala vyvrtat 2mm dírka a šup šroubek skrz desku na jistotu , nebo na ty tenší drátky , na ně našroubovat dlouhou matku co používáte třeba na můstky , a skrz plošnák zase šroubky
Jeste chci zkusit sikme seriznuti husiho krku, dotazeni nadoraz az k plosnaku, prilepeni, a striknuti plosnaku na cerno. Uvidime jak to bude vypadat a hlavne jak a cim to bude drzet prilepene.
OT: A kdyz diky zkouseni blbosti nestihnete kloudnou veceri jako ja, zalejou se vodou z rychlovarne konvice dvoje instantni nudle bez tech sajrajtu co k nim bali, par minut se to necha stat, voda slije, zalije se to hotovou bolonezou z pixle (idealne z vyprodeje za 50% ceny), zasype syrem (pozitri prochazejicim lhutou, taky za 50%), ohreje v mikrovlnce, a spagety bez sporaku jsou na stole.
Priste servirujeme "Kure horkovzduskou", aneb "Jak netradicne zalozit ohen"
.
Koupil jsem cerny husi krk s vnitrnim prumerem 6mm a dostal do nej dva draty "tvrdaky" s prurezem 2.5mm2. Nejprve to jde, po 20cm hur, po 30cm hodne hur, no proste pulmetr tam dostane akorat tak nekdo kdo moc chce - nemel jsem chut to necim mazat.
Ma to sve kouzlo. Ten husi krk totiz s temi draty drzi dost dobre tak, jak si ho clovek natvaruje, a cerny husi krk pri tomhle prumeru i dost dobre vypada. Takze se da si na konec dratu pripajet desku s LEDkami a na druhy konec dat bud svorku, nebo to zarazit do neceho tezkeho... to uz je celkem fuk.
Neunese to buhvi co, ale lampicku z LEDek na plosnaku nad nanoakvarko s prehledem, alespon pri delce do 50cm, kratsi pochopitelne drzi lepe.
Starší reakce
Jako na potvoru jsem potreboval hadici s malinko vetsim prumerem, nez jsem mel, stacil by mi i sirsi jen konec a dalsi vetsi uz byla zase moc, k vzteku, specialne kdyz jsem ji chtel nacpat tesne do diry, kterou nemohu zvetsit, takze mi slo o jeji vnejsi prumer... Slo o cirou beztlakou hadici.
Nahral jsem ji opatrne nad sporakem, zarazil do ni konec varecky s vhodnym prumerem a schladil studenou vodou s tou nasazenou vareckou. Hned byl jeji konec akorat, po takovem schlazeni nema tendence prumer menit, zustane tak
.
Starší reakce
kobercovy kytky misto sterku polozit na primereny kus mokitanu,prelozit perlinkou a prisit.
drat na lov plankonu do sitky nemusite kupovat,staci použit z rozkladaciho susaku na pradlo,odriznout pilkou na zelezo.teleskopicka tyč mozno pouzit dutou rukovět ze smetaku,taky byvaj teleskopicky.
Starší reakce
Kúpiť predradník a namontovať niekde na kryt.Alebo do krytu ak máš krycie sklá.
Zdravím, uz dlouho používám metodu sušení řas, na pustím si z odkalováni 5ti litrovku a hodím tam růžkatec, sklenici umístím na jižní okno, asi měsíc takto nechám jen tak, po měsíci vypustím vodu a nechám zaschnout, po zaschnutí seškrábu a pak je nadrolím, poté tím krmím elegansky, artemie, a přidávám do vloček ;)
Jo, tak to přesně používám já. Dřív jsem používala truhlářské svorky, ale byly kovové a abych nepoškrábala akva musela jsem je vypodložit kouskem molitanu. Tyhle jsou lepší, jen je třeba pořádně nasadit, když to chytíte jen tak na krajičku vlastní silou se mohou zacvaknout a pak "uletí".
Ne ne to byl kolíček na prádlo a měl v té části kde se prsty mačká, aby se protistrana otevřela, díry kam mě akorát pasovala hadička, kterou jsem používal k napouštění... Měl dost zvláštní tvar a fungoval kdysi skvěle ....
Tak ona je k tomu ucelu delana, at kolem kabelu netece do bedny rozvadece atp. A diky gume v tulipanu svira bezvadne, to je jasne, je to dobre vymyslene a o ruzna pouziti si to primo rika.
je to ideální věc ta průchodka. Mám je na všech flaškách, na atremku, ..., dokonce jsem tak udělal i průchodky k vnějšímu filtru, kterej jsem si kdysi stavěl.
0 02.05.2013 14:52 aleshora – Nové osvětlení kvůli špatné tlumivce
Ahoj, odešla mi v krytu nejspíš tlumivka - na startéru není žádné napětí. Ta je samozřejmě zalitá a nedostupná. Prosím o radu, kdyby někoho napadlo nějaké výhodnější řešení, než koupě nového celku
Díky.
Jo jo, pancerovy zavit, "Panzergewinde"...
Ale je fakt, ze kdyz jsem chtel kdykoli pres pult PG-7 pruchodku, nic jineho jsem nedostal. Ono rikat, ze chci takovy ten plast do diry, jak se to utahne matici zezadu a vepredu je tuplipan a to se zhora prevleka matici a vevnitr je guma... uz ted mne boli huba
.
Než chtít vývodku Pg7 je lepší říct vývodku tak a tak velkou , Pg je označení závitu , prodávají se i s označením M - metrický závit , v krámech kde to prodávají jsou zvyklí že tam chodí i lidi neelektrikáři a když se to popíše co chci a na co to chci tak oni už budou vědět .
Poradne tluste kolicky existuji stale. V dilne pouzivame tohle:
gola-sada-tona.cz/…
Existuji v ruznych velikostech a svira to rozhodne dost silne. K akvarku jsem to jeste nepouzil.
Pokud tu pruchodku budete kupovat jinde, elektrikari ji rikaji PG-7
.
To co navrhuje Danila, je bez lepení, tavení a proto je to ideální
Ten systém používám taky, ale na artémku.
A ja tenhle trik jeste malinko rozsiril.
Vezme se zeleny krizek pro spojeni akvarijnich hadicek (roztrojka). Ten neni stredove zcela symetricky. Odriznou se z nej dva bocni vyvody a uprostred se prepuli.
No a pak se manikurnimi nuztickami (otacenim jedne celisti) vyrizne krasny otvor do vicka PET lahve, kam presne sedne osazeni te oddelene casti z toho zeleneho krizku.
Pak uz se jen vezme pajecka (pouzivam na to malou plynovou, ale jiste to pujde pri trose sikovnosti i s obyc trafopajkou) a to co zustalo z toho krizku uvnitr spuntu se postupne k tomu spuntu pritavi. V podstate se promisi ty dva plasty, jsou asi chemicky dost podobne, jde to dobre, jen to chce cit a vicko neprotavit skrz. Kdyz se stane, ze se podari zatavit i dira, zadne drama, ostre manikurni nuzticky ji snadno udelaji zpet (samozrejme se jimi vrta z vnitrni strany spuntu.
Tesni to dobre a protoze se tam nic nepridava, zadne lepidlo, je to i chemicky odolne jako puvodni zatka od PET.
Pro jistotu pridavam obrazek, v rychlosti nacrtnuty, snad pochopitelny.
ono to bylo spíš myšleno jako varování, kdyby někdo chtěl rvát do akvária měď.
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 2655x