Jsou to překrásné rybky a jejich chov je ještě zajímavější, než jsem si myslel. Podle mne mají velkou budoucnost. Jsou totiž mnohem menší než Betta splendens, jsou velmi klidné, samečci se mezi sebou naparují, ale jen málokdy si "pocuchají" ploutve, resp. samečkové asi nikdy. Za půl roku, co je mám, okousala ocas jen jedna samička druhé, ale už jí dorůstá - samičky se mezi sebou soupeří častěji než samci, ale je to mnohem méně než u B.splendens.
Podle toho, co jsem četl na anglických serverech můžeš mít ve 40ti litrovém akvárku o rozměrech 45x30x30 skupinku 3+3 těchto bet a budou se ti i množit - samozřejmě za předpokladu perfektní péče o akva, dostatku rostlin, úkrytů pro nosící samečky a mladé, a kvalitního krmení. Tyhle potvůrky ne a ne naučit na vločkové krmení, ale velice ochotně příjmají mražené. Takže jejich velikost, nádherné vybarvení, klidná a na bety velmi mírumilovná povaha a velice zajímavé chování je doslova předurčuje k chovu v menších akváriích o objemu nad 40 litrů - dobré je, aby akva bylo spíše placaté, tedy aby hloubka byla větší nebo aspoň stejná jako výška.
Edit: Fotka je z mobilu, takže na ní nevyniknou krásné barvy samečků, ale lze porovnat jejich velikost např se šnekem Brotia pagodula na kořeni za nimi