Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Americké cichlidy - chov, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Americké cichlidy - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.10.2016 10:25 Muž LiborSprysl [9016] Re: Vstrom
V první řadě potravně...pak třeba i ve vodě - středoamerické cichlidy a Malawi - ... v etologii ... no je toho fakt dost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 10:01 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Deathbull
Ok, jen píšu. Rád bych prostě obměnu, proto vymýšlím co a jak. V čem třeba Haps a tyhle cichlidy jsou tak rozdílné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 09:25 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: LiborSprysl
Proč to nenapsat naplno, je to prostě totální kravina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2016 07:21 Muž LiborSprysl [9016] Re: Vstrom
Viděl jsem to jako dorostence, je to hnusné. V dospělém stavu až škodlivé... ty ryby mají velmi rozdílné nároky... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 00:10 Muž Vstrom [82] - Malawi
Ahoj, dají se použít americké cichlidy dohromady s Malawi rybkama? Plánuji za rok pořídit akvárko 200x60x60 cm, tedy 720L a současné akary potoční, kančíky nikaragujské a červenohrdlé bych rád dal do většího, ale rád bych přidal trošku barevných rybek, velikostně podobných. Jedná se o to, že více akvárií mít nebudu, pouze toto, případně pak můžu zvolit i trošku větší variantu, ale větší jen jedno kvůli zatížení podlahy.
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2016 23:02 JoKa – Vruboun a rostliny
Ahoj, je to jenom můj pocit, nebo vrubozubec paví přestává s přibývajícím věkem ničit rostliny? Teď nemyslím, že zestárli, že brzy zdechnou. Mám pár, v produktivním věku, je jim hádám lehce přes dva roky. Před rokem, co jsem zasadil, do rána plavalo (včetně tuholistých, i těch co se stihli zakořenit ještě než jsem nasadil blbouny) a dnes už v akva prosperují 4 valisnérky a velikánský anubias... potlesk

Pozoroval jste někdo něco takového?? Rostliny sázím stále na stejná místa a samozřejmě zatěžuji kameny, ale ty je dřív neodradily...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 06:32 Muž LiborSprysl [9016] Re: dudak
:-) Africká jezera... no jo... to máte pravdu, ale to je také v souladu s tím co jsem napsal... zásah vyšší moci... podoba lokálních forem je závislá třeba i na počasí a stačí například suchý rok, který kosou rozdělí populaci a jde to v ní jiným směrem... jo to jo.
Ty ryby jsem měl, sepsat bych to mohl, protože jsem měl oba druhy a dokonce jsem i toho už trochu napsal. Ale jak již poznamenáno, tázající jsou nuceni hledat a nechtějí... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 22:20 Muž dudak [1895] Re: LiborSprysl
Nebudu se s vámi přít, možná jsem svou odpověď opravdu formuloval trochu nešťastně. Ohledně původu EBJD jsem psal údajně, což se dá vysvětlit tak, že na něj také nesázím, respektive, že se vyskytly některé články, kterých jste si zřejmě také všiml, které na tento možný původ odkazují. Ohledně toho, že barevné mutace v přírodě vznikat nemohou, bych byl opatrnější, co třeba tlamovci v afrických jezerech? Mutace existují spontánní, vyvolané chybou při replikaci DNA a pak uměle vyvolané mutageny. V článku, který jsem četl, bohužel už nemám odkaz, se psalo, že v populaci JD se pravidelně objevovalo malé množství EBJD. Což vzhledem k tomu, že jde o zbarvení které se dědí recesivně a potomstvo dvou takto zbarvených ryb není moc životaschopné, by mohlo být možné.

Ohledně druhé ryby, Nannacara sp. Neon Blue, jsem vycházel z článku pana Hofmanna na Aquatabu, www.aquatab.net/… a správně jste mě upozornil, že jsem zaměnil slova kříženec a mutant, i když bych se nedivil, kdyby to nakonec bylo obojí. Ale vy jste je choval, tak byste mohl shrnout rozdíly mezi nimi a A. pulcher
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 16:44 Muž LiborSprysl [9016] Re: dudak
Hele ale vy v tom zase začínáte dělat binec... :-) V první větě jakžtakž dobrý, i když ne zcela jisté... původ modrých perleťáků z "jakéhosi jezera v Nikaragui" jsem sice také zaznamenal, ale zase bych na něj moc nesázel. Ale s mutacemi to zase nemá tolik společného...a už vůbec ne přírodního původu... :-) ... Barevné mutace vznikají šlechtěním, takže nemohou vznikat náhodně v přírodě, protože je není jak ustálit, jako barevnou mutaci. Tedy bez zásahu "vyšší moci". A ta akara už vůbe není barevným mutantem, nýbrž prostým křížencem čehosi s čímsi, a z toho vzniklo "toto". ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 15:28 Muž dudak [1895] Re: NHKG
Electric blue Jack Dempsey je Rocio octofasciata, uplně jiná ryba a ne mutant, pouze modrá mutace, údajně přírodního původu. Nanacara sp. neon blue je mutant, ale nejblíže má k akaře modré, tak neplést
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.06.2016 15:24 ioopp Re: NHKG
"Electric Blue Jack Dempsey" je vyšlechtěná forma Rocio octofasciata ;-)
"Aequidens (Nannacara) sp. Neon Blue" je něco trochu jiné modré...jak píše Libor na aquatabu je o rybě článek. Odkaz sem nedám, protože je tady xykrát a nikomu se už nechce hledat :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 15:06 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: fogy51
Mutant, nebrat.
Pokud umíš anglicky třeba tady: www.tfhmagazine.com/…
V Angličtině se jim nadává Electric Blue Jack Dempsey
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 14:27 Muž LiborSprysl [9016] Re: fogy51
Hledejte Aquatab...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2016 14:11 Muž fogy51 [2] - Amerika
Ahojte akurát som bol v obchode a chcel by som sa spýtať čo je toto za cichlidu Aequidens (Nannacara) sp. Neon Blue. Neviem o nej nič nájsť a je veľmi zaujímavá. Napísali by ste mi niečo ohľadom nej?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2016 06:53 Muž LiborSprysl [9016] Re: OSkovajsa
To je by mohlo jít, jinak jen sólo samci nebo samice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2016 16:37 Muž OSkovajsa [0] Re: LiborSprysl
tak nádrž mám 150cm š/ 60cm hl/ 40cm v.

nějaké kančíky jsem už měl, ale nikdy né v takovém počtu a v tomhle akva.
vím že někteří jsou dost agresivní, ale o těchto se říká, že jsou klidnější.
tak mě zajímal názor a hlavně nějaké zkušenosti.

očividně bude nejlepší, když pořídím mladou skupinu a nechám přirozeně vybrat páry .. třeba 2.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2016 05:36 Muž LiborSprysl [9016] Re: OSkovajsa
Není patrné jak má být nádrž velká, ale pokud jste si něco o cichlidách přečetl, pak je vám jasné, že mnoho laskavých odpovědí se vám nesejde... teda pokud nebudete chovat skupinu samců či skupinu samic. Což samo o sobě, s ohledem na zbarvení těchto ryb, nemusi být nic hnusného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2016 21:53 Muž OSkovajsa [0] – Kančík Nikaragujský
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, pořídil jsem nové akvárium, a uvažuji, že pořídím Kančíka Nikaragujského.
Můj dotaz se tedy týká toho, jestli má někdo zkušenosti s chovem téhle ryby v 10 členném hejnu i v dospělé velikosti, nebo pouze jako dorostu? Jestli je to vůbec možné, nebo jestli jsou rybky potom moc teritoriální a v takovém počtu chovat nejdou. ?

Díky za odpověď

Skovajsa

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.02.2016 23:05 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: luckyway
Bez problémů je tam můžeš dát. Piskořky mají tvrdou ulitu, nevím o cichlidě z Ameriky, co by je byla schopná v akváriu vyhubit.
Malé cichlidky nemají žádnou šanci, nesežerou ani mladé piskořky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2016 22:00 Muž luckyway [5]
Muzete mi poradit, zda se muzou dat k cichlidkam americkym do pisku sneci piskorky. Nebude to jen spestreni jidelnicku pro rybky? Diky
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2015 13:27 Mejla82 Re: kamion
Co by si chtel vedet?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 22:54 R Muž romant [28001] Re: kamion
rybicky.net/forum/1875
rybicky.net/atlasryb/vrubozubec_pavi , zde bych poukázal na kolonku "plave v nádrži".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 22:17 kamion
AHOJ lidi mám prosbu, má někdo zkušenost z chovem vrubozubce pavího?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.11.2015 20:10 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Jindras
Pokud měníš aspoň 30% vody každý týden za nějakou s nízkým NO3, nepřekrmuješ a máš dobrou filtraci, tak ne. Tetry moc nesežerou -> moc nezatěžují akvárium. Tak 4 dokup a zbav se případně SAE, stejně ony většinou žerou nejradši sušené a řasy ignorují....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 20:01 Jindras Re: Xpe
nebylo by to už moc? Akva je malé,200l-tak 170l čistých. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 18:55 Muž Xpe [132] - LoricariidaeRe: Jindras
Já bych řekl, že jsi to pěkně poskládalpalec ale taky byl pro více teter černých, aspoň takových 8 nebo 10 kusů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 17:15 Jindras Re: NHKG
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nemám karanténu. Ale je to od známé,která tam prodává,maj tam karantény a tyhle jsou po 10 dnech v karant. Řekla mi,že se nemám čeho bát,že jsou v pohodě. Tak snad... coze To je právě to,že k tomu tíhnu,je mi 54,takže jsem za Komunistů vyrostl. ano Přemýšlel jsem víc jich vzít,ale nechci to přerybnit. Takhle,myslím,je to na hraně. 5x Akara,4x SAE,2x Ancistr. a 6x teď ta parmička. Pane jo,teď,když to píšu,je to nějak moc ryb,není? stydim Akary jsou pořád kolem nich,jsou zvědavý,co to tam maj.

Takhle to teď je,i písek jsem dosypal.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.11.2015 15:15 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Jindras
Jo, proč ne, ale měl si jich vzít víc a dát do karantény. Až na ty SAE máš osádku, jakou měl známý za komunistů. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.11.2015 15:13 Jindras – Akara hnědá +...
Dnes jsem se byl podívat v akvaristice,v Kladně,co tam mají. Chtěl jsem něco nenáročného,klidného,... Tak jsem si přivezl 6x rybicky.net/atlasryb/tetra_cerna . Líbili se mia trošku mi akva oživí. Akary koukají,prohlížejí,co to je. Stáli pár korun,vím,že jsou obyčejné,ale nezdají se mi tak tuctové (i když vím,že jsou). Nějak se s Akarama hned zkamarádili,jezděj spolu. potlesk Doufám,že jsem kravinu neudělal,co vy na to??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2015 14:06 Muž JozefM [34] - Kryptokoryny...Re: LiborSprysl
Ďakujem za tip. pozrel som si dáke info a aj pár videii. Videl som ich rôzne sfarbené. od čoho to zavisí? Od miesta pôvodu? či je to dáky dôsledok šlachtenia?

Tak nejak mám zatiaľ v užšom okruhu Dicrossus filamentosus, no asi bude problém zohnať a jeden pán ku ktorému som sa počas hladania dopracoval mi napísal, že je ich aj ťažké udržať. ďalšou voľbou je aj Taeniacara candidi, no podľa info sa zdržuje skôr v horných partiach akvária kde sa mi držia aj Drobnoustky, tak aby tam nebol problém. A už poškulujem aj po Akarkach Nannacara aureocephalus, Nannacara taenia. Plus tvoj príklad sa mi pozdáva... :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 20:10 RAP Re: Xpe
Červené neonky a kakadu to jde. Modré neonky jsou skoro poloviční. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 17:46 Muž Xpe [132] - LoricariidaeRe: JozefM
Já teda chovám neonky červené s cichlidkami kakadu bez problému, když náhodou zaútočí ale jde vidět, že to není útok si zobnout, tak přesto neonka dokáže v pohodě zdrhnout. Ale nevím jaký jsou plavci drobnoústky trpasličí. O velikost se teď nejedná, mám tam i neonky velké jen 1,5 až 2 cm a je vše v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2015 03:48 Muž LiborSprysl [9016] Re: JozefM
No já nevím, jeví se mi jako že začínáte a sám píšete, že zkušeností mnoho nemáte... v té volbě cichlid bych teda byla fakt opatrný i když je doporučuje Markéta... Ta narozdíl od vás umí hodně...
S těma drobkama bych raději dal třeba méně křiklavé, (pokud na tom trváte), altispinozy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 21:22 Muž JozefM [34] - Kryptokoryny...Re: Xpe
Páni ďakujem za vaše rady a odporúčania. Daný zoznam na ktorý som dostal odkaz študujem stále a dokola a nie len ten. Pýtal som sa tu, aby som dostal radu od niekoho kto tento druh rybiek chova a vedel by mi dať typ na základe jeho skúsenosti, ktoré sú určite bohatšie ako moje len na základe foto a par info z netu. preto som písal sem a obratil sa na Vás.

Dicrossus filamentosus som si vybral lebo mi bola odporučená Raviolkou ako veľmi dobrá voľba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 20:36 Muž Xpe [132] - LoricariidaeRe: JosefM
A co takhle, rybicky.net/atlasryb/cesky/c a přečíst si jejich nároky, agresivita, podmínky pro chov a tak dále. Jo a jak jsi chtěl Dicrossus filamentosus tam píšou Snášenlivost: Samice jsou navzájem i vůči ostatním rybám agresivní, hájí si svoje malá teritoria. Samci jsou agresivní v rámci svého druhu. Chovat dohromady jen s rybami, které se dokáží ubránit. Tak nejspíš by asi ti dokázali zlikvidovat Drobnoústku trpasličí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 20:14 radim Re: JozefM
Nějaké Apistogramma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2015 17:45 Muž JozefM [34] - Kryptokoryny...
Ahojte. pozravujem všetkých.
potreboval by som poradiť ohladne výberu dákych cihlidiek do mojeho akva , ktore je robene na štýl blackwathere 112L s množstvom plavajucich rastlín a osadkou Loricardia Rio Atabato 5ks a Drobnoustiek trpasličích. Chcel by som dake drobnejšie cihlidky s JA s veľkostou do 10cm a skôr skromnejším a prirodzenejším sfarbeným, žiadne výrazne duhove farby. Mal som vytypovanú Dicrossus filamentosus ale nemôžem ju zohnať. Pozeral som aj po Taeniacara candidi či dakych drobjejších ararkach, ale nejak sa neviem rozhodnúť. hlavne preto, že so žiadnymi spominanymi rybkami nemám žiadne skusenosti a čo viem je len z netu...
Vďaka za všetky rady a typy. J.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2015 16:24 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: Vojtoy
Jak už bylo uvedeno, tak geophágové jsou na to ideální. Jako další varianta je :
rybicky.net/atlasryb/Retroculus_lapidifer
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2015 22:23 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Vojtoy
Aby tam byly perleťovky (Geophagus, Satanoperca) spolu s terči, je potřeba hodně velké akvárium, protože Perleťovek by mělo být 5 a víc a skoro všechny vyrostou přes 20cm. Ale 800 litrů by mohlo stačit. Jinak perleťovky jsou méně náročné jak terči, takže pokud máš na ně místo, můžeš si nějaké vybrat. Jsou to zdatní bagristi, takže je potřeba kvalitní mechanická filtrace. Většinou se právě z důvodů víření dna k terčům moc nedoporučují.

Nestačily by piskořky? rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_vezovita (akorát bacha na moc vysoké teploty a některé léčiva).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 22:14 Vojtoy – Písčité dno
Zdravím vespolek, potřebuji rybičky, které mi budou přehazovat/čistit písčité dno (velmi jemný písek), nějaké rady? Akva má 800l tedy větší. Chci je k terčovcům. Mám doporučení na Geophagus, proto to píšu sem. Předem díky moc za reakce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 21:50 km Re: Deathbull
no idem hned kuknut toho kancika...diky...:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 21:45 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: km
Ty akary jsem ti psal na začátku, akara hnědá ale třeba i kančík šikmopruhý jsou ideální volba jako mírné dominanty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 19:24 Jindras Re: km
Nic speciálního. Tady je všechno- rybicky.net/atlasryb/akara_hneda palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 19:13 km Re: Jindras
a upravujete aj neako specialne vodu ..??? a co potrava ..?? mate nieco specialne..???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 19:00 Jindras Re: km
Jsou skvělý,naučily se mi stát u skla a koukaj,kam jdu a co dělám. A jak se přiblížím k akva,tak mažou na hladinu a chtěj baštit. Pořád mě sledujou,když neblbnou a nehoněj se. Mám je rád,medvídky. potlesk A dorůstaj tak 10-14cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 18:48 km Re: Jindras
no tak je to su nedherne a velke rybky asi uz mam vybrate...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 18:38 Jindras Re: km
Podívej se na mou prezentaci,na moje Akary hnědé. Jestli teda chceš. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 18:18 R Muž romant [28001] Re: km
Litry na to máš, tedy na ty hnědý, jak jsem psal, bude to ještě mít svůj vývoj. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 18:17 km Re: romant
no ale aj tak mam stale riadnu dilemu ci tam dam tie zelene alebo hnede...:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 18:11 R Muž romant [28001] Re: km
Kluk, holka.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 7

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 8185x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17367?od=18