Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta albimarginata - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Betta albimarginata - chov, odchov
Pokud má někdo skutečně zájem se divokým betkám věnovat, tak je pro to jak stvořené ČLA. akvacz.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 19   22.01.2013 01:07 Muž rudolf [4681] Re: malyLibor
Opravdu nerad používám expresivní výrazy, ale v tomto případě to jinak nejde, omlouvám se. Nuže: Tato vaše promluva je naprostý blábol bez jakékoli znalosti toho, k čemu se vyjadřujete. Je mi líto.
Pro ostatní čtenáře: Věřte, že opravdu se nepopisují nové druhy na základě toho, že mají tečku o milimetr vedle nebo dorůstají o půl centimetru méně.
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   21.01.2013 23:24 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: mlynář
Tyhle taxonomické kejkle jdou tak trochu mimo mne... a musím říct, že podle mne to jde tak trochu proti zdravému rozumu. Dřív, aby mohl být určen nový druh, musel se od stávajících druhů lišit anatomicky. Dnes? Stačí, aby rybka měla tečku o milimetr vedle nebo dorůstala o půl centimetru menší velikosti a je vyhlášena za nový druh, přestože se vesele množí s již známým druhem, jen o malinko větším či s tečkou nebo čárkou ve zbarvení umístěnou trochu jinak. Kdyby se takto postupovalo při ustanovování druhů dříve, neměli bychom jeden druh psa domácího, ale každá rasa by byla jiný druh... stejně jako u koní či krav... No, co už. Nová doba a kdejaký vědátor chce být objevitelem nového druhu... Co už. S tím asi nic nenaděláme ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 22:44 Muž mlynář [473] - CichlidyRe: malyLibor
Když jsme před lety začínali s B.sp."Pampang", které do ČR přivezl Slávek Boudný, také jsme se domnívali, že rozdíly budou minimální. Teprve až když jsem po dalších letech získal od švýcarů B.albimarginata, zjistil jsem že rozdíly tu jsou a velice markantní. Dokonce oproti rozdílům mezi druhy jiných skupin tlamovcových bojovnic dobře patrnné.
Abych si dovolil to trochu klasifikovat, musel bych provédst taxonomickou chlívárnu - rozdělit skupinu albimarginata do podskupin albimarginata a channoides. Zatímco albimarginátám jsou anatomicky poplatné sp."Malinau", channoidům zase právě sp."Pampang". Nikdo zodpovědný si ale v současnosti netroufne říci, že se jedná o lokální varianty obou validních druhů, neboť relativně revoluční metody, které razí především ichtyologové z Rafflesova institutu v Singapuru, mohou obě formy v budoucnu určit jako "pouhé" lokální formy a stejně tak mohou být jedna nebo obě nakonec popsány jako nové druhy (viz kejkle ve skupině foerschi, apod.). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 22:02 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: mlynář
Moc děkuji za upřesnění i za odkaz. Zase mám co studovat, už se těším.
Problém je, že já se o asijské rybky hlouběji začal zajímat až předloni... a loni jsem objevil tlamovcové bety. Zatím o nich nevím mnoho, nastudoval jsem si zatím především B.albimarginata, protože ji chovám. No a v souvislosti s ní jsem se na anglickém webu www.seriouslyfish.com dočetl právě i o té B.channoides. Ovšem když jsem si ji zadal do vyhledávače, vyjely mi tam stejné obrázky jako u B.albimarginata. Z toho jsem usoudil, že jsou si velmi podobné a liší se jen nějakými těmi paprsky v ploutvích a obratli ocasní páteře + že B.channoides nemá tolik bíle lemované ploutve... proto jsem myslel, že fotka, kterou sem dal Semtex, může být samec B.channoides. Jojo, člověk se stále učí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   20.01.2013 20:09 Muž mlynář [473] - CichlidyRe: malyLibor
malyLibor napsal... Poznat od sebe B.albimarginata a B.channoides je asi velmi obtížné, Zkušenější bettař to pozná na první pohled.

malyLibor napsalproto jim na některých webech říkají bety skupiny albimarginata :-) U bojovnic jsou sice neoficiální, nicméně všemi zúčastněnými skupinami (akvaristé, ichtyologové, atd...) uznávané taxonomické tzv. "druhové skupiny". Skupina albimarginata nebo též skupina B.albimarginata je jedna z deseti skupin tlamovcových bojovnic.

Viz také:
akvacz.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   20.01.2013 18:49 Muž malyLibor [5371] - Asie
No, co se chovu těchto bet týká, tak taky teprve začínám. Mám je od července. Ale zdá se, že jejich chov není nijak náročný. Odchov je složitější, protože jsou to bety tlamovcové, jikry nosí sameček a opravdu jich není mnoho. Už se mi vytřely samy ve Třístovce, kde jich mám 10 párů, a nějaké mladé přežily. Kolik se nedá zjistit, jsou schované v té mé džungli. Včerejší výtěr byl první úmyslný výtěr, a teď budu počítat dny, kdy se (snad) prckové objeví z tlamky tatínka v nádrži. Jsem na to moc zvědavý.
Jak jsem na začátku psal, že jejich chov není nijak náročný, tak jeden malý problém tu je - tyhle rybky nežerou žádnou umělou stravu. Ani vločky, ani granule, nic. Naštěstí ale velmi dobře příjmají stravu mraženou, a s tou v dnešní době nejsou nejmenší problémy. Vždy si na burze nakoupím do termoboxu mražené buchanky, koretry, černé komáří larvy, moiny, dafnií a artémie, vrazím do mrazáku a mám krmení na tři měsíce. Termobox a mrazák jsou velcí pomocníci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 15:28 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Labyrintky jsou... to je rozdělení podle toho, že mají labyrint - ústrojí, kterým dokáží dýchat vzduch. To, že jsou tlamovci, je způsob rozmnožování. Některé labyrintky staví hnízdo na hladině, některé pod hladinou a u některých berou samečci, samičky nebo oba rodiče jikry do tlamek - proto tlamovci :-D
A jinak jak říká romant a ivaha ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.01.2013 15:26 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: meleri
Tys v tom atlasu asi četla jen tu cenu, ono to tam je taky napsaný, že je to tlamovec...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.01.2013 15:23 R Muž romant [27987] Re: meleri
Trošku toho studia neuškodí. ;-) rybicky.net/atlasryb/bojovnice_belolema
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 15:10 meleri Re: malyLibor
ahoj, ja jenom psala, jak to bylo u mych bet, jsou jine nez ty tvoje. Samicka se vubec nestarala, odplula pryc a pak se vracela a pozirala vajicka; samec ji odhanel, a obcas zobl taky. nebo mozna, ze se snazil je prerovnavat v tom hnizde, a spolkl je omylem...kazdopadne ke konci cele akce jsem je odlovila a zavezla znamemu. z vajicek toho moc nezbylo...
jinak jo, kdyz se clovek do takove rybky zamiluje tak penize jdou stranou...ja to mam nastesti tak, ze se mi libi ty "nejobycejnejsi" a to jsou endlerky a tetry cerne....:)
tvoje betty jsou tlamovci? myslela jsem, ze jsou labyrintky, jako cichavci. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 05:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: meleri
meleri napsala: no prave ze tam meli napsano trista korun za jeden kus! to mi prijde fakt hodne za takovou malou rybku?
a jinak jak, uz se ti vytrely?
ahoj

Jsou rybky ještě menší a ještě dražší... ;-)
Samička se těžko může přiživit na jikrách. Tohle jsou tlamovci a jikry má sameček schované v tlamce, přesněji v hrdelním vaku. Teď je bude dva tdny či déle nosit, nebude ani žrát, dokud se nevylíhnou, neztráví vaječný váček a nestanou se soběstačnými. Teprve potom je vypustí z tlamky. A to už ti prckové buodu vypadat jako dospělé bety.. tedy jako dospělé samičky, samečci se začnou vybarvovat později... předpokládám :-)
No a 300,-Kč za takovouto rybičku mi rozhodně nepřišlo moc. Jsou to sice moje zatím nejdražší rybky, ale vůbec nelituji těch peněz, protože jsou prostě úžasné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 03:09 meleri Re: malyLibor
ale jo! :-) ale to vis, ja jsem spis na pavi ocka, endlerky a platy, to jsou pak barvy takove hodne vyrvane :) . ale ty betty jsou taky krasne, ty rybky z asie maji takovou diskretni krasu, jen ja na to moc nejsem. no prave ze tam meli napsano trista korun za jeden kus! to mi prijde fakt hodne za takovou malou rybku?
a jinak jak, uz se ti vytrely?
ahoj
ted ctu, ze se ti vytrely, super! asi bych dala tu samici pryc. ja mam normalni betu a prizivili se na vajickach oba dva.... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 00:51 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Tak ti nevím.... tohle není barevná rybka? rybicky.net/obr/ryby/max/4974.jpg Nebo ta fotka co níže dával Semtex? I když to je maličko jiný druh - možná. Poznat od sebe B.albimarginata a B.channoides je asi velmi obtížné, proto jim na některých webech říkají bety skupiny albimarginata :-) Ať je to ten nebo onen druh, jsou to jedny z nejkrásněji vybarvených rybek. A cena? Vzhledem k tomu, že z jednoho vrhu je tak 7-15 mladých (když vše dobře dopadne) je myslím zcela přijatelná. Však to nejsou hejnové ryby, abys jich měla 20 jako já, ale pořizují se tak po 2-3 párech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 23:41 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: malyLibor
Samici bych odlovila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 23:38 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: romant
Děkuji, četl jsem několikrát, ale vyplatí se přečíst si znovu - člověk to v této situaci čte přeci jen jiným pohledem... Jo, samčku zítra odlovím.. ale budu se snažit přitom co nejméně stresovat samce... snad půjde samička jako beránek... taky zvednu teplotu a přidám to namočené listí... a budu čekat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.01.2013 23:18 R Muž romant [27987] Re: malyLibor
Mrkni sem, velmi pěkně popsáno. www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   19.01.2013 19:55 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Semtex
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku No, zatím se mi ještě stále třou... ony si jednu jikru dokáží předávat klidně i půl hodiny a déle... Sice mi po Třístovce už brouzdá pár asi 1cm mladých, ale to pořád nic neříká o tom, zda se mi je podaří odchovat cíleně a až do dospělosti... Ale na druhou stranu, první krůčky už jsou udělány. Pokud vše klapne a rybičky budou, určitě se nejdříve podělím s kamarády a chovateli bet, tak se nemusíš bát. Myslím, že tyhle nádherné rybky se zaslouží naši pozornost. I když je fkt, že až tak výrazné barvy, jako má sameček B.channoides na tvém obrázku nemívají tyto bety pořád... nicméně přesto si dovolím tvrdit, že jsou to jedny z nejzajímavějších bet.
Edit: Strašně špatně se to fotí mobilem, musím se naučit zacházet s tím novým foťákem... navíc se bojím, abych je focením a vůbec svým pohybem nevyplašil... přeci jen, jsou to zatím trdla skoro nezkušená stydim
inak moje betky už ukončili tření, sameček už bledne a s plnou tlamkou jiker hledá vhodný úkryt. A já teď řeším dilema - odlovit samičku a riskovat, že poplaším nosící samce a že mi spolknou, co nosí? Nebo tam samičku nechat a riskovat, že mladé po vypuštění spolyká ona? Ještě se poradím s chytrými weby, zda tam nenajdu více info... a když ne, tak dám holt na intuici :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 18:58 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: malyLibor
Fotka k příspěvku libore... jak jsem psal ... 2 páry beru...

a ještě fotečka Betta albimarginata
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 13:02 meleri
ahoj, tak ty moje male betty budou asi vsichni tri samecci! tak nevim, kdyz se znaji odmala, budou i tak na sebe utocit?
betta albimarginata, koukala jsem se na ni do atlasu nedavno, a teda barevne nic moc, zato ta cena! coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.01.2013 12:41 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: jamajcan
Fotka k příspěvku Jsou to překrásné rybky a jejich chov je ještě zajímavější, než jsem si myslel. Podle mne mají velkou budoucnost. Jsou totiž mnohem menší než Betta splendens, jsou velmi klidné, samečci se mezi sebou naparují, ale jen málokdy si "pocuchají" ploutve, resp. samečkové asi nikdy. Za půl roku, co je mám, okousala ocas jen jedna samička druhé, ale už jí dorůstá - samičky se mezi sebou soupeří častěji než samci, ale je to mnohem méně než u B.splendens.
Podle toho, co jsem četl na anglických serverech můžeš mít ve 40ti litrovém akvárku o rozměrech 45x30x30 skupinku 3+3 těchto bet a budou se ti i množit - samozřejmě za předpokladu perfektní péče o akva, dostatku rostlin, úkrytů pro nosící samečky a mladé, a kvalitního krmení. Tyhle potvůrky ne a ne naučit na vločkové krmení, ale velice ochotně příjmají mražené. Takže jejich velikost, nádherné vybarvení, klidná a na bety velmi mírumilovná povaha a velice zajímavé chování je doslova předurčuje k chovu v menších akváriích o objemu nad 40 litrů - dobré je, aby akva bylo spíše placaté, tedy aby hloubka byla větší nebo aspoň stejná jako výška.
Edit: Fotka je z mobilu, takže na ní nevyniknou krásné barvy samečků, ale lze porovnat jejich velikost např se šnekem Brotia pagodula na kořeni za nimi :-)
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.01.2013 11:16 jamajcan Re: malyLibor
Tak to přeju,at to vyjde!!!!Pořád jsem o nich nepřestal uvažovat :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   19.01.2013 11:01 Muž malyLibor [5371] - Asie
Jupíííííí.... právě se mi v Krystalkově třou Betta albimarginata :-D Je nádhera to pozorovat, škoda, že se to nedá vyfotit.... snad příště, až budu mít skutečné vytíračky.
Pokud má někdo skutečně zájem se divokým betkám věnovat, tak je pro to jak stvořené ČLA. akvacz.eu/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 1464x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18500-betta-albimarginata-chov-odchov?od=51