Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH, povlak na hladině a vápník

 

NápovědaFórum » Ostatní  

Přejít na předchozí stránku 3 Žádná další stránka   1  
pH, povlak na hladině a vápník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2011 18:59 Petr1 Re: romant
Jak to mám vědět? Právě na to jsem se ptal. Odpověděl jsi na všechno možné, ale teď se ptáš stejně, jako já.

Psal jsem "A tak mne napadlo - nemůže ten bílý povlak být vysrážený vápník?" a ty mi odpovíš otázkou, zda je to na hladině skutečně vápník. Ach jo ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2011 18:46 R Muž romant [27987] Re: Petr1
Já bych to řekl asi takhle. Je to co je na hladině skutečně vápník? Pokud by tomu tak bylo, tak by se podle mě usazoval hlavně na stěnách akvária v momentě když se odpařuje voda. Alkalitu je dobré míti nenulovou, ale o tom jaká skutečně je se nezmiňuješ, asi by to chtělo ověřit nějakým průkaznějším měřením. Jinak o povlaku na hladině se dočteš v tom vláknu na nějž jsem Ti dával odkaz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2011 18:40 Petr1 Re: romant
Je možné, že bych zaměnil následek a příčinu? Myslel jsem, že se z nějakého důvodu vyplavuje vápník a následkem toho se mění pH.
Může to být tedy tak, že se z nějakého důvodu mění pH a to zapřičiňuje vyplavování vápníku?

Po úpravě alkality (kolik by měla být pro akva optimální hodnota při tvrdosti vody 12 stupňů?) by se tedy mohlo stabilizovat pH a přestat ten povlak ... vápník zůstane ve vodě a rostlinám by se mohlo opět začít dařit ... Může tato úvaha být správná?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2011 18:30 R Muž romant [27987] Re: Petr1
Pokud máš velmi nízkou alkalitu(třeba i nulovou), tak to má dost podstatnej vliv na Ph a je možný, že právě proto klesá a tudíž to přidání té sody bude tu alkalitu zvyšovat, čímž se to Ph bude stabilizovat. rybicky.net/forum/6671
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2011 18:25 Petr1 Re: romant
To jsem četl. I když tedy nemohu říci, že bych to nějak moc chápal. Ale o to teď nejde. Spíše by mne zajímalo, zda to má souvislost s tím povlakem na hladině. Může to být nějaká forma vápníku? A pokud ano a na hladině leží vysrážený vápník, jaký má smysl ho tam přidávat? Jistě mohu přidat sodu nebo drcený korál, ale když už tam jednou byl a ta voda se ho zbavila, nevysráží úplně stejně i ten přidaný? A kromě toho, proč přidávat něco, čím je pokrytá celá hladina?

Existuje tedy nějaká vazba mezi tím povlakem, vápníkem a pH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2011 17:23 Petr1 – pH, povlak na hladině a vápník
Ahoj všem,
mám dotaz na odborníky na chemii vody. Nejdříve shrnu nějaká fakta.

Už delší dobu (rok, dva) se mi na hladině dělá bílý povlak. To zná mnoho lidí. Nejvíce připomíná takový ten jemný povlak, co se dělal třeba v sudu s vápnem. I na hladině se rozpadá na několik cm velké kusy.

Před nějakou dobou jsme tu psal příspěvek o tom, že mi v akva nic neroste, protože vrcholky a nové listu jsou brutálně zakrslé a deformované.

Před týdnem jsem po výměně vody dal na sklo permanentní test pH od JBL. Vstupní voda má tvrdost cca 12/6 a pH okolo 7.2 (Praha, směs Želivka/Káraný)

Akva nemá CO2 a hnojím velmi opatrně, spíše jen přidám KH2PO4 na PO4 okolo 1.5 mg/l. NO3 je okolo 15-20.

A proč píšu - po výměně vody test ukazoval pH okolo 7.1. Ale postupně každý den se pH mění a teď, po sedmi dnech, je podle barvy někde okolo 6. A tak mne napadlo - nemůže ten bílý povlak být vysrážený vápník? A když se takto vysráží, tak se změní pH? A pokud tomu tak je, proč se to děje? Takováto ohromná změna pH bez zjevné příčiny (do vody nic nepřidávám) přeci není normální. I kdyby ten povlak neměl s vápníkem nic společného, proč se mi takto samovolně hýbe pH? Nádrž 100 litrů je zarostlá i zarybněná středně, světla je tam 50w.

Díky všem.

Petr

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 2 ...... [3]

Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 2816x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17419-ph-povlak-na-hladine-a-vapnik?od=101