Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta albimarginata - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Betta albimarginata - chov, odchov
Pokud má někdo skutečně zájem se divokým betkám věnovat, tak je pro to jak stvořené ČLA. akvacz.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2013 22:29 vav Re: Semtex
momentlne maji B. albimarginata v Zoo Branik
;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2013 07:37 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: malyLibor
S takovou Libore se od tebe těch proužkatců nedočkám :-(
A to už mám poptávku na asi na 12-16 párů. Polovinu od tebe a druhou z jiného zdroje, který musím najít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2013 07:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: vav
Není to zajímavé...to je defektní potěr...zdravý se skutečně skrývá u dna ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2013 00:03 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vav
Už je tam druhý pár :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 17:26 vav Re: malyLibor
Tak to je ta lepší varianta, s tím se dá něco dělat ;-)) Samičky se plní rychle, tak za 14 znovu!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 19:50 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vav
Tak to nebylo tím, že měl v tlamce dvě kuličky Liaporu, ale mojí blbostí. Když jsem odlovoval samičku, vypnul jsem topítko, pod které se schovávala, abych s ním mohl bezpečně manipulovat... a zapomněl jsem ho zapnout. Teplota klesla na 21°C, proto ty jikry vyplival, chudák... Byla to moje hloupost, ne neschopnost samečka. No, co se dá dělat. Příště zas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 19:41 vav Re: malyLibor
Tak to je zajimavé, já teda plovoucí na hladině nemám, takže mladata se schovávaji spis v mechu nebo pod listama u dna. Ta artemka jak postupne umdleva ve sladké vode, tak se jim tam na dne vrti až pochopí, ze ji mají sežrat ;-)). A ze vzal do huby hnedy liapor místo bílých jiker, to je teda trdlo ! Co to mas za ryby ? ;-)))) přišlo mi , ze občas jikry nedonosil když to byl první vyter po delší době, jakoby ty jikry byly "stare" nebo co. Nebo zkusit jiny par, některý tatkove jsou proste lepší. Určitě je pravda, ze v malým akva se cerstva mláďata spis nakrmí. Držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2013 23:29 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vav
Mně ti prckové plavali spíše u hladiny, ale je fakt, že ji mám hezky zarostlou Salvinia minima... ale nežraly, aspoň jsem je neviděl žrát, a to ani když jsem dal artemku, ani mraženého viřníka, prostě nic... a že jsem toho vyzkoušel.
Jinak výtěr se povedl nadmíru, byl jsem spokojen, samec měl plný vak... ale dnes začal jikry vyplivovat... po čase jsem pochopil proč - spolu s jikrama si nabral i několik kuliček Liaporu a ten mu asi v tlamce vadil... ale krom asi pěti kuliček Liaporu měl i 25 jiker... nechápu, kam to dal... No, příště už ve vytíračce rostliny v misce s Liaporem nebudou, bude tam hnědovka a plovoucí rostliny.
No, co už, chybama se člověk učí... nenapadlo by mne, že když mají v akvárku Liapor jako dno, tak si ve vytíračce vyhážou při výtěru několik kuliček z misky s rostlinama a pak si ho spletou s jikrama... Příště bez Liaporu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2013 21:49 vav Re: malyLibor
jejej ... mláďata mají jedinou "chybu" a to, že jsou docela málo pohyblivá, resp. váhavá a schovávají se. Já vždycky odlovím samce do cca 20 lt naplněného do cca 1/2, kde je holé dno, chuchvalec mechu až k hladině, 2-3 listy (buk, dub) eventuelně kokos, vzduchovací kámen a topítko (cca 26°C). Mláďata se hned po narození jdou schovat, nejradši pod ty listy nebo někam jinam do tmy. Jsou světloplachá a bojácná, žrádlo je v prvních dnech potřeba jim dopravit k/do úkrytu (artemku třeba prouděním ze vzduchování) - kolikrát na ní "čumí" než pochopí, že ji mají sežrat ;-), svítit jen dost tlumeně, aby se nebály (po)vylézt. Rozhodně by jim prospělo matné dno, dával jsem buď poprašek jemného písku, anebo se musely spokojit s kalem, co se vytvoří ;-). V pohodě žerou hned živou artemku, není potřeba zkoušet nic jiného - 1. týden 2x denně, po týdnu i jemné, úplně na drobno nasekané proprané nitěnky... když se naprásknou hodně, tak jen 1x denně, postupně, jak rostou tak dávám i hrubší, co dokážou sežrat - třeba přes čajový cedník prolezlé patentky. Každopádně to střídám, aby se dobře nažraly i ty menší. Postupně dají i mražené čerstvě vylíhlou artemku, nebo ty prolezlé patentky, nebo pak žiletkou naškrábané velké mražené patentky. Vířníka, háďátka nebo sušené jsem nezkoušel.
No, hlavně, že máš co vytírat. Tak držím palce, ať se to poprvé cíleně povede, pak už to pojede! ;-) Dej vědět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2013 14:22 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vav
Nerostou... Nerostly vůbec, nic nežraly, ani úplně mrňavou živou artemku, ani mražené viřníky, ani nic... měsíc se tam vyskytovaly, ale tento týden už jsem je neviděl. Ale právě teď se mi třou už v klasické elementce znovu a tentokrát už nenechávám nic náhodě. Mám nachystané topítko na zvednutí teploty, až bude samec nosit, ve dvou lahvích násadu háďátek, abych měl prcky čím krmit hned od začátku, tak snad se to teď už povede lépe než první pokus.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2013 09:40 vav Re: malyLibor
Jak to vypadá? Rostou?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.02.2013 21:30 Muž mlynář [473] - CichlidyRe: vav
Pokud má někdo skutečně zájem se divokým betkám věnovat, tak je pro to jak stvořené péhápéčko ČLA. Všechna témata, co má kdo chuť založit jsou stále na svém místě a nemusí se pracně vyhledávat. I proto bylo konec konců založeno. Vav je tam už dávno registrován a pro ostatní zde - jde jen o jednoduchou registraci. No když se tam o tom začne kafrat, tak se tam dokáží objevit i další betaři. I z ČLA a jejich okruhu. A lidi z ČLA jsou napojeni také nejen na čs. akvaristy, kteří si hrají s divokými bojovnicemi a na internet nepáchnou, ale i na zahraničí.;-)

akvacz.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 19:20 vav Re: Semtex
Tvrdil mi to. Taky proto se jim to snažím splatit :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 19:18 vav Re: Semtex
A o to pravé jde, aby o sobě lidi věděli a šli si na ruku. Taky koukám a jsem příjemné překvapený. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 17:47 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Pepan
Ty máš taky nějaké Divočáky Bett?

Jo už jsem měl nabídku ob. neonku za ₡70.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.02.2013 17:41 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: vav
Tak od Kalaby, to bude Import. To je fajn, až budu shánět, nepříbuzné ryby vím kam se obrátit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 17:39 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: kaasha
no já zírám kdo všechno má divoké Betty.
Tak jak to vidím, zas problém něco sehnat u nás nemusí být tak velký problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.02.2013 16:45 vav Re: Pepan
Chápu to. Některé ryby si buď udrží konkrétní skupina lidí mezi sebou, nebo ne. Některé se v PET shopech budou prodávat pořád, i když třeba nebudou CZ. A pak se budou třeba v Anglii prodávat ryby CZ, ale za ceny, které by v přepočtu tady nikdo nedal. To je globalizace ;-) Něco má větší obchodní potenciál v dané době a regionu, něco ne. Je to na dlouhé debaty, kterými bych nekazil téma o takových krásných rybkách, jako jsou (tlamovcové) betty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.02.2013 16:34 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: vav
Ono to s tím zvednutím ceny není zase tak jednoduché. Mám ryby na prodej a zvednu cenu. Pak je ale neprodám, mám je doma, kde mě doslova sežerou. Musím jim topit, měnit vodu v akvárkách, vzduchovat, krmit je a to stojí nemalé peníze. Díky levným dovozům se pokřivily ceny. Jako názorný příklad je červená neonka. Za totáče stála kolem dvaceti korun a to byl průměrný plat kolem dvou tisíc. Dneska, kdy jsou několikanásobně vyšší náklady na provoz, ji na burze koupím klidně i za desetikačku, přitom průměrný plat je asi 24 tisíc. Spoustě chovatelů se to za tu cenu nevyplatí a třeba nejsou tak obchodně zdatní, aby dělali ryby na vývoz. Takže skončí a s nimi končí i ty druhy, které množili..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 16:21 vav Re: Semtex
Já je mám od Kalaby v roce..... 2007/8(?).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 16:17 vav Re: mlynář
To jsou zkratky - že tedy někdo nezvedl ceny, aby se ryby a formy udržely.... ;-) Asi bych v tom nepokračoval, ten můj příspěvek měl trochu jiný cíl, než obchodní. Kdo bude mít zájem, tak si rybu udrží/sežene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 14:36 kaasha
Mně se včera vytřely rubry a dnes od rána probíhá výtěr albimarginát. Tak jsem zvědavá, jestli to tentokrát oba donosí. Jak jsem zjistila, nemůžu ani jeden z obou druhů přelovit do samostatných nádrží, protože zatím jikry po přelovení vždy spolkli... Takže večer budu přelovovat ostatní ryby, aby kluci měli na nošení klid.U simplexek jsem nikdy takový problém neměla, samce s jikrami jsem vždy přelovila bez problémů a snůšku nikdy nespokli. Snad tentokrát, když je nechám v klidu, budu mít štěstí a konečně se dočkám malých ruber a bělolemek hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2013 13:35 Muž malyLibor [5371] - Asie
Tak dnes ráno jsem konečně našel v akvárku mladé. Jsou mnohem menší, než jsem myslel dle popisu v různých článcích, jen asi 2-3mm. Ale plavou stejným stylem jako dospělí, a zdá se, že loví něco, co já ani nevidím. Snad se rozkrmí tím protogenem a zítra už by mohly být nauplie artemky.
Samcovi jsem tam nalil pár koreter, ale chytil si zrovna mrtvou a ta mu nejela, tak jsem mu dal pár mražených artemek, ty mu chutnaly. Doufám, že jsem ho dostatečně zasytil a nesežere žádné prcky, než ho odlovím zpět do třístovky.
Teď si říkám, jestli bylo šťastné řešení nechat je třít v padesátilitrovce... jestli to není moc velké akva na tak málo rybek? Příště asi dám třít víc párů do několika menších vytíraček a mladé pak slovím do jedné rozplavávačky a samce do samostatného akva, kde je budu pořádně krmit... neumím si představit, že by ten chudák šel teď novu do tření... je znatelně hubenější, než když jsem ho dával třít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2013 18:08 Muž mlynář [473] - CichlidyRe: vav
Vav, tvá přání jsou mimo realitu. Právě díky stlačování cen odtud z ČR za posledních deset let zmizelo přes 1500 druhů a forem rybek (možná i víc, uffff...) :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2013 16:41 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: vav
a nemáš ty (vy) rybky od stejného zdroje jako prťavej libor? /on je ve skutečnosti nepřehlednutelný/ ;-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2013 14:41 vav Re: Semtex
Tak fajn, materiálu albi bude snad dost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.02.2013 08:31 Žena kyo [271] - LabyrintkyRe: Debny
Zvyka si, boji se. Za tyden se otrka. ale nekteri samci jsou jemnejsi, nemusi byt, ze by je furt prohanel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 22:47 Debny – Samec sa nepredvádza
Zdravím chcel by som sa opýtat mám v akva 1 samceka a 4 samičky no samec sa pred nimi ani pred zrkadlom nepredvádza predtým som mal zeleného samca ten sa predvádzal dost často .. a tento je taký modro červený a nepredvádza sa vobec telo má dost velké a plutvy su volake menšie no nepredvádza sa vobec nevidel som ho predvádzat sa ani raz mám ho 3 dni ... Vopred dakujem za rady ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 17:03 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: vav
když se mi podaří získat nějaký prostor, tak jdu do toho ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 16:07 vav Re: malyLibor
Já jsem f1 odkrmoval 4 rybky a pak asi 6 než jsem se dostal k lepším číslům, strkal jsem jim skoro žrádlo do tlamy :-), vylíhnout artemku v petce, jde docela dobře, používám 2 petky od mlika s líhnutim na stridacku. Když je atraktivni ryby málo, tak je to s cenou vždycky spatny. ... k tomu ještě poměrně málo mláďat, pak se přidá ještě nejaka legenda a je to :-) Nemuzu si pomoct, ale ta cena neni zatim pro trh, ale pro sberatele, vykuky a brunejske sultany :-) Tak jen jsem zvedav na ty albi, které jsou atraktivni, nenáročné, ale mají málo mláďat a tak nejsou moc k mání.....za původních 450,-CZK si je málokdo koupi, ale profík se s nima za nějakých výsledných rozumnych maloobchodních treba 120,- pátlat nebude .... nebo je koupi, rozmnoži a preproda ven. Ale když se nerozšíří, tak se bude cena tlačit porad nahoru. Přepočítávat cizi ceny na CZK dost dobre nejde, to by se toho asi u nas moc neprodalo.Takže jedine vytvořit tuzemský trh s rybou za tuzemské ceny, i to chce ale poptavku .. . tak kdo s tím začne, nehláste se všichni! :-)))))))))
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 12:24 Muž mlynář [473] - CichlidyRe: LiborSprysl
Ani simplex ani macrostoma. Možná channoides.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.02.2013 06:26 Muž Pepan [5043] - Rostliny – B. macrostoma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 04:58 Muž LiborSprysl [9015] Re: vav
Myslím, že je má pořád Pepa Chmelař...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 22:34 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vav
S artemkou mám jediný problém - dělat pro 10 rybek artemku se mi zdá poněkud náročné. Ale asi to zítra zkusím. Pokud by mi něco zbylo, tak nakrmím vietnamky, ať si taky holky někdy užijou vydatné potravy :-)
No jo, místo, s tím jsou problémy. Mít víc akvárek, to by se to chovalo :-) Dnes je tolik krásných druhů. A s tou B.macrostoma si nemyslím, že by byla cena nějak přemrštěná. Odchovat ji je velký problém a ve své domovině se lovit nesmí a za její vývoz hrozí dlouholeté vězení. Brunejský sultán zakázal vývoz jakýchkoliv vířat ze své země pod velmi přísnými tresty. Pak se není čemu divit, že se ceny kvalitních ryb pohybují nad 1.000$ za pár.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 20:18 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: vav
v Mělníku 2009 na výstavě Bojovnic, tam byli i tihle divočáci, a pěkné kousky.....

... kdo má zájem o divoké i jiné ryby tak....

www.aquabid.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 19:02 vav Re: malyLibor
Já jsem psal předtím na ipodu a to je taky síla - zlatej ntb s normální klávesnicí, bez predikce ;-)) Pár kousků jsem taky odchovával "na divoko", třeba když se něco vylíhlo u rodičů, tak aby ty zbylé nesežrali, a taky se nějak uživily, ale rostly o dost pomaleji než ty cíleně odchovávané. Já si myslím, že čerstvě narozené mrtvé nevezmou, ale s vířníkem nemám zkušenosti. Navíc bych se bál o kvalitu vody - ale proč to opatrně nezkusit?- aspoň budeme moudřejší. Co je za problém se žábronožkou? Kdybych neměl žábronožku, tak bych jim zkusil vybrat malé nitěnky a ty nasekat a proprat. A pak si ji šel rychle sehnat. Na první týden - 14 dní a pak "na chuť" ;-). Já jsem vždycky od druhého týdne sekal nitěnky.... Stejně jako staré se dokážou monstrózně přežrat, ale vždycky to strávily ;-) Taky jsem jim třídil živé patentky (nechal prolézt přes čajové sítko - to druhé nejjemnější zrnění, tj. standard). Od buchanek mlynář zrazuje, mně je stejně nežraly ...
Ty channoides mi přijdou podle obrázků dost podobné, možná to časem bude ssp. ;-), asi trochu jiná barva a hřbetní ploutev, možná nějaké ty paprsky. Teď Kalaba nabízí brownorum, coccina, edithae atd. ale kam s nima? - budu to muset někaj pořešit ;-) Původní albi mám taky od něj - vyvážené zlatem ;-)
B. simplex (podobné jsou edithae) jsou jen o fous větší než albi, ale statnější, ale ve 300 lt není co řešit. Nejlíp narostou, když si můžou dát rybku... Zase nemají problém ve společném akva, nejsou vůbec plaché, v pohodě se uživí i suchým. A boje samců, nádhera! I se tam průběžně třou. Ale 120 jiker to bude sci-fi, ani to neodpovídá stylu (tlamovec = vysoká péče > míň plůdku), tipuju reálně do 30-40, já jsem měl myslím max. tak 20-25.
Macrostoma už je jinde, i kvůli velikosti, cena nehorázná...
Tak hlavně, ať vyplavou! Když máš dost materiálu, tak bude za chvíli mladých jako smetí. :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 18:06 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vav
Jéje, chybička, to jsou ta čísla na noťasu... Ano, mělo být 25°C.
Mně se moc líbí i sesterské B.channoides, a také B.rubra... Ale to jsou všecko takoví prckové. Ta B.simplex už je trochu větší... no, a taky 120 jiker, to je mazec, jak tohle dokáže sameček odnosit... Ale nejvíce se mi líbí B.macrostoma... jenže ta už vyžaduje hodně specifické podmínky i pro chov, o odchovu ani nemluvě.
Myslíš, že kdybych mladým dal místo artemky mraženého mořského vířníka, tak by to taky jedly? Když ten nálevník je pro ně moc malý. Ve Třístovce musely baštit asi buchanku, co dávám razborkám... pochybuju, že by si daly vločky... a těch granulek pro krevetky tam taky nedávám tolik, aby na nich vyrostly... kdežto buchanka a moina tam jsou denně, +2-3x týdně tam vyplachuju skleničku od vířníka, co dávám potěru kardinálek vietnamských.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 17:43 vav Re: malyLibor
Skutečně 15 C??? To by bylo dost málo. Jestli 25 C tak to je dobrý. Nizsi teplota protahuje inkubaci. Mne samci přijdou jako hrdinove, za jakých podminek donosi. Co jsem tak pozoroval, tak samec mlade vypouští typicky rano, před tím nervózne plave, zatimco do te doby je spis nekde zalezly. Přelovoval jsem ho vždycky nejdriv po cca 7 dnech, když mu splaskne vak tj. Když se vykuli mlade. Nikdy je nevyplivnul ani nesezral. Naposled jsem to nějak nezkoordinoval a nemel jsem artemku, den to mlade vpohode daly :-) Hurá, to by jich na trhu mohlo byt konečně dost za rozumnou cenu. Další krasne jsou B. simplex, ty zmizely a nejsou :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2013 17:07 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vav
Jsem zvědav. Ty mladé, co mám, vyrostly ve Třístovce mezi svými tetami, strýčky a rodiči i jinými hladovými rybkami. Tentokrát poprvé jsem zkusil cílený výtěr. Dnes je to 15 den a samec ještě nosí. Nepodařilo se mi zvednout teplotu nad 15°C, topítko prostě víc nehřeje a já beťáka nechtěl plašit přidáváním druhého topítka... ale když píšeš, že mu nevadí ani přelovení, pak jsem tam to druhé topíko asi mohl dát. No, příště už je budu třít ve spešl pro ně udělané vytíračce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 21:30 Muž LiborSprysl [9015] Re: vav
Nevím, meditujeme teď nad tím, tak mne to napadlo. Nijak jsem se tím nezabýval...Tlamovci jdou z huby taky velcí, lovící a má je v hubě i v době, kdy už toho schopni jsou a přece zůstávají, pokud samice vpluje do artémie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 17:57 vav Re: LiborSprysl
jj někteří melou hubou ;-), nicméně vzhledem k tomu, že mladé se rodí v relativně stabilním intervalu 10-12 dní se stráveným žl. vakem a rovnou loví a to bez jakéhokoliv přikrmování nosícího samce nebo vody okolo něj, tak si myslím, že mladé ve vaku nežerou resp. nepotřebují to. To žmoulání, nebo jak to nazvat, považuji za dýchací a občas větrací pohyby. 6 cm rybka s poměrně malou hlavou má v té době v hrdle 15-20 mladých....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:21 Muž LiborSprysl [9015] Re: vav
Neměl jsem takové, kteří by si nevšímali tohoto krmiva...stáli v obláčku a mleli hubou jako tlamovci skuteční
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:15 vav Re: LiborSprysl
To si nemyslím. Samec nemá vůbec tendenci si jakéhokoliv žrádla všímat, jen pevně drží hubu, aby mu vylíhnuté mladé neutekly předčasně. Má je asi docela hluboko, když jsem pozoroval, jak je vypouští....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:11 Muž LiborSprysl [9015] Re: vav
Nejsme ve sporu smich to já jen, že už často žerou v rámci toho, jak samec mele hubou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 12:07 vav Re: LiborSprysl
Pokud jde o B. albimarginata (B. simplex apod), tak mláďata, i když vypadají mrňavě, rovnou loví žábronožku. Z nálevníků pro ně bych měl trochu strach. Tyhle rybky potřebují hrubší potravu než se zdá, jinak nerostou. Optimální je střídat jemnější/hrubší, aby se dokrmily ty slabší. Po týdnu jsou schopné a rády žerou čisté jemně sekané nitěnky. Aspoň to je moje zkušenost viz, taky na akvarista.
.... nosící samec nežere, když není jistota, jestli ještě nosí/nenosí, stačí ho nakrmit. Když vyplivne mladé, tak ty taky nežere, takže je dost času ho odlovit. Ostatní, i samice se kterou se vytřel, ale po mladých hned jdou..., samce nosícího mláďata ale není problém odlovit vedle (fajfkou), nemá s tím problém.... to jsme už dost daleko od nálevníků ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 11:08 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
Micho - nevzduchoval

Kdy začít množit? No klidně i dva tři dny před vypuštěním...musíte si uvědomit, že tlamovcové bety sice potěr nekrmí, ale určitě ho drží, i když by již byl schopen se krmit sám. Držící samec také nepohrdne příkrmem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2013 23:26 Muž malyLibor [5371] - Asie
Sám jsem si koupil protogen, čekám každým dnem kulení bett a nevím, jak se s tím protogenem správně zachází. Jen se to namočí a stříkne se to k rybkám? Nebo se to nechává nějak namnožit? A pokud tedy ano, pak jak? A dalo by se to do toho akvárka dát předem? Třeba den před tím, než sameček vypustí mladé? Aby se to namnožilo a mladé měly po vypuštění co žrát?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.01.2013 12:24 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: mlynář
Děkuji za objasnění. Přiznám se, že tak hluboko do problematiky nevidím a jsem rád za každé poučení. A s tím tesáním rudolfových výroků do žuly naprosto souhlasím. Vždy se v nich dozvím něco nového a zajímavého. Já nechtěl snižovat ničí práci, jen těžko příjmám tu novou definici druhů... ale to už jsem vysvětlil v reakci na rudolfa 22.01.2013 v 01:17.
Ale teď se jdu podívat na Betta rubra. Pro mne zatím stále zůstává nejkrásnější právě B.albimarginata a B.macrostoma. Albimarginata má tu výhodu, že se dá (dle mých zkušeností) běžně chovat i ve společenském akváriu s různými malými razborami, mřenkami či čichavci, její nároky na chov nejsou nijak extrémní. To královna B.macrostoma, ta už má (aspoň podle literatury) nároky značně vyšší. Snad se mi jednou vyplní můj sen chovat tyto nádherné ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 10:08 host Re: mlynář
Příklad popisu nového druhu Betta siamorientalis uveřejněného v roce 2012:

www.vertebrate-zoology.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   22.01.2013 09:40 Muž mlynář [473] - CichlidyRe: malyLibor
Libore, nejen tým z Rafflesova Musea v Singapuru postupuje maximálně erudovaně. Jsou to skuteční odborníci na svém místě, stejně jako ichtyologové pracující pod Jakartskou universitou a nemci jim velmi vehementně sekundují. To, co se daří v jihovýchodní Asii (hraní si s rodem Betta nepatří k jejich pomyslnému pupku světa), kde jdou kupředu ve vzájemné spůolupráci ruku v ruce akvaristé, vědátoři i profesionální lovci rybek.
Jistě, pokud člověk nemá ony druhy zrovna doma vedle sebe, může se mu zdát na první pohled, že tam žádné rozdíly nejsou. Ony tam ale jsou a jsou určující právě dle danných kolejí k tomu, že po důkladné práci může být takový jedinec bu´d popsán a nebo potvrzeno to, že se jedná o lokální variantu.
Právě v této oblasti naší planety se děje to,co bychom moc rádi i my, akvaristé, viděli v ostatních tropických částech naší planety. Ichtyofauna se tam díky úsilí nejen výše zmíněných dává dohromady s veškerými snahami o co nejdokonalejší zmapování a kvalitního zařazení všeho živého celé této obrovité oblasti.
Právě těmto aktivitám a spolupráci vděčíme třeba za to, že byla znovuobjevena Betta rubra, jedna z nejkrásnějších tlamovcových bojovnic a ekvivalentně zařazena a dostala se i k nám do našich akvárií.
Hmmm. Omlouvám se, příliš jsem mse asi rozepsal. Ale tak to prostě je a můžeš si být jistý, že to co tu píše př. Rudolf, by nebylo na škodu do žuly vytesat. :-)
Pokud má někdo skutečně zájem se divokým betkám věnovat, tak je pro to jak stvořené ČLA. akvacz.eu/…

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 1463x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18500