Vážený zastánče tvrdé linie,
podle Vaší rétoriky jsem měl téměř pocit, že velký Miloš Z. také chová rybičky a pod pseudonymem zde přispívá. Já to zkusím však obhájit věcně, bez urážek a podpásovek. Takže ohledně Red Parrota - máte úplnou pravdu. Nemůže žrát běžnou potravu pro cichlidu této velikosti, velikost soust lze však přizpůsobit. Střet se srovnatelnou čistokrevnou středoamerickou cichlidou by pro papoucha určitě dobře nedopadl, povahou může být 100 % cichlida, ale sebebojovnější tlustý hrbáč nemá proti atletickému MMA fighterovi žádnou šanci. Ovšem zdůrazňuji, toto zvíře je zkrátka vy(pře)šlechtěný pet, není to nic pro chovatele cichlid. Má někdo větší akvárium, chce rybího "kámoše" a tahle obludka se mu líbí? Prosím! Kde je poptávka, je i nabídka, samozřejmě, má to své meze, obarvovači ryb a výrobci "srdíček" s uřízlým ocasem jsou svoloč všech svoločí. Říkáte plnohodnotný život ryby? Že je pomalá, nemotorná a má deformovanou tlamu? V přírodě problém jako Brno, ale v akváriu? Možná tak problém pro majitele, musí dávat pozor na velikost potravy i substrátu, aby se nezasekl kamínek v mordě při bagrování. Ve vhodném "druhovém" akváriu, při dobré péči a stravě, může i hrbatý bastard prožít z rybího hlediska dobrý život. Nebo Vy mu to na ksichtě poznáte, že je nešťastný? Já ne.
Srovnání s psími plemeny rozhodně není mimo mísu. I čokli mají svého Red Parrota! Je to - anglický buldok. Ano, je to tělesně dokonalý kripl, krátký čenich špatně chladí vzduch, placatá morda způsobuje, že by při žraní potřeboval blatníky. Dědičné problémy s trávením způsobují metanové bouře, jak na Jupiteru
Rozšířená ramena způsobují nemotornost pohybu, zúžená bedra problémy při porodu i kopulaci. A povahou - je to dokonalý pes, dle požadavků společenských plemen. Takže co s těmi placatohubými upšoukanci? Všechny utratit? Zakázat chov? A nebo prostě a jednoduše, jít na to lidsky a zkrátka, když se mi buldok nelíbí, nepořídím si ho a druhým to neberu. Proti gustu přece není dišputát a nikdy nebyl.
Teď k tomu rivulátovi. Ne, se salvínem jsem si ho rozhodně nespletl. Není žádným tajemstvím, že pod jménem Aequidens rivulatus si člověk může koupit, ehm, cokoliv. Barevně, tvarově i povahově. Do akvaristického světa se totiž pod obchodním jménem A. rivulatus dostaly přinejmenším tři ryby. První velmi agresivní nazelenalá cichlida s nevýrazným samčím tukovým hrbolem a s bílým okrajem hřbetní a řitní ploutve, ta si po právu vysloužila přízvisko "Green Terror". Druhá ryba byla buď A. coeruleopunctatus, anebo všem známá A. pulcher. A do třetice ryba výrazně namodralého zbarvení, s okraji ploutví bílými, žlutými i oranžovými (i na jedné lokalitě) a výraznými hrboly na čelech samců - a toto je pravý A. rivulatus (Gunter 1859), kterému se navzdory úplně průměrné agresivitě také říká "Green Terror", i když je modrý. Asi to zní dramaticky
(zdroj: Akvárium Terárium 1990 / č. 3, str. 6-7)
Na jedné burze jsem pod jménem akary modré (A. pulcher), viděl rybičky, které vypadaly spíš jako mladí rivulati. Akary modré jsem jako kluk měl, i odchoval, tyto rybky byly jiné. Takže kříženec, nebo čistý podvrh, protože a. modrá nemá pověst neprodatelného bijce? Těžko říci, obojí je možné. Nedělám si iluze, že to velkolíhně nekříží. Někdo schytá nazelenalého exterminátora a někdo na cichlidu úplně pohodovou rybu. Ať už se jedná o hybridizaci, anebo jednoduchou záměnu druhů, tohle v pořádku není, kupující jednoduše nemá být uváděn v omyl. U krunýřovců domácích, červených perlovek, peřovců a asi i u dalších ryb, je situace bohužel už nezvratná.
Rivuláty jsem nikdy nechoval, přesto je to jedna z ryb mých snů a aspoň teoreticky jsem o nich něco nastudoval, bohužel prostory na ně nemám. Oceláty jsme měli kdysi v akvaristickém kroužku, když vodili byli jak hrdličky, když ne, rozbili si hubu každou chvíli. Ale po pár dnech byli zase jako noví, mají dobrou regeneraci. A to se ten pár vybral sám z houfu! To byli ale přírodní oceláti, barevné formy jsou třeba "vyměklejší".
Vzal jsem to trochu víc ze široka, to jediné mě mrzí, ale nejsem z těch, co si nechají za pouhý názor na rybu vynadat jak malému uličníkovi. Předtím jsem si z toho humbuku kolem Red Parrota možná trochu dělal srandu - aby ne, je to z prdu kulička. Tuto rybu bych si domů vzal jedině, kdyby ji někdo chtěl spláchnout, jinak ani omylem. Pokud mezka, tak jedině Flowerhorna
To je ale opět za daných podmínek nemožné, zde víc jak dvojnásob, než u toho rivuláta. Howgh.