Změna tvrdosti vody v akváriu oproti vodovodu
v zimě bude jednoduší dělat měkkou vodu zmrazením a rozpuštěním - teda aspoň když bude náledí a pod nulou
Dvoukolak.... a studánka.... supr nápad hlavně aby tam voda byla lepší ....
zároveň udeláš něco pro své zdraví, a v zime si dej bacha na naledi
No ještě mám možná jednu možnost.Ale dosti pracnou.Kousek od nás v lese je pitná studánka.Když zapřáhnu za horáka dvoukolák dejme tomu s barelem 50 L tak to tak min. 5x budu muset otočit než to naplním.No a pak jednou za 14 dni tam s tou padesátkou zajet,popřípadě + k tomu jeden menším,aby mi to vyšlo na tu třetinu odkaleného akvária.No,ještě nastuduji tu rezervní osmózu.Co to vůbec je.Protože zatím s toho nevím ani hlavu ani patu.
P.S.dneska jsem byl totiž u Rataje a tam mi paní prodavačka jako první položila otázku:jak máte tvrdou vodu?Až doma sem se koukl na net a zjistil že je to všechno v pr...No ale už mám nakoupeny věci asi za tři tácy a nechci se toho snu vzdát.Tak asi fakt budu jezdit z dvoukolákem do lesa.
chtelo by to vypsat asi vsechny dostupne moznosti .....
treti moznost je demineralizacni kolona....(pro hraje - zadna odpadni voda, proti - porizovaci naklady jsou vyssi a prace s chemikaliemi) od ni te budou vsichni odrazovat
0 13.12.2016 23:12 fingerstyle – hodně tvrdá voda
Zdravím.Chystám se založit AQ 240 L. Měl jsem v plánu Amazonku:Neonky,Akary hnědy,Ramirezky,Krunýřovce...Už jsem pomalu začal nakupovat výbavu,substráty a tak,a až teď mě napadlo podívat se na stránky dodavatele vody.A je tam uvedena hodnota pro naší lokalitu 24.1 dh.Takže to je asi po všem Nebo dá se s tím něco dělat.Kromě chytání dešťové vody,jak jsem se dočetl.
Starší reakce
Tak to mi asi nějak uteklo. Neviděl jsem ve vlákně, že to má být rostlinné akvo... V prezentaci jsem nějaké ryby našel, dál jsem nepátral...
To je celkem jednoduché, pro ryby ta voda asi bude ideální, ale pro rostlinné akvárium dopované zatím burčákem to není nic extra.
Můžu se zeptat, lehce mimo soudek, co chováš za ryby, že chceš měnit její parametry?
Třeba já bych za tuhle vodu doslova vraždil!!
Jestli by tedy nebylo od věci změnit osádku, přizpůsobit vodě... Taková amazonka ideál si myslím. Ta půjde úplně sama...
Neonkam a tetram to musí sedět, rajovce pryč, cichlidky místo nich a nebudeš muset měnit nic, máš doslova vyhráno... A to jen tak střílím bez rozmyslu, možností je tuna...
Mam dost makku vody,vedeli by ste mi poradit cim by som dosiahol trochu tvrdsiu? moje hodnoty su momentalne Ph: 6,8 ... dGH: 1.8 - 2 .... KH: (ppm 40)...
Potrebujem dosiahnut tvrdost vody dGH: 4-12 nieco medzi. Viete mi dat nejake rady prosim?
Starší reakce
No hlavne aby to ta reverzka snesla, ta tvrdost se mi zda desne vysoka a ono ma vsechno sve meze.
Ahoj, potřeboval bych trošku poradit. V současné době používám naší domácí studniční vodu, jejíž parametry se pohybují kolem 30 dGH. Mam zakoupenou revezní osmózu a chci tvrdost vody, Ph atd... postupně snižovat. Nejspíše postupem výměny vždy třetiny akvarijní vody o čistou vodu z ósmozy. Tzn. např při první výměně bude snížena tvrdost vody a všechny s tím spojené vlastnosti sníženy o třetinu. Je to moc velký skok pro živočichy/rostliny, nebo se nemám ničeho obávat? Což by mělo vodu postupně snížit tímto přibližných systémem 30-20-14-9-6 plus mínus autobus v rámcí tří týdnů
Starší reakce
Doporučuji přečíst články o chemii vody, tam jsou všechny odpovědi - viz Markéta Rejlková
maniakva.sweb.cz/… Může to být chyba v měření, ty substráty neznám. Rašelina a její výluhy okyselují vodu a trochu jí změkčují, co2 používám už dlouho a sodu přidávám minimálně (kávová lžička týdně) chce to mýt ale poměrně dost rostlin.
Nevím jak máš akvárium dlouho ale většinou to chce ho nechat v klidu uvidíš co časem, jestli se to neusadí.
Vodu samozřejmě pravidelně týdně měním. Ohledně té rašeliny mě šlo o to, zda kromě snížení pH nesníží i uhličitanovou tvrdost, která je podle mě OK. Asi se zeptám hloupě, ale jak ovlivňuje hnojení CO2 uhličitanovou tvrdost a pH - snižuje je? Co jaké informace bych měl ještě doplnit? Velikost je 100x40x55, vnější filtr JBL e901, nemám vzduchování, dno je JBL Aquabasis+Manado+ přimícháno trochu křemičitého písku zrnitosti 1-3mm.
Díky
Pomůže ti spíše častější pravidelná (týdenní) výměna 1/3 vody. Pokud jde o rašelinu tak tou nemůžeš nic zkazit a na CO2 toho vím moc málo o tvém akváriu.
0 22.10.2011 10:06 drol – Změna tvrdosti vody v akváriu oproti vodovodu
Zdravím,
vyskytl se v mém akváriu následující problém. Používám vodovodní vodu, která má tvrdost 10dGH, ale v akváriu jsem nyní naměřil 15-16dGH, pH je 7,4 a dKH=4. V akváriu nemám žádný vápenec, jen jsem měl problém s vyšším PO4, tak jsem ve fitru použil nejdříve
www.jbl.de/… a poté
www.jbl.de/…. Mezitím se mi na neonkách udělaly bílé tečky, tak jsem použit Costapur. Nemáte někdo zkušenosti s těmito materiály, zda takto mohou ovlivnit chemismus vody? Pomohlo by třeba filtrovat přes rašelinu, používat CO2 hnojení?
Díky moc za tipy
Starší reakce
Test?!
Mno..., já používám testy od AQUARu a pro orientaci mi to stačí.
www.aquar.cz/… 0 17.06.2008 13:14 haidfeld –
Re: Sid side a jaký doporučuješ?
TEST 3in1 není ani orientační...
(Vážně!)
mě to příjde taky divné, v akvaristice mi také tvrdila že voda je to měkká (ověřovala si to i na vodárně) ale testy ukazují takhle divně. Každopádně si seženu jiný test na tvrdost a zkusim to porovnat.
Neco je spatne. A vodarnu bych asi nepodezrival.
mmol/l = 5.6 Dgh
0 17.06.2008 12:43 haidfeld – tvrdá voda?
Dnes jsem koukal na stránky naší vodárny, jaká přesná tvrdost u nás na sídlišti je. Vodárna má tyto informace:
Město Střed Mini. Maxi. Tvrdost
Janov 0,44 0,39 0,75 velmi měkká
(velmi měkká <0,5 mmol/l )
Když provádím test s přípravkem "TEST 3in1 od dajanapet.cz" vychází mi přibližně toto:
6,6°pH
5°dKH
20°dGH
Můžete mi někdo přiblížit tyto informace. Z testu mi vyplývá že tvrdou vodu mám, ale podle vodárny je voda měkká.
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 2055x