Akvárium a velká vlhkost v místnosti
Našel jsem, že sklo tloušťky 5 mm pohltí 10%, takže 2 mm by mělo pohltit 4%. 2mm je ale podle mě na nějaké větší sklo málo.
Štěpáne, máš někde údaje kolik světla "pohlcuje" ten který materiál? myslím porovnání, sklo, plexy, makrolon... myslíš, že krycí obyč. sklo, ne nějaké spešl, tlouštky třeba tak 2 mm, pohlcuje o tolik méně?
Vodnik: Není to ještě tak zažraný. Ještě to jde "v pohodě" setřít i rukou. Je to zatím povrchový...
zoo+štěpán: No, tohle neznám, ale teď pujdu za tatíkem a kouknem se na to sklo... A ten macrolon asi nekoupím, protože moc nepropouští světlo a to nechci
Tak zatím ahoj a moc díky za rady, jste moc hodný.
0 19.12.2006 17:56 Štěpán –
Re: Zoo Až na to, že ti ten makrolón zežere aspoň třetinu neli víc světla.
Edit: Tak jsem se trochu seknul, makrolon pohlcuje 20% světla.
dej si tam ten macrolon, je lehouckej a poslouzi ti stejne jako sklo
stoji to par kacek, narezou ti to na miru, nebo si to muzes usmiknout sama nozem
Aha, tak to jo. Ale když se plíseň zažere, tak nestačí vymalovat, musí se osekat omítka a dát nová.
Já taky topím uhlím a právě proto topím furt. Nejhroší je totiž zatápění. Třeba najdete to lehčí sklo. A větrej několikrát denně, to můžeš.
Marcello: Dneska se pokusím s taťkou něco najít doma. Říkal, že má v garáži nějaká vylehčená skla z auta-tak snad to pujde na to akvárko, uvidím. Kdyžtak dám vědět jak to dopadlo, teď jsem ve škole.
Vodník: Já doma nejsem pánem. Už jsem to tu psala.
Prostě se nemůže topit furt, nebydlíme v paneláku a neotočíme jen tak malíčkem přívod plynu jestli si to mysliš
A není to taky levná záležitost topit starej barák. Topíme uhlím a dřevem!!! Já prostě za to nemůžu. Táta mi řekl, že tu plesnivou omítku sedře a pak tam dá novou, ale tu co je proti plísním nebo co.... A investovat pár tisíc do krytu??? To rači přežiju tu poslední zimu co budu doma! Navíc jestli si myslíš, že mi lezou tísíce z kapes, tak se sakra mýlíš! Kdybych měla, tak se tady tak blbě neptám
Já nepracuji - to znamená, že nemám moc peněz. A nebudu tady raději rozepisovat, že od našich nedostávám ani korunu navíc. Jen na bus do školy a na pár obědů
To máte tak levnou elektřinu a drahé topení ? Topíš topítkama a v místnosti netopíš. CO to udělat obráceně ? Já topím v místnosti a topítko v akva vůbec nemám.
Jo a chce to taky větrat, větráním se dovnitř dostává suchej vzduch a vodní páry jdou ven. Ale klidně investuj pár tisíc do krytu než pak dělat novou omítku.
Takže zakrýt,
a koupit pohlcovač !! jo, nejdřív si ale zaznamenej kolik a za jak dlouho dolíváš, ať to pak můžeš porovnat!
a hned uvidíš jak jsi na tom! Tak ať se daří zatočit s plísní
Ale chápeš, že jsem to nikdy neměla? A až s akvárkama to přišlo? Dřív prostě nic.....a vše bylo v pohodě!
To bude akvárkama.
no jo, je těch nápadů dost,co?
Víš Voloďko, vlhkost v bytě vážně není způsobená akvárkem, ale mnoha jinými faktory - jaká je stavba a jak odizolovaná,nebo zateplená, umístění bytu(co se svět.stran týče) a taky tvýho pokoje,způsob a doba vytápění, počasí - mamka má pravdu, že teď je to nejhorší,(inverze,mlhy,déšť a teploty těsně nad 0) atd atd. Akvárko - ať už zakryté nebo ne, je jen další troška do mlýna pro plísně v bytě.Když jsem měl akvárko odkryté, krásně nám v obýváku rostly a kvetly orchideje
až jsem ho zakryl, zašly
taky se mi zdá, že stejně dolejvám pořád stejně vody - 2 litry týdně) takže to, že máš v pokoji plíseň není jen akvárkem, spíš bych řekl, že to akvárkem není vůbec! S plísní v bytě se potýkám už roky,dávno před tím, než jsem se dal na akvaristiku, mám ji skoro v celym bytě,jen ne v obýváku - a tam zrovinka tam mám akvárko!! Jo, a ty levny pohlcovače vlhkosti nejsou na elektřinu - jsou v nich nějaké kapsle, které pohlcují vlhkost, vyzkoušené to sice nemám, ale chytám se... Takže, ať zkusíš cokoli, přeju ti úspěch
a držím palec
Ahojda všem. Moc díky za ohlasy
Jirka+štěpán: Dneska jsem se ptala učitele (inženýra, kterej má mnoho zkušeností se stavbami) co s tím když mám vlhko a co kdybych tam nechala takhle kolovat ventilátorem vzduch. Říkal, že by to jako pomohlo, ale musel by se opravdu prohánět, takže to nepujde. Bych profoukla
vodnik: Mám dvě akvárka. To menší (co mám dole) tak s ním je to snadné a sklo tam mám, které zadržuje vlhkost. Hlavně leju vodu kyblikem do toho velkého akvárka... Víš největší je problém v tom, že mám tam 1,5dlouhé osvětlení a s tím se tak lehce nemanipuluje. Nejsem chlap abych každej druhej den přesouvala ten kolos osvětlení
pantany: No, tak teď už tak nějak každej den topíme, ale třeba od 22h do 14h se netopí, pač jsou všicky v práci. A v tu dobu je doma cca okolo 18C, jak kde. U mě to trochu vypomáhají právě ty akvárka, že v nich mám ty topítka. Používám židli se kterou právě si hřeji zadek
Je to těžká obsluha, ale zato se zase vyplatí bezproblémový pohled na akvárko přímo ze stoje. (vyjma mých neteří a synovců co ještě nedorostli do přiměřené výšky a tak je mám na ramenou).
No mamka mi ještě říkala, že se to může zlepšit. Prej, že až bude přímo zima, tak venku nebude taková vlhkost. Teď venku je vlhkost a tak je skoro fuk jestli větrám či ne. No, to je její názor, ale kéž by měla pravdu...
tak to ti nepomozem. vravis ze mas studeny byt, kolko mas v izbe stupnov? ale bez krycieho skla to nepojde, a este jeden dotaz, preco mas to akva tak brutalne vysoko - tazka obsluha, musis pouzit stolicku? vsak aj sa musi donho zle pozerat, musis stat na stolicke takze je vo vyske cca 2m, to je nejako vela nie? a este nieco, to mas v izbe obe akva, 78 l a aj to 180l?
- tolik akvárek a leješ vody kýblem ? Kup si hadici. Nejlíp s nádobou tak aspoň 200 litrů(maj v hornbachu levně) a čerpadlem.
- sklo nemusí být v celku, ale dělené. Vylezeš na židli a přesuneš ho na druhou půlku a máš půl akva volnou.
Ventilátory můžou pomoct, když je zdroj vlhkosti jen ta stěna a jinak je v místnosti ne úplně vlhkej vzduch. Když je tam takováhle vodní plocha, tak ten vzduch je vlhkej a ventilátory budou asi k ničemu.
Voloďko pokud nechceš sklo na akva,jedině ventilátor v místnosti co ti bude točit vzduch.
Zkus koupit topný desky já je použil a pomohlo to.
Já větrám, ale né tak často jako v létě. V létě je teplo, ale v zimě není a já bych jinak v pokoji zmrzla kdybych větrala jako v létě. Takže tak nějak denně na půl hodinky. Jak kdy, jak je venku teplo...
Jo a jinak plíseň už začíná pěkně bujet ve třech rozích
Ahoj, jeste by byla jedna moznost....tam kde dochazi k rustu plisni musi byt prihodne nizka teplota konstrukce (steny) pokud k vlhnuti (rustu plisni) dochazi pouze na male plose muze zkusit to misto ofukovat nejakym malinkym ventilatorkem. Proudenim vzduchu tam budes hnat teplejsi vzduch a nebude dochazet k vlhnuti (mozna)
Odvlchčovač a jeho provoz přijde na dost peněz. Sklo a časté větrání (hlavně až nebude venku současné vlhké počasí a bude mrznout) bude asi jednoduší a levnější řešení.
Jenomže ten odvlhčovač za 1800 ti za den vyssaje ze vzduchu čtvrtlitr a z akvárka se ti do něj dostane litr! Ten je k ničemu. Ty odvlhčovace co nejsou na elektriku jsou taky k ničemu. Buďto si na to akvárko dáš sklo nebo si budeš muset koupit ten za 5000 s příkonem 200W. Tak si vyber!
Jo, Voloďko, ještě - čím větráš, když ne oknem???
Díky Horáci, moc
Marcello: Tak to koukám, Zikyc mi dával stránky s odvlhčovačema za cenu od 5 000Kč
, což vím, že bych si to nekoupila! Tohle je lepší....
Zkusim se po něm juknout. Ale už zase vidím ty kecy od našich, že zase něco žere eletriku. No což, asi jim začnu raději přispívat
Janvac: Ještě žádnou zimu tam akvárka nebyly a teď to začalo-asi tím, že je zima a tak míň větrám okny. Dolévám asi tak 5litrů za pět dní...asi tak, no... Je to asi moc, co?
Máme starý barák a neodizolovaný. Přesouváním nábytku to určitě není...
Díky za rady
Je to opravdu jenom vlhkost z akva? Kolikátou zimu je v této místnosti máš, kolik a jak často doléváš vodu? Začala stěna vlhnout až po instalaci akvárii? Pokud je to špatně tepelně zaizolovaná stavba, tak vlhnutí stěny může způsobit i přesunutí části nábytku (změní se proudění kolem stěn).
taky stačí zajít do stavebnin - OBI, Baumax, Bauhaus a nebo i do Hypernovy - všude tam můžeš koupit za cca dvě stovky takovýto pohlcovač vlhkosti:
www.distrimo.cz/…
A kde seženu ten odvlhčovač vzduchu? Jak to vypadá? Jak to funguje a kolik to stojí? Moc díky
Starší reakce
Když tam bude to sklo, nebudeš tam tu vodu muset tak často dolévat....
Pokud neni nadrz nijak zakryta tak bude problem i s prachem a necistatami, ktere padaji do nadrze. Kryci sklo, pokud neni kryt je opravdu potreba. Cast odparene vody se se bude castecne srazet na skle a bude kapat zpet do nadrze. Kryci sklo nemusi byt nijak tluste a muze byt rozdelena na vice casti a umistene v kolejich z umele hmoty. Manipulace je pak jednodussi.
rozhodně to zakrej jinak tam budeš mít plíseň a nebo kup odvlhčovač vzducu, já sundavám na špičkách skla skoro metr na metr , snad to nečistíš každej den
Jako třeba bych mohla, ale když se podíváš, tak ho mám ve výšce a už teď mám problémy s údržbou akvárka. Musím stát na židli a je to dost nepříjemně. Natož ještě vyndávat sklo abych tam mohla pak kbelíkem lít vodu.......
To nechápu, dívala jsem se na tvoje akva a sklo tam dát určitě můžeš. Jinou možnost asi nemáš.
Ahojda všem
Měla bych takovej dotázek co se týče vlhkosti v místnosti. Začala jsem s tím mít teď potíže. Akvárka mám v místnosti o ploše cca 20m čtverečných a v rohu se mi začíná dělat vlhko. Bojím se, aby nezačala plesnivět stěna. Co s tím? Vím, že bych měla větrat oknem, ale je to studený barák a tak bych tu měla neustále zimu. Nemáte nějaký nápad jak proti tomu bojovat? Sklo nad akvárko nemohu dát z důvodu osvětlení a kvůli vysoce postavenému akvárku. Díky moc za všechny rady!
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 3614x