Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Caridina multidentata - krevetka japonská - chov, odchov

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 5 Žádná další stránka   1  
Caridina multidentata - krevetka japonská - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2010 10:28 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetkyRe: gaume
Ahoj,
tady je popis odchovu step-by-step: www.shrimpnow.com/…
a tady stránky specielně o Japonice: www.caridinajaponica.de
Ale je to alchymie :-( , sám nemám odvahu. (a trpělivost)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2010 08:57 Žena gaume [26] - Živorodky
Prosim o radu. Chci se pokusit o mnozeni. Krevetka nosi uz pres ctyri tydny vajicka, mam ji zvlast a cekam, az je pusti. :-) Hledala jsem i na zahranicnich servrech co a jak, ale bohuzel jsem toho moc nenasla. Jde mi hlavne o to, kolik g soli na l vody musim pak pridat. Dekuju moc za pomoc! Vim, ze je to hodne obtizne a nepocitam s uspechem, ale aspon to chci zkusit.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.07.2010 21:06 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: Pepan
Nám pocit že už nevidím larvičky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.07.2010 20:30 Bak Re: Bak
Dnes 3. den, larvy stále plavou a jsou spokojené, 3 dávky soli už v nádrži.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.06.2010 19:50 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky
Tak jsem už do založené nádrže s mechem, trusem a řasou přehodil jednu těhuli larvonosku. Začíná každodenní večerní sledovačka pánové !

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 22:37 Muž grizly [146] Re: Petr
Mas 30 litrů a v tom 15 neonek? Tak to bych o tom vetsim akvarku vazne uvazoval. Protoze to moc pro tyto krevetky vhodne neni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 20:52 Petr Re:Semtex
Bohužel mam něco málo přes 30 litrů, takže si velkou krevetku nemůžu dovolit. Začínam sice pokukovat po nějakym většim akvárku (aspoň 120 ano ),ale nejdřív bych musel vyřešit prostor v bytě. A nevim jestli ty další krevetky co jsi jmenoval jestli je můžu dát do akvárka, aby to nedopadlo špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 20:02 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Petr
Pokud chceš velký krevetky a máš větší akvárko už nějaký ten pátek zaběhnutý, tak se podívej po filtrujících krevetkách, ty ti ven asi nevylezou.

Nebo zkusit některé krevetky co jsou sice menší než japonské, ale zato nepolezou ven. Můžeš zkusit běžný chovaný druh N. heteropoda Red Cherry, N. palmata C. babailti je taky pěkně odolný druh a barevně velice variabilní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 19:54 Petr Re: Moucha
Takže je tu možnost že krevetky se jenom někde schovávaj-což by bylo dobrý ano . Ale taky je tu možnost že už je mam někde vysušený a to už tak dobrý není :-( (ale přitom akvárko mam zakrytý-mam akorát u hadičky vyřízlej kus skla, tak mohli prolíst jedině tamtudy) Tak si prostuduju ty věci co mi poslal Moucha a přinejhoršim pak pořídim jiný. Děkuju všem za reakce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 18:04 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Petr
Nastuduj si neco o krevetkach a taky si udelej prezentaci.
1) Pri vyrazne zmene vody se krevetky svlekaji, bohuzel nekdy predcasne a to muze byt pricinou uhynu.
Zmeny snaze ustoji mladsi kusy, proto se doporucuje pomale zvykani na jinou vodu, napr. obsah sacku do kyble a pomoci vzduchovaci hadicky samospadem prikapavat vodu z akvaria az se voda v kybli vic jak zdvojnasobi.
2) Krevetky po svlekani se nekdy i nekolik dni ukryvaji, nez jim doroste krunyr, v tu dobu je nicim nevylakas z ukrytu. Nevim jak mas udelany akvarko.
3) Krevetky se nejlepe pocitaji, kdyz je vylakas na nejakou mnamku. Chce to trpelivost

Proste musis ty drobecky hyckat, aby se jim u tebe libilo a neutikali ti. Nekdy ani to nepomuze. Takze pokud si poridis krevetky u kterejch hrozi utek, tak si musish zabezpecit akvarko (utesneny kryt, sklo+sito apod.).

Takovy maly zaklad o krevetkach maniakva.sweb.cz/…
A smecialne o ty krevetkce amanove alias "japonice" maniakva.sweb.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 17:06 Bexi Re: Martin
Tyto krevety často v nevhodných podmínkách vylézají. Ale někdy si vylezou jen tak. Takže je třeba mít zakryté akvárko. Když jsem je měl poprvé, tak se mi ztratily a já je našel po půl roce dvě sušené za skříní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 17:00 Muž Martin [3] Re: Semtex
Proč by měli vylézat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.08.2009 16:52 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Petr
Neřekl bych že ti je někdo slupl. Z týhle osádky určitě ne. Spíš je možné, že to nezvládly, ale pokud nemáš pečlivě zakryté AQ tak jsou někde vylezlé na suchu, mrtvé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2009 16:16 Petr – Krevetka-náhlé zmizení
Ahoj potřebuju poradit.Koupil sem si dvě krevetky amanova a přinesl si je domů. Ve zveráku sem se ptal jestli mi je něco v akvárku nemůže sežrat(abych je nekupoval zbytečně)a bylo mi řečeno že ne(v akvárku mam 15 neonek obecných,3 ancistrusy a 1 ampularia australis).A druhej den sem koukal že se jedna krevetka svlíkla. Další den sem našel jenom jednu krevetku a další už ani jednu. Mohlo mi je něco sežrat :-( měl sem z nich takovou radost a teď mam prdlajs sad A teď nevim jestli si mam koupit nový nebo jestli ne abych zbytečně někoho nekrmil krevetkama za 40(o peníze nejde, ale chudinky krevetky sad )Děkuju za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 19:51 Muž Chem [837] Re: Adéla
No, já se přikláním ke zdrojům, které uvádí 34 ppt. Mám s touto koncentrací dobré zkušenosti a odchovům se daří. To stejné aplikuji u Atyopsis moluccensis také více méně úspěšně. Tzn. doporučuji cca 300g soli na 9 litrové akvárium. Jak píše navik určitě použij mořskou sůl a doplňuji - založ toto akvárium dost dlouho dopředu než se vše vylíhne aby byla v akváriu jistá stabilita. Doporučuji nastudovat (samozřejmě jen obecně) mořskou akvaristiku - já doplňuji tyto akvária o trochu korálové drti, přidávám bakterie na zaběhnutí mořských akvárií a dodávám pár pórovitých neopláchlých kamenů z moře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 19:22 Muž navik [908] - SumciRe: Adéla
:-) Spíše kolik máte v tom akvárku opravdu vody.
Podle různých zdrojů je jako optimum uváděno více údajů (17, 25, 34 ppt), já bych pro první nástřel volil zlatou střední cestu 20-25 promile (tzn 20-25 gramů na litr), pokud je v akvárku skutečně 9 litrů VODY, pak tedy 180-225 g soli - vhodnější bude určitě použít mořskou sůl a nezapomínat, že je třeba stejnou koncentraci použít při doplnění čisté vody při výměně.
Takto připravená voda slouží k vývoji vylíhnutých larev C.japonica, nikoli k držení samičky s vajíčky či k trvalému chovu! :-)
9 litrů však nebude pro odchov vhodný objem pro udržení stavilních podmínek...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 19:14 Adéla Re: navik
Takže když mám 9-ti litrové akvárko,tak kolik té soli? Dík :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 18:02 Muž navik [908] - SumciRe: Chem
v této souvislosti chápejte - 1 g nebo ml na 1 kg nebo litr - toť vysvětlení výrazu v závorce, nicméně tisícína je asi každému jasná...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 17:56 Muž Chem [837] Re: Sid
ppt v tom kontextu, ktery jsem napsal znamena "parts per thousand" cili pocet casti na tisic casti. Docela casto se tato jednotka prave pouziva pri vyjadreni salinity more. Je ale pravda, ze nekdy se muze tento akronym pouzivat pri mnozstevnich poctech i jako "parts per trilion", pripadne existuji i dalsi vyznamy teto zkratky, ktere ale pro rybickare nejsou tak dulezite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 17:20 Muž Sid [6711] - RostlinyRe: Chem
...v nádrži s larvičkami dovést postupně salinitu na cca 34 ppt...
Mohu se optat? :-) Co znamená "ppt"? "ppm", "ppma", "ppmv", "ppmw" - to bych věděl, ale "ppt"?! S tím jsem se ještě nesetkal... :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.07.2009 15:06 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: matlala
Já přihodím návod v AJ.
www.shrimpnow.com/…
A ještě jedna maličkost.
Krevetka o které je tu řeč je Caridina multidentata, česky vědecky název tuším krevetka japonská.
Slova "Japonica" či "Amano" jsou jen obchdní názvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 14:55 Muž matlala [798] - RostlinyRe: navik
Taky se chci pokusit o odchov, ale nějak nemožu vychytat odlovení samice. Vždy to sežerou rybky. Mám na to koupenou i obyčejnou chemicky čistou sůl bez jódu a fluoru, mohlo by se to s ní zdařit, když ne tak na to prdím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 14:50 Muž navik [908] - SumciRe: Adella
Zrovna před 9 dny jsem u německého chovatele viděl plné akvárko odchovaných C,japonica. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 13:32 Muž Chem [837] Re: Adélla
Ahoj, oplozená vajíčka nosí C. japonica přibližně 4 týdny. Pokud snůšku "ztratila" po méně než 3 týdnech, byla pravděpodobně vajíčka neoplozena (těch cca 1 000 vajíček většinou jeden sameček neoplodní). Pokud je ztrácela až po cca 4 týdnech, tak se z nich ve sladké vodě líhly larvičky, které následně uhynuly, protože k vývoji potřebují slanou vodu. K páření slanou vodu nepotřebují - v dospělosti žijí i páří se tyto krevetky ve sladkých tekoucích vodách. Aby larvičky přežily doporučuji březí samičku přenést do oddělené nádrže a jakmile začne být vidět první larvičky, začni solit. Dle mých zkušeností přežije bez jakékoli újmy Caridina i salinitu kolem 10 ppt a larvičky vydrží i déle než 10 dní při této salinitě, po vylíhnutí všech larev je potřeba samičku dát zpět do původního akvária a v nádrži s larvičkami dovést postupně salinitu na cca 34 ppt. Zkušenosti s množstvím soli se ale různí, já solím na 34ppt. Pro lepší přehlednost zde je osvědčený a velmi pěkně formulovaný postup bratrů Logemannů: www.caridinajaponica.de/… Ať se daří..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2009 13:19 Žena Kalupinka [32] Re: Adélla
Krevetka Amanova, špatně si to vykládáš. Kreveta japonská se pářit bude i vajíčka nosit bude ve sladké vodě. Ale NIKDY se ti nerozmnoží. Na vývoj larev je potřeba brakická voda. A není to o tom vodu osolit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2009 12:54 Adélla – Kreveta Amanova
Ahojky,mám dotaz...Mám v menším akvárku 2 krevety Amanovi... Jsou staré asi 1rok. A samička mi začalá nosit (už podruhé-poprvé asi před 2měsíci) vajíčka.
Jak dlouho je bude nosit? Vajíčka jsou malá, je jich hodně a jsou zelená.... První snůšku postrácela! Vodu nesolím (a to se říká, že se Amanky nezačnou pářit, pokud není voda slaná. hmm Žijí tam ve společnosti s větším šnekem, mám šneka od nich odendat? A jak zajistit,aby nějaká miminka přežila, a aby snůšku donosila? Vzduchování a rostliny mají, písek mají jemný, světlý až bílý... Děkuju za každou rady. hmm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2009 22:25 Muž Horác [3946] Re: darka
Tak tahle finta s tabletama mi fungovala akorát ve starým krevetkáriu (40 litrů). Ve čtyřstovce ani náhodou. Krevety nepřijdou ani po několika hodinách. (Zato okružáci jo - a na krevety pak nic nezbyde).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2009 20:10 Žena darka [538] Re: Horác
Nevěřím, že Ti pochcípaly, u mě přežily všechno :) Já když počítám krevety, tak jim dám na kámen u předního skla kousek tablety pro ancíky a za chvilku tam jsou všechny ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.05.2009 18:54 callito Re: Horác
Myslim že v tý 400vce neni zas takovej problém chvíli nevídat pár krevetek X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2009 18:33 Muž Horác [3946] Re: callito
Děkuju za reklamu, ale bohužel to vypadá, že mi všechny japoniky pochcípaly :o( ... Nějak už je vůbec nevídám. Nevím, co se děje. Red Cherry jsou v pohodě - snad každá druhá samice nosí vajíčka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2009 17:29 callito Re: Adéla
www.horacovoakvarium.cz/…

Horác je nejlepší :) a navíc sou tam odkazy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2009 16:41 Adéla – Krevetka Amanova
Fotka k příspěvku Dobrý den,prosím o radu,zdan někdo nemáte zkušenosti s chovem krevetek Amanových.Mám ve společenské nádrži samičku a samečka,a jednu krevetu skloovitou.Pro tento pár mám i samostatné akvírko-na chov...ovšem jim se tam asi moc nedaří...jsou už dospělé ale ne a ne mít mladé...Slyšela jsem,že se jim musí osolit voda,aby se spářili.porad'te mi prosím

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2009 17:30 Muž Johan [4956] - RostlinyRe: fantuomas
Jestli ty strohé informace nebudou tím, že ve sladké vodě se jejich larvy nevyvinou v dospělce. Samice budou sice tvořit vajíčka a nosit je, ale nic z toho nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2009 17:09 Muž fantuomas [35] - Rostliny – japonica-množenie aj v "obyčajnej" vode??
Neviete niekto, či sa dá a ak tak za akých podmienok rozmnožovať japonica v normálnej-ne brakickej vode? Ja mám doma vodu dosť tvrdú (presné hodnoty nemeriam..) a tri kusy si v akva žijú cca polroka.. Posobia spokojne :) A tak ma napadlo, že by bolo fajn ešte zodve dokúpiť a nejak ich "stimulovať" k rozmnožovaniu. Každý zdroj ale píše o brakickej vode.. Ak som sa stretol o zmienke rozmnoženia vo vode sladkej, bola to naozaj iba stručná info a nič viac. Nemá niekto osobnú skúsenosť? = ) Ďakujem..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2009 22:38 Muž Roman [102] - CichlidyRe: Vendelin
Mě se japonici honí pořád a samice je plná vajíček. Z těch když je pustí se nafutruje zbytek nádrže k prasknutí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2009 08:56 Muž Chem [837] Re: Vendelin
Ano, chova se tak pred parenim i C. japonica. Sam jsem toto nekolikrat pozoroval a nosili pak vajicka. Jedinou krevetkou, ktera pred parenim takto nevyvadela byla Atyopsis moluccensis. U te jsem zadne horlive poletovani pred parenim nepozoroval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2009 13:09 švíco Re: Vendelin
Moje taky občas lítaj po nádrži jak buldozery a druhý den jsou svlečené. Svlékají se pravidelně každý týden a to jsou dospělé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2009 12:54 Mrakoplash Re: Vendelin
Mladé bych ale moc nečekal. Potřebují pro vývoj brakickou vodu a tuším že i nějaký extra krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2009 12:44 Žena Eliška [38] Re: Vendelin
Mě se japoniky honěj po nádrži pokaždý, když měním vodu a pravidelně potom nacházím svlečky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2009 10:22 Vendelin – Caridina Japonica - páření
Nedávno jsem si prinesl domů pár kusu CJ. Mám jich ceklem 5 ks. Dva nedospele jedince, tri dospele. Dneska cucim a dve dospele krevetky litaji po akvarku jak silene, ostatni se bez problemu pasou na rase. Navic vcera jsem nasel na koreni svlecku. Zazil jsem nekolikrat podobne chovani u Red Cherry (pri pareni), ale ty nelítaly jak tryskomysi. Muzu byt klidny ? Chova se takto tesne pred parenim i Japonica ? Pred cca 40 hodina jsem menil cast vody - tak at to nema souvislost.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2008 14:40 Muž klm007 [125] Re: Martafix
Japoniky se prodávají dostatečně velké. Takže neonky je neohrozí. Stačí si odpovědět na otázku: "Sežerou mé ryby něco tak velkého jako je kreveta?" Pokud odpověď zní ne, s klidem tam můžeme krevety dát. Něco jiného je, pokud bychom měly krevety, které se množí, tam by jistě malé krevetky byly v ohrožení, ale u japonik je to jasné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2008 19:50 Žena bucliik [99] Re: Martafix
Taky je mám s neonkama a vůbec si jich nevšímají. Jsou moc krásné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2008 19:06 Muž kalahare [11] Re: Martafix
Mám je s neonkama a jedním ancistrusem. Je to absolutně bez problémů. Ani parmičky čtyřpruhé jim v mém akva neublížily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2008 19:10 adamav Re: Martafix
Obecně ano. Ale záleží taky na velikosti nádrže a jejím stavu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2008 19:00 Muž Martafix [12] - Rostliny – Krevetky Japonica
Ahojte. Mohl bych dát tyto krevetky spolu s neonkami a ancitrusi? Děkusi.
PS. Jinak dodám, že bych jich mohlo být 5.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [5]

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 4627x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17228-caridina-multidentata-krevetka-japonska-chov-odchov?od=201