Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Plata mečíkatá (Xiphophorus xiphidium) - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Plata mečíkatá (Xiphophorus xiphidium) - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.07.2013 19:03 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: xenotoca
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Teď "jede" venku všechno a není to jen krmivem, že mladé rychle odrůstají.

Počasí je ideální i pro odchov choulostivějších druhů, nejen živorodých, ale i jikry kladoucích, v pohodě třeba i skalárů, teter, gavůnků, parmiček atd..

Na přiloženém fotu je část mých síťových odchovných sádek umožňujících mít v takovém rybníčku - jezírku mnoho druhů. Živé krmivo, kterého je v oněch nádržích dost, s občerstvenou vodou stále proniká stěnami k chovaným rybám. Navíc v případě nutnosti se dají rybky rychle a bez námahy "sklidit".

Tyto psané a obrazové informace mají značné komerční využití a já je pro podporu domácí akvaristiky, veřejně předkládám zcela zdarma ano .

Z chovaných letněných druhů jsou v těch sádkách například Phallichthys quadripunctatus, Poeciliopsis gracilis, Poecilia salvatoris, Limia nigrofasciata, L.melanogaster, L.perugia, tři druhy skifií, několik druhů divokých i šlechtěných mečovek, několik druhů divokých i šlechtěných pavích ok, též mimo dalších, dva druhy kardinálek a mini razborky.

Od plat tam mám nejen X.xiphidium, ale i X.maculatus, X.variatus, X.couchianus a X.evelynae. U posledně jmenovaných jsem zjistil, že nesnáší jiné druhy plat a mečovek - společný pobyt odstavených samic a vztahu k odrostlým mláďatům, ale paví oka, phallocery, limie a gudeje nenapadají.

Ty ohraničené a regulované zelené porosty na hladině v sádkách vytváří azola karolínská. Nedoporučuji zavlékat okřehky, jenž nádrže plevelně zamoří a dusí.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.07.2013 06:26 Muž xenotoca [34] - Živorodky – Xiphophorus xiphidium
Xiphophorus xiphidium jsou ideální živorodky pro letnění. Od 12.června mám 9 ks v 600 litrové plastové nádrži. Vydržely koncem června i velké teplotní rozdíly, kdy teplota z 28 st.C,během pár dní klesla na 15.st.C, v dobu mi uhynulo venku i několik P.wingeí. Nyní X.x ve venkovní nádrži mají plno mláďat, které rostou mnohem rychleji (kromě planktonu mají k jídlu i řasy) než ve 140 litrovém akváriu doma.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2012 11:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: xenotoca
Já také nevím, mám je prvně, ale ty amatesky jsou dorostenci, takže u nich množení nečekám. S těma reticulárkama nevím, zdáse mi že platy mají raději teplejší vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2012 09:27 Muž xenotoca [34] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Amatesky nejsou vhodné pro společný chov s ostatními živorodkami, ve společnosti jiných živorodek se přestávají rozmnožovat a časem uhynou. To stalo i mým přátelům že jim ve společnosti endlerek (Poecilia wingei),které jsou velmi temperamentní se přestaly množit, Zkoušel jsem je i se stejně plachými phallocerami kde spolu vycházely dobře, plachost nebyla ,ale nemnožily se, začaly se množit až když byly samostatné. U mečovek Xiphophorus xiphidium nevím ,mám je slíbené výměnou za jiné živorodky.. Když jsem choval Xiphophorus helleri s Poecilia reticulata množily se oba druhy ve společné nádrži, Temperament těchto mečovek a pavích ok byl stejný.Také platy Xiphophorus maculatus se množily spolu ve společné nádrži s Poecilia reticulata. Nevím však zda X.xiphidium jsou stejné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2012 06:01 Muž LiborSprysl [9015] Re: xenotoca
Toť zajímavá otázka. Momentálně mi tato ryba plave s amateskami. Ale jen jedna. Sice jsem se o chov chtěl pokusit a základ přivezl. Ale asi byl moc zhýčkaný, a nebo platí u tohoto druhu slova Romana Slabocha, že co začíná na Xiphophorus v blízkosti Nové Paky neprosperuje. (Nemám do Paky daleko smich ) Tu nižší teplotu zvládají asi všechny živorodky, asi hodně záleží na tom, jak dlouho jsou "geneticky" z domoviny.Ale ta jedna ryba je samice a mláďě narozené již zde, tak teď ještě sehnat samce a zkusit to znovu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2012 21:00 Muž xenotoca [34] - Živorodky – Xiphophorus xiphidium
Prosím o sdělení zkušenějších chovatelů zda se dá plata mečíkatá Xiphophorus xiphidium chovat s jinými živorodkami ve společné nádrži např s gupkami. Vím že nejlepší je jednodruhový chov, ale někdy se stává že není místo na další akvárium. Dále by mě zajímalo zda lze tyto mečovky letnit a jakou snesou bez škodlivých následků krátkodobě nejnižší teplotu. Děkuji Vláďa

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 292x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18056-plata-mecikata-xiphophorus-xiphidium-chov-odchov