Přihlásit se RYBICKY.NET »

Sewellia lineolata (Sevelie pruhovaná) - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Sewellia lineolata (Sevelie pruhovaná) - chov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Legioix
OK, díky za info. V létě budu muset zastínit, aby tam nepralo slunce, pak by to větráček mohl na těch 26°C zvládnou. V 325l nádrži to loni zvládal v pohodě, ale ta nádrž je líp umístěná (východní roh domu). Jelikož měním vodu 2x týdně, tak zvládnu i větší odpar.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: NHKG
28 už je strašně moc. Podle dlouhodobých zkušeností je podle mě maximální dlouhodobější teplota do 26. Ideální kolem 22-23.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: lacewings
No na ty jsem měl políčeno a čekal jsem až tam p. Kudrna pojede. Jede tento týden, ale Glaser už má jen lineolata a sp. spotted. Asi vezmu 6x puntíkaté. Na jaře byly u Glasra i S. marmorata a Pseusogastromyzoni. Vždycky jak něco chci, Glaser to vyprodá. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: NHKG
-Něco je snad Glasera,je to necelej měsíc, jsem tam viděl breviventralisky
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG
Tak jsem si připravil nádrž a mezitím se vyprodaly Sewellie co jsem chtěl.
Dají se u nás sehnat jiné Sewellie než sp. Spotted a lineolata?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - -Re: NHKG
Neviem neviem ale cez 28C by som to nehrotil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: prasan
Mi jde o to, na kolik musím v létě chladit. Akva stojí na jihovýchodním okně. I těch 28C v létě bude za cenu obrovského odparu. Dost mě štve, že je nutné u nich mít nádrž přikrytou.

9 měsíců v roce budou mít 19C v noci a 21C ve dne.

Dělal jsem to akvárium na rychlo jako relax od práce a spoustu věcí jsem nedomyslel. Navíc jsem úplně zapomněl na Sewelie, které už chci roky.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - -Re: NHKG
Substrát čo máš v Lake Ostrava by aj mohol zostať.
K dotazu v mojej téme: To čo vidíš je celá nádrž resp.nádržka.Všetky info aj použité čerpadlá atď. uvedené tiež mám. ;-)
Viď.technika a videá nádrže. Filtrácia riešená ako celoplošná,na zadnej stene akvária.Ak sa ti to nezobrazuje alebo to nenájdeš daj vedieť a pošlem ti požadované info do ss. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: prasan
Odchovy zatím neplánuju.
Ale přinejhorším udělám z krevetek extra drahé krmivo. Vybral jsem si S. breviventralus. Pokutím to čerpadlo a objednám ryby.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: Pepan
Pepan napsal: křemičitý písek
V podstate majú radi jemnejšie dno.Je jedno aký substrát človek použije.Ja mám momentálne štrk tu od nás z potoka.V starej nádrži som mal jemný čierny substrát od Dennerle.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: NHKG
NHKG napsal: 28C zvládají?
Mal som ich pri 24-26C.No zrejme sa ti pri tak vysokej teplote nebudú množiť.Momentálne idem bez ohrevu.
Pepan napsal: Sewellie zřejmě svůj potěr nežerou
Myslím,že si i oni radi dajú.Treba mať podmienky aby tie ikry mali kam zahrabať alebo aby niekam aspoň zapadli.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: NHKG
Tak to nevím, do jaké míry jsou ty Sewelie přizpůsobivé. Vím že v akvárkách jako má Prasan to fungovalo, ale jestli to bude fungovat i v tom Tvém, to fakt nedokážu posoudit. Jo a ještě jedna věc - krevety žerou jikry. Měl jsem kdysi ve skleníku skupinu vietnamek společně s cherrynami a nikdy jsme se nedočkal mladých. Když jsem rybky přestěhoval do jiné nádrže, kde krevety nejsou, skoro okamžitě se mi tam začaly objevovat mimina. A myslím si že zrovna jikry Sewelií jsou pro krevety zbytečně drahé krmení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Pepan
Njn, je mi jasné jak by to mělo vypadat (písek, kameny a velký proud vody). Ale akvárium se už 2 měsíce zabíhá, jsou v něm krevetky a rostliny, které chci částečně zachovat a nerad bych začínal znova.
Hlavně dno bych nerad měnil. Myslím, že když koren nahradím kořen oblázky, vyhodím stonkovky a pořeším to čerpadlo, tak by to mohlo být ok.
Chtěl jsem tam původně jinou osádku, tak to podle toho vypadá.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Pepan Re: NHKG
Co jsem viděl na interentu videa, kde byly odchovy, tak to bylo přesně podle scénáře, jaký nastavil Prasan. Velké ohlazené kameny s minimem rostlin, proudící voda, křemičitý písek, prostě výsek potoka. Proto, když jsem nakoukl do Prasanovy prezentace, jsem mu tam napsal, že je odchová. A sekl jsem se o tři týdny. hop
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG
Byl jsem se kuknout v Hornbachu a rozhodl jsem se, že tyto ryby koupím. Prosím o rady jak předělat 58l akvárium akvárium, viz prezentace lake ostrava (asi to pak přejmenuju).
Chci to měnit co nejméně a hlavně co nejméně techniky. Mám jen malý bublifuk a v létě asi přidám chlazení. Na kolik to chladit, 28C zvládají?
Musím přidat čerpadlo? A bude stačit malé proudové, nebo bublifuk nahradit vzduchováním a dát čerpací hlavu s větším molitanem?
A taky mě štve substrát. Mám tam pálený jíl, písek by asi byl lepší.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Pepan Re: prasan
X-krát jsem nad nimi uvažoval, ale není na ně místo. To chce něco jako výsek potoka, čistá voda, jemný štěrk a velké kameny simulující břeh, minimum kytek(maximálně nějaké kapradinky nebo Anubiasy), a hlavně jednodruhové akvárko, protože Sewellie zřejmě svůj potěr nežerou, ale pro jiné druhy by to byla fajn svačinka.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - -Re: prasan
Zatiaľ som na jednej hromade videl 7ks.

Starší reakce

Mal som ich asi pri 60tich kusoch Pelvicachromis taeniatus Niger,nesťažovali si.Kŕmili sa spolu s ostriežikmi.Oni sa vedia pošťuchovať pri kŕmení a pri boji o teritorium.No sú to dobráčky a nikdy neublížia.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: lenkalor
Tak u těch čichavců asi jo, ale vím o rybách, kde by Sewellie měly bodovou dietu - pokaždé by jim to zbodl někdo jiný.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lenkalorRe: Pepan
Ze své zkušenosti vím,že se sevelie dovedou u krmení prosadit. Mám čichavce i sevelie.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: NHKG
Teď je otázka, aby se stihli nažrat. Aby jim to ti čichavci s krevetkami nevyzobali dřív, než se rozhodnou nakrmit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Prasan
Gratuluju k odchovu. Jak to tady pozoruju, tak mě čím dál víc štve, že jsem novou nádrž založil pro čichavce a krevetky. Je podlouhlá, na okně a bez topení, byla by ideální pro tyto krasavce.
Možná tam dám pseudogastromyzony, ti údajně nepotřebují proud vody.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - -Re: Pepan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Čo som ja zisťoval potôčiky,tak áno.Myslím,že ale skôr len okrajovo.
A ešte jedna ochutnávka dospeléj rybky v gold camo.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: prasan
Je otázka jestli ty kryptošky žijí ve stejných místech jako Sewellie.
Nad cryptocoryne som aj rozmýšlal(v domovine im rastú),no ja som to nemal kam zasadiť.Dosť malé akva a pre vodopádik som tam do 3/4 priestoru musel dať dva veľké balvany.
A fakt,chce to druhovú nádrž.Poter je drobučký i keď rastie dosť rýchlo.
Těš se na dobu až se Ti tam bude hemžit 30-40 kousků nejrůznější velikosti. Viděl jsem takové video a je to nádhera.
Já nad nimi uvažuju už delší dobu, akorát to chce udělat stejně jako to máš Ty. jednodruhové akvárko, něco jako výsek potoka, žádné jiné ryby a co se týče kytek, tak snad jedině nějaké drobnější kapradinky nachytané na kořen nebo kameny. Možná i Bucefálky. Rozhodně tam nepatří echináče, kryptošky a valisnerky. Pak pak je šance je chovat a i namnožit.
Vyzkoušejte
Netuším.Nádrž je členitá,majú kam pozaliezať.Takto z rána pri skle som zbadal 3-4ks.
To je paráda. Kolik jich je celkem?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - -Re: Pepan
Fotka k příspěvku Spišská Belá 07:00 ZULU ;-)

Reagovat na tento příspěvek 1  - Pepan Re: prasan
Na které lokalitě jsi to fotil? potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 5  - -
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ;-)

Starší reakce

Co jsem Ti psal do prezentace zhruba před třemi týdny? Aspoň víš že Pepan zase tak často nekecá. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 2  - -
Dnes ráno som prišiel z nočnej a mrkol do tmy baterkou na Sewellie.Schválne na dno či dáku maličkú nezazriem.A veru že zazrel.Museli sa vyliahnuť niekedy nedávno.Drobučká sotva 1mm.Skúsim trocha pokŕmiť,hádam sa niečo pošťastí odchovať.Nakoniec sa toto biotop akvárium hádam vyplatilo. stydim

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: Legioix
Zatiaľ mladé nemám,no rovnako ako kolega ich mám pri 26C a všetky čo som kúpil(10ks) už dáku dobu stále mám.Čulé, aktívne.Ja i vzduchujem.V teplote ani tak problém nevidím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lucasio Re: Legioix
Promiň ale s tím nemohu souhlasit. Sice je pravda, že chtějí nižší teplotu a vzduchování. Aspoň tak se to píše ale mě se třou v teplotě okolo 26 a nemám vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: housis
Proudění ani tak problém není jako to, že vyžadují vzduchování a obecně nižší teplotu než běžně chované ryby. Ideální teplota k chovu je cca 20-22 stupnů a tady vyvstává problém co k nim přidat. Nejlépe je je chovat samostatně. www.loaches.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 2  - -Re: housis
Úplne v pohode,sú to inak nenáročné rybky.Celkom bezproblémovo zvládajú i nádrže kde to prúdenie takmer nie je.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - housis – proudění vody
Zdravím, chtěl bych se zeptat. Zda si mohu tuto rybu dát do akvária Juwel Lido 120? Nevím zda u toho akvária je dobré a hlavně dostatečné proudění vody. Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Barakainus Re: dejfhartos
mel jsem je s RCS a v pohode. ani si neumim predstavit jak by je chtely chytit. jsou neco jako prisavnici ci pancernicci; proste tupe ryby ;)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: dejfhartos
Je to mrenka a tak zrejme bude požierať maličké krevetky.Dospelé krevetky by mali byť v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dejfhartos – Sevelie pruhovaná a krevetky
takova asi drza otazka co tak Sevelie a krevetky.mam totiž krevetky s rybami a v pohodě.samozřejmě s jakyma.proto ta otazka.diky za nazory

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix – Druhy
Tak jsem včera trochu procestoval Brno a krom Sewellie lineolaty jsem na razil i na dva další druhy a to Sewellia sp. "SEW03" www.seriouslyfish.com/… (Sklorex Brno) a Sewellia sp. "SEW01" www.seriouslyfish.com/… (Hornbach)-(nafotím, protože tento druh v AQ mám).
Edit: Hornbach 125kč a Sklorex 167kč.

Starší reakce

Mojich mám momentálne 10.
Niečo na prečítanie:
www.aquatab.net/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: prasan
prasan napsal:-Držím ti palce ak sa k nim ešte chceš vrátiť.
Tak vrátím se k nim určitě, ale asi nebudu čekat než doroste potěr a nakoupím nové v počtu aspon 10ti kusů. Ještě uvažuji že je zkombinuji s : www.seriouslyfish.com/… a nebo:
www.fishbase.org/…
Na začiatku bola určite dobrá kvalita vody.Rozmnožili sa ti,o tom niet pochýb.Neskôr sa možno po prípravku, ale možno aj nie niečo zvrtlo.Sedem mesiacov je dosť dlhá doba aby sa niečo buď ustálilo ale aj rozbehlo k horšiemu.No to už je skôr moja úvaha ako fakt.Čo nám ostáva,len skúšať a skúšať.Držím ti palce ak sa k nim ešte chceš vrátiť.
No-Planaria používam sem tam ako istotu pri krevetkách.Nevylučujem,že sa to mohlo pototo práve po nej.Račej to skúšať nebudem.
7 měsíců byly v pohodě a ještě se i množili. Vše se zvrtlo až po NO planarii. Kdyby byl problém už předtím, tak se na 100% nemnoží.
tady je ještě ta fotka i s datumem, když jsem našel ten potěr: rybicky.net/fotogalerie.php…
Ok tu je hranica do 13dGH.Pri tejto sa zjavne udržia,ale sú aj spokojné a budú sa množiť? Maju radi veľmi ozaj veľmi mäkkú vodu.Trú sa mi v tej 30L nádržke,no odchov sa ešte nepodaril.V tak malej nádrži nie sú stabilné podmienky ako by som si predstavoval a potom to nenormálne množstvo vežoviek a heleniek. hmm
Bych ani neřekl. www.akvarista.cz/…

7 měsíců byly v pohodě a ještě se i množili. Vše se zvrtlo až po NO planarii. Kdyby byl problém už předtím, tak se na 100% nemnoží.
8dGH to je cca 280us.Pre Sewellia je to veľa.Si na tej hornej hrane.Takže si začínam opäť myslieť,že nepadli pre No-Planaria.No račej to doma pokúšať nebudem. ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 5261x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18480?od=74