Cryptocoryne aponogetifolia - pěstování

Divné. Změna vody ti asi nepomůže. Dej fotku celé nádrže.
Mám tvrdou až velmi tvrdou bratislavskou vodu a kryptokoryny mi rostou. I růžkatce i anubiasy i mechy.
Mám ještě tyto druhy Mokřanku žebrovanou,Ružkatec,Anubias,Cryptokorynu moehlmanii a Jávský mech,ale nic moc to neroste.
Jaké jsou ty ostatní rostliny? Potřebují doopravdy měkčí vodu?
Specifikum této kyptokoryny je, že chce v akváriu dominovat. Jak tuto možnost nemá, může ji to postupně zničit. Asi by to chtělo vidět fotku celé nádrže.
Václav má samozřejmě pravdu, že pokud do toho půjdeš, tak je nejlepší velmi zvolna.
Doporučuji ti jít na změnu parametrů vody velmi zvolna, jinak by mohl přijít rozpad listů.

0 20.08.2019 18:42 junis – cryptocoryne aponogetifolia
Dobrý podvečer,tato rostlinka u mně celkem dobře roste.Vodu máme velmi tvrdou GH24,KH15 a PH7,5,chtél bych ji začít míchat 2:1 s deštovkou,kvuli ostatním rostlinkám,uškodí to této kryptokoryně?
Starší reakce
Dík za zajímavé čtení a postřehy. Teď právě mám nové mladé listy, takže uvidím, jak se jim bude dařit.Dám tomu ještě šanci.Jak říkám, nerad bych se této rostliny zbavoval.Moc se mi líbí,ale nechci ji tam mít za každou cenu. Aq je ještě mladé a mám v plánu zredukovat rostlinné druhy (vyndat Hygrophily) a mít víc kusů od méně druhů.Tyto rostliny jsou tam z důvodu rozběhu aq a jejich nenáročnosti.Ještě jednou dík moc a ať se daří.
Starší reakce
Výška substrátu stačí. Lagenandry rostou takhle, protože jsem dostal úvodní intrukce, že je nemám sázet hluboko, nicméně už je zastrkávám. Víc koukni, co píšu v denníku.
P.S. Odkryté kořeny vůbec nevadí kryptokorynám, anubiasům, bucephalandrám, myslel jsem si, že lagenandry jsou podobné, ale realita je, že s odkrytými kořeny mají menší listy.
Jednou byla tady na Rybičkách diskuse o echinodoru Tropika, kde víc lidí uvedlo, jak jim uhnívá. Já nechápal, protože mě rostou dobře a všechny. Pak vyplynulo, že já je strkám do substrátu mělce, že jsou vidět kořeny (u dvou rostlin až s rostlinnou růžicí 1cm nad substrátem). Evidentně právě toto Tropikám víc vyhovuje.
Ty Lagenandry jsou krásné, nikdy jsem je neměl, přidám si je na seznam
Není v tom akváriu málo písku? Proč ty Lagenandry rostou tak "nezakořeněné", to je jejich normální způsob?
Každopádně, když mám víc druhů kryptokoryn, prosperuje mi ten, co byl v akváriu první a v největším počtu. Ty ve své velikostní kategorii dominují (mimo ně rostou druhy, které mají jinou velikost, než dominantní druh).
Nemyslím, že jsou rostliny mezi sebou ve vztahu vůči řasám spojenci. Konkurují si také, jen to není vnímáno tolik. Dokáží společně potlačit řasy, PŘESTOŽE si konkurují (některá akvária se nedovedou zbavit řas možná právě proto, že je konkurenční boj mezi rostlinami až příliš silný).
Co se specifických chemikálií týče, asi ano, ale netuším, nakolik je to důležité. Odhaduju, že zde hrají roli další faktory (okamžité podmínky, nároky dominantního druhu) a to, co v konečném důsledku rozhodne, je komplex těchto faktorů, který je v každém jednom akváriu jedinečný.
Podívej. Tohle mé akvárium:
rybicky.net/nadrze/24631 Echinodory 'Tropica' mají podobnou velikost jako Lagenandy meeboldii. Do toho se tam cpe zezadu najas. Procesy probíhají pomalu, protože je to totální low-tech, ale přesto musím stále dohlížet. Jednu dobu začala dominovat najas, brutálně jsem ji potlačil a rozhodilo to rovnováhu celého akvária. Najas se fakt dlouho vzpamatovávala, mezitím prosperovaly Tropiky a lagenandry. Jenže poslední dobou se daří maličko víc Tropikám, tak se snažím trochu podporovat lagenandry. Doopravdy netuším, co by se stalo, kdybych to nechal osudu (a to neřeším, že je to akva bez řes, takže ty mi život nekomplikují). Az vyhodím aponogeton vzadu, budou v tom i s marsilkou jen čtyři dominantní druhy, ale přesto je to práce dost. Kdybych nechtěl mít mezi lagenandrami svěží zelenou bervu, vyhodím Tropiku a bude víc klid.
JirkaŠčobák napsal: Akceptujeme, že množství zdravých rostlin = málo řas. Proč si neuvědomit, že to platí nejen pro řasy, ale i pro jiné rostliny?
Já to pravidlo akceptuji, mně to tak funguje a mnohým jiným taky. Ale vysvětlením si nejsem jistý.
Že by každý druh rostliny vypouštěl nějakou specifickou chemikálii, která všem ostatním škodí?
Navíc, mezi vyššími rostlinami uvažujeme o mezidruhové konkurenci, zatímco ve vztahu k řasám vidíme vyšší rostliny jako spojence.
Navíc je to komplikované tím, že "řasy" zahrnují několik skupin velmi odlišných organismů.
Píšu neuspořádaně, protože vážně nevím. Nenacházím konzistentní vysvětlení, přestože uznávám, že to tak (v případě řas) evidentně funguje.
Ještě to doplním. Já si představuji, že vyšší rostliny potlačují řasy tak nějak podobně, jak kdysi automobily potlačily koně. Prostě dokáží dělat totéž nějakým lepším, vyspělejším způsobem.
Konkurence mezi jednotlivými typy automobilů pak ale funguje jinak, jde o detaily provedení jediného principu.
Myslím, že si konkurují i rostliny jednoho druhu. Když vypleješ monokulturní akvárium, zjistíš, že je zde omezené množství doopravdy velkých rostlin a větší množství rostlin malých, které se prosadí, jen když některá velká rostlina uvolní místo.
Specifické to je u rostlin tvořících velký trs, které jsou v podstatě jedna rostlina, ale i tam pozoruješ velké a menší listy.
Myslím, že upravují prostředí tím, že odebírají určité látky a naopak mohou něco vypouštět. A samozřejmě vyplňují prostor.
Takto. Akceptujeme, že množství zdravých rostlin = málo řas. Proč si neuvědomit, že to platí nejen pro řasy, ale i pro jiné rostliny?
P.S. Filip má silnou Valisneria gigantea. U mě vyplnila celé akvárium, že se ani řasy pořádně nevejdou:
rybicky.net/nadrze/24575 Proč si myslet, že u Filipa má V. gigantea jiné ambice a roste jinak? Je to rostlina, která roste, co to jde.
Buď k ní přistoupíte jako já a necháte jí akvárium nebo začnete bojovat a strkat tam jiné rostliny, takže máte v akváriu konflikt s nejistým výsledkem. V praxi to (uvažuji nahlas) není "boj mezi rostlinami", ale "boj konkrétní rostliny s akvaristou".

Kdyby ale nešlo o mezidruhovou konkurenci, tak by si konkurovaly i rostliny jednoho druhu, ne?
Já jsem před časem měl řadu let akvárium, které fungovalo, a věnoval jsem mu minimum času. Řada druhů rostlin postupně vymizela, zůstaly asi čtyři druhy, a dominovala hnědovka. Rozrostla se do úplné džungle, po celém akváriu. Bylo to svým způsobem (neupraveně) krásné.
Mimochodem, minimum řasy a rybám (Julidochromis) se dařilo velmi dobře.
Teď je ale otázka, jestli si rostliny nějak upravují prostředí podle svého, a tím těm ostatním druhům škodí, anebo vnější faktory prostě nejvíc vyhovovaly hnědovce, takže to samovolně spělo do té (téměř) monokultury.
Prosím, tykej mi

.
Nemyslím, že se jedná o cíl potlačit konkurenci. Každá rostlina PROSTĚ ROSTE. Když to vypálí, že potlačí konkurenci, přežije, když konkurence potlačí ji, nepřežije. Když do toho akvarista zasahuje, neuvidí rostliny silné, jak by mohly být.
Příklad. Toto akvárium funguje čtrnáctý rok, echinodorus v něm je celou dobu, ale až když jsem mu přestal cpát do akvária jiné rostliny, vyrostl tak velký, jak je dnes:
rybicky.net/nadrze/25126
(podezírám ho, že by mohl být ještě větší, mít víc hnojení a víc místa)
Myslíte že každá rostlina si upravuje prostředí podle svého s cílem potlačit konkurenci? A že to dělá v míře, která má praktický význam?
Nevidím poprvé, že doporučujete jednodruhové osázení jako nejbezpečnější...
Nejjistější pro prosperitu rostlin je, osadit celé akvárium jedním druhem rostliny. Rostliny pak budou nejkrásnější, nejméně hrozí problémy, ryby budou akvárium milovat.
Neřeším design, ale funkčnost.
Když dáš další druh, stejně velký a silný, jako už v akváriu je, nemusí ti tolik prosperovat. Ale menší rostlina, která se se stávající dominantní nebije o prostor, může být ok.
Každý další druh komplikuje situaci. Normální. Zbytečné se divit: "Toto mi neroste."
V šedesátilitrových akváriích například funguji na třech, čtyřech dominantních rostlinných druzích. V třicetilitrových a menších často na jednom, dvěma.
Ty máš už několik velkých a silných rostlinných druhů, podle mě by ses měl soustředit na ně a jejich prosperitu a neřešit druh, který se nechá vytlačovat.
Příklad: Mám 250l akvárium plné kryptokoryn (9 druhů) a s jedním velkým aponogetonem. Koření z něj epipremnum. Proto se nedivím, že Nymphoides 'Taiwan' stagnuje. Má to být "plevel", místo teoreticky existuje, ale už se nevejde z důvodů výše uvedených. Neříkám, že vůbec neroste, ale nedá se to porovnat, kdyby byl v akváriu sám.
Hm?
Slovo "místo" bylo v uvozovkách, takže to bylo míněno jinak.
Skoro v každém akváriu se stane, že některý druh rostliny se nedaří. Leckdo to může všelijak vysvětlovat, ale vlivů a proměnných je tolik, že sotva víme proč. Obvyklá cesta je nelámat si s tím hlavu a neúspěšnou rostlinu vyměnit za jiný druh. Časem se dopracujeme k rostlinám, kterým se daří... a pak už je jenom protrháváme.
Každé akvárium je unikát.
Pěkné dopoledne Jiří.Chtěl bych se zeptat, co znamená nebo co je myšleno "nemám pro ni místo".Přijde mi, že místa pro rostliny je v aq dost.Někde jsem četl, že se některé druhy rostlin nemají rádi a zrovna ty, které mám v aq (vallisneria a cryptošky), ale co je na tom pravdy, to opravdu nevím.Nedávno mi vyrazily další mladé listy,tak uvidíme.Ještě tomu dám čas a pak budu řešit jiný druh rostliny.
Starší reakce
Už mlčím

. Já pro ní stejně nemám v akva "místo".
Rozpadlý list pozná i začátečník...
Hm, že by toto byla zrovna kryptokoryna, které se jako znamení rozpadu na rozdíl od ostatních kryptokoryn rozpadnou mladé listy? Nemáš v tom náhodou nějakou rybu, která mladé listy kryptokoryny dovede ocenit?
Samozřejmě, že je to fajn, ale kdo by nechtěl víc. Nespokojím se s tím, že mi to nějak půjde. Mám nějakou představu o dobře fungujícím aq a zatím to moje je dalek od představy.Nespěchám, času je dost. Nechci změny hned.Problém mohl trvat už při zakládání, pak dlouhá pauza.Takže řešení dám stejnej čas jako času, kdy jsem nic nedělal.Buď mi cr.půjdou nebo nepůjdou.Rád bych byl,aby šly.Rostlinných druhů,které můžu dát místo nich je dost.Takže těžkou hlavu si z toho nedělám.Uvidím.Dík za povzbuzení a rady.
Máte po třech měsících velmi pěkné akvárium, ve kterém se ne vše úplně daří. Není to zázrak, je to jen úspěch. To Vám nestačí?
Vytahnul jsem dvě rostliny a uhnile byly starší kořínky. Nove, mlade byly bílé. Ale jinak nevím, jak se pozná zahnívající dno. Nechtelo se mi vytahovat všechny rostliny. Tem kterym se daří, tak předpokládám, ze je to asi zbytecne.
Dik moc za příspěvky. Mam takovou teorii, delat co nejméně zásahu do aq, nechat to bezet, menit pravidelně stejný objem vody. Jak bude aq vypadat, co tam budu mit (ryby i rostliny), vse bylo důkladně promysleno (samozrejme, ze je pořád co zlepšovat), ale abych se vrátil k problemu.
Vetsinu rostlin jsem vyzkoušel a také se mi to vyplatilo,krom této. Vim,ze každé aq je jiné. Ale v malém rostla bez problémů. V tomto se jí nedaří. Je to velice hezká cr. a nechci se jí zbavovat. A skaláry (dnes jsem si je koupil), si myslím, ze ocení, další ,jim přirozený biotop. Co se týče hnojení.T o je také otázka. Zkousel jsem nehnojit vubec, ale nemyslím,ze by to bylo dobré. Ted používám tetra planta min a chvilku ho používat budu. Nechci měnit hnojivo co týden. Davky dávám memnsi než jsou doporucene. Tak otázkou je co teď. Mam takovou teorii,budu pěstovat rostliny a chovat ryby, kterym se bude dařit. Ostatni dat pryč. V tomto případě se mi to dělat nechce, ale nechci upravovat vodu, pridavat do ní jednou tohle a priste zase toto. Co mi radite vy zkušení?
Já to vidím jako vaaclav. Jednak je AQ mladé, takže se v něm dějí věci, které bychom chtěli potlačit, nebo úplně odstranit, ale nedaří se to tak rychle. To AQ si prostě musí sednout, jenže to někdy dlouho trvá. Tuhle kryptošku považuju za držák (vlastní zkušenost), ale mám i zkušenost, že pokud se jí něco nelíbí, tak se jí fofrem rozpadnou i úplně nové listy, které teprve vyrůstají, ale se starými to buď vůbec nehne, nebo je nepatrně na nich vidět, že nejsou OK. A nepřišla jsem na to, proč. Prostě se v AQ něco nepatrně změní, na což někdy kryptošky fofrem zareagují, někdy všechny druhy, někdy třeba jen jeden. Podle mě to je o změně podmínek, byť nepatrné, nikoliv, že se té kryptošce v tvém AQ nedaří. Prostě jí zrovna v tom AQ něco vadí a reaguje na to rozkladem nových listů. Kryptošky mají rády svůj klid a když nastane (pro ně) razantní změna (jiné rostliny si mlasknou a jejich reakce je "jé hurááá", kryptošky na to reagují "jéžišmarjá, co mi to dělá"), tak se začnou rozpadat a někdy to je skutečně otázkou jednoho dne. Třeba výměna větší části vody po období, kdy výměny neprobíhají, tak i na to rozpadem listů kryptošky mohou zareagovat, neboť jim narušíš "jejich bublinu" a je zle. To samé hnojení - párkrát zapomeneš a pak tam vrzneš větší dávku "abys to dohnal" a je průšvih na světě. Pokud jsi přes léto nechal AQ žít dva měsíce a pak jsi se v něm začal hrabat, tak to může být i důsledek přílišné péče. Možná by mohlo pomoci přesazení, ale spíš podle mě potřebuje jen čas, aby se oklepala. Co se týká údržby a hnojení, tak s tím trošku přibrzdi. Přílišné hrabání se v AQ není zrovna dobrá cesta. Navíc to AQ má už pěkný objem, takže si s leččím dokáže poradit samo. Někdy prostě platí, že méně je více. Když hnojíš, tak to dělej pravidelně a v malých dávkách, v menších než se doporučuje, protože ve tvém AQ skutečně není potřeba příliš hnojit. Nikdy do AQ nepřidávej hnojivo ve větší dávce, tím jen kryptoškám dáš důvod k reakci (také moje zkušenost).

vaaclave, tohle podle popisu nebude klasický rozpad listů. Ten totiž začíná u nejstarších listů, kdežto Filip má problém s listy novými.
Před cca deseti lety jsem zažil s C. aponogetifolia to samé. Vlastně poslední kryptokoryna, kterou se mi nepodařilo udržet a od té doby jsem ji nezkoušel. 250l, zarostlé C. pontederiifolia (viz obrázek), C. aponogetifolia držela staré listy, ale nové rostly malé, s dírami a rozpadaly se.
Filip10: Dívám se na tvé akva a napadají mě dvě věci. Za prvé, fakt, že ti roste Tropica, neznamená, že se musí dařit aponogetifolii. Tropica bude kultivar, zřejmě odolnější pro akvária. Taky je to malá kryptokoryna. V mém aktuálním akváriu s devíti druhy kryptokoryn taky nemají malé kryptokoryny vedle velkých až takový problém, ale velký druh kryptokoryny vedle jiného velkého problém mít může. Dominuje mi C. becketii, která byla v akváriu jako první a v největším počtu. Kryptokoryny jsou obecně rostliny často se v přírodě vyskytující v monokultuře a rostoucí nejlépe v monokultuře. Ty máš v akváriu třikrát víc rostlinné hmoty od V. gigantea, než od C. aponogetifolia. Plus se ti daří dalším rostlinným druhům. To je samo o sobe asi problémem. C. aponogetifolia by chtěla dominovat, ale nemůže. Nechceš pro ni někde vytvořit rezervaci? Klidně bez filtrace, s bahnitou vodou a uvidíš, jak se zaraduje.
Druhá věc je, že některé ryby mohou mladé listy velkých kryptokoryn považovat za zvlášť chutné. Já měl sumečky synodontis. Ve školním akváriu našich Prťat mají taky jednoho a nasázel jsem tam kryptokoryny. To akvárium bylo u nás přes léto. Velké druhy mají všechny ožrané mladé listy (rostliny stagnují). Malé druhy jakž takž rostou. Toto by také mohla být příčina. Další důvod pro rezervaci.

Akvárium se stále vyvíjí a co v něm rostlo včera dnes nemusí. Tohle bych asi neřešil. Zkus jí přesadit a podívej se na kořeny jestli jsou bílé a jestli ti třeba nezahnívá dno.

Ne,sel jsem cestou: pokus omyl.Cemu se v malým akva dařilo,to jsem, naslede na to, dal do velkého. Vše mi zatím vycházelo,az na tuto rostlinu.Proc, se ostatním rostlinám daří a tehle ne,kdyz se před tím dařilo? Proto mě to zajímá? Otázkou je,co dal:dělat rozbor vody,rostlinu dat pryč a nahradit ji jinou,ktere se bude darit atd. Jen jsem se zeptal ,jestli někdo nemá podobnou zkušenost?
Víš aspoň co ti teče z kohoutku?

Dík za článek.Tento i jemu podobné jsem četl,ale....V aq jsem nedělal žádné výrazně změny, jede pravidelně (teda o prázdninách nebyl režim žádný).Všechny rostliny z rodu Cr. (tropica a hudoroi) rostou, tvoří nové listy, dceřiné rostlinky,některé starší listy se rozpadly, ale nikdy nově vyrostlé listy, jako je tomu u Cr.aponogetifolie. Předem jsem většinu rostlin vyzkoušel ve své první nádrži a vše se obešlo bez problému, až na tento. Parametry vody neznám, občas změřím pH a to je silně alkalické (kolik nevím).Proto mne to nedá spát.
V mém aq Samá řasa (viz prezentace) mám problém týkající se také Cr.aponogetifolia. Vyroste nový lístek a velmi brzo se úplně rozpadne, zpočátku "zeskolovatí" a pak se rozpadne úplně. Rostlinám se ne moc dobře daří (neznám jejich rychlost růstu), ale nehynou. Jen je problém s novými mladými lístky.Starších pár se rozpadlo a nové nedorostou. Když vyrostou trvá chvilku a je po nich. Dík za rady.
Starší reakce
No je vidět, že toho moc nevíte...tu je odchovna...

no jo co bych mohl ccekat za odpoved.Nechtel bych rostliny z kramu.Z obchodu po Plzni uz moc nenakupuji..nejlepe u chovatelu

a obchody maji vse predrazene...
Na predposledni setkani v Praze jich Ivan (sumec) donesl celou igelitku. Jak uz s tou informaci nalozis necham na Tobe, a Ivanovi se omlouvam, ze jsem ho nabonzoval

.
Odpověď je i letos stejná...

ahoj vsem tak jsem tady koukam se stejnym dotazem jak pred rokem

prodava nebo daruje nekdo par sazenicek teto rostliny?
Starší reakce
Stavte se, je jich tu u nás asi stovka od nejmenších po největší...

Ahoj lidicky.Nemohu tuto rostlinu nikde sehnat.Ma nekdo prebytky k prodeji nebo darovani??dekuji
Starší reakce
dobře, vezmu to dle svého úsudku a některé ostříhám. Už mám dole vyražené asi tři nové listy a v té vodě se jí naštěstí daří dobře, vyhání hezky. Údržbu se snažím opět nahodit jako předtím, ale sádru z ruky mám dole teprve týden a na noze pořád nemůžu stát.
No umím si vybrat, stejně to nejvíc odneslo mini s razborkama...:(
Co se jednomu bude už jevit nezachránitelné, další bude zachraňovat, vždyť je to klasika, je to o podmínkách v akváriu. Osobně bych to udělal kompromisem, odstraněním nejpostiženejších listů a praktikováním normálního provozu, tak jako před tím zvýšeným výskytem.
Dobrý den
vzhledem k tomu, že jsem po úrazu a tak měsíc jsem zanedbávala údržbu tanganiky, mám samozřejmě všude kvanta řas. Nejvíc to odnesla kryptokoryna, listy jsou pokryté chlupatou černou řasou. Mám je ostříhat, dle zkušeností vím, že vyrazí znovu, nebo mám počkat až se to spraví? Nebo koupit neritinu, aby je ozobala?
Děkuji, můžu přidat foto, pokud to pomůže určit, jestli už jsou listy nezachránitelné
Starší reakce
Může být.... Mně se podvakrát v menších akva rozpadly kryptokoryny, když se tam hodně rozrostl růžkatec.... Nevím, jestli to bylo tím, že růžkatec spotřeboval všechny živiny, změnil tak chemismus vody a díky tomu se kryptokoryny rozpadly, nebo naopak se nějakým způsobem (netuším jakým, nic jiného jsme v akva neměnil) změnily podmínky a to pomohlo růstu růžkatce a rozpadu kryptokoryn. Každopádně v tomto akva je růžkatec na záběh, aby odstraňoval dusičnany, a daří se mu skvěle. Roste o 10 cm denně. Roste mi i Hygrophyla polysperma, Valisneria nevímjaká, Ceratopteris thalictroides, Bacopa monnieri, ale kryptokoryny a hnědovky zatím nic moc. Jediné kryptokoryny, které rostou, jsou Flamingo co jsem dostal od Sida. Ty už mají nové listy. Ale s tím jsem počítal, kryptokorynám to trvá vždycky dýl, ale tyhle kalatkolisté mne opravdu trochu zklamaly a vážně uvažuji, že je nahradím buď menšími, podobnými kryptokorynami, nebo místo nich vysadím několik rostlinek rohatce - Ceratopteris thalictroides. Tím bych zabil dvě mouchy jednou ranou - zakryl bych filtr (i když si myslím, že to už skoro není potřeba, jak jsem předpokládal, hezky zhnědl a není prakticky vidět) a hlavně bych vytvořil houštinu jemnolistých rostlin, kde by se mohly rybky vytírat a krevetky ukrývat při svlékání a když jsou malé.
Záleží nielen na podmienkách, ale i na rastlinkách, ktoré sú pri nej zasadené. Napríklad u mňa sa darilo Hygrophile corymbose Cherry Leaf, ale len dovtedy, kým som k nej presadil Egeriu najas. Ale keď som E.najas presadil a na jeho miesto som dal Althernatheru, Hygrophile sa opäť darí

.
No a mně se rozsypala.... přitom jsem si myslel, že to bude jediná kryptokoryna, která vydrží, protože z počátku to byla jediná, kde jsem měl jistotu, že byla pěstovaná pod vodou.... a ejhle, skoro všechny listy se rozpadly, zůstaly jen řapíky. A že by se novým listům chtělo, to se tedy nechce... A to jsem jen kvůli ní dával do akvárka 10 cm silné dno.
U mne je to vůbec nějak naopak. Co jsem myslel, že poroste, tak stojí, a co jsem myslel, že pojde, tak roste jako blázen. Samozřejmě s výjimkou růžkatce, o kterém bylo jasné že poroste jak střelený a nezklamal. Je schopen narůst 10 cm za den

Určite

. Hnojíš, COčkuješ a svietiš dostatočne. U mňa sa jej darilo aj pri osvetlení 0,2 w/l a prežila aj týždeň bez umelého osvetlenia

Já teda estetiku moc neřeším, spíš funkčnost

Mám ji v hodně nádržích, i nízkých a schovává se v listech dobře potěr. Tam kde je přesvíceno, tak má třičtvrtě metru délku, ale je jí úplně jedno, že je akvárium vysoké 35 cm...Úžasná kytka, která se i mně dokonce dobře množí....Proto ji mám velmi rád...
mě rostla od začátku moc dobře,ale ve chvíli,kdy jsem kus rostliny oddělila,se jí přestalo dařit a od té doby pouze přežívá.
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 748x