Cryptocoryne aponogetifolia - pěstování
Divné. Změna vody ti asi nepomůže. Dej fotku celé nádrže.
Mám tvrdou až velmi tvrdou bratislavskou vodu a kryptokoryny mi rostou. I růžkatce i anubiasy i mechy.
Mám ještě tyto druhy Mokřanku žebrovanou,Ružkatec,Anubias,Cryptokorynu moehlmanii a Jávský mech,ale nic moc to neroste.
Jaké jsou ty ostatní rostliny? Potřebují doopravdy měkčí vodu?
Specifikum této kyptokoryny je, že chce v akváriu dominovat. Jak tuto možnost nemá, může ji to postupně zničit. Asi by to chtělo vidět fotku celé nádrže.
Václav má samozřejmě pravdu, že pokud do toho půjdeš, tak je nejlepší velmi zvolna.
Doporučuji ti jít na změnu parametrů vody velmi zvolna, jinak by mohl přijít rozpad listů.
0 20.08.2019 18:42 junis – cryptocoryne aponogetifolia
Dobrý podvečer,tato rostlinka u mně celkem dobře roste.Vodu máme velmi tvrdou GH24,KH15 a PH7,5,chtél bych ji začít míchat 2:1 s deštovkou,kvuli ostatním rostlinkám,uškodí to této kryptokoryně?
Starší reakce
No je vidět, že toho moc nevíte...tu je odchovna...
no jo co bych mohl ccekat za odpoved.Nechtel bych rostliny z kramu.Z obchodu po Plzni uz moc nenakupuji..nejlepe u chovatelu
a obchody maji vse predrazene...
Na predposledni setkani v Praze jich Ivan (sumec) donesl celou igelitku. Jak uz s tou informaci nalozis necham na Tobe, a Ivanovi se omlouvam, ze jsem ho nabonzoval
.
Odpověď je i letos stejná...
ahoj vsem tak jsem tady koukam se stejnym dotazem jak pred rokem
prodava nebo daruje nekdo par sazenicek teto rostliny?
Starší reakce
děkuji
ale kde se mam stavit?
Stavte se, je jich tu u nás asi stovka od nejmenších po největší...
Ahoj lidicky.Nemohu tuto rostlinu nikde sehnat.Ma nekdo prebytky k prodeji nebo darovani??dekuji
Starší reakce
Může být.... Mně se podvakrát v menších akva rozpadly kryptokoryny, když se tam hodně rozrostl růžkatec.... Nevím, jestli to bylo tím, že růžkatec spotřeboval všechny živiny, změnil tak chemismus vody a díky tomu se kryptokoryny rozpadly, nebo naopak se nějakým způsobem (netuším jakým, nic jiného jsme v akva neměnil) změnily podmínky a to pomohlo růstu růžkatce a rozpadu kryptokoryn. Každopádně v tomto akva je růžkatec na záběh, aby odstraňoval dusičnany, a daří se mu skvěle. Roste o 10 cm denně. Roste mi i Hygrophyla polysperma, Valisneria nevímjaká, Ceratopteris thalictroides, Bacopa monnieri, ale kryptokoryny a hnědovky zatím nic moc. Jediné kryptokoryny, které rostou, jsou Flamingo co jsem dostal od Sida. Ty už mají nové listy. Ale s tím jsem počítal, kryptokorynám to trvá vždycky dýl, ale tyhle kalatkolisté mne opravdu trochu zklamaly a vážně uvažuji, že je nahradím buď menšími, podobnými kryptokorynami, nebo místo nich vysadím několik rostlinek rohatce - Ceratopteris thalictroides. Tím bych zabil dvě mouchy jednou ranou - zakryl bych filtr (i když si myslím, že to už skoro není potřeba, jak jsem předpokládal, hezky zhnědl a není prakticky vidět) a hlavně bych vytvořil houštinu jemnolistých rostlin, kde by se mohly rybky vytírat a krevetky ukrývat při svlékání a když jsou malé.
Záleží nielen na podmienkách, ale i na rastlinkách, ktoré sú pri nej zasadené. Napríklad u mňa sa darilo Hygrophile corymbose Cherry Leaf, ale len dovtedy, kým som k nej presadil Egeriu najas. Ale keď som E.najas presadil a na jeho miesto som dal Althernatheru, Hygrophile sa opäť darí
.
No a mně se rozsypala.... přitom jsem si myslel, že to bude jediná kryptokoryna, která vydrží, protože z počátku to byla jediná, kde jsem měl jistotu, že byla pěstovaná pod vodou.... a ejhle, skoro všechny listy se rozpadly, zůstaly jen řapíky. A že by se novým listům chtělo, to se tedy nechce... A to jsem jen kvůli ní dával do akvárka 10 cm silné dno.
U mne je to vůbec nějak naopak. Co jsem myslel, že poroste, tak stojí, a co jsem myslel, že pojde, tak roste jako blázen. Samozřejmě s výjimkou růžkatce, o kterém bylo jasné že poroste jak střelený a nezklamal. Je schopen narůst 10 cm za den
Určite
. Hnojíš, COčkuješ a svietiš dostatočne. U mňa sa jej darilo aj pri osvetlení 0,2 w/l a prežila aj týždeň bez umelého osvetlenia
Já teda estetiku moc neřeším, spíš funkčnost
Mám ji v hodně nádržích, i nízkých a schovává se v listech dobře potěr. Tam kde je přesvíceno, tak má třičtvrtě metru délku, ale je jí úplně jedno, že je akvárium vysoké 35 cm...Úžasná kytka, která se i mně dokonce dobře množí....Proto ji mám velmi rád...
mě rostla od začátku moc dobře,ale ve chvíli,kdy jsem kus rostliny oddělila,se jí přestalo dařit a od té doby pouze přežívá.
Ľahko pestovateľná, nenáročná na svetlo, nepotrebuje hnojiť, rýchlo rastie. Horšie to je s estetickým dojmom. V akváriu so stĺpcom vody 50 a menej cm sú vidieť len stonky.
Ahoj vsem, na vykani si nepotrpim
Zajimaly by me vsechny vase zkusenosti s touto rostlinou a peci o ni. Dekuji za reakce.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 735x